REPORTAJ Cincu: Intervenţii medicale într-un teatru de război, la cel mai mare exerciţiu NATO de profil

Peste 1.900 de militari şi voluntari civili din 35 de ţări participă, timp de două săptămâni, la Exerciţiul Multinaţional Medical Întrunit Vigorous Warrior 2019 - VW19 din România, cel mai mare exerciţiu medical din istoria NATO, care presupune acordarea de asistenţă medicală şi socială, în cazul refugiaţilor, într-o situaţie reală de război.
Exerciţiul Vigorous Warrior 2019 are două componente, iar cea practică se desfăşoară, în intervalul 7-12 aprilie, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită 'Getica' din localitatea Cincu, judeţul Braşov - ultima zi fiind tradiţional dedicată Distinşilor Vizitatori - şi întruneşte militari şi civili din 35 de ţări, care intervin ca într-o situaţie reală de război, scenariul nefiind cunoscut dinainte.
"Avem 35 de naţiuni participante, iar scenariul presupune o situaţie de articol 5, care înseamnă o situaţie de război reală (...) La exerciţiu participă peste 1.900 de militari şi voluntari civili - 800 militari străini, 850 militari români, 50 voluntari străini, 300 reprezentanţi DSU şi IGSU, 10 ONG-uri. Unul dintre obiective este cooperarea militaro-civilă sub auspiciile NATO (...) Scenariul a fost întocmit de către Centrul NATO de Excelenţă pentru Medicina Militară de la Budapesta, în cooperare cu Statul Major al Apărării şi Ministerul Apărării Naţionale. Lista cu principalele evenimente şi incidente a fost introdusă într-un sistem informatic în urmă cu trei luni, astfel încât acţiunea medicilor militari să fie cât mai realistă. La acest moment nimeni nu cunoaşte ce se va întâmpla, când şi unde se va întâmpla. Este o verificare cât mai actuală a sprijinului medical continuu", a declarat, pentru AGERPRES, maiorul Claudiu Panait, şeful Biroului de Presă al Statului Major al Apărării.
Potrivit maiorului Panait, distanţele în teren sunt mult mai mici decât într-un caz real şi sunt dispuse în cadrul a trei brigăzi multinaţionale, care conduc nemijlocit lupta, fiecare brigadă multinaţională având trei formaţiuni ROL 1 şi o formaţiune ROL 2, iar formaţiunea ROL 3 M3U (Unitate Medicală Multinaţională) reprezintă "vârful de lance, tehnologic vorbind, al capabilităţilor militare ale NATO în acest moment".
Cu alte cuvinte, în jurul fiecărei unităţi luptătoare se află formaţiuni medicale de bază, denumite ROL 1, care au ca rol triajul şi stabilizarea pacienţilor, după care răniţii sunt trecuţi la nivelul al doilea de evaluare, ROL 2, iar cazurile extrem de grave sunt dirijate către formaţiunile ROL 3.
Exerciţiul comun de acordare a suportului medical multinaţional în operaţiile desfăşurate de NATO se desfăşoară în perioada 1-15 aprilie în mai multe unităţi ale Armatei României, pe trei componente - terestră, activităţi care se derulează, în majoritate, la Cincu, aeriană, în Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" Câmpia Turzii, şi navală, în zona Constanţa şi la Marea Neagră.
Medicul şef de la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii, dr. Marius Buiu, a arătat că, în calitatea sa de însoţitor de bord medic, a fost dislocat la acest exerciţiu cu un elicopter PUMA în variantă MEDEVAC, echipat pentru asigurare medicală reală.
"Ca o componentă în acest exerciţiu încerc să coordonez şi misiunile de evacuare aeriană dinspre componenta de ROL 3, spre structura aflată în Baza 71 Aeriană, către această facilitate medicală de tranzit CSU. Este un exerciţiu antrenant, efort fizic intens, foarte mulţi pacienţi - pacienţi simulaţi - e o desfăşurare de forţe din 35 de ţări, are componentă medico-militară, componentă civilă, tranzit de pacienţi, proceduri de tranzit, transfer, proceduri de intervenţii chirurgicale. Încercăm să jucăm cât mai real, începând de la primul pacient, care este pe câmpul de luptă spre ROL 1, ROL 2, ROL 3, transfer către Baza 71 Aeriană, ca şi componentă de tranzit, evacuare medicală tactică şi evacuare medicală strategică. Fiecare structură - de la primul om care a ajuns pe câmpul de luptă simulat pentru a acorda primul ajutor, până la ultima structură de evacuare aeriană medicală către structurile ROL 4, care sunt spitalele - este implicată şi dedicată pentru ceea ce face (...) Totul se desfăşoară în timp real, încercăm să nu fie sincope şi încercăm să lucrăm în condiţii de siguranţă (...) Suntem în a treia zi de lucru intens", a arătat dr. Marius Buiu.
Potrivit acestuia, în sprijinul forţelor aeriene române au venit forţele aeriene poloneze, cu un avion şi un elicopter, iar la evacuarea pacienţilor lucrează cadre medico-militare din toate ţările implicate în exerciţiu. "În situaţie de urgenţă ne mobilizăm, este o muncă în echipă, fiindcă nu ne scrie pe frunte ce naţie suntem, toţi purtăm crucea roşie", a mai adăugat dr. Marius Buiu.
Comandantul formaţiunii medicale ROL 3 Multinaţionale, colonel doctor Daniel Derioiu, a arătat, la rândul său, că exerciţiul Vigorous Warrior a oferit posibilitatea testării interoperabilităţii dintre naţiunile participante, care au contribuit şi cu echipamente pentru a îmbunătăţi dotările spitalului de campanie.
Foto: (c) Dorina Matiş/AGERPRES
"La noi sunt evacuaţi pacienţii rezultaţi din acţiunile de luptă cu răni multiple, cu politraumatisme, care sunt evacuaţi de la formaţiunile medicale de categorie inferioară, ROL 1 şi ROL 2, sunt aduşi la noi pentru rezolvarea definitivă a cazului chirurgical. Aici sunt tratate afecţiuni grave, produse de armele folosite în conflict şi, după stabilizarea iniţială de la formaţiunile ROL 1 şi ROL 2, aici sunt efectuate intervenţii chirurgicale complexe, de stabilizare definitivă. Aceste exerciţii ne antrenează pentru a face faţă provocărilor în cazul unor situaţii reale de luptă, avem experienţa lucrului de zi cu zi din spitalele militare în care activăm, aici ne exersăm interoperabilitatea şi lucrul în echipă, dar încercăm să facem faţă şi stresului indus de numărul mare de pacienţi şi a lucrului într-un mediu ostil. Echipele s-au descurcat foarte bine, s-au coordonat, fiecare ştie ce are de făcut şi prin colaborare am reuşit să facem faţă acestui flux mare de pacienţi", a arătat col. dr. Daniel Derioiu.
La Unitatea Medicală Multinaţională ROL 3 am întâlnit şi doi debutanţi în astfel de evenimente, sublocotenent Nicolae Pohrib, medic rezident în medicina de urgenţă, anul I, şi medicul primar în medicină de urgenţă Iulia Mircea Popa, coordonatorul CPU a Spitalului Militar Timişoara, ambii aflaţi pentru prima oară la un exerciţiu de o amploare atât de mare şi cu un număr foarte mare de pacienţi.
"Am fost puţin emoţionată fiindcă nu ştiam la ce să mă aştept, dar de la o zi la alta sunt tot mai entuziasmată. Este o provocare pentru mine, mă bucur că am venit aici şi mi-aş dori să mai pot participa la acest gen de exerciţii. A fost un număr foarte mare de pacienţi, în prima zi puţin m-a speriat, pentru că au venit mulţi pacienţi de o gravitate extremă, patologie politraumă, civili şi militari. A trebuit să ne mobilizăm şi să lucrăm în echipă şi să găsim cea mai bună formulă să rezolvăm situaţia în timp cât mai scurt, în condiţiile critice în care lucrăm", a arătat medicul Iulia Mircea Popa.
Sublocotenent Nicolae Pohrib ne-a explicat că medicina de urgenţă, la acest exerciţiu, este compartimentată în grupuri de triaj (trei echipe cu un medic şi câte doi asistenţi) şi grupul din camera de resuscitare este format din doi medici români fiecare cu echipe de asistenţi şi o echipă americană, cu medic şi asistenţi.
Foto: (c) Dorina Matiş/AGERPRES
"ROL 3 se ocupă mai ales cu cazurile în care ROL 1 şi ROL 2 nu pot face faţă (...) Am avut mai ales cazuri de traumatisme cranio-cerebrale, pacienţi cu hemoragie internă, amputaţii etc., tot ce ţine de patologia existenţă într-un teatru de război. Din ce am numărat, de luni încoace, zilnic am avut între 40 şi 50 de pacienţi", a arătat sublocotenentul Pohrib.
În tabăra de sinistraţi, coordonată de lt. col. Marian Pulbere, am constatat că deşi acesta ar părea un loc liniştit, comparativ cu activitatea de medicină-militară, evenimentele se succed cu rapiditate, iar organizaţiile civile prezente la faţa locului - Crucea Roşie, Fundaţia pentru SMURD, Serviciul pentru ajutor Maltez şi Asociaţia Asistenţilor Sociali din România - se întrebuinţează serios pentru a face faţă valului de refugiaţi din calea războiului, dar şi pentru a rezolva cazuri urgente sociale sau medicale.
"În acest moment avem o intervenţie de căutare a unui grup de aproximativ 7 persoane, de dimineaţă s-au prezentat trei persoane din acest grup de 10. Avem în teren trei echipe de căutare-salvare în teren de la Rescue 4X4 şi trei echipe de căutare canină. Nu demult au venit aici şi trei persoane sinistrate, care au prezentat pete pe faţă şi stări febrile, momentan sunt la izolator. A venit o echipă, un epidemiolog şi o echipă de contaminare canină, să vedem dacă există vreun virus sau vreo epidemie în tabără, să decontaminăm şi să ne putem continua treaba. Au fost foarte multe probleme, am avut refugiaţi care au fugit din tabără, i-am găsit cu echipele de căutare canină şi echipele 4X4. Au mai fost refugiaţi recalcitranţi, au intervenit jandarmii şi s-au liniştit problemele. Ieri am avut un incendiu cu opt victime, care au fost transportate la spital cu arsuri la nivel feţei şi al membrelor. Personalul de intervenţie se ridică la circa 80 de persoane în fiecare zi", a precizat lt. col. Marian Pulbere, din cadrul IGSU.
Coordonatorul asistenţilor sociali din tabăra de refugiaţi de la Vigorous Warrior 2019, Ana Rădulescu, a precizat că în momentul în care persoanele refugiate ajung în tabără acestea sunt preluate de asistenţii sociali, care fac prima evaluare referitoare la nevoile persoanelor, locul de unde vin, cine a mai fost cu ele şi dacă sunt în situaţia în care şi-au pierdut membri ai familiei.
"De obicei la noi ajung oameni din satele în care a fost un război, nu ajung cazurile medicale, ci oameni care s-au salvat. Dacă nu acuză niciun fel de problemă medicală sau nu au niciun semn care să impună solicitarea medicilor imediat, atunci noi, în urma acestei prime evaluări, facem înregistrarea lor în tabără şi se stabileşte locaţia în tabără. Avem zone în tabără, persoane cu dizabilităţi, copii singuri, persoane care nu pot fi identificate. Apoi se face transferul către medici. Dacă nu există nicio problemă medicală, atunci asistenţii sociali îi preiau pentru cazare. Aici are loc partea de management de caz în asistenţa socială, oamenii trec printr-un proces de identificare a nevoilor pe care le au, care ţin de traume (...) se face inclusiv consiliere. Avem o linie continuă a intervenţiei asistenţilor sociali, care sunt o componentă foarte importantă în taberele de sinistraţi", a subliniat Ana Rădulescu, care este şi directorul general al Asociaţiei Asistenţilor Sociali din România.
În tabăra de refugiaţi pot fi cazate până la 200 de persoane, iar până miercuri aici erau deja în jur de 80.
Exerciţiile Vigorous Warrior sunt singurele exerciţii medicale ale NATO, organizate de două ori pe an de către Centrul NATO de Excelenţă pentru Medicina Militară (CO MILMED COE, Budapesta, Ungaria) şi o naţiune gazdă voluntară, care, de această dată, este România. Exerciţiul Multinaţional Medical Întrunit Vigorous Warrior 2019 este organizat de Statul Major al Apărării în colaborare cu Direcţia Medicală a Ministerului Apărării Naţionale şi Centrul de Excelenţă NATO pentru Medicină Militară.
Potrivit reprezentanţilor MApN, obiectivul exerciţiului este verificarea interoperabilităţii statelor aliate, compatibilitatea sistemelor medicale militare şi civile, sistemul C4I Medical şi verificarea evacuării medicale.
Scopul exerciţiului VW19 este reprezintă instruirea în comun în vederea acordării suportului medical multinaţional în operaţiile desfăşurate de NATO, precum şi exersarea procedurilor necesare oferirii îngrijirii medicale continue, evacuării medicale strategice, creşterii nivelului de pregătire şi răspuns la un posibil incident chimic, biologic, radiologic sau cu dispozitive improvizate.
De asemenea, se are în vedere dezvoltarea conceptelor, experimentarea şi încorporarea sistemelor de pregătire avansată pe bază de tehnologie în acest domeniu. AGERPRES / (A, AS - autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă, editori online: Irina Giurgiu, Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire (prognoză)
Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire în majoritatea regiunilor, în timp ce precipitațiile vor fi prezente, în anumite intervale, până la începutul lunii mai, reiese din prognoza publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pent
Familia Regală a României: Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har
Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har pentru oamenii de pe tot globul, indiferent de religia lor, mai ales pentru cei aflați în nevoie, a transmis Familia Regală a României. ''Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Consort au aflat cu nespusă tristețe vestea trecerii la Domnul a Sanc
IGPR: Peste 240 de persoane au murit și circa 520 au fost rănite grav în accidente rutiere în ianuarie-martie
Peste 240 de persoane au decedat și circa 520 au fost rănite grav în aproximativ 700 de accidente rutiere înregistrate în intervalul ianuarie-martie la nivel național iar comparativ cu situația similară din 2024 a scăzut cu 18,5% numărul accidentelor, cu 21,5% cel al morților și cu 20% cel al răniților grav. Potrivit unui com
Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc în 2019 să îi poarte numele
Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunțat luni că va propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc până la altarul de unde a oficiat Liturghia Pontificală, în anul 2019, să îi poarte numele. De asemenea, un steag negru a fost arborat pe clădirea Primăriei Miercurea-Ciuc, după anunțul privind
Prahova: Incendiu la o chilie a mănăstirii Ghighiu
Un incendiu a izbucnit, luni dimineață, la o chilie a mănăstirii Ghighiu, focul fiind stins rapid de către un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în zonă. Potrivit datelor comunicate de Gruparea de Jandarmi Mobilă ''Matei Basarab'' Ploiești, un echipaj care participă la misiunea de menținere a ordinii publice &ic
Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată
Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br
INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr
VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în
Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu
Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion
Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni