REPORTAJ/Vrancea: Mucurile de ţigară din faţa gării oraşului, adunate de câţiva focşăneni în cadrul campaniei ''Focşani nu e oraş scrumieră!''

O mână de oameni au răspuns campaniei iniţiate pe reţelele de socializare de un focşănean, joi seara, în faţa gării oraşului, pentru a aduna mucurile de ţigară aruncate de trecătorii grăbiţi sau nepăsători, dar şi pentru a trage un semnal de alarmă: "Nu arunca chiştoace! Focşani nu e oraş scrumieră!".
"De obicei, suntem supăraţi că oraşul e murdar şi postăm aceste supărări pe Facebook. Nu trecem de această barieră, să încercăm să facem lucruri simple, care să nu implice alte persoane. Nu putem doar să stăm în fotoliu şi să spunem că nu ne convine. Trebuie să luăm atitudine. Este a doua oară când facem această acţiune în Focşani. Circulând prin oraş, am văzut diverse persoane care au deja un reflex de a fuma şi arunca chiştoacele pe jos. Nici nu se uită unde le aruncă. Prin această acţiune dorim să ne implicăm activ şi să tragem un semnal de alarmă 'Nu arunca chiştoace! Focşani nu e oraş scrumieră!'", a declarat, pentru AGERPRES, Nelu Năstase Surăianu.
Printre voluntari s-au numărat prietenii lui Nelu Surăianu pe care acesta a reuşit să-i mobilizeze, dar şi elevi de liceu care au aflat despre această iniţiativă de pe Facebook. Printre ei, Ana Ştefănache, elevă în clasa a XI-a, la Colegiul Naţional Pedagogic "Spiru Haret" din Focşani.
Foto: Dana Lepadatu / AGERPRES
"Totul a început cu o pagină de Facebook al cărei titlu mi-a stârnit rapid interesul: "Focşani NU ESTE oraş scrumieră!". Am ştiut imediat că vreau să particip. Am adunat şi câţiva prietenii alături de mine. Am fost atât de nerăbdători încât am ajuns primii la locul faptei. Ne-am simţit bine alături de ceilalţi voluntari şi cred că am făcut treabă bună. A fost o atmosferă atât de plăcută încât nu am simţit trecerea timpului. M-am regăsit la final cu sticla plină de chiştoace şi cu luna deasupra capului", ne-a povestit tânăra.
Ana spune că susţine această idee "cu toată fiinţa ei", iubeşte Focşani-ul, crede în oameni şi în potenţialul lor.
"Mi se pare o idee incredibilă şi o susţin cu toată fiinţa mea. Cred în oameni şi cred în Focşani. Focşani e acasă pentru mine. Mi-ar fi greu să nu-l iubesc. Dacă ar fi să mă întreb de ce aruncă oamenii gunoaiele pe jos când coşuri de gunoi se găsesc pretutindeni, aş pierde timpul. Prefer să mă gândesc ce pot face eu în privinţa asta, care sunt cauzele şi soluţiile, ce putem face noi pentru Focşani. Cred cu tărie că împreună putem face ceva frumos. Totul poate începe de la ceva mic şi poate evolua mai departe în ceva mai mare", a fost de părere Ana Ştefănache.
Nicoleta Niculescu se află la a doua participare la acest eveniment şi spune că fiecare dintre noi îşi poate rupe o oră din timpul lui pentru a da un exemplu, pentru că "important este să îţi pese şi să te implici".
"Este a doua oară când răspund invitaţiei lansate de Nelu. Surprinzător, nu am dat nici like şi nici share la evenimentul creat de el pe Facebook, am preferat să fac ceva concret, în viaţa reală. Nici nu ştiam dacă voi putea ajunge şi nu am vrut să îi promit ceva ce nu aş fi putut duce până la capăt. Din păcate, nu pot să particip mereu la astfel de acţiuni, însă încerc, ori de câte ori pot, să mă implic. Cred că este ceva ce putem face mulţi dintre noi, să ne rupem o oră din timpul nostru. Să facem ceva pentru noi, până la urmă, pentru ceea ce ne înconjoară. Nu este pentru a ieşi în faţă, nu este pentru a te remarca, ci pentru a da un exemplu. De exemplu, era un domn pensionar care se plimba cu căţelul în zona în care strângeam eu chiştoacele, şi m-a întrebat ce fac mai exact. Şi, mai ales, de ce? Întrebarea corectă este însă 'De ce nu aş face asta? De ce să aştept de la alţii?' Nu doar în ceea ce priveşte treaba asta cu chiştoacele aruncate de alţii peste tot, pe care eu le strâng preţ de o oră. Ci aşa, în general. Când poţi face tu ceva, de ce nu ai face-o? Mai ales că este într-un cadru organizat, îi ai alături de tine şi pe alţii care fac asta, cunoşti oameni noi, socializezi. Nu contează câţi ani ai, cine eşti şi ce faci în viaţa de zi cu zi, cu ce te ocupi. Important este să îţi pese şi să te implici. Este un efort atât de mic, la îndemâna oricui", ne-a mărturisit Nicoleta Niculescu.
Nicoleta Dumitru a venit la eveniment împreună cu gemenii săi, convinsă că astfel de acţiuni sunt benefice pentru toţi, adulţi şi copii deopotrivă.
"În fiecare zi, după ce gemenii vin de la grădiniţă, trebuie să facă ceva. Astăzi (joi-n.red) le-am propus să facă o altfel de activitate. Le-am spus că unii oameni aruncă mizerii pe jos şi astăzi noi vom face curăţenie. Au fost foarte entuziaşti de această activitate. La final, au zis că la grădiniţă vor spune şi doamnelor şi colegilor cum au făcut ei curăţenie şi că nu e frumos să arunci gunoaiele pe stradă. Ne-am alăturat acestei iniţiative pentru că vrem să trăim într-un mediu curat, în care să fie bine şi pentru noi şi pentru copiii noştri, iar astfel de acţiuni sunt benefice tuturor", a fost de părere Nicoleta Dumitru.
În luna septembrie a avut loc prima iniţiativă de acest fel din Focşani, în zona Pieţei Unirii din Focşani. Printre participanţi s-au numărat atunci şi câţiva elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 3 din Focşani, care au umplut aproape două bidoane de cinci litri cu chiştoace de ţigări şi au dat o lecţie adulţilor care aruncă gunoaiele, inclusiv mucurile de ţigară, pe unde apucă.
Foto: Dana Lepadatu / AGERPRES
Şi o farmacie din oraş s-a alăturat iniţiativei "Nu arunca chiştoace! Focşani nu e oraş scrumieră!" şi îi anunţă pe cei interesaţi că pot găsi la punctele de lucru autocolante care pot fi lipite pe autoturisme pentru a atrage atenţia celorlalţi participanţi la trafic.
Nelu Năstase Surăianu, iniţiatorul acestei eveniment la Focşani, nu se află la prima acţiune de acest fel. În această vară, focşăneanul a creat, pe propria cheltuială, şabloane cu mesaje de avertisment pentru trecerile de pietoni precum "Ia-ţi copilul de mână", "Nu alerga", "Lasă telefonul" sau "Uită-te în stânga". Şabloanele au fost donate Direcţiei de Dezvoltare Servicii Publice Focşani şi folosite ulterior într-o acţiune a Primăriei şi Poliţiei Municipiului Focşani prin care trecerile de pietoni au fost inscripţionate cu aceste mesaje, pentru a atrage atenţia asupra pericolului producerii de accidente.
Întrebat de ce face astfel de acţiuni, cu ce intenţie, acesta ne-a spus că în niciun caz pentru a-şi face capital de imagine.
"Nu intenţionez să candidez, aşa cum se mai aude. Dar dacă noi nu facem nimic, nu putem să avem pretenţia de la alţii. Dacă o persoană din zece se gândeşte data viitoare la gestul lui şi aruncă chiştoacele de ţigară la coş şi nu pe jos, e deja un câştig", a spus Nelu Surăianu.
Acţiunea civică de strângere a chiştoacelor de pe jos s-a desfăşurat, joi seara, concomitent, în gările din mai multe oraşe din ţară, la Constanţa, Buzău, Nehoiu, Iaşi, Braşov, Sibiu, Cluj-Napoca, Arad, Craiova, Bucureşti şi nu în ultimul rând, la Focşani. AGERPRES / (A - autor: Dana Lepădatu, editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire (prognoză)
Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire în majoritatea regiunilor, în timp ce precipitațiile vor fi prezente, în anumite intervale, până la începutul lunii mai, reiese din prognoza publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pent
Familia Regală a României: Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har
Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har pentru oamenii de pe tot globul, indiferent de religia lor, mai ales pentru cei aflați în nevoie, a transmis Familia Regală a României. ''Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Consort au aflat cu nespusă tristețe vestea trecerii la Domnul a Sanc
IGPR: Peste 240 de persoane au murit și circa 520 au fost rănite grav în accidente rutiere în ianuarie-martie
Peste 240 de persoane au decedat și circa 520 au fost rănite grav în aproximativ 700 de accidente rutiere înregistrate în intervalul ianuarie-martie la nivel național iar comparativ cu situația similară din 2024 a scăzut cu 18,5% numărul accidentelor, cu 21,5% cel al morților și cu 20% cel al răniților grav. Potrivit unui com
Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc în 2019 să îi poarte numele
Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunțat luni că va propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc până la altarul de unde a oficiat Liturghia Pontificală, în anul 2019, să îi poarte numele. De asemenea, un steag negru a fost arborat pe clădirea Primăriei Miercurea-Ciuc, după anunțul privind
Prahova: Incendiu la o chilie a mănăstirii Ghighiu
Un incendiu a izbucnit, luni dimineață, la o chilie a mănăstirii Ghighiu, focul fiind stins rapid de către un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în zonă. Potrivit datelor comunicate de Gruparea de Jandarmi Mobilă ''Matei Basarab'' Ploiești, un echipaj care participă la misiunea de menținere a ordinii publice &ic
Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată
Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br
INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr
VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în
Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu
Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion
Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni