logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Harghita: Evreii din judeţ deportaţi în 1944 de nazişti nu au mai fost comemoraţi de Ziua Holocaustului

Imagine din galeria Agerpres

Evreii din Harghita, deportaţi în lagărele naziste, nu au fost comemoraţi miercuri, cu ocazia Zilei Holocaustului, autorităţile locale din principalele oraşe ale judeţului invocând lipsa timpului sau faptul că nu a existat nicio solicitare din partea comunităţilor evreieşti de marcare a acestei zile.

La Miercurea Ciuc, nu a avut loc nicio manifestare prin care să se cinstească memoria celor 314 evrei din oraş deportaţi în lagărele naziste în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, viceprimarul municipiului, Fuleki Zoltan, precizând pentru AGERPRES că Primăria se ocupă cu multe probleme în această perioadă şi nu a existat timp pentru un astfel de eveniment.

 

Foto: (c) Gina ŞTEFAN/AGERPRES FOTO


În urmă cu câţiva ani, în cimitirul evreiesc din oraş se cinsteau evreii ucişi în lagărele naziste şi se citeau fragmente-document din mărturiile unor supravieţuitori. În cimitirul evreiesc din Miercurea Ciuc se află şi un monument, ridicat de dr. Adler Miklos, unul dintre puţinii evrei care s-au întors din lagărele morţii, acesta reuşind să evadeze atunci când era mutat din lagărul de la Auschwitz la cel de la Mauthausen.

În anul 2004, ziua de 9 octombrie a fost declarată "Ziua Holocaustului", prin hotărâre de guvern, la propunerea Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România. Potrivit acestei hotărâri, "autorităţile administraţiei publice centrale şi locale vor acorda sprijin de specialitate pentru organizarea şi desfăşurarea manifestărilor ocazionate de acest eveniment".

 

Foto: (c) Gina ŞTEFAN/AGERPRES FOTO


Nici la Gheorgheni, unde a fost cea mai mare comunitate de evrei din Harghita, nu s-au organizat evenimente de marcare a Zilei Holocaustului. Primarul municipiului, Nagy Zoltan, a afirmat că nu a fost vorba despre nimic intenţionat, dar că, din nefericire, nu au existat solicitări în acest sens din partea comunităţii evreieşti. El a adăugat că ar fi existat deschidere, dacă cineva ar fi avut iniţiativa.

Nici la Topliţa nu s-a organizat miercuri vreo acţiune de comemorare a evreilor, primarul municipiului, Stelu Platon, afirmând că nu a primit nicio solicitare în acest sens, în condiţiile în care în oraş nu mai există nici un evreu.

Şeful obştei evreieşti din Gheorgheni şi Topliţa, Geller Geza, spune că astfel de comemorări s-au mai organizat cu precădere la începutul lunii mai, atunci când au început deportările din Ardealul de Nord, aflat în perioada 1940-1944 sub administraţie ungară.

 

Foto: (c) Gina ŞTEFAN/AGERPRES FOTO


Cu toate acestea, el recunoaşte că din 2014 nu s-a mai marcat acest moment tragic şi că puţinii evrei din oraş nu dispun de resurse pentru a organiza astfel de manifestări de comemorare.

"Nu ştiu ce se întâmplă, trebuie să îi întrebaţi pe oamenii mai competenţi. (...) Noi nu avem forţe atât de mari, încât să putem organiza singuri ceva, se comemorează mai mult în comunităţile mai mare, noi suntem o obşte, care este formată din 18 persoane, majoritate familii mixte şi de noi aparţine şi Miercurea Ciuc", a explicat Geller Geza, pentru AGERPRES.

Acesta a spus că despre evreii deportaţi din Gheorgheni se mai vorbeşte în timpul Săptămânii "Şcoala Altfel", când elevii de la câteva şcoli din oraş şi din împrejurimi vin şi vizitează sinagoga.

"Totul se rezumă la activităţile şcolare", a mărturisit Geller Geza.

 

Foto: (c) Gina ŞTEFAN/AGERPRES FOTO


Aproximativ 1.000 de evrei din Gheorgheni au fost deportaţi în lagărele naziste şi doar 92 dintre ei s-au mai întors. În memoria celor ucişi, pentru prima dată în lume, pe pereţii sinagogii din Gheorgheni au fost inscripţionate, în marmură, numele celor ucişi.

Despre această situaţie, consilierul judeţean UDMR Ferencz-Salamon Alpar, fost inspector şcolar general, profesor de istorie şi directorul unei şcoli din oraş, spune că sunt necesare acţiunile de comemorare a momentelor tragice din istorie şi crede că e o datorie morală să ne amintim de evreii din Miercurea Ciuc, care au avut un rol important în istoria oraşului.

"Comunitatea evreiască din Miercurea Ciuc (...) chiar dacă era numeric foarte puţină, în comparaţie cu cele din Gheorgheni, Târgu Mureş, Braşov sau Sfântu Gheorghe, era o comunitate foarte emancipată în perioada anilor 1910-1920. Evreii erau prezenţi în politica locală şi în cultura locală, artişti, muzicieni, care au făcut istorie în Miercurea Ciuc şi eu cred că ar fi locul să se facă sau să fie marcată într-o micuţă festivitate", a declarat pentru AGERPRES Ferencz-Salamon Alpar, care a beneficiat de o bursă a statului Israel, de predare a istorie Holocaustului în şcoli.

El a punctat faptul că în şcoala pe care o conduce, la orele de istorie, se marchează această zi şi se vorbeşte despre această perioadă din istoria Europei.

Referitor la recenta situaţie în care preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Csomortanyi Istvan, a apărut într-o fotografie dată publicităţii de Conferinţa Tineretului Maghiar din România - MIÉRT, în care foloseşte salutul nazist alături de alţi tineri, Ferencz-Salamon Alpar a spus că fiecare persoană trebuie să aibă spirit de toleranţă, să aibă cultură generală şi să ştie că astfel de manifestări sunt iresponsabile.

El a punctat faptul că trebuie să fie o învăţătură de minte pentru tineri, care trebuie să conştientizeze că tot ceea ce postează acum pe Internet îi va urmări mai târziu, atunci când vor deveni adulţi.

"Datoria mea ca profesor de istorie şi ca director de şcoală este să învăţ copiii, aici, în unitate, să fie toleranţi, să accepte şi să promoveze diversitatea, toleranţa, multiculturalismul, să aprecieze ce e a lor şi să fie incluzivi, din toate punctele de vedere. Acesta este rostul şi misiunea mea de cadru didactic. Restul, ce fac alţii e responsabilitatea lor, e o responsabilitate individuală", a arătat Ferencz-Salamon Alpar.

Înaintea celui de-Al Doilea Război Mondial, pe teritoriul actualului judeţ Harghita trăiau circa 4.500 de evrei, iar la ultimul recensământ doar 13 persoane s-au declarat ca aparţinând acestei etnii. AGERPRES / (A - AS - autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 38

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 21-04-2025 17:02

Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire (prognoză)

Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire în majoritatea regiunilor, în timp ce precipitațiile vor fi prezente, în anumite intervale, până la începutul lunii mai, reiese din prognoza publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pent

Social 21-04-2025 14:30

Familia Regală a României: Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har

Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har pentru oamenii de pe tot globul, indiferent de religia lor, mai ales pentru cei aflați în nevoie, a transmis Familia Regală a României. ''Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Consort au aflat cu nespusă tristețe vestea trecerii la Domnul a Sanc

Social 21-04-2025 14:12

IGPR: Peste 240 de persoane au murit și circa 520 au fost rănite grav în accidente rutiere în ianuarie-martie

Peste 240 de persoane au decedat și circa 520 au fost rănite grav în aproximativ 700 de accidente rutiere înregistrate în intervalul ianuarie-martie la nivel național iar comparativ cu situația similară din 2024 a scăzut cu 18,5% numărul accidentelor, cu 21,5% cel al morților și cu 20% cel al răniților grav. Potrivit unui com

Administratie 21-04-2025 13:40

Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc în 2019 să îi poarte numele

Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunțat luni că va propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc până la altarul de unde a oficiat Liturghia Pontificală, în anul 2019, să îi poarte numele. De asemenea, un steag negru a fost arborat pe clădirea Primăriei Miercurea-Ciuc, după anunțul privind

Social 21-04-2025 12:05

Prahova: Incendiu la o chilie a mănăstirii Ghighiu

Un incendiu a izbucnit, luni dimineață, la o chilie a mănăstirii Ghighiu, focul fiind stins rapid de către un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în zonă. Potrivit datelor comunicate de Gruparea de Jandarmi Mobilă ''Matei Basarab'' Ploiești, un echipaj care participă la misiunea de menținere a ordinii publice &ic

Social 21-04-2025 11:30

Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată

Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br

Social 21-04-2025 09:28

INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr

Social 20-04-2025 21:35

VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de

Social 20-04-2025 15:37

Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni

Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir

Social 20-04-2025 13:25

Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată

Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &

Social 20-04-2025 12:30

UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine

Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în

Social 20-04-2025 11:18

Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu

Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion

Social 20-04-2025 08:22

Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști

Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.

Administratie 19-04-2025 18:00

AGERPRES vă urează Paște fericit!

Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!

Social 19-04-2025 17:35

Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD

Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni