logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Bursa de peşte din Tulcea se pregăteşte să îşi diversifice oferta de produse

Image

Centrul de primă-vânzare a peştelui din Tulcea, cunoscut şi ca Bursa de peşte, inaugurat oficial în primăvară ca prima filială a Casei Române de Comerţ Agroalimentar Unirea, se pregăteşte ca în perioada următoare să pună în funcţiune o instalaţie de congelare şi o linie de filetare a peştelui, investiţie care îi va permite să îşi diversifice oferta de produse din peşte şi să poată primi comenzi de la marii comercianţi de pe piaţa alimentară din România, adică să îşi îndeplinească practic scopul pentru care a fost creată.

Directorul Casei de Comerţ, Adrian Izvoranu, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că au fost parcurse toate fazele premergătoare achiziţiei şi că s-au obţinut autorizaţiile necesare acestor instalaţii care costă până la 30.000 de euro.

"Probabil că luna viitoare vom aduce instalaţii de congelare, ceea ce înseamnă foarte mult, pentru că luna viitoare va fi o perioadă de vârf a pescuitului şi vom avea un aflux mare de peşte şi va fi şi cerere mare pe piaţă. Într-o lună, ar fi gata lucrările (de modernizare n.red.). Ca timp real de execuţie, nu uitaţi însă că acţiunea se petrece în România şi avem cadrul legislativ probabil cel mai sofisticat, firma este una de stat, iar decizia nu este luată de un întreprinzător, ci trebuie să treacă prin multe foruri de conducere", spune directorul Casei Unirea.

 

Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES


Proiectul Bursei de peşte de la Tulcea a fost anunţat de autorităţi în urmă cu aproape zece ani, dar obiectivul realizat cu fonduri europene a fost inaugurat de către oficiali ai Guvernului de la Bucureşti abia în luna aprilie a acestui an, din cauza mai multor probleme semnalate de-a lungul timpului, una dintre ele fiind lipsa utilităţilor necesare funcţionării clădirii de pe malul Dunării. Bursa de peşte funcţionează ca filială a Companiei Naţionale Casa Româna de Comerţ Agroalimentar UNIREA S.A., aflată în subordinea Ministerului Agriculturii şi creată cu scopul "valorificării superioare a resurselor şi producţiei agricole naţionale".

"Bursa de peşte este foarte importantă, pentru că la ora actuală consumul de peşte din piaţa internă este asigurat în proporţie de 80% din import. Este absurd. Nu discutăm aici doar de potenţialul imens pe care-l reprezintă Delta, nu doar din punct de vedere cantitativ, cât mai ales de cel calitativ. Nu se compară nimic din ce produce Delta cu peşti similari ca specie aduşi din alte state. Este un peşte proaspăt, de calitate. Mai avem însă peste 800 de exploataţii, inclusiv ferme de acvacultură, în ţară. Când capacitatea noastră de aici va fi funcţională aşa cum ne-am planificat, vom avea nevoie de jumătate din peştele din România", argumentează directorul Izvoranu.

La sediul Bursei de peşte de la Tulcea au venit, marţi, şi reprezentanţi ai unui lanţ de supermarketuri pentru a stabili un parteneriat, cărora le-au fost prezentate capacităţile de procesare a peştelui de care dispune în prezent centrul, precum şi produsele pe care le poate oferi în prezent.

"Aceasta este instalaţia de sterilizat lăzile de peşte. Dacă vreţi să facem proba, o punem în funcţiune", a afirmat, în timpul vizitei, gestionarul depozitului din centru, Sorin Gavrilă. În timpul demonstraţiei, s-a folosit o ladă neutilizată încă în procesele din centru, un indiciu al faptului că deocamdată acesta nu funcţionează la parametrii maximi. "Astea sunt lăzi noi, nu au mai fost folosite până acum. Din acest motiv sunt pe jumătate pline cu apă, după sterilizare. Lăzile pe care le utilizăm în mod curent sunt acum la începutul liniei de producţie, acolo unde aţi văzut cum peştele este eviscerat", a explicat Gavrilă.

 

Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES


Ulterior, reprezentanţii lanţului de magazine au fost invitaţi în sediul centrului să guste din preparatele pe care le-a pregătit Casa Unirea pentru a fi comercializate pe piaţă, care sunt făcute după reţete tradiţionale dunărene şi au o calitate superioară faţă de multe dintre produsele aduse din import şi care au inundat în ultimii ani pescăriile din pieţe şi supermarkerturile din România.

"Avem nişte produse. Ca să putem aviza investiţiile în forurile economice ale Casei este nevoie de nişte probe. Oamenii trebuie să vadă ce putem face, iar noi trebuie să vedem reacţia piaţei. Ne-am folosit deocamdată de procesatori terţi din judeţul Tulcea. Important este că produsele realizate acum sunt interesante pentru piaţă. Încercăm să le ambalăm skin, să le prelungim perioada de păstrare. Avem icre, avem peşte afumat, iar ceea ce facem e un produs de o foarte bună calitate. Produsele astea par a fi banale, dar nu sunt. Sunt produse adevărate faţă de foarte multe produse cu aceeaşi denumire care circ pe piaţa liberă fără discernământ, în sensul că scrie pe ele icre dar sunt două icre într-un borcan. Ce facem aici este un produs de foarte bună calitate, consistent, proaspăt şi sănătos, procesat după reţete tradiţionale dunărene. Toată marfa are un alt gust, conţinut şi siguranţă alimentară", a declarat directorul Izvoranu.

El a mai spus că reprezentantul lanţului de magazine de desfacere s-a arătat interesat de produse şi că urmează o campanie de promovare a produselor care vor fi realizate. "Este foarte mulţumit de ce a văzut. Sunt condiţii igienico-sanitare perfecte, tehnologiile sunt puse la punct, există voinţă, determinare, iar oamenii vor să cumpere de la noi", a menţionat Izvoranu.

Pe de altă parte, el a recunoscut că sucursala din Tulcea a Casei Unirea nu a efectuat până acum nicio tranzacţie.

"Bursa peştelui nu funcţionează în primul rând pentru că nu există cultura utilizării mecanismului de bursă. În România, nu e un lucru obişnuit să apelezi la bursă. Faţă de tranzitul de mărfuri din România de exemplu, bursa de mărfuri este aproape inexistentă. Şi nu din cauza oamenilor care lucrează acolo, ci din cauză că nu există tipul ăsta de cultură. Cei care au accesat bursa de peşte online dându-se cumpărători cred că au fost din presă. Nu facem control pe tranzacţie, nu ştim dacă se finalizează sau nu. La nivel fizic, noi am avea control atunci când vorbim de cantităţi mari de peşte care pot fi aduse la bursă. Noi eviscerăm peştele, îl punem la rece şi altcineva îl preia. Noi cumpărăm peşte în măsura în care avem client pentru această marfă. (...) Am realizat însă performanţa ca în etapa de investiţii să şi producem", explică directorul Izvoranu.

În opinia lui, centrul nu funcţionează în prezent la capacitate maximă şi din cauză că proiectul cu fonduri europene a fost tergiversat aproape un deceniu, timp în care piaţa a avut alte circuite, nu neapărat funcţionale şi eficiente.

"Bursa are acum 12 angajaţi, execută operaţiuni primare de procesare, ceea ce ne permite accesul pe piaţă. Deja marii comercianţi se interesează de produse. Circulaţia de peşte e curentă, în fiecare zi, nu sunt cantităţi impresionante, dar orice agent economic începe cu puţin, verifică piaţa şi vede nevoile de branding, de exemplu. Una peste alta, pot să vă spun că lucrurile au început să meargă şi ne apropiem încet de ce trebuie să realizăm, un obiectiv economic funcţional care să se susţină din punct de vedere financiar", mai adaugă directorul Casei Unirea.

Vizita reprezentanţilor agentului economic a avut în vedere şi curtea centrului de pe malul Dunării, unde aceştia s-au întâlnit cu un grup de 20 de turişti veniţi pentru a urca într-un hotel plutitor acostat la pontonul Centrului de primă vânzare a peştelui din Tulcea. Proprietarul hotelului plutitor, Iulian Diaconu, a menţionat că deţine contract legal pentru a acosta la pontonul de pe malul Dunării unde ar fi trebuit să se oprească cele trei nave ale centrului de peşte.

 

Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES


Directorul Casei Unirea menţionează că acest contract încheiat cu societatea de turism care gestionează activitatea hotelului plutitor aduce totuşi un venit din închirierea pontonului, în condiţiile în care cele trei ambarcaţiuni achiziţionate pentru transportul peştelui din Deltă la Tulcea nu sunt încă folosite. "Navele au nevoie de dotări pentru navigaţie care nu au fost prevăzute în proiect, trebuie angajat personal, sunt multe lucruri de făcut", mai spune directorul Casei Unirea, Adrian Izvoranu.

În acelaşi timp, unii proprietari de cherhanale din Deltă susţin că nici nu ştiu că centrul din Tulcea funcţionează şi că poate prelua pentru vânzare din materia primă de care ei dispun.

"Nu ştiam că funcţionează. Noi nu avem probleme în distribuirea peştelui. Avem clienţi în alte judeţe, dar bursa peştelui ar putea fi clientul nostru principal", a declarat administratorul unei societăţi piscicole din satul Sfântu Gheorghe, Dumitrel Dimache, care îşi adaugă imediat şi nemulţumirea că în ultima perioadă chiar s-a constatat o reducere a capturilor de peşte.

Scăderea capturilor de peşte, lipsa unei etichete a peştelui din Deltă şi a promovării acestuia sunt probleme care trebuie rezolvate, ca şi în cazul altor produse româneşti care în prezent nu sunt valorificate adecvat, deşi mulţi consumatori de la noi din ţară şi nu numai îşi doresc să le găsească uşor pe piaţă, potrivit reprezentantului conducerii Casei Unirea.

"Obiectivul este de a crea un lanţ scurt de la consumatori la producătorii de legume şi fructe, producătorii de lână şi pescari. Ne-am luat libertatea să alegem soluţia optimă şi am identificat capacităţi industriale care nu activează, indiferent că au fost realizate pe fonduri europene sau private. Sunt primele pe care le-am căutat, pentru că sunt gata făcute şi se pot obţine la un preţ bun. Incluse într-un circuit economic sănătos, ele pot deveni funcţionale. Marea problemă este realizarea pieţei. Piaţa românească pentru producătorul autohton este pierdută, din neglijenţă, din stângăcii politice. Oamenii se chinuie, deşi sunt sprijiniţi de Guvern şi sunt bine intenţionaţi şi accesează fonduri europene. Se vede un salt în ceea ce priveşte producţia şi calitatea. Lipseşte însă veriga piaţă, iar Casa Unirea face această legătură", a afirmat directorul Izvoranu.

El a mai spus că problema micilor producători trebuie să fie în atenţia tuturor guvernelor indiferent de culoarea politică.

"Problemele astea nu au culoare politică. Indiferent de cine vine la guvernare, peştele trebuie capturat, procesat şi vândut, oaia trebuie tunsă, iar lâna valorificată. (...) Dacă mâine vin marţienii să ne conducă, vor trebui să facă ceva cu produsele româneşti, pentru că oamenii ăştia produc, pescarii prind peşte, oamenii cresc oi care fac lapte şi brânză şi avem producători de legume şi fructe. Ce facem cu ei? Lăsăm peştele să facă balet pe şosea, îi lăsăm pe oamenii ăştia cu roşiile şi brânza pe Dacii să le vândă? E şi asta o soluţie, dar dacă asta poate să facă România, atunci ar fi grav", a mai spus directorul Izvoranu.

Proiectul privind realizarea Bursei de peşte de la Tulcea a fost realizat prin Programul Operaţional pentru Pescuit 2007-2013, având o finanţare iniţială de peste 10 milioane de euro, însă suma a scăzut ulterior la circa 5 milioane de euro. Proiectul a mai vizat şi amenajarea unui centru de primă-vânzare în satul Chilia Veche, achiziţia unor autovehicule pentru transport peşte şi a unor nave, precum şi în amenajarea sediului de la Tulcea, de pe malul Dunării.

 

Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES


Printre obiectivele acestei Burse de peşte se numără eliminarea evaziunii fiscale din domeniul piscicol, monitorizarea capturilor reale de peşte din Delta Dunării, sprijinirea pescarilor, precum şi exploatarea durabilă a resursei piscicole.

La finalul anului trecut, Guvernul a aprobat înfiinţarea companiei naţionale Casa Română de Comerţ Agroalimentar Unirea S.A., instrument prin care se urmăreşte facilitarea legăturii dintre producătorii români şi cumpărători. Scopul acestei societăţi naţionale îl constituie, în principal, organizarea şi desfăşurarea comerţului cu ridicata şi cu amănuntul, în depozite şi magazine specializate, pieţe şi târguri, cu mărfuri agricole: cereale, legume-fructe, carne, lactate, ouă şi altele asemenea, precum şi operaţiuni de import-export cu această categorie de mărfuri. Casa Română de Comerţ Agroalimentar Unirea are în atribuţii organizarea de reţele proprii de achiziţie, procesare primară şi industrială, precum şi de centre logistice şi reţele de vânzare în ţară şi în străinătate.

Capitalul iniţial al acestei societăţi a fost de 100.000 de lei şi a fost majorat anul acesta cu 93 de milioane de lei, potrivit hotărârilor de Guvern făcute publice în Monitorul Oficial. AGERPRES / (A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Marius Frăţilă, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 19

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 21-04-2025 14:30

Familia Regală a României: Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har

Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har pentru oamenii de pe tot globul, indiferent de religia lor, mai ales pentru cei aflați în nevoie, a transmis Familia Regală a României. ''Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Consort au aflat cu nespusă tristețe vestea trecerii la Domnul a Sanc

Social 21-04-2025 14:12

IGPR: Peste 240 de persoane au murit și circa 520 au fost rănite grav în accidente rutiere în ianuarie-martie

Peste 240 de persoane au decedat și circa 520 au fost rănite grav în aproximativ 700 de accidente rutiere înregistrate în intervalul ianuarie-martie la nivel național iar comparativ cu situația similară din 2024 a scăzut cu 18,5% numărul accidentelor, cu 21,5% cel al morților și cu 20% cel al răniților grav. Potrivit unui com

Administratie 21-04-2025 13:40

Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc în 2019 să îi poarte numele

Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunțat luni că va propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc până la altarul de unde a oficiat Liturghia Pontificală, în anul 2019, să îi poarte numele. De asemenea, un steag negru a fost arborat pe clădirea Primăriei Miercurea-Ciuc, după anunțul privind

Social 21-04-2025 12:05

Prahova: Incendiu la o chilie a mănăstirii Ghighiu

Un incendiu a izbucnit, luni dimineață, la o chilie a mănăstirii Ghighiu, focul fiind stins rapid de către un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în zonă. Potrivit datelor comunicate de Gruparea de Jandarmi Mobilă ''Matei Basarab'' Ploiești, un echipaj care participă la misiunea de menținere a ordinii publice &ic

Social 21-04-2025 11:30

Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată

Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br

Social 21-04-2025 09:28

INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr

Social 20-04-2025 21:35

VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de

Social 20-04-2025 15:37

Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni

Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir

Social 20-04-2025 13:25

Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată

Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &

Social 20-04-2025 12:30

UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine

Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în

Social 20-04-2025 11:18

Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu

Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion

Social 20-04-2025 08:22

Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști

Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.

Administratie 19-04-2025 18:00

AGERPRES vă urează Paște fericit!

Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!

Social 19-04-2025 17:35

Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD

Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni

Social 19-04-2025 17:34

UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector