logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Vrancea: Izvoarele tămăduitoare de la Vizantea Livezi aşteaptă încă investitori care să le pună în valoare

Image

Localitatea Vizantea Livezi, situată în nord-vestul judeţului Vrancea, la numai 42 de kilometri de Focşani, ascunde în adâncurile sale peste 30 de izvoare minerale despre care localnicii afirmă că au puteri tămăduitoare, iar analizele calitative ale apelor, efectuate an de an de administraţia locală, par să susţină aceste teorii.

Istoria acestor izvoare începe în vara anului 1882, când un tinichigiu în vârstă de 50 de ani, din Panciu, care suferea de reumatism cronic şi căruia îi fuseseră recomandate băi minerale calde în staţiuni, în lipsă de bani şi auzind de la ţărani despre faptul că apele de la Vizantea vindecă durerile de picioare, a poposit în zonă. Potrivit unor surse ale vremii, acesta ar fi încălzit cu bolovani apele minerale luate din toate izvoarele din zonă şi după numai o lună şi-ar fi recăpătat sănătatea. Vestea s-a răspândit cu repeziciune, astfel că din vara anului următor mai multe persoane cu probleme de reumatism au început să sosească la Vizantea pentru băile calde.

În urma studiul apelor din zonă şi a analizelor calitative pozitive, Vizantea a fost declarată staţiune, în 1886, sute de persoane din toate colţurile ţării ajungând aici pentru a-şi găsi alinarea.

Staţiunea a avut perioada ei de glorie între cele două războaie mondiale, dar şi în perioada comunistă oamenii ajungeau aici din toată ţară şi găseau adăpost în gospodăriile localnicilor din zonă, unde făceau şi curele de tratament.

"Proprietăţile apelor de la Vizantea sunt benefice şi recunoscute prin cercetări. Din păcate, astăzi nu reuşim să facem o investiţie care să fructifice proprietăţile acestor izvoare. Am avut un contract cu nişte colaboratori privaţi, dar nu am reuşit să facem nimic. În perioada următoare vom începe demersurile pe primărie, să construim o bază de tratament măcar aşa cum erau acum 100 de ani. Atunci aveam statut de staţiune, veneau din toate zonele să facă băi. Vizantea avea aproximativ 5.000 de turişti pe an. Staţiunea Vizantea a avut parte de o dezvoltare foarte mare după Primul Război Mondial, dispunând şi de cazare şi de platformă pentru băi, putea să primească turişti. După Al Doilea Război Mondial s-a distrus tot", a declarat, pentru AGERPRES, primarul comunei Vizantea Livezi, Dragoş Ciobotaru.

Astăzi, legislaţia îi descurajează pe oameni să se mai ocupe de aceste tratamente, iar cei care au de pierdut sunt deopotrivă turiştii şi localnicii.

"Au mai rămas după 1945 circa 10 familii care făceau băi acasă, dar în timp au murit, ei şi moştenitorii lor. A fost o ultimă familie care a făcut băi până în 2014, iar în momentul de faţă nu mai avem pe nimeni care să primească la băi. Pentru că sunt nişte reţete mai speciale pentru aceste băi, iar localnicii ori nu mai ştiu, ori nu mai au timp, ori nu au spaţii de cazare, nu îndeplinesc condiţiile. Cu legislaţia în vigoare nu prea mai pot să facă nimic în privat dacă nu sunt autorizaţi, pentru că este un fel de agroturism. Omul trebuie să primească în gazdă, să ofere cazare, să dea bon fiscal...şi din cauza legislaţiei au preferat să renunţe", a precizat primarul.

Cum se făceau altădată băile la Vizantea Livezi a povestit familia Imre. Părinţii Olguţei Imre s-au ocupat aproape toată viaţa cu această îndeletnicire, iar în casa lor veneau "boierii" la tratament.

"Băile astea sunt de sute de ani. Oamenii se tratau de multe boli reumatice sau ginecologice. Veneau din Bucureşti, Braşov, Galaţi, Râmnic, de peste tot. Veneau şi pentru probleme legate de stres şi în general pentru starea de bine a corpului. Părinţii mei făceau băi în casa lor. Aveau acolo un pic de confort, iar băile se făceau în două camere separate, într-una femeile, în alta bărbaţii. Apa era adusă de la izvoare în butoaie mari, cu căruţa, se punea în bălii şi se încălzea cu bolovani încinşi în vatră. Nu toate pietrele erau bune, trebuiau căutate anumite pietre. Oamenii stăteau în apa respectivă cam jumătate de oră, după care erau înveliţi în halate şi stăteau într-o cameră la 'sudaţie'. Tradiţia spune că băile trebuiau făcute în număr impar, dar nu mai puţin de nouă băi pentru ca tratamentul să fie eficient", îşi aminteşte Olga Ene.

Rezultatele tratamentelor făcute la Vizantea erau singura reclamă care se făcea pe vremuri acestor ape, dar din an în an numărul celor care veneau în sat pentru băi a crescut, odată cu faima izvoarelor din zonă.

"Tratamentul avea rezultate. Îmi amintesc că într-un an au adus o copilă de vreo 12 ani. Nu ştiu ce boală era, dar aceasta nu putea să meargă, o duceau pe braţe. După câteva băi, vreo cinci, şase, fetiţa a venit în parc pe picioarele sale şi s-a jucat cu copiii. Şi nu este singurul caz pe care îl cunosc. Au venit femei care nu puteau avea copii şi după câteva băi au putut face copii. Sunt multe rezultatele pe care le-am simţit noi, pe care le-am cunoscut, de care ne-am bucurat, pentru că oamenii reveneau şi în anii următori şi ne povesteau. Acum 60 de ani, din Bucureşti veneau la Vizantea oameni mari. Noi spuneam că 'vin boierii', pentru că erau din vechiul regim, noi fiind deja în comunism. Singura publicitate se făcea din gură în gură, nu era altfel de publicitate, dar din an în an veneau din ce în ce mai mulţi oameni", a povestit Olga Imre.

Oamenii spun că în sat nu se mai fac băi pentru turişti de câţiva ani buni, dar în familiile celor din zonă, care cunosc meşteşugul acestor tratamente, tradiţia continuă.

"Noi am făcut băi şi anul acesta. Am fost cu soţia în staţiune, dar acolo nu am făcut băi, pentru că ştiam că avem acasă ape mai bune. Am făcut băi în staţiune acum doi ani, dar ce mă aşteptam eu de la o staţiune balneară nu am simţit. Aşa că am venit acasă şi am făcut băi aici, cu soţia. Mai avem o balie de lemn, rămasă de la părinţii noştri. Eu am crescut la bunicii mei, care făcea băi de când îmi amintesc eu. Bunicul meu făcuse o instalaţie la izvoare pentru a capta apa, pe care a adus-o direct în gospodărie pentru a-şi uşura munca. Făcea şi 10 - 15 tratamente pe zi. Acum nu se mai fac nici căzi, nici băi. Ultima familie care mai făcea tratamente pentru turişti a încetat să le mai facă de cel puţin patru, cinci ani. Multe persoane din toată ţara, care îşi amintesc cum veneau părinţii lor la băi, ne sună şi ne întreabă unde pot să vină, dar nu avem unde să-i îndrumăm. E păcat, pentru că e un tratament naturist care dă rezultate", a spus Andrei Imre.

Localnicii şi-ar dori ca aceste izvoare, râvnite altădată şi de localităţile vecine, să fie amenajate şi mai ales să fie create structuri de cazare care să permită turiştilor să vină în localitate.

"În zonă nu e nicio pensiune, nicio structură de cazare. Păcat de izvoarele pe care le avem. Pe timpul lui Ceauşescu se luptau cei de la Soveja, unde era staţiune de tratament, să capteze izvoarele noastre de aici. Dar primarul nostru nu le-a dat voie şi a amenajat câteva izvoare aici, la noi. Sunt trei izvoare acum, de băi, de ochi şi de stomac. Dar apele trebuie combinate, unele au mai mult iod, altele cu sulf. Dacă s-ar face o staţiune pentru băi, loc ar fi destul şi ar fi bine şi pentru Vizantea, pentru noi toţi", a fost de părere Stan Ciobotaru, un localnic care foloseşte apele izvoarelor de când se ştie.

Proiectul de construcţie a unor structuri de cazare şi tratament la Vizantea ar putea începe anul viitor, dar între timp, turiştii care trec prin zonă sunt încurajaţi să folosească apa din cele două izvoare amenajate de municipalitate.

"Dacă ne apucăm de treabă în 2020, eu sper ca în doi-trei ani să putem să dăm drumul, cel puţin în perioada mai - septembrie. Între timp, cei care trec prin Vizantea pot folosi cele două izvoare care sunt funcţionale. Le recomand tuturor pentru cura internă şi externă. Avem izvorul pentru flora stomacală şi cel pentru ochi, cu o apă curativă pentru retină. Sperăm ca în doi-trei ani să dăm drumul şi la băi. Dacă cei din Vizantea fac băile astea, înseamnă că nu sunt degeaba. Iar buletinele de analiză pe care le facem de 20 de ani în fiecare an, arată foarte clar proprietăţile curative pe care aceste ape le au", a spus primarul Dragoş Ciobotaru. AGERPRES / (A - autor: Dana Lepădatu, editor: Karina Olteanu, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 31

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 21-04-2025 17:02

Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire (prognoză)

Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire în majoritatea regiunilor, în timp ce precipitațiile vor fi prezente, în anumite intervale, până la începutul lunii mai, reiese din prognoza publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pent

Social 21-04-2025 14:30

Familia Regală a României: Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har

Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har pentru oamenii de pe tot globul, indiferent de religia lor, mai ales pentru cei aflați în nevoie, a transmis Familia Regală a României. ''Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Consort au aflat cu nespusă tristețe vestea trecerii la Domnul a Sanc

Social 21-04-2025 14:12

IGPR: Peste 240 de persoane au murit și circa 520 au fost rănite grav în accidente rutiere în ianuarie-martie

Peste 240 de persoane au decedat și circa 520 au fost rănite grav în aproximativ 700 de accidente rutiere înregistrate în intervalul ianuarie-martie la nivel național iar comparativ cu situația similară din 2024 a scăzut cu 18,5% numărul accidentelor, cu 21,5% cel al morților și cu 20% cel al răniților grav. Potrivit unui com

Administratie 21-04-2025 13:40

Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc în 2019 să îi poarte numele

Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunțat luni că va propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc până la altarul de unde a oficiat Liturghia Pontificală, în anul 2019, să îi poarte numele. De asemenea, un steag negru a fost arborat pe clădirea Primăriei Miercurea-Ciuc, după anunțul privind

Social 21-04-2025 12:05

Prahova: Incendiu la o chilie a mănăstirii Ghighiu

Un incendiu a izbucnit, luni dimineață, la o chilie a mănăstirii Ghighiu, focul fiind stins rapid de către un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în zonă. Potrivit datelor comunicate de Gruparea de Jandarmi Mobilă ''Matei Basarab'' Ploiești, un echipaj care participă la misiunea de menținere a ordinii publice &ic

Social 21-04-2025 11:30

Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată

Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br

Social 21-04-2025 09:28

INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr

Social 20-04-2025 21:35

VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de

Social 20-04-2025 15:37

Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni

Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir

Social 20-04-2025 13:25

Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată

Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &

Social 20-04-2025 12:30

UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine

Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în

Social 20-04-2025 11:18

Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu

Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion

Social 20-04-2025 08:22

Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști

Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.

Administratie 19-04-2025 18:00

AGERPRES vă urează Paște fericit!

Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!

Social 19-04-2025 17:35

Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD

Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni