logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Covasna: Scafandrul Szabo Jeno, dedicat proiectelor de educaţie ecologică şi recuperării copiilor cu nevoi speciale

Image

 Scafandrul Szabo Jeno, care a fost fascinat încă din copilărie de lumea subacvatică, s-a dedicat, profesional, proiectelor de educaţie ecologică şi recuperării copiilor cu nevoi speciale, prin terapii multisenzoriale.

Szabo Jeno are apoape 50 de ani, şi, deşi e îndrăgostit de lumea subacvatică, nu trăieşte în apropierea mării sau a unui ocean, ci în judeţul Covasna, unde a amenajat un lac şi a făcut un centru de cercetări subacvatice.

Foto: (c) Oana Malina Negrea / AGERPRES


 

Acesta a absolvit Facultatea de Geologie din Cluj, iar în anul 1994 a obţinut brevetul internaţional de instructor. A avut şansa de a lucra în studenţie cu celebrul căpitan Jacques Ives Cousteau, iar câţiva ani mai târziu a făcut parte din echipa care a descoperit cetatea scufundată Callatis (Mangalia).

De-a lungul timpului, a iniţiat şi derulat mai multe proiecte inedite, cum ar fi şcoala pentru surdomuţi, unde aceştia erau ajutaţi să desluşească sunete şi să înveţe cuvinte în cadrul unor audiţii subacvatice, prin intermediul vibraţiilor.

La Centrul de cercetări subacvatice din localitatea Dalnic, Szabo Jeno face cursuri de scufundări, organizează diferite evenimente subacvatice, inclusiv nunţi, precum şi programe de educaţie ecologică pentru copii.

Sursa foto: Fundatia Orange / Facebook


 

"Oamenii fug de responsabilitate (...) şi asta dorim să schimbăm. Noi suntem responsabili de cei şi ceea ce este lângă noi. Eu sunt responsabil dacă văd PET-ul acela pe jos. Nu trebuie să mă duc în Congo sau undeva departe, ca să salvez lumea. Nu. Lângă mine, pe stradă, dacă cineva cade, este datoria mea să îl întreb cu ce îl pot ajuta. Asta nu ţine nici de timp, nici de buget. Este foarte simplu, trebuie să te uiţi în dreapta şi în stânga ta (...) Asta încercăm să insuflăm copiilor - responsabilitatea. Trebuie să avem responsabilitate pentru faptele noastre, pentru ceea ce facem sau nu facem", a declarat Szabo Jeno, pentru AGERPRES.

Acesta organizează, de asemenea, terapii multisenzoriale pentru copiii cu deficienţe, precum autism şi sindrom Down, îmbinând terapia asistată de peşti Koi şi caraşi aurii, cu meloterapia şi hidroterapia.

"Sunt două tipuri de activităţi pe care le desfăşurăm în această perioadă, una este partea de terapie pentru copiii cu nevoi speciale şi care este un proiect care a început odată cu vacanţa de vară şi ţine până pe 30 august, şi partea cealaltă, partea de scufundări şi partea de educaţie, de protejare a mediului subacvatic, care este un proiect care merge non-stop, cu excepţia iernii, şi care se bucură de succes", a declarat Szabo Jeno.

Terapia cu unde sonore subacvatice pentru copiii cu nevoi speciale este gratuită, proiectul fiind cofinanţat de Fundaţia Orange.

Foto: (c) Oana Malina Negrea / AGERPRES



"Cei care doresc sunt bineveniţi (...) La ora actuală, funcţionează atelierul numărul unu, unde se fac terapii, atelierul numărul doi - care este pentru părinţi, unde, separat, părinţii pot să vadă ce se întâmplă la activităţi, dar pot să pună întrebări unui psihopedagog, unui voluntar, să afle despre proiect, ce se întâmplă, cum se întâmplă, de ce se întâmplă aşa şi nu altfel (...) şi atelierul numărul trei, care, după părerea mea este cel mai important. (...) Atelierul numărul trei este pentru lucrul în comun - părinte, pedagog şi copil (...) Anul acesta, de exemplu, au venit din Cluj; din Bucureşti avem o familie care se reîntoarce datorită rezultatelor, au fost din Ungaria şi din Germania, din ţară - din Satu Mare, din Braşov şi Covasna, destul de mulţi şi, încet, încet, se duce vestea. La început, bineînţeles, e normal, eşti reticent, dar după ce vezi rezultatele, situaţia se schimbă, iar aceste rezultate sunt văzute mai ales de către părinţi (...) şi atunci, se întorc la noi. Pentru mine este foarte important dacă se întorc, pentru că dacă se întorc, înseamnă că au rezultate. Şi sunt foarte mulţi care se întorc", a declarat Szabo Jeno.

Acesta a mai spus că a primit oferte de a introduce terapia sa în instituţii sau clinici, dar a refuzat.

"Ne-am gândit că ar fi şi bine, dar şi rău pentru că atunci costurile ar urca (...) şi am avea un produs care este foarte ok, dar accesibil numai pentru unii oameni. Iar obiectivul pentru care luptăm este ca să facem ceva şi pentru acei oameni care nu au bani. Aşa că eu prefer să rămân în cortul acesta, să rămână aşa, dar este gratis şi nimeni nu poate să mai spună că nu are bani ca să îşi ducă copilul la tratament", a mai adăugat acesta.

Sursa foto: Fundatia Orange / Facebook


 

Szabo Jeno şi-a implicat întreaga familie în aceste proiecte. Cu fiica cea mică, Zsofi, a realizat o serie de filme, sub genericul "Dr. Peştişor", pe care le-a postat pe internet, oferind sfaturi părinţilor copiilor cu nevoi speciale, iar soţia şi ceilalţi doi copii îl ajută în activităţile curente.

"Toţi cei din familia noastră se implică în activităţile de aici şi fiecare face lucrurile la care se pricepe cel mai bine. Eu, de exemplu, vin aici în perioada vacanţei şi am început să mă implic în activităţile ce ţin de terapiile de aici, pun muzică şi dacă nu e cineva care să stea cu copiii în cada pentru terapie, atunci stau eu (...) A fost foarte interesant faptul că a venit o fetiţă, cu bunicii aici. Au stat o săptămână, după ce au încercat o mulţime de lucruri, de terapii, au ajuns la noi. Prima dată, fetiţa a stat la activităţi doar 10 minute, apoi jumătate de oră, era foarte dificil, pentru că nu avea răbdare, dar apoi din ce în ce mai mult. După o săptămână s-a dus acasă şi au început să se vadă rezultatele. Fetiţa, care mergea la logoped şi care până atunci rostea doar un cuvânt sau două, a început să rostească propoziţii. Astfel, au decis să se întoarcă pentru încă o săptămână, la sfârşitul verii", a spus fiica cea mare, Eniko.

Tânăra, studentă la Universitatea de Arte şi Design din Cluj, i-a propus tatălui ei să realizeze o expoziţie subacvatică cu lucrările ei de sculptură, iar Kolos, fiului acestuia, care se implică în cursurile de scufundări, a avut ideea de a amenaja un bar subacvatic în lacul de la Dalnic, unde cei care coboară la trei metri adâncime pot bea o sticlă de bere.

 

"Avem şi voluntari care ne ajută. Vin la noi, lucrează două zile şi în schimb primesc o scufundare gratuită. Pot să ne ajute cu copiii, pot să taie iarba din jurul lacului, întotdeauna sunt foarte multe lucruri de făcut", a mai spus Szabo Eniko. AGERPRES/ ( A, AS - autor: Oana Mălina Negrea, editor: Marius Frăţilă, editor online: Anda Badea)

Afisari: 28

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 21-04-2025 17:02

Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire (prognoză)

Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire în majoritatea regiunilor, în timp ce precipitațiile vor fi prezente, în anumite intervale, până la începutul lunii mai, reiese din prognoza publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pent

Social 21-04-2025 14:30

Familia Regală a României: Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har

Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har pentru oamenii de pe tot globul, indiferent de religia lor, mai ales pentru cei aflați în nevoie, a transmis Familia Regală a României. ''Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Consort au aflat cu nespusă tristețe vestea trecerii la Domnul a Sanc

Social 21-04-2025 14:12

IGPR: Peste 240 de persoane au murit și circa 520 au fost rănite grav în accidente rutiere în ianuarie-martie

Peste 240 de persoane au decedat și circa 520 au fost rănite grav în aproximativ 700 de accidente rutiere înregistrate în intervalul ianuarie-martie la nivel național iar comparativ cu situația similară din 2024 a scăzut cu 18,5% numărul accidentelor, cu 21,5% cel al morților și cu 20% cel al răniților grav. Potrivit unui com

Administratie 21-04-2025 13:40

Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc în 2019 să îi poarte numele

Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunțat luni că va propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc până la altarul de unde a oficiat Liturghia Pontificală, în anul 2019, să îi poarte numele. De asemenea, un steag negru a fost arborat pe clădirea Primăriei Miercurea-Ciuc, după anunțul privind

Social 21-04-2025 12:05

Prahova: Incendiu la o chilie a mănăstirii Ghighiu

Un incendiu a izbucnit, luni dimineață, la o chilie a mănăstirii Ghighiu, focul fiind stins rapid de către un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în zonă. Potrivit datelor comunicate de Gruparea de Jandarmi Mobilă ''Matei Basarab'' Ploiești, un echipaj care participă la misiunea de menținere a ordinii publice &ic

Social 21-04-2025 11:30

Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată

Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br

Social 21-04-2025 09:28

INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr

Social 20-04-2025 21:35

VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de

Social 20-04-2025 15:37

Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni

Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir

Social 20-04-2025 13:25

Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată

Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &

Social 20-04-2025 12:30

UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine

Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în

Social 20-04-2025 11:18

Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu

Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion

Social 20-04-2025 08:22

Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști

Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.

Administratie 19-04-2025 18:00

AGERPRES vă urează Paște fericit!

Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!

Social 19-04-2025 17:35

Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD

Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni