REPORTAJ Meşterii populari, promovaţi la Târgul 'Fabricat în Vrancea'

Creaţiile meşterilor populari din zona Vrancei, prin care aceştia încearcă să păstreze vii identitatea, tradiţiile şi valorile satului vrâncean, au putut fi admirate de zeci de focşăneni, cu ocazia evenimentului "Fabricat în Vrancea", organizat la Muzeul Satului din Crângul Petreşti.
Meşterii populari şi-au încântat vizitatorii cu produsele lucrate manual cu multă trudă şi migală şi au făcut demonstraţii pentru cei care au dorit să-şi aducă aminte de timpurile de odinioară.
Despre modul în care tinerii încep să redescopere portul popular ne-a povestit Ţica Geană, meşter popular din Soveja, cunoscătoare a tainelor războiului de ţesut, dar şi a cusutului cu acul.
"Tradiţia se păstrează la noi. Se îmbracă lumea la biserică şi acum în straie populare. Mai nou, se îmbracă în costume populare şi tinerii la cununia religioasă. Chiar s-a reînnoit această tradiţie. A fost greu până s-a îmbrăcat unul. În vara aceasta am avut o nuntă unde toată familia, fraţi, surori, au fost îmbrăcaţi în straie tradiţionale", şi-a amintit Ţica Geană.
Aceasta coase ii, ţese păretare în două iţe, catrinţe, brâie, pieptare de lână şi năframe de borangic şi ştie chiar şi să şindrilească, lucru mai rar întâlnit la o femeie. Îşi doreşte însă să mai deprindă meşteşugul betelor, a căror tehnică nu o stăpâneşte încă pe deplin.
"Ştiu să fac aproape tot ce se poate face în mod tradiţional în casă. Încondeiez ouă, cos catrinţe, ii, fac opinci, ţes în război... Doar la bete mai trebuie să învăţ, că e o tehnică specială. Ştiu şi să şindrilesc. Mă lua tata cu el când eram mică şi mă punea să şindrilesc până unde puteam să ajung şi aşa am învăţat. La noi se poartă şindrila pe pereţi sau pe tavan", a spus mândră Ţica Geană.
Una dintre atracţiile expoziţiei a fost Daniel Buloi, un bărbat din Nereju care coase cămăşi bărbăteşti tradiţionale pe pânză de casă ţesută în război, cu motive florale sau geometrice, cu fir de mătase sau bumbac, în funcţie de cerinţe. Pentru Daniel, această artă este o pasiune mai veche şi, după ce a pribegit ani buni prin străinătate, s-a întors la tainele pe care le-a descoperit încă din copilărie.
"Lucrez de aproximativ şapte ani, dar pasiunea vine de mic copil şi sper să o transmit şi fetei mele, deşi tineretul din ziua de azi nu prea mai e interesat. Am fost plecat în străinătate mai mulţi ani, dar m-am întors la obârşie. Ţes preşuri, macaturi, catrinţe, cămăşi bărbăteşti, orice. Straiele noastre sunt apreciate, dar nu prea avem desfacere. În general, ne caută cei pasionaţi de tradiţii sau cei ai căror copii fac parte din ansambluri folclorice. Munca e dificilă şi migăloasă şi rareori ne este răsplătită", a mărturisit Daniel Buloi.
Din Nereju, un sat de la poalele Munţilor Vrancei, unde meşteşugul tradiţional este încă la mare preţ, Pavel Lupaşc a venit cu măşti populare sau obiecte de cult, confecţionate din lemn de arin, salcie sau tei, sau din lemn de prun, frasin sau cireş, în cazul obiectelor de suflat. El încearcă din răsputeri să transmită tinerei generaţii dragostea pentru meşteşugurile populare, iar elevii săi devin adevăraţi ambasadori ai acestora peste hotare.
"Sunt angajat al Centrului Cultural Vrancea şi, în cadrul Şcolii Populare de Arte, încerc să le transmit copiilor meseria. Copiii care sunt buni la învăţătură sunt buni şi la lucru. Dar copiii care sunt la învăţătură termină şi pleacă la facultate. Din cei pe care i-am şcolit toţi sunt plecaţi care încotro, prin Franţa, Germania... Am fete care au făcut Ştiinţe politice şi acum sunt la Washington. Mă gândesc că poate cândva, la bătrâneţe, îşi vor aminti de aceste meserii şi vor începe să lucreze. Acum, domeniile în care profesează nu au legătură cu ceea ce au învăţat în Şcoala de Arte. Dar sunt, fiecare în parte, ambasadori ai meşteşugurilor populare româneşti. De multe ori mă sună pentru că le-au povestit străinilor despre aceste meşteşuguri şi obiecte tradiţionale şi comandă diverse lucruri pentru aceştia, să le arate ce lucrau pe vremea când erau copii", a spus Pavel Lupaşc.
De la târg nu putea să lipsească Şerban Terţiu, declarat în acest an "Tezaur Uman Viu", ajuns la 64 de ani şi care de mic copil creează măşti, artă moştenită de la tatăl său.
"Fac această meserie de mic copil. Îl vedeam pe tata, Pavel Terţiu, cel care făcea măştile pentru tot judeţul, şi îmi plăcea încă de atunci. Acum am 24 de elevi pe care îi învăţ, unii cu un talent deosebit. Meseria nu e grea dacă pui suflet. Înainte în sat, era o gloată de tineri şi copii care mergeau cu plugul, toţi purtând măşti făcute de tata sau de mine. Acum, de sărbători au mai rămas puţini care respectă obiceiul. Înainte şi la priveghi purtau măştile acestea, pentru a alunga duhurile rele. Sau la clăci, când se strângeau oamenii să cureţe porumbul... După ce terminau munca, începea distracţia, cu măşti, tobe, muzică şi voie bună", şi-a amintit Şerban Terţiu.
Din mâinile lui Şerban Terţiu ies una, două măşti pe zi, unele mai vesele, altele mai triste, "după cum sunt şi oamenii în ziua de azi", cum îi place lui să spună.
La târg a fost şi Andrei Zota, din Mărăşeşti, care practică apicultura, o tradiţie de familie de peste 70 de ani. El este de părere că produsele apicole româneşti sunt de foarte bună calitate, dar industria are nevoie de ajutorul statului pentru a face faţă concurenţei străine.
"Suntem a patra generaţie de apicultori. Străbunicul meu, bunicul şi tatăl meu, şi acum eu şi fratele meu, cu toţii ne-am ocupat cu apicultura. Şi sper ca şi piticul meu de doi ani şi zece luni să perpetueze această meserie. Sperăm să nu rămână numai la nivel de hobby în familie. Produsele noastre sunt de foarte bună calitate şi foarte apreciate. Avem peste 300 de familii de albine. Şi dacă până acum cea mai mare problemă era producţia, în ultima perioadă desfacerea a început să fie o problemă foarte serioasă din cauza ţărilor vecine. E o concurenţă neloială, pentru că în ţările dezvoltate apicultura este mult mai subvenţionată şi este foarte greu să fim competitivi la nivel european. Am avut ocazia să vizitez multe stupine din străinătate. Tot sectorul apicol în ţările occidentale este foarte industrializat şi acesta ar putea fi un avantaj al nostru. Produsele noastre sunt mult mai sănătoase, mierea este curată pentru că avem încă o floră foarte sănătoasă", a afirmat Andrei Zota.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Vrancea, în cadrul Festivalului Viei şi Vinului "Bachus" 2019, cu sprijinul Centrului Cultural Vrancea, care şi-a propus să sprijine şi să valorifice creaţiile populare.
"Ne propunem să promovăm şi să valorificăm ceea ce meşterii populari din Vrancea întreprind. Avem meşteri tradiţionali foarte importanţi, printre care Şerban Terţiu, făuritorul de măşti tradiţionale, devenit în acest an 'Tezaur Uman Viu', printre puţinii din România, familia Lupaşc, familia Enache de la Spulber, care duce mai departe meşteşugul buciumelor. Ne propunem să îi aducem în atenţia focşănenilor, cărora să le împărtăşească tradiţia pe care o ştiu de la părinţi sau bunici", a declarat, pentru AGERPRES, directorul Centrului Cultural Vrancea, Liviu Nedelcu. AGERPRES/(A - autor: Dana Lepădatu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Familia Regală a României: Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har
Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har pentru oamenii de pe tot globul, indiferent de religia lor, mai ales pentru cei aflați în nevoie, a transmis Familia Regală a României. ''Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Consort au aflat cu nespusă tristețe vestea trecerii la Domnul a Sanc
IGPR: Peste 240 de persoane au murit și circa 520 au fost rănite grav în accidente rutiere în ianuarie-martie
Peste 240 de persoane au decedat și circa 520 au fost rănite grav în aproximativ 700 de accidente rutiere înregistrate în intervalul ianuarie-martie la nivel național iar comparativ cu situația similară din 2024 a scăzut cu 18,5% numărul accidentelor, cu 21,5% cel al morților și cu 20% cel al răniților grav. Potrivit unui com
Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc în 2019 să îi poarte numele
Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunțat luni că va propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc până la altarul de unde a oficiat Liturghia Pontificală, în anul 2019, să îi poarte numele. De asemenea, un steag negru a fost arborat pe clădirea Primăriei Miercurea-Ciuc, după anunțul privind
Prahova: Incendiu la o chilie a mănăstirii Ghighiu
Un incendiu a izbucnit, luni dimineață, la o chilie a mănăstirii Ghighiu, focul fiind stins rapid de către un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în zonă. Potrivit datelor comunicate de Gruparea de Jandarmi Mobilă ''Matei Basarab'' Ploiești, un echipaj care participă la misiunea de menținere a ordinii publice &ic
Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată
Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br
INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr
VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în
Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu
Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion
Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni
UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector