REPORTAJ Vrancea: Patru mausolee vizitate într-o singură zi de peste 170 de biciclişti

Cele patru mausolee din Vrancea ridicate în cinstea eroilor din Primul Război Mondial chiar pe locurile în care s-au dat cele mai importate bătălii de pe frontul de est au fost vizitate într-o singură zi de peste 170 de biciclişti, pe un traseu inedit de peste 150 de kilometri.
Evenimentul "Mausolee pe bicicletă", ajuns în acest an la cea de-a V-a ediţie, a fost creat pentru a promova patrimoniul istoric al judeţului şi a aduce un omagiu, într-un mod inedit, celor care s-au jertfit pentru ţară.
"Am plecat acum patru ani de la ideea de a aduce omagiul nostru, într-un mod diferit, celor care s-au jertfit pentru noi în Primul Război Mondial. Ne propunem să nu abandonăm, să nu abdicăm de la valorile noastre, acelea de a promova patrimoniul cultural din judeţul Vrancea într-un mod inedit şi de a ne adresa unor categorii nişă de oameni. An de an participanţii se întorc şi acesta este cel mai bun feedback pentru noi", a declarat, pentru AGERPRES, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură Vrancea, Traian Negulescu.
Anul acesta au făcut turul mausoleelor vrâncene nu mai puţin de 170 de biciclişti, printre care 10 veterani ai ediţiilor trecute, dar şi persoane aflate la prima participare, biciclişti experimentaţi sau începători, şi 10 fete.
Printre participanţi s-a numărat şi Radu Păltineanu, românul care a traversat Americile pe bicicletă în 3 ani, 2 luni şi 18 zile, din Alaska până la Ţara de Foc, un total de aproape 35.000 de kilometri. Radu Păltineanu a devenit de altfel şi ambasador al evenimentului "Mausolee pe bicicletă".
"Sunt ambasador al evenimentului de doi ani, dar acesta este primul an în care particip efectiv, pentru că anul trecut eram într-o expediţie. Este un eveniment care, prin ciclo-turism, pune în valoare şi nişte monumente de patrimoniu, ceea ce este extraordinar. Arată că ciclo-turismul nu este doar despre o plimbare cu bicicleta, că poate pune pe hartă şi scoate în evidenţă locurile minunate pe care le avem. Despre monumentele din Vrancea ştiam doar teoretic şi a fost o plăcere să le descopăr în acest mod. Nu ştiam, de exemplu, că mareşalul Averescu este înmormântat la Mărăşti. Mă aşteptam să fie o vizită simplă şi să plecăm mai departe. Dar organizatorii au îmbinat vizitele cu poveşti istorice, cu donarea de cărţi pentru a susţine o cauză, cu spectacole... A fost extraordinar", a declarat, pentru AGERPRES, Radu Păltineanu.
În opinia sa, oricine poate face ciclo-turism, acesta fiind un mod activ de a te deplasa şi descoperi locuri noi, care reuşeşte să motiveze din ce în ce mai multe persoane şi care începe să ia amploare şi în ţara noastră. "Ceea ce vezi vine în final ca o recompensă a efortului depus", a spus Păltineanu.
Turul "Mausolee pe bicicletă" a pornit dis-de-dimineaţă de la Mausoleul Eroilor din Focşani, nu înainte ca cei aliniaţi la start să aibă ocazia să viziteze monumentul în care îşi dorm somnul de vechi peste 2.400 de ostaşi necunoscuţi din Războiul de Întregire 1916 - 1919, căzuţi în regiunea Panciu, Rugineşti şi Năneşti. Lucrările mausoleului construit din cărămidă, piatră şi beton, pe un plan în formă de cruce, au început în anul 1926 şi au fost finalizate în cursul anului 1931, cu mari eforturi financiare pentru acele timpuri.
După mai bine de cinci ore de pedalat, cu pauze de hidratare la Vidra şi Câmpuri, bicicliştii au sosit puţin după ora prânzului la Mausoleul Eroilor din Soveja, monument cu înfăţişarea unei cetăţi de piatră, închinat memoriei eroilor români, ruşi şi germani căzuţi în timpul Primului Război Mondial în bătăliile din vara anului 1917. Edificiul a fost construit între anii 1923 - 1928 şi inaugurat în anul 1929 şi adăposteşte, potrivit arhivelor, 528 de eroi în firide individuale şi 1.612 în osuar.
Tot la Soveja, participanţii au avut parte de o plăcută surpriză muzicală din partea cvartetului "Consonanţe", dar şi de nelipsitele plăcinte poale-n brâu, după o reţetă tipic sovejană.
Vizita la Mausoleul Mărăşti a fost cu totul specială. Aici bicicliştii au putut admira replica sabiei lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, un exponat de 1,25 metri, originalul fiind păstrat în muzeul Topkapi din Istanbul. Deşi doar o replică, sabia a reuşit să facă deliciul participanţilor, care s-au declarat plăcut impresionaţi de această surpriză. Şi tot aici, cei prezenţi au putut asculta pasaje din memoriile de război ale mareşalului Averescu şi Reginei Maria, care au rememorat bătăliile crâncene din anul 1917 pe frontul de est.
În timpul luptelor din Primul Război Mondial, satul Mărăşti a fost distrus în întregime, iar Mausoleul Eroilor a fost ridicat exact pe locul unde s-a dat bătălia din 9 - 17 iulie 1917. Monumentul a fost construit din iniţiativa Societăţii "Mărăşti", iar piatra de temelie a fost pusă la 10 iunie 1928, în prezenţa Reginei Maria, lucrările fiind finalizate în 1938. La subsolul mausoleului, în cripte, sunt depuse osemintele a 5.342 de militari români, ruşi şi germani, dintre care numai 116 români şi 126 germani sunt identificaţi. Tot în subsolul mausoleului sunt depuse sarcofagul mareşalului Alexandru Averescu şi criptele generalilor Arthur Văitoianu, Alexandru Mărgineanu şi Nicolae Arghirescu.
Ca în fiecare an, evenimentul a avut şi o puternică valenţă culturală. Cu această ocazie, s-a organizat o colectă de carte, iar cele câteva sute de volume de cărţi donate de participanţi vor ajunge pe rafturile bibliotecilor şcolare din Soveja şi din Răcoasa.
Seara târziu, bicicliştii au poposit la Mausoleul Eroilor de la Mărăşeşti, unul dintre cele mai impunătoare mausolee din Europa dedicate eroilor din Primul Război Mondial, cu o înălţime de 30 de metri şi un diametru de nu mai puţin de 40 de metri. În mausoleu se află criptele care adăpostesc osemintele a 6.000 de soldaţi şi ofiţeri români, alături de sarcofagul generalului Eremia Grigorescu.
Evenimentul de anul acesta a fost un succes şi mulţi dintre cei prezenţi au spus că vor reveni şi în anii următori.
"Sunt la a doua participare. Am venit din pasiunea pentru bicicletă, dar şi pentru a cunoaşte oameni noi. Îmbin astfel cultura şi sportul. Cunosc mausoleele şi le-am vizitat şi în trecut, dar anul acesta m-a impresionat sabia lui Ştefan cel Mare. Dacă voi avea ocazia, voi reveni şi la anul", a declarat, pentru AGERPRES, Dragoş Ghinea, confecţioner din Focşani, care practică ciclo-turismul de circa 20 de ani şi spune că a făcut în tot acest timp peste 100.000 de km pe bicicletă.
În ciuda traseului de peste 150 de kilometri care s-a străbătut în aproximativ 12 ore, printre participanţi au fost şi fete, unele cu experienţa ediţiilor precedente, care şi-au convins şi prietenele să li se alăture în această aventură.
"Sunt la a treia ediţie. Anul acesta am adus cu mine două prietene din Bucureşti. Le-am spus din timp că va fi o tură grea, dar frumoasă şi le-am convins. Până acum, deşi anumite porţiuni de teren le-au dat bătăi de cap, nu au coborât de pe bicicletă şi cred că vor reuşi să ajungă la final în şa. Au fost foarte încântate să descopere mausoleele şi tot ce înseamnă partea de istorie a Vrancei. Voi veni cu drag şi la ediţiile viitoare, pentru că îmi place activitatea în sine, dar şi faptul că an de an ne întâlnim şi regăsim oameni dragi. La fiecare ediţie descopăr altceva nou", ne-a spus Cristina Nechita, inginer de profesie.
Evenimentul "Mausolee pe bicicletă" a fost organizat de către Direcţia Judeţeană de Cultură Vrancea, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Vrancea, Muzeul Vrancei, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Vrancea şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Vrancea. AGERPRES/(A - autor: Dana Lepădatu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Familia Regală a României: Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har
Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har pentru oamenii de pe tot globul, indiferent de religia lor, mai ales pentru cei aflați în nevoie, a transmis Familia Regală a României. ''Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Consort au aflat cu nespusă tristețe vestea trecerii la Domnul a Sanc
IGPR: Peste 240 de persoane au murit și circa 520 au fost rănite grav în accidente rutiere în ianuarie-martie
Peste 240 de persoane au decedat și circa 520 au fost rănite grav în aproximativ 700 de accidente rutiere înregistrate în intervalul ianuarie-martie la nivel național iar comparativ cu situația similară din 2024 a scăzut cu 18,5% numărul accidentelor, cu 21,5% cel al morților și cu 20% cel al răniților grav. Potrivit unui com
Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc în 2019 să îi poarte numele
Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunțat luni că va propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc până la altarul de unde a oficiat Liturghia Pontificală, în anul 2019, să îi poarte numele. De asemenea, un steag negru a fost arborat pe clădirea Primăriei Miercurea-Ciuc, după anunțul privind
Prahova: Incendiu la o chilie a mănăstirii Ghighiu
Un incendiu a izbucnit, luni dimineață, la o chilie a mănăstirii Ghighiu, focul fiind stins rapid de către un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în zonă. Potrivit datelor comunicate de Gruparea de Jandarmi Mobilă ''Matei Basarab'' Ploiești, un echipaj care participă la misiunea de menținere a ordinii publice &ic
Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată
Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br
INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr
VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în
Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu
Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion
Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni
UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector