REPORTAJ Tőkés Erika, promotoarea conceptului ''home restaurant'': Îmi place să gătesc împreună cu oaspeţii mei

Primul home restaurant din România deschis oficial, unde oaspeţii pot organiza petreceri private şi pot găti alături de gazdă, a fost deschis în municipiul Sfântu Gheorghe de către Tőkés Erika, o femeie pasionată de gastronomie.
Home restaurant sau "restaurantele de casă" sunt populare în străinătate, spune aceasta, mulţi proprietari fiind dispuşi să-şi pună, ocazional, locuinţele la dispoziţia prietenilor sau persoanelor necunoscute pentru a prepara împreună mâncăruri tradiţionale sau a experimenta reţete noi şi a le servi, apoi, invitaţilor.
Curentul a apărut în Cuba şi s-a extins apoi în alte ţări, multe persoane văzând oportunitatea de a-şi pune în valoare pasiunea pentru gătit şi chiar de a dezvolta o mică afacere.
"Concepţia aceasta vine din Cuba. În anii '60-'70, când Fidel Castro a interzis afacerile private, restaurantele particulare au fost închise, atunci unii şefi în restaurante au zis că o să invite clienţii la ei acasă şi acolo o să îi servească cu mâncare. Şi de atunci a pornit acest lucru. Acum home restaurante pot deschide toţi cei cărora le place să gătească, să primească oaspeţi (...) Eu numai la sfârşitul săptămânii primesc oaspeţi şi numai cu rezervare se poate veni aici. De fapt, home restaurant este un loc în care ai găsit intimitatea cu prietenii tăi sau cu familia, nu mai este altcineva în preajmă. La mine înseamnă să faci nişte seri tematice. Mie îmi place să primesc oaspeţi, să le gătesc, să fac prăjituri, ciocolată, orice, numai să nu gătesc în fiecare sfârşit de săptămână acelaşi lucru, spre exemplu papricaş. Îmi place să gătesc alte feluri de mâncare. Sigur, pot gătesc ceea ce cer ei, dar nu despre asta este vorba la home restaurant, ci este vorba ca să mă simt şi eu bine, să le pregătesc tot felul de mâncăruri speciale (...) De multe ori gătim împreună mâncarea sau desertul. Deci, despre asta este vorba, să facem nişte seri greceşti, nişte seri americane, seri secuieşti, româneşti, orice", a declarat, pentru AGERPRES,Tőkés Erika.
Absolventă a două facultăţi, printre care şi una de design, Erika a gândit în cele mai mici detalii planul de amenajare a cochetului ei home restaurant, aflat în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, în imediata vecinătate a Liceului de Arte.
Pe lângă bucătărie şi livingul pentru oaspeţi care poate găzdui circa 20 de persoane, Erika a amenajat un loc special pentru atelierul de ciocolată şi unul de joacă pentru copii. De altfel, adeseori atelierul ei este plin de copii, pe care îi învaţă cum să facă praline, baloane, CD-uri, puzzle-uri şi alte bunătăţi din ciocolată.
Pe 24 noiembrie a.c. va organiza un eveniment special pentru adulţi, respectiv o degustare de ciocolată şi vin, urmată de o masă la care se vor servi Camembert pane cu verdeţuri, sos de ciocolată albă cu afine şi fistic prăjit şi cartofi dulci cu seminţe de susan negru.
Tőkés Erika spune că iniţial a vrut să facă un laborator de ciocolată, pentru că pralinele sunt pasiunea ei şi avea nevoie de un loc special amenajat unde să îşi poată pune în practică ideile. Praline a început să facă în urmă cu câţiva ani nu doar din pasiune, ci şi din necesitatea de a face rost de mai mulţi bani pentru a-şi creşte cei trei copiii.
"În urmă cu cinci-şase ani m-am despărţit de soţul meu şi am rămas singură, cu trei copii. M-au ajutat părinţii foarte, foarte mult, dar în clipa în care tatăl meu a ieşit în pensie, nu am mai avut atâta susţinere şi a trebuit să mă gândesc ce să fac după-masă, cu ce pot să completez salariul, pentru că eu mai lucrez opt ore şi am zis că nu mai vreau să aduc acasă de lucru, să fac contabilitate şi acasă până la ora 12-1 noaptea. Şi atunci am decis: am să fac praline (...) Am încercat acasă. Şi plafonul era plin cu ciocolată (...) Pralinele sunt ceva excepţional, văd fantezie în asta, pentru că sunt bomboane umplute şi umplutura o faci tu, cum vrei tu (...) Am făcut apoi un curs în Braşov, după aceea am făcut Academia de Ciocolată în Ungaria, apoi cursul de prăjituri franţuzeşti şi atunci am zis că trebuie să închiriez un loc mai mare pentru laborator pentru că nu era de ajuns (...) Aşa am găsit pivniţa asta şi am zis că aici am să fac laboratorul şi o să fac şi o cofetărie, ceva fain. Şi apoi, dintr-odată, peste noapte am hotărât să fac nu doar laboratorul, ci şi un home restaurant, pentru că locul acesta e perfect pentru aşa ceva", a mai spus Erika.
Pentru ea, fiecare zi e o nouă provocare, în fiecare zi experimentează reţete noi: lavandă, trufe, ardei iute, mentă, vişine şi alte gusturi şi arome pe care le împachetează în ciocolată.
"Ca să faci o ciocolată bună îţi trebuie cam trei ore şi multă răbdare ca să arate ca acestea. Eu sunt o fire energică şi pe mine asta m-a învăţat ciocolata: să am răbdare pentru că aşa ies lucrurile bune şi frumoase. Eu lucrez numai cu ciocolată belgiană care are 70% cacao şi 30% unt de cacao. Asta e foarte important ca pralinele să iasă bine (...) Le torn în forme şi când le guşti, simţi aromele, nişte fantezii de fapt (...) Nu vreau să mă extind, pentru că atunci nu aş putea să fac totul atât de special, ar fi pe bandă rulantă", a mai spus aceasta.
Erika e genul de femeie care ia fiecare încercare a vieţii ca pe o provocare, care se reinventează mereu şi merge cu încredere mai departe, putând fi un model pentru multe femei.
"Un sfat? Să aibă curaj să facă, să încerce. Să aibă curaj. Ăsta e cel mai important lucru. Dacă nu ai curaj, poţi să ai fel de fel de idei. Dacă ai curaj, poţi să faci orice. Dar trebuie şi perseverenţă", mai spune Tőkés Erika. AGERPRES / (A - autor: Oana Mălina Negrea, editor: Marius Frăţilă, editor online: Gabriela Badea)
Surse fotografii: Tokes Erika, Erika Lakásétterem - Home Restaurant şi Erika Csoki / Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire (prognoză)
Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire în majoritatea regiunilor, în timp ce precipitațiile vor fi prezente, în anumite intervale, până la începutul lunii mai, reiese din prognoza publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pent
Familia Regală a României: Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har
Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har pentru oamenii de pe tot globul, indiferent de religia lor, mai ales pentru cei aflați în nevoie, a transmis Familia Regală a României. ''Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Consort au aflat cu nespusă tristețe vestea trecerii la Domnul a Sanc
IGPR: Peste 240 de persoane au murit și circa 520 au fost rănite grav în accidente rutiere în ianuarie-martie
Peste 240 de persoane au decedat și circa 520 au fost rănite grav în aproximativ 700 de accidente rutiere înregistrate în intervalul ianuarie-martie la nivel național iar comparativ cu situația similară din 2024 a scăzut cu 18,5% numărul accidentelor, cu 21,5% cel al morților și cu 20% cel al răniților grav. Potrivit unui com
Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc în 2019 să îi poarte numele
Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunțat luni că va propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc până la altarul de unde a oficiat Liturghia Pontificală, în anul 2019, să îi poarte numele. De asemenea, un steag negru a fost arborat pe clădirea Primăriei Miercurea-Ciuc, după anunțul privind
Prahova: Incendiu la o chilie a mănăstirii Ghighiu
Un incendiu a izbucnit, luni dimineață, la o chilie a mănăstirii Ghighiu, focul fiind stins rapid de către un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în zonă. Potrivit datelor comunicate de Gruparea de Jandarmi Mobilă ''Matei Basarab'' Ploiești, un echipaj care participă la misiunea de menținere a ordinii publice &ic
Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată
Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br
INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr
VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în
Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu
Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion
Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni