logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Sute de liceeni şi studenţi fac voluntariat pentru ca municipiul Constanţa să devină Capitala Tineretului 2020-2021

Image

Obţinerea titlului de Capitală a Tineretului din România, în perioada 2 mai 2020 - 1 mai 20121, de către municipiul Constanţa, este ţinta pentru atingerea căreia sute de liceeni şi studenţi au fost mobilizaţi şi muncesc cot la cot cu autorităţile locale de circa opt luni, pentru a învinge municipiul Craiova, în finala competiţiei pentru acest titlu.

"Cu multă muncă, am reuşit să ajungem aici, să creăm un concept care este un mesaj de apropiere către comunitate, prin care noi încercăm să facem lucruri frumoase pentru tineri şi pentru comunitate. Prin ComeToSEAus, avem cinci direcţii strategice pentru care am scris acest proiect şi încercăm să atingem fiecare provocare pe care o regăsim în oraşul nostru, pentru tineri", a afirmat asistentul manager al proiectului, Alexandra Barbu, studentă la Universitatea "Ovidius", la un eveniment de prezentare a candidaturii municipiului Constanţa organizat miercuri de către primarul Decebal Făgădău.

Prin conceptul ComeToSEAus, comunitatea locală din Constanţa este chemată ca, alături de tineri, să se implice în dezvoltarea oraşului, iniţiatorii mergând către cinci direcţii - Smart, Green, Artsy, Togheter şi Cool. Concret despre ce proiecte este vorba, pe domeniile menţionate, Alexandra Barbu susţine că nu pot fi oferite prea multe detalii până pe 30 septembrie, dată la care oraşele finaliste trebuie să depună proiectele, urmând ca în octombrie, la Iaşi, să fie desemnată Capitala Tineretului din România.

Proiectele vizează, printre altele, inovarea, educaţia continuă a tinerilor, aducerea lor împreună şi apropierea de factorii decizionali ai Constanţei, valorificarea potenţialului unor tineri artişti, dar şi organizarea unor trasee tematice, îmbinarea distracţiei specifice oraşului cu mozaicul multietnic şi profesional.

"Cele cinci direcţii sunt Smart, unde încercăm să creăm un concept de smart city şi mai exact să îmbunătăţim inovaţia în viaţa tinerilor; Artsy, unde încercăm să promovăm cultura, să conservăm tradiţiile deja existente în acest oraş şi să facem un oraş mai prietenos cu tinerii; Cool, prin care încercăm să creăm un calendar de evenimente şi în extrasezon pentru tineri, încercăm să readucem Constanţa la viaţă şi în extrasezon; Green, partea de ecologizare şi de sport, unde cumva încercăm să aducem agenda şi principiile europene în viaţa tinerilor din Constanţa, să conştientizăm şi noi care sunt problemele mediului; prin Together încercăm să corelăm lucrările, să avem activităţi împreună, să aducem toţi factorii decizionali alături de tineri şi să avem o voce comună", a spus Alexandra.

Un alt tânăr, Ionuţ Barbu, care se ocupă de zona de implementare a proiectului, afirmă că totul a pornit de la o idee în urmă cu opt luni, formându-se apoi "un nucleu de lucru", după care o întreagă echipă, la care au aderat până acum sute de tineri voluntari, sprijiniţi de ONG-uri şi autorităţi locale, cu convingerea că oraşul Constanţa va deveni Capitala Tineretului din România 2020 - 2021.

"Candidatura noastră trebuie să fie puternică şi pentru asta trebuie să arătăm că reprezintă vocea tinerilor, dar şi, implicit, vocea comunităţii. (...) Am organizat conferinţe şi consultări cu mediul universitar şi liceal, am încheiat protocoale, avem scrisori de susţinere, astfel încât să fim reprezentativi acolo. Am ţinut cont de ideile ONG-urilor şi instituţiilor implicate. (...) Juriul respectiv va fi unul foarte diversificat, şi din zona politică, şi din cea a ONG-urilor, şi privată, şi va decide cine merită să fie în perioada 2020 - 2021 noua Capitală a Tineretului. (...) Toată vara am stat şi am lucrat, şi noi, şi voluntarii noştri, pe diverse proiecte şi vrem ca tot sacrificiul nostru să aibă o finalitate fericită", susţine Ionuţ.

Proiectul este considerat unul de implicare civică, prin care s-a reuşit coagularea mişcării de tineret.

"Este un proiect complex de implicare civică, suntem foarte bucuroşi că am reuşit să coagulăm toată mişcarea asta de tineret din Constanţa şi am reuşit să punem umăr lângă umăr şi să facem acest proiect. Şi pot spune că elevii din Constanţa şi-au arătat interesul, eu sunt coordonator de voluntari. Am avut un răspuns inimaginabil de la toate liceele din Constanţa, momentan sunt 200 de voluntari. (...) Sper să reuşim, proiectul este unul total real, natural, lucrat de noi 100%", a declarat Alicia Mazilu.

Despre susţinerea proiectului ComeToSEAus a vorbit şi studentul Cătălin Ionescu, de la Academia Navală "Mircea cel Bătrân", acesta subliniind că şi colegii lui de la instituţia de învăţământ superior "fac tot posibilul" pentru ca oraşul Constanţa să câştige titlul de Capitală a Tinerilor.

Tinerii constănţeni sunt aşteptaţi în continuare să se alăture iniţiativei ComeToSEAus, proiectele necesitând "multă muncă", conform echipei coordonatoare.

Referitor la atuurile pe care le-ar avea tinerii din Constanţa în faţa contracandidaţilor lor, tinerii din Craiova, Ionuţ Barbu susţine că acestea privesc "zona de cultură, istorie, Marea Neagră, entuziasmul tinerilor, buna relaţie cu autoritatea publică", la care se adaugă, potrivit Alexandrei Barbu, "ideea de multiculturalitate, multietnicitate".

La prima întâlnire cu iniţiatorii proiectului ComeToSEAus, primarul Constanţei, Decebal Făgădău, spune că a mers "fără aşteptări", dar că s-a întors de la respectiva reuniune "plutind".

"M-am dus fără aşteptări la prima întâlnire şi am plecat de acolo plutind, pentru că am descoperit nişte tineri extrem de frumoşi, deştepţi, entuziaşti şi, mai presus de toate, determinaţi să schimbe percepţia despre oraşul nostru. De fapt, acest proiect pentru mine înseamnă redescoperirea tinerilor care vor să se implice în viaţa oraşului", a afirmat Făgădău.

El a mai spus că administraţia locală va angrena şi agenţii economici privaţi pentru a investi în proiectele tinerilor, iar pentru fiecare leu "pus" de mediul privat, municipiul va contribui cu doi lei.

"Vom face, pentru a angrena şi mediul privat din Constanţa, următorul rămăşag, pentru fiecare leu pe care îl pune mediul privat în acest proiect, municipiul va pune doi lei. (...) Proiecte sunt multe, au nevoie de susţinere din partea întregii comunităţi", a anunţat Făgădău. El a mai menţionat că va iniţia semnarea unui memorandum astfel încât proiectele tinerilor să fie implementate, indiferent de cine va reprezenta administraţia locală în următorii ani.

Capitala Tineretului din România este un program-cadru de tineret, creat la nivel naţional, care funcţionează pe principii similare cu cele ale Capitalei Europene a Tineretului. Programul le permite organizaţiilor de şi pentru tineret să promoveze temele importante pentru categoria socială pe care o reprezintă şi ajută autorităţile locale să-i identifice problemele şi să atragă investiţii publice şi private pentru rezolvarea acestora şi dezvoltarea ecosistemelor de sprijin. AGERPRES / (A - autor: Nona Jalbă; editor: Marius Frăţilă, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 28

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 21-04-2025 17:02

Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire (prognoză)

Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire în majoritatea regiunilor, în timp ce precipitațiile vor fi prezente, în anumite intervale, până la începutul lunii mai, reiese din prognoza publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pent

Social 21-04-2025 14:30

Familia Regală a României: Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har

Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har pentru oamenii de pe tot globul, indiferent de religia lor, mai ales pentru cei aflați în nevoie, a transmis Familia Regală a României. ''Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Consort au aflat cu nespusă tristețe vestea trecerii la Domnul a Sanc

Social 21-04-2025 14:12

IGPR: Peste 240 de persoane au murit și circa 520 au fost rănite grav în accidente rutiere în ianuarie-martie

Peste 240 de persoane au decedat și circa 520 au fost rănite grav în aproximativ 700 de accidente rutiere înregistrate în intervalul ianuarie-martie la nivel național iar comparativ cu situația similară din 2024 a scăzut cu 18,5% numărul accidentelor, cu 21,5% cel al morților și cu 20% cel al răniților grav. Potrivit unui com

Administratie 21-04-2025 13:40

Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc în 2019 să îi poarte numele

Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunțat luni că va propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc până la altarul de unde a oficiat Liturghia Pontificală, în anul 2019, să îi poarte numele. De asemenea, un steag negru a fost arborat pe clădirea Primăriei Miercurea-Ciuc, după anunțul privind

Social 21-04-2025 12:05

Prahova: Incendiu la o chilie a mănăstirii Ghighiu

Un incendiu a izbucnit, luni dimineață, la o chilie a mănăstirii Ghighiu, focul fiind stins rapid de către un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în zonă. Potrivit datelor comunicate de Gruparea de Jandarmi Mobilă ''Matei Basarab'' Ploiești, un echipaj care participă la misiunea de menținere a ordinii publice &ic

Social 21-04-2025 11:30

Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată

Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br

Social 21-04-2025 09:28

INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr

Social 20-04-2025 21:35

VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de

Social 20-04-2025 15:37

Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni

Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir

Social 20-04-2025 13:25

Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată

Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &

Social 20-04-2025 12:30

UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine

Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în

Social 20-04-2025 11:18

Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu

Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion

Social 20-04-2025 08:22

Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști

Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.

Administratie 19-04-2025 18:00

AGERPRES vă urează Paște fericit!

Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!

Social 19-04-2025 17:35

Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD

Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni