logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Harghita: Zeci de copii din medii dezavantajate, veseli şi fericiţi în 'Atelierele de Vară Şotron'

Image

Zeci de copii din medii dezavantaje din mai multe localităţi harghitene participă la "Atelierele de Vară Şotron", susţinute de Asociaţia OvidiuRo, în cadrul cărora au parte de experienţe deosebite, capătă deprinderi de bază, îşi fac prieteni şi sunt fericiţi, aceasta fiind, pentru majoritatea, singura distracţie din timpul vacanţei de vară.

 


Foto: (c) GINA STEFAN / AGERPRES



La grădiniţa din Şumuleu-Ciuc, 15 copii, cu vârste cuprinse între 3 ani şi 6 luni şi 6 ani şi 10 luni, vin, în fiecare dimineaţă, cu drag, pentru a participa la activităţi în care învaţă lucruri noi, fiind aşteptaţi de câteva educatoare care fac această activitate în mod voluntar. Pe lângă educatoare, la "Atelierele de Vară Şotron" fac voluntariat şi două adolescente, surori mai mari ale copiilor, care sunt de mare ajutor.

Înainte de a intra în sala de clasă, special amenajată şi decorată, copiii sar şotronul, după care aleg o formă de salut a educatoarei, mulţi preferând îmbrăţişările, după care pătrund într-un univers în care li se dezvăluie lucruri şi situaţii pe care nu le-au mai întâlnit.

 


Foto: (c) GINA STEFAN / AGERPRES



Pentru a se obişnui să fie independenţi, cei mici sunt învăţaţi să pregătească micul dejun, să strângă masa, să se spele pe mâini, după care urmează momentul de explorare a spaţiului, în fiecare zi fiind aşteptaţi cu alte surprize, care sunt anunţate cu o zi înainte, pentru a le stârni curiozitatea şi pentru a-i încuraja să nu abandoneze.

"Atelierele de vară sunt o şansă pentru copiii din familii defavorizate să petreacă în mod plăcut şi util vacanţa de vară. Pentru marea majoritate, cred că asta este singura distracţie pe toată vara. Noi facem voluntariat pentru asta şi ne-am gândit că fiecare zi este o zi nouă, plină de surprize. Tema mare este 'Plante şi Animale' şi încercăm să le oferim cât mai multe experienţe de învăţare. Punem accent să devină independenţi, să-şi formeze deprinderi de bază, să socializeze, deci se formează deja o mică comunitate. Nu toţi sunt în aceeaşi clasă, ei fac parte din comunitate, dar aici s-au împrietenit, s-au cunoscut, le place să vină, au mintea deschisă, pentru aceasta noi în fiecare zi pregătim mediul, în aşa fel încât copilul să poată să înveţe conform dorinţei şi interesului lui personal, respectăm alegerea copilului. Materialele aşa sunt concepute, încât să conţină controlul erorii, deci lucrând cu materialul, îţi dai seama ce trebuie să faci. Noi intervenim cât mai puţin, îi lăsăm să descopere, să exploreze, e normal să greşească, pentru că din greşeli învaţă", a explicat coordonatoarea atelierului de la Şumuleu-Ciuc, Dana Grecu, profesor pentru învăţământul preşcolar la Grădiniţa "Micul Prinţ" din Miercurea Ciuc.

 


Foto: (c) GINA STEFAN / AGERPRES



Educatoarele sunt atente la fiecare copil, nu îi lasă să se plictisească, transformă nişte şerveţele de hârtie în păsări care dansează pe valsul lui Eugen Doga, după care le aduc copiilor o colivie în care se află două păsări şi un terariu cu două broaşte ţestoase, iar bucuria e deplină, toţi vor să le vadă, să afle detalii despre ele. Activităţile continua, se citesc cărţi, se aranjează mici vaze cu flori, un băieţel este învăţat să toarne apă într-un pahar, dintr-o carafă în miniatură, alţii desenează să încearcă să pună bile în pahare de aceeaşi culoare.

"Astăzi vorbim despre animalele sălbatice şi junglă, citim în fiecare zi cel puţin trei cărţi pentru copii şi copiii primesc, în urma atelierului, trei cărţi pentru acasă, diferite, singurele cărţi în familie pentru unii dintre ei, primite de la Asociaţia OvidiuRo, am primit şi multe materiale de la ei pentru experimente, pentru bibliotecă, pungi de germinare, unde deja au început să încolţească seminţele, pe care le urmăresc în fiecare zi , doi au zis că le vor pune în pământ", a mai spus Dana Grecu.

Copiii învaţă ceea ce nu au învăţat în familie, de la numere, culori sau animale, până la simţul estetic şi simţul ritmic, să aibă grijă unii de ceilalţi şi să se încurajeze reciproc. Vremea ţine cu cei mici, aşa că sunt poftiţi în curtea grădiniţei, unde se joacă, socializează, descoperă melci prin iarbă şi studiază gândacii şi gâzele cu nişte lupe pe care, unii, din greşeală şi le lipesc de ochi. În jur se aud doar râsete şi chiote de bucurie.

 


Foto: (c) GINA STEFAN / AGERPRES



Educatoarele recunosc că e o provocare să lucrezi cu astfel de copii, care nu au învăţat în familie deprinderile elementare, dar satisfacţia este, ulterior, uriaşă.

"Unii dintre ei nici nu au fost la grădiniţă, nu ştiu culorile, formele, mărimile, igiena, să se spele pe mânuţe, cum să se spele corect, cum să folosească toaleta, să asculte o poveste, să fie atenţi, să se uite la cel care vorbeşte. Dar şi satisfacţiile, în acelaşi timp, sunt foarte mari, pentru că, după săptămâna trecută, după trei zile, deja am început să vedem roadele muncii noastre, cereau cântecele pe care le-m cântat împreună, jocurile pe care le-am făcut (...) să pună florile în vază, să formăm gustul estetic pentru ei, pentru că şi ei sunt copii, nu e vina lor că s-au născut în asemenea familii şi au şi ei dreptul să se bucure şi să se simtă bine în vacanţă", a sus Mioriţa Tanko, profesoară de învăţământ preşcolar la Şcoala "Liviu Rebreanu" Miercurea Ciuc.

La rândul său, Delia Bianca Voslăban, de la grădiniţa "Micul Prinţ" din Miercurea Ciuc, mărturiseşte că a fost fascinată de modul în care copiii s-au bucurat atunci când au primit cărţi şi recunoaşte că e o încântare să lucrezi cu ei.

"Am rămas fascinată de modul în care s-au bucurat când au primit cărţi. Ne-au povestit că le-au citit părinţilor acasă din poveştile respective.  E un lucru minunat şi probabil noi, care ne-am născut în altfel de familii, nu am ştiut să preţuim suficient că avem o bibliotecă în casă sau că avem acces la mult mai multe materiale decât ei. Sunt minunaţi şi suntem într-adevăr încântate că putem să lucrăm cu astfel de copii. Eu sper că o să fie şi pe termen lung această activitate, pentru că am văzut că le foloseşte, au învăţat lucruri pe care ne cer şi nouă să le facem a doua sau a treia zi, să le citim încă o dată povestea respectivă, e un lucru minunat, având în vedere că ei chiar nu au avut acces la aceste lucruri. Deci, nu ştiau să deschidă o carte, se uitau invers la cartea respectivă", povesteşte Delia Bianca Voslăban.

La atelierul de vară de la Şumuleu-Ciuc a fost prezentă şi Lucica Erdei, inspector şcolar pentru educaţie timpurie la Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita, care a precizat că atelierul de vară este un modul educaţional creat şi susţinut de Asociaţia OvidiuRo, care se desfăşoară pe perioada a două săptămâni, pentru copiii care aparţin mediilor dezavantajate şi în care aceştia au parte de experienţe pe care nu le vor uita niciodată.

 


Foto: (c) GINA STEFAN / AGERPRES



"În această perioadă, copiii beneficiază de activităţi inedite, pe care sunt convinsă că nu le vor uita niciodată, profesorii au posibilitatea să aplice ce au învăţat la traininguri, copiii primesc materiale de calitate şi părinţii acestora pot să vadă educaţia de calitate pe care o primesc copiii lor în această perioadă de două săptămâni. (...) Fiecare moment al zilei este foarte bine precizat, se ştie exact ce se face în fiecare moment al zilei, începând de la sosirea copiilor, până la sfârşitul zilei.  În judeţ se desfăşoară şase ateliere la Vidacut, la Beteşti, Mădăraş, Şimuleu Ciuc, Miercurea Ciuc şi la Bălan, primesc şi mâncare din fondurile asigurate de OvidiuRo. Învaţă foarte multe lucruri ce ţin de autonomia personală, am văzut de dimineaţă aici cum îşi curăţă masa după ce au mâncat, îşi pun farfurioarele la loc şi le spală, deci este o experienţă inedită pentru aceşti copii", a declarat Lucica Erdei.

Aceasta a explicat că cei mici vin cu multă plăcere la aceste activităţi şi că sunt părinţi care au conştientizat importanţa educaţiei pentru copiii lor.

 


Foto: (c) GINA STEFAN / AGERPRES



"Chiar dimineaţă o mamă spunea acest lucru: 'Eu vreau să înveţe copilul meu'. Pentru că părinţii au libertatea să participe la aceste cursuri, sunt fraţi mai mari ai copiilor care vin cu ei şi învaţă, la rândul lor, lucruri de viaţă, cum să se spele, cum să mănânce, cum să se joace împreună şi multe alte lucruri pentru viaţă", a spus Lucica Erdei.

Ea a adăugat că este conştientă că nu toţi copiii vor continua să vină zi de zi la grădiniţă, "dar măcar un copil, dacă putem să-l salvăm, să vină zilnic şi să beneficieze de educaţie, este un câştig".

Şi coordonatoarea atelierului, Dana Grecu, recunoaşte că educaţia este singura şansă a acestor copii şi spune că, după ce s-a implicat în aceste activităţi, a învăţat să aprecieze mai mult şi să se bucure de şansa pe care a avut-o de a se naşte într-o familie în care educaţia a fost importantă.

La "Atelierele de Vară Şotron" de la Şumuleu e veselie multă. Copiii stau culcaţi pe spate, privesc norii şi "descoperă" în formele lor diverse animale exotice, iar profesoarele îi privesc cu drag, dorindu-şi ca şi ei să aibă aceeaşi şansă la educaţie şi dezvoltare ca şi copiii care nu se nasc în medii dezavantajate.

Potrivit Asociaţiei OvidiuRo, "Atelierele de Vară Şotron" sunt un modul educaţional susţinut de OvidiuRo an de an, pe perioada vacanţei de vară, cu un impact major asupra copiilor, profesorilor şi părinţilor din comunităţi rurale şi urbane defavorizate.

Timp de două săptămâni, profesori de învăţământ preşcolar susţin activităţi cu copiii la grădiniţă, pe bază de voluntariat - după un format pregătit de OvidiuRo şi diseminat în urma a numeroase traininguri.

"Şi anul acesta, pe lângă materialele educaţionale de calitate ce vor rămâne ulterior în grădiniţe, fiecare copil participant la Atelier va primi cel puţin câte o carte pentru acasă. Scopul Atelierelor este ca un număr cât mai mare de copii, care nu au parte acasă de alţi stimuli de învăţare pe timpul vacanţei de vară, să aibă parte de o experienţă de învăţare prin joc, la grădiniţă. Tema Atelierelor din acest an este 'Lumea vie - plante şi animale', iar fiecare zi de Atelier explorează această temă în moduri diferite, prin activităţi integrate ce urmăresc curriculum-ul pentru învăţământ preşcolar. Scopul este ca, timp de două săptămâni, să se creeze o comunitate de învăţare prin joc, lectură, experimente şi ştiinţe, muzică şi mişcare şi numeroase activităţi Montessori - toate urmărind să dezvolte răbdarea şi autonomia, să încurajeze cooperarea, să consolideze cunoştinţe şi să le deschidă pofta de cunoaştere celor mici", au precizat reprezentanţii Asociaţia OvidiuRo. AGERPRES/(A, AS - autor: Gina Ştefan, editor: Oana Popescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 14

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 21-04-2025 17:02

Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire (prognoză)

Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire în majoritatea regiunilor, în timp ce precipitațiile vor fi prezente, în anumite intervale, până la începutul lunii mai, reiese din prognoza publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pent

Social 21-04-2025 14:30

Familia Regală a României: Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har

Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har pentru oamenii de pe tot globul, indiferent de religia lor, mai ales pentru cei aflați în nevoie, a transmis Familia Regală a României. ''Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Consort au aflat cu nespusă tristețe vestea trecerii la Domnul a Sanc

Social 21-04-2025 14:12

IGPR: Peste 240 de persoane au murit și circa 520 au fost rănite grav în accidente rutiere în ianuarie-martie

Peste 240 de persoane au decedat și circa 520 au fost rănite grav în aproximativ 700 de accidente rutiere înregistrate în intervalul ianuarie-martie la nivel național iar comparativ cu situația similară din 2024 a scăzut cu 18,5% numărul accidentelor, cu 21,5% cel al morților și cu 20% cel al răniților grav. Potrivit unui com

Administratie 21-04-2025 13:40

Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc în 2019 să îi poarte numele

Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunțat luni că va propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc până la altarul de unde a oficiat Liturghia Pontificală, în anul 2019, să îi poarte numele. De asemenea, un steag negru a fost arborat pe clădirea Primăriei Miercurea-Ciuc, după anunțul privind

Social 21-04-2025 12:05

Prahova: Incendiu la o chilie a mănăstirii Ghighiu

Un incendiu a izbucnit, luni dimineață, la o chilie a mănăstirii Ghighiu, focul fiind stins rapid de către un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în zonă. Potrivit datelor comunicate de Gruparea de Jandarmi Mobilă ''Matei Basarab'' Ploiești, un echipaj care participă la misiunea de menținere a ordinii publice &ic

Social 21-04-2025 11:30

Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată

Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br

Social 21-04-2025 09:28

INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr

Social 20-04-2025 21:35

VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de

Social 20-04-2025 15:37

Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni

Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir

Social 20-04-2025 13:25

Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată

Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &

Social 20-04-2025 12:30

UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine

Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în

Social 20-04-2025 11:18

Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu

Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion

Social 20-04-2025 08:22

Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști

Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.

Administratie 19-04-2025 18:00

AGERPRES vă urează Paște fericit!

Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!

Social 19-04-2025 17:35

Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD

Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni