REPORTAJ Tulcea: Pensiunile din Deltă, pline de pescari, se pregătesc de ultimele concursuri ale anului

Unii turişti care-şi petrec concediile în Delta Dunării preferă să pescuiască în incinte private decât în mediul natural, datorită exemplarelor mari de peşte care pot fi capturate, precum şi a confortului oferit de unităţile de cazare, unele incinte pregătind ultimele concursuri ale anului pentru pescarii sportivi.
Multe din pensiunile din Deltă urmează să se închidă în luna decembrie, iar cele care vor rămâne deschise vizitatorilor au început să-şi pregătească ofertele pentru sărbătorile de iarnă.
"Este a doua oară când vin aici şi prefer locul ăsta (o incintă privată, n.red.), un loc protejat, unde peştele e în largul lui, spre deosebire de restul Deltei unde e numai o tulbureală, mai rău ca pe autostradă. Am prins peşte şi în restul Deltei, dar în ultimii ani se prinde tot mai rar şi nu mai sunt locuri ca altădată, că e circulaţie mare. Aici apa e limpede, iar peştele e din belşug", a afirmat, pentru AGERPRES, Liviu Mocanu, din Bucureşti, aflat la pescuit într-o amenajare din apropiere de satul Dunavăţu.
Incinta respectivă, o fostă amenajare piscicolă privatizată după 1989, găzduieşte concursuri de talie internaţională pentru pescarii sportivi, iar administratorul, Silvia Savu, susţine că cercetătorii au demonstrat că incinta este cea mai bogată în peşti din România.
Foto: (c) Luisiana Bîgea / AGERPRES
"Cercetătorii de la Institutul Naţional Delta Dunării au făcut un studiu şi potrivit acestuia aici este cea mai mare densitate de peşte mare din România. Cea mai mare ştiucă de aici are un metri şi 10 centimetri. Pescuitul este permis doar în regim prinde şi eliberează. Nu vrem să intervenim în natură şi să deranjăm", a declarat Silvia Savu.
Ea a mai spus că în ultimii cinci ani numărul turiştilor a crescut, iar 20% dintre ei sunt străini, ultimele concursuri ale sezonului urmând să aibă loc luna viitoare, în condiţiile în care în decembrie unitatea se închide.
Unii vizitatori, ca de exemplu Florin Iordan, din Bucureşti, şi-au explicat decizia de a pescui într-o incintă privată şi prin confortul oferit de unitate.
"Aici am o masă caldă, în timp ce dacă aş fi stat pe malul Dunării ar fi trebuit să o prepar singur", a afirmat Iordan.
Printre preparatele puse pe mesele turiştilor în unităţile de cazare se numără atât cele pe bază de peşte, salata de icre, ştiuca umplută sau storceagul, cât şi cele care pot fi gustate de cei care ocolesc peştele.
Foto: (c) Luisiana Bîgea / AGERPRES
"Pentru astăzi am pregătit o tochitură dobrogeană. Are kaizer, cabanos, vin alb şi nu vă spun mai departe reţeta. Chiar dacă suntem o unitate pescărească, ni se cer şi alte mâncăruri. Eu sunt machedon şi facem şi preparate machedoneşti, plăcintă cu praz şi nu numai", a afirmat bucătarul şef Papu.
Una din problemele cu care se confruntă operatorii turistici din Deltă,lipsa personalului calificat, a fost depăşită cu sprijinul personalului asiatic, directorul unui complex din Rezervaţiei, Cornel Găină, susţinând că de anul trecut unitatea lui are angajaţi din Filipine şi Nepal.
"În ţara lor, câştigă de patru ori mai puţin decât aici. Anul trecut, turiştii se uitau puţin speriaţi la ei, dar anul ăsta s-au obişnuit. Un complex din Deltă este deschis minimum opt luni pe an, iar în rest ne ocupăm de reparaţii capitale. Lucrând în sistem integrat şi cunoscându-ne între noi, să ştiţi că avem solicitări enorme pentru a-i duce pe asiatici pe Valea Prahovei sau chiar în Sighetu Marmaţiei", a afirmat Cornel Găină.
Foto: (c) Luisiana Bîgea / AGERPRES
Poate că în detrimentul confortului unei unităţi de patru stele, vicepreşedinta Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor şi Scriitorilor despre Turism (FIJET), Gabriela Ţigu, susţine promovarea unor produse care să-i apropie pe vizitatori de localnici.
"Delta Dunării este cunoscută poate în lumea întreagă, dar nu a reuşit până de curând să atragă turişti străini pentru un turism responsabil, aşa cum se procedează de ceva vreme încoace. S-au făcut paşi importanţi în direcţia promovării, programe turistice personalizate, dar turistul caută o experienţă. Nu e suficient să-i arătăm nişte obiective. Într-o destinaţie ecoturistică ce presupune o apropiere faţă de natură, trebuie să-l pui pe vizitator în legătură cu comunitatea locală, cu modul în care trăiesc oamenii, cu tot ce înseamnă de fapt ecoturism adevărat", a afirmat vicepreşedinta FIJET.
Ţigu a participat la finele săptămânii trecute la ediţia a II-a a Cupei presei la pescuit organizată de Asociaţia de Management a Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD), iar la finele concursului a declarat că, deşi nu a prins foarte mulţi peşti, i-ar plăcea să se întoarcă în Deltă.
Foto: (c) Luisiana Bîgea / AGERPRES
"Mi-a plăcut atât de mult încât am decis ca în fiecare weekend liber să mă întorc în Deltă, la pescuit", a afirmat vicepreşedinta Gabriela Ţigu.
Puţini turişti români sunt dispuşi să experimenteze viaţa localnicilor Deltei.
"Noi am fost la Crişan şi am stat la o pensiune câteva zile. A fost nemaipomenit. Mi-ar plăcea să stau şi la un localnic, dar nu ştiu dacă aş merge la pescuit cu el. S-ar putea să plouă, să fie frig, iar noi suntem genul mai comod", a afirmat Elena Ene, din Ploieşti.
Situaţia fenomenului turistic din Deltă care, uneori, lasă în urmă doar deşeuri este cunoscută de guvernatorul Rezervaţiei, Cătălin Ţibuleac.
"Primul element care afectează Delta este lipsa de informare şi de educaţie a turiştilor. Sunt încă mulţi turişti care nu ştiu pentru ce vin, ce au voie să facă şi nu ştiu să se comporte într-un mediu natural ca Rezervaţia. Situaţia ţine şi de o lipsă a coerenţei, a continuităţii de informare a turiştilor cu privire la condiţiile de acces în Deltă, de exemplu. O a doua problemă care reprezintă un stres asupra Rezervaţiei constă în deşeuri. Avem un proiect pe care vrem să-l integrăm în proiectul autorităţii judeţene, dar revin la responsabilitatea turiştilor care trebuie să fie conştienţi şi să nu lase deşeuri în urmă", a declarat guvernatorul Deltei.
Foto: (c) Luisiana Bîgea / AGERPRES
Potrivit reprezentantei AMDTDD, Corina Davidov, Rezervaţia este deschisă turiştilor şi iarna.
"Urmează noi concursuri de pescuit, iar după ce dă gerul, unele resorturi organizează Crăciunul şi Revelionul. După cum se ştie, în Deltă sărbătorile vin la pătrat. Atunci când toată lumea termină de sărbătorit, noi ne aşezăm din nou la masă pentru a petrece pe stil vechi", a afirmat Davidov.
Foto: (c) Luisiana Bîgea / AGERPRES
În fiecare iarnă, doar câteva pensiuni din localităţile izolate din Deltă sunt deschise în timpul sărbătorilor, din cauza costurilor ridicate pe care le presupune întreţinerea unităţilor, dar şi a riscului ca Dunărea să îngheţe, fapt care i-ar putea bloca pe vizitatori în Rezervaţie.
"La hotelul nostru, accesul se face pe cale rutieră, iar pentru Revelion pregătim o ofertă care presupune inclusiv o croazieră cu nava restaurant pe braţul Sfântu Gheorghe. Preţurile pornesc de la 1.500 de lei pentru un sejur de trei nopţi, dar vom vinde şi doar noaptea de Revelion", a declarat reprezentanta unui hotel din satul Mahmudia, Andreea Carp.
FIJET, cea mai veche asociaţie profesională a scriitorilor şi jurnaliştilor de turism din lume, înfiinţată la Paris în anul 1954, este cea mai mare organizaţie profesională internaţională de profil, cu peste 800 de membri, din mai mult de 40 de ţări.
Din anul 1971, FIJET premiază destinaţii sau personalităţi din domeniul turismului, sub titulatura 'Pomme d'Or' ('Mărul de Aur'), până în prezent fiind acordate 43 astfel de trofee, din care România deţine 4. Anul 2009 a marcat o premieră în acordarea acestei distincţii, România fiind prima ţară care a primit trei astfel de premii de excelenţă: pentru Zona Ecoturistică Mărginimea Sibiului, pentru Rezervaţia Biosferei Delta Dunării şi pentru o companie aeriană de transport.
Anterior, România a primit trofeul Mărul de Aur pentru Bucovina, în anul 1975.
Unica deltă din lume declarată Rezervaţie a Biosferei, Delta Dunării, este a treia zonă din lume în ceea ce priveşte biodiversitatea după Bariera de Corali, Australia, şi Arhipelagul Galapagos, Ecuador. Rezervaţia a fost distinsă în 2009 cu premiul 'Mărul de aur' acordat de Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi Scriitorilor din Turism, anul trecut, Administraţia Rezervaţiei primind Premiul de aur Calitatea Costieră, distincţia confirmând faptul că Delta Dunării este una dintre destinaţiile de top conform standardelor de calitate a litoralului. AGERPRES/(A, AS-autor: Luisiana Bîgea, editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire (prognoză)
Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire în majoritatea regiunilor, în timp ce precipitațiile vor fi prezente, în anumite intervale, până la începutul lunii mai, reiese din prognoza publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pent
Familia Regală a României: Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har
Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har pentru oamenii de pe tot globul, indiferent de religia lor, mai ales pentru cei aflați în nevoie, a transmis Familia Regală a României. ''Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Consort au aflat cu nespusă tristețe vestea trecerii la Domnul a Sanc
IGPR: Peste 240 de persoane au murit și circa 520 au fost rănite grav în accidente rutiere în ianuarie-martie
Peste 240 de persoane au decedat și circa 520 au fost rănite grav în aproximativ 700 de accidente rutiere înregistrate în intervalul ianuarie-martie la nivel național iar comparativ cu situația similară din 2024 a scăzut cu 18,5% numărul accidentelor, cu 21,5% cel al morților și cu 20% cel al răniților grav. Potrivit unui com
Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc în 2019 să îi poarte numele
Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunțat luni că va propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc până la altarul de unde a oficiat Liturghia Pontificală, în anul 2019, să îi poarte numele. De asemenea, un steag negru a fost arborat pe clădirea Primăriei Miercurea-Ciuc, după anunțul privind
Prahova: Incendiu la o chilie a mănăstirii Ghighiu
Un incendiu a izbucnit, luni dimineață, la o chilie a mănăstirii Ghighiu, focul fiind stins rapid de către un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în zonă. Potrivit datelor comunicate de Gruparea de Jandarmi Mobilă ''Matei Basarab'' Ploiești, un echipaj care participă la misiunea de menținere a ordinii publice &ic
Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată
Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br
INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr
VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în
Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu
Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion
Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni