REPORTAJ Brăila: Bricul Mircea a revenit după 80 de ani în oraşul de pe Dunăre

Comandantul Bricului Mircea, comandor Mircea Târhoacă, brăilean la origine, a primit joi, cu ocazia acostării în Portul Brăila a navei-şcoală "Mircea", cea mai apreciată navă a Marinei Militare Române, o Diplomă de Excelenţă din partea Colegiului "Gheorghe Munteanu Murgoci", pe care l-a absolvit în 1993 şi care sărbătoreşte anul acesta centenarul.
Bricul Mircea, aflat într-un marş pe Dunărea maritimă, pentru a celebra 80 de ani de când a intrat în serviciu, a ajuns joi la Brăila, ultimul port dunărean unde a acostat după Galaţi şi Tulcea şi unde va rămâne două zile, timp în care va putea fi vizitată de public.
Emoţionat de reîntoarcerea în oraşul natal, comandorul Mircea Târhoacă le-a dezvăluit celor prezenţi cât de dor îi era de casă şi cât de mândru este că a reuşit să ajungă cu Bricul Mircea în Portul Brăila şi să vadă oraşul de pe Dunăre, aşa cum şi-a dorit încă de pe vremea când era licean şi contempla vapoarele care treceau pe Dunăre.
"Am zis că, după 80 de ani, e bine să ajungem cu Bricul Mircea şi la Brăila, Galaţi şi Tulcea, mai ales că sunt brăilean, aici am copilărit, aici am crescut. Totul este emoţionant pentru mine, părinţii mei locuiesc în Brăila. Când eram în liceu urmăream vapoarele care treceau pe Dunăre şi mă întrebam cum e să vezi oraşul de pe Dunăre. Am plecat din Brăila cu maşina şi acum m-am întors cu vaporul. Vreau să vă spun că manevra de acostare a bricului a fost total diferită faţă de alte nave din port, dar în cei 20 de ani de carieră le-am învăţat pe toate. Toţi suntem obişnuiţi să trecem pe poduri, noi cu vaporul trecem pe sub poduri", a spus Mircea Târhoacă.
Mircea Târhoacă a terminat Academia Năvală în 1998, iar în 2007 a păşit pentru prima dată pe Nava Şcoală Mircea, în funcţia de ofiţer de navigaţie, iar de atunci a rămas pe această navă, ocupând diverse funcţii, până la cea actuală, de comandant, pe care o deţine din 23 februarie 2018.
Foto: (c) Ecaterina IGNAT / AGERPRES
Absolvent al Colegiului "Gheorghe Munteanu Murgoci", una dintre cele mai reprezentative instituţii de învăţământ din Brăila, Mircea Târhoacă a primit o Diplomă de Excelenţă, iar în semn de recunoştinţă a oferit colegiului unde a învăţat o machetă a Bricului Mircea.
"Am primit cadou de la domnul comandor o machetă a bricului Mircea, ca semn de preţuire pentru colegiul nostru, pe care o vom lăsa moştenire generaţiilor viitoare, pentru că mulţi dintre elevii noştri se îndreaptă către Academia Navală de la Constanţa. Eu sunt tot absolventă de Murgoci, am avut ocazia să îl cunosc pe domnul comandor la o întâlnirea de-a dumnealui de 25 de ani de la terminarea liceului. Este fost coleg al fratelui meu, un tip extraordinar de săritor, pe care îl aşteptăm la toate activităţile pe care le organizăm în săptămâna centenarului", a declarat, pentru AGERPRES, directorul Colegiului Murgoci, Mirela Giurcă.
Bricul Mircea, care s-a aflat în reparaţii capitale la Şantierul Naval din Brăila în perioada 1994-2002, este "în perfectă stare de funcţionare", după cum a spus comandorul Mircea Târhoacă, care a subliniat faptul că Marina germană a făcut de curând o evaluare a navelor pe care ar putea face practică şi "a considerat că nava noastră se încadrează cel mai bine în standardele lor".
"Echipamentele de navigaţie sunt de ultimă generaţie, au fost date în funcţiune anul acesta, la 1 ianuarie. Nava a făcut anul acesta 9.000 de mile, am mers până în portul german Hamburg, unde nava a fost construită. Avem un proiect major pentru anul 2021-2022, atunci când România împlineşte 100 de ani de la recunoaşterea Marii Uniri de către statele europene, un marş în jurul lumii. Suntem singura navă din cele cinci surori care nu a făcut aşa ceva. Nava este într-o stare foarte bună. Acum doi ani şi anul trecut, Marina germană a făcut o evaluare a navelor pe care puteau să facă practică şi au considerat că nava noastră se încadrează cel mai bine în standardele lor. După cum ştiţi, Germania are un standard de siguranţă mai ridicat decât celelalte naţiuni", a spus Târhoacă.
Un alt moment emoţionant a fost prezenţa la bordul navei a unui fost căpitan al Bricului Mircea, Dumitru Burlacu, astăzi în vârstă de 96 ani, care a fost încorporat pe navă în luna mai 1944.
"Am venit să vizitez nava care m-a instruit ca fiu de ţăran în Armata Română în 1944. Am fost căpitan şi am făcut şcoală pe navă, în momentul în care ea a fost predată sovieticilor, în septembrie 1944. Am fost încorporat în luna mai 1944, am făcut o perioadă de instrucţie în Constanţa, după care primele misiuni le-am desfăşurat în cadrul unui contingent care asigura paza şi mentenanţa navei", a declarat, pentru AGERPRES, Dumitru Burlacu.
Foto: (c) Ecaterina IGNAT / AGERPRES
De la reîntâlnirea cu Bricul Mircea nu putea lipsi nici fostul absolvent al Institutului de Marină "Mircea cel Bătrân", Marcel Stănescu, care a mărturisit pentru AGERPRES că marşul făcut în 1976 cu nava şcoală a Marinei Militare Române a fost cel care l-a călit şi i-a definit cariera.
"În anul II când eram cadeţi, studenţi ai Institutului de Marină 'Mircea cel Bătrân', am participat la un marş de instrucţie cu această navă, care s-a desfăşurat timp de şase luni, perioadă în care nava a parcurs o distanţă foarte mare, aproximativ 18.000 de mile marine, având un periplu pe mările şi oceanele lumii. A fost prima traversare a Oceanului Atlantic, în anul 1976. Pe parcursul marşului au fost multe momente frumoase, dar şi dificile, pe care nava le-a trecut cu bine. Un moment dificil, la care parcă ne-am fi aşteptat, a fost atunci când am trecut prin Triunghiul Bermudelor, aşa din senin s-a iscat o furtună cu un grad ridicat de periculozitate, gradul 6-7, ceea ce înseamnă foarte mult, cu valuri mari. A fost un marş foarte instructiv, am venit de acolo căliţi şi am rămas cu amintiri de neuitat", şi-a amintit Stănescu.
Timp de 80 de ani, nava a reprezentat România, cu onoare şi cu cinste, în peste 120 de porturi din Europa, Asia, Africa şi America de Nord, la bordul său pregătindu-se peste 70 de generaţii de marinari militari.
Bricul Mircea este folosit în prezent de Forţele Navale ca platformă de practică marinărească pentru studenţii şi elevii militari, dar desfăşoară şi activităţi de diplomaţie navală în timpul marşurilor de instrucţie. AGERPRES / (A, AS - autor: Ecaterina Ignat, editor: Marius Frăţilă, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Familia Regală a României: Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har
Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har pentru oamenii de pe tot globul, indiferent de religia lor, mai ales pentru cei aflați în nevoie, a transmis Familia Regală a României. ''Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Consort au aflat cu nespusă tristețe vestea trecerii la Domnul a Sanc
IGPR: Peste 240 de persoane au murit și circa 520 au fost rănite grav în accidente rutiere în ianuarie-martie
Peste 240 de persoane au decedat și circa 520 au fost rănite grav în aproximativ 700 de accidente rutiere înregistrate în intervalul ianuarie-martie la nivel național iar comparativ cu situația similară din 2024 a scăzut cu 18,5% numărul accidentelor, cu 21,5% cel al morților și cu 20% cel al răniților grav. Potrivit unui com
Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc în 2019 să îi poarte numele
Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunțat luni că va propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc până la altarul de unde a oficiat Liturghia Pontificală, în anul 2019, să îi poarte numele. De asemenea, un steag negru a fost arborat pe clădirea Primăriei Miercurea-Ciuc, după anunțul privind
Prahova: Incendiu la o chilie a mănăstirii Ghighiu
Un incendiu a izbucnit, luni dimineață, la o chilie a mănăstirii Ghighiu, focul fiind stins rapid de către un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în zonă. Potrivit datelor comunicate de Gruparea de Jandarmi Mobilă ''Matei Basarab'' Ploiești, un echipaj care participă la misiunea de menținere a ordinii publice &ic
Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată
Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br
INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr
VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în
Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu
Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion
Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni
UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector