REPORTAJ VIDEO: ''Tradiţia Militară'', în misiune pe timp de pace

Asociaţia ''Tradiţia Militară'', înfiinţată de către pasionaţii de istorie în anul 2004, este singura organizaţie de profil care ia parte anual la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale sub Arcul de Triumf.
Este cea mai veche asociaţie de reconstituire istorico-militară a secolelor XIX-XX din România, reprezintă ţara noastră la Uniunea Europeană a Asociaţiilor Istorico-Militare şi a participat la numeroase manifestări specifice, atât în ţară, cât şi în străinătate.
Preşedintele Asociaţiei, Mircea Stoica, vorbeşte despre cei care au pus bazele acestei iniţiative: oameni cu vârste sau pregătire profesională diferite, care s-au întâlnit însă la Muzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I, uniţi de o pasiune comună - istoria militară.
"Ne tot vedeam pe aici, schimbam experienţe, eram colecţionari de obiecte militare istorice şi aşa am ajuns la dorinţa şi concluzia că trebuie să înfiinţăm o organizaţie de reconstituire istorico-militară în România, cu atât mai mult cu cât aceasta este o tradiţie veche în Europa, şi nu numai în Europa. Lipsa armatei române pe acest teren era acut resimţită, aşa încât în ţări străine se înfiinţau grupuri care reconstituiau armata română. Apoi, noi am ajutat la înfiinţarea altor grupuri de acest gen, i-am ajutat cu informaţii, cu echipament, cu instrucţie. Avem grupuri de armată română în Anglia, în Cehia, în Slovacia, în Ucraina şi în Rusia şi, cine ştie, poate în viitor şi în alte ţări", precizează el.
Mircea Stoica subliniază că asociaţia nu vizează o "glorificare a războiului sau a patriotismului xenofob".
"De aceea, şi străinii care îmbracă uniforma românească pot deveni mândri de a o purta. Noi vrem să dezbrăcăm istoria de propaganda războiului, care dezumanizează inamicul şi vrem, mai mult, ca această activitate a noastră să fie o punte de legătură între militari şi civili, între români şi străini, între trecut şi prezent", explică Stoica.
În aceste zile, asociaţia face pregătiri pentru parada militară organizată anual la Arcul de Triumf. Mircea Stoica le vorbeşte voluntarilor despre mândria cu care trebuie să participe la eveniment şi despre modul în care poate fi transmis acest sentiment.
"Capul drept, poziţia de atenţie, bărbia puţin ridicată! Onorul va fi spre dreapta, ochiul stâng deasupra nasturelui central de pe piept. Privirea - la cei de pe margine! Când trecem prin dreptul tribunei oficiale, vă uitaţi în ochii celor din tribuna oficială. Nu zâmbiţi prea tare, nu fiţi trişti, că nu aveţi motive! Sunteţi mândri!", spune el.
Printre membrii asociaţiei se numără şi femei, una dintre acestea fiind Bianca Ştefănescu, absolvent al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine. În prezent, lucrează în domeniul economic, dar a fost pasionată de "militărie" încă din copilărie.
"În liceu, de asemenea am participat la activităţi organizate de fanfara militară a oraşului natal. În Capitală, căutând atmosfera ideală a Bucureştiului interbelic, am descoperit Asociaţia Tradiţia Militară. Am venit aici atât pentru trăsăturile de caracter pe care le găsesc în oameni, cât şi pentru scopul pentru care această asociaţie s-a înfiinţat, anume de a cinsti eroii acestui neam. Sunt eroii noştri, sunt eroii mei, iar prin noi cred că ei mai trăiesc, cel puţin în amintiri", mărturiseşte ea.
O altă figură inedită este cea a lui Ştefan Stănciulescu, elev în clasa a VI-a, care încearcă să împace timpul alocat şcolii, destul de încărcat, cu exerciţiile din cadrul asociaţiei. Nu ştie dacă va intra în armată, dar doreşte să devină medic chirurg. Pentru el asociaţia reprezintă ocazia de a se întâlni cu oameni care cunosc foarte multe informaţii istorice.
"De câte ori merg pe stradă sau sunt cu cineva, încerc să păstrez cadenţa cu el. (Prietenii - n.r.) nu prea ştiu de pasiunea asta. Nu că aş ascunde-o, dar nu le-am spus, nu îi pasionează. (...) Uniforma pe care o port este una de infanterist, din Primul Război Mondial. Ei erau echipaţi cu pantaloni din postav, bocanci - pe care i-au primit abia în 1917", spune băiatul.
Alexandru Ştefan Bucur, arhitect, este unul dintre cei mai vechi membri ai asociaţiei. Pasiunea pentru istorie i-a transmis-o bunicul său, dar apropierea de asociaţie s-a produs şi datorită profesiei sale.
"Cumva, această pasiune a venit pe filiera pasiunii pentru fortificaţie şi în special a forturilor Bucureştiului. În 2006, am participat la Zilele Muzeului ca spectator şi am văzut asociaţia prezentând un mic program şi am spus: 'Asta vreau să fac!'. Şi am intrat în asociaţie şi sunt unul dintre cei mai vechi membri. Chiar unul dintre membrii fondatori. Bunicul meu era pasionat de istorie şi pot să spun că de la el am învăţat să iubesc istoria. Îmi spunea tot soiul de poveşti", îşi aminteşte el.
Daniela Năpârlică, profesoară de limba engleză, vine în fiecare duminică în Capitală, pentru a participa la exerciţiile militare. Una dintre elevele sale doreşte să îi calce pe urme.
"Efortul nostru nu se compară cu cel al strămoşilor noştri, care au luptat. Cei care sunt acum la o vârstă foarte fragedă, prin acţiunile noastre, vor reuşi să cunoască istoria şi altfel, nu doar din cărţi. Sunt cadru didactic, profesor de limba engleză. Copiii - prima dată au fost şocaţi. Au dorit dovezi. Am avut activităţi la Muzeul de Istorie, m-au văzut în uniformă şi de atunci mă tot întreabă. Chiar am o elevă care îşi doreşte să facă parte din asociaţie", mărturiseşte ea.
Printre premiile pe care le-a primit Asociaţia se numără: Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării, Medalia Regală pentru Merit, Medalia Ministerului Apărării Naţionale şi Emblema de Excelenţă a Statului Major General. "Tradiţia Militară" acoperă şapte epoci istorice distincte, de după anul 1806.
***
Reportajul video poate fi urmărit accesând linkul https://youtu.be/y77sS70cGbk şi pe AGERPRES VIDEO. AGERPRES/(A - autor: Irinela Vişan, editor: Georgiana Tănăsescu, imagine: Cătălin Soci, montaj: Traian Arsenescu, realizator: Marilena Gheorghiță, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc în 2019 să îi poarte numele
Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunțat luni că va propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc până la altarul de unde a oficiat Liturghia Pontificală, în anul 2019, să îi poarte numele. De asemenea, un steag negru a fost arborat pe clădirea Primăriei Miercurea-Ciuc, după anunțul privind
Prahova: Incendiu la o chilie a mănăstirii Ghighiu
Un incendiu a izbucnit, luni dimineață, la o chilie a mănăstirii Ghighiu, focul fiind stins rapid de către un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în zonă. Potrivit datelor comunicate de Gruparea de Jandarmi Mobilă ''Matei Basarab'' Ploiești, un echipaj care participă la misiunea de menținere a ordinii publice &ic
Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată
Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br
INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr
VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în
Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu
Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion
Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni
UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector
Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal
Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț
Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din