logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

INTERVIU Veteranul de război Radu Theodoru: Noi am reparat cu sânge toate gafele clasei politice

Imagine din galeria Agerpres

Generalul de flotilă aeriană în retragere Ioan-Radu Theodoru, veteran de război în vârstă de 94 de ani, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că fiecare centimetru pătrat din uniforma sa "este pătat de sângele camarazilor lui", precizând că soldaţii români "au reparat cu sânge toate gafele şi trădările clasei politice" din perioada interbelică.

Radu Theodoru a urmat Şcoala de Ofiţeri de Aviaţie Bucureşti şi a fost pe front în august 1944, pe când era elev la această instituţie de învăţământ. A primit mai multe decoraţii, printre care şi Medalia "Crucea comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial, 1941 - 1945".


AGERPRES: Cum a apărut această pasiune - zborul - pentru dumneavoastră?
Radu Theodoru: În general, toţi spun că de când eram mici am visat să zburăm, dădeam din aripioare, ne făceam aripi din şindrilă şi aşa mai departe. Nu. Foarte târziu, citindu-l pe Exupery şi având în sat un băiat foarte sărac, care a făcut Şcoala de Ofiţeri de Aviaţie şi a fost ofiţer de aviaţie, am îndrăgit ideea de zbor. Vă spun ceva foarte nostim: mi-am făcut un prepeleac într-un nuc şi vedeam satul de acolo şi vedeam berzele când zburau (...), se roteau într-un curent ascendent de aer, o frumuseţe. Pasiunea asta s-a trezit prin lectură şi prin observarea naturii. Am vrut să mă desprind.

AGERPRES: Aţi fost un pic precum Constantin Brâncuşi care a creat "Pasărea măiastră", v-a inspirat zborul păsărilor şi aţi ajuns să zburaţi?
Radu Theodoru: De abia mai târziu, după ce am făcut Şcoala de pilotaj, între clasa a VII-a şi a VIII-a de liceu, am făcut Şcoala de zbor fără motor. Abia din momentul când am zburat fără motor - o splendoare -, abia atunci am înţeles ce înseamnă şi zborul dincolo de faptul fizic, ce înseamnă în spiritual - desprinderea asta, într-adevăr, de teluric şi contactul cu universul celest care e superb.

 

Sursa foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO


AGERPRES: Cum aţi ajuns de la primele experienţe ale zborului în război?
Radu Theodoru: Problema e mai complexă. În timpul liceului, în clasa a VII-a - a VIII-a, s-au întâmplat cedările de teritoriu. S-a cedat Basarabia, s-a cedat Ardealul. Eu sunt dintr-o familie de mari militari, cu o tradiţie în sensul ăsta. M-a afectat cumplit. Eram la Timişoara şi veneau colegii noştri de liceu cu o sarsana, cu ce scăpaseră de prigoana ungurilor. Daţi-vă seama să vezi un coleg, un băiat de vârsta ta venind singur, cu un geamantănaş amărât, fără adăpost, fără părinţi, la el în ţară. Sentimentul ăsta al umilinţei. "Cum, dom'le, nu am tras un cartuş ca să apărăm tot teritoriul ăsta românesc, care a fost împlinit cu atâta sânge?". Gândiţi-vă că Armata Română - 300.000 - 350.000 de militari au căzut în Primul Război Mondial pentru Marea Unire. A fost sentimentul ăsta de revoltă şi, în acelaşi timp, de revanşă. Şi m-am înscris în Şcoala de Ofiţeri de Aviaţie pentru că voiam să zbor şi să zbor, iată, în misiuni de luptă. Problema e complexă, este şi dureroasă. În acelaşi timp, este şi o împlinire, să spun, de onoare. Nu se putea ca tânăr, dintr-o familie de militari, să stau cu sabia în teacă şi să mă fac doctor sau să mă fac nu ştiu ce.

AGERPRES: În ce an aţi ajuns pe front?
Radu Theodoru: Şi aici lucrurile se complică. Se complică în ce sens? Eu am intrat în Şcoala Militară în anul 1943. Deja începuse retragerea prin Rusia, începuseră zilele negre pentru Armata Română. Aviaţia noastră de război a început să aibă nişte pierderi deosebite din diferenţa asta enormă între tehnica noastră de luptă şi invadatori - de data asta americanii, anglo-americanii care au venit, au bombardat (...) Distrugerile de la Ploieşti, am trăit toată drama asta. Să fi văzut Bucureştiul după primul bombardament. Mareşalul Antonescu ne-a păstrat promoţia mea (...) ca să nu ne înroleze germanii în şcolile lor şi în şcoala noastră de pilotaj de război, pentru că în câteva luni ne forma ca piloţi de luptă şi ne trimitea la un masacru sigur. Şi atunci am început să nu mai avem benzină, să nu mai avem avioane disponibile şi a tras de timp, în aşa fel încât, la 23 august, noi, elevi, ofiţeri de aviaţie am făcut campania pe jos, ca infanterişti. Comunicaţiile - noi eram la Vinţu de Jos, pe aerodromul de campanie, şi am acţionat pe comunicaţiile Sebeş - Alba Iulia, Alba Iulia - Deva ca infanterişti. (...) Vă daţi seama - două arme cu totul deosebite.

 

Sursa foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO


AGERPRES: Când aţi început efectiv să zburaţi?
Radu Theodoru: Eram elev sergent, comandant de grupă. Şcoala, noi toţi am făcut vreo 300-350 de prizonieri germani din toate armele. Am avut şansa ca un lunetist din SS să nu îşi pună minea cu noi, deci am avut şansa să nu luptăm cu trupe specializate germane, ci cu formaţiuni de spate şi ei înspăimântaţi de momentul respectiv. Cine se ocoşeşte, pe ardeleneşte, în epocă, că au făcut nu ştiu ce isprăvi, ce minuni, e pe alături de adevăr. Mă uit prin biografiile care mi se fac în presă, mă şi jenez, mă şi ruşinez, mă fac luptător pe frontul din est, adică nişte aberaţii.

AGERPRES: În general, este prezentată partea puţin romanţată a războiului.
Radu Theodoru: Să fi văzut tramvaiele întoarse pe dos, pivniţele răscolite din Griviţa şi să fi văzut cele 3.000 de cadavre expuse la Facultatea de Medicină. Femei sfârtecate. Oribil.

 

Sursa foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO


AGERPRES: Cum aţi rezistat, cum v-aţi mobilizat?
Radu Theodoru: Primul moment de solemnitate militară din Armată - depunerea jurământului - este un moment răscolitor. (...) Fiecare centimetru pătrat din uniforma asta este pătat cu sânge. De sângele camarazilor mei, de la Aurel Vlaicu până la noi, până la băieţii care cad acum cu elicoptere. Astea nu sunt poveşti. Astea sunt trăiri interioare răscolitoare. Atunci când ai pus mâna pe drapel şi ai jurat, nu mai poţi să dai înapoi sub niciun motiv. Iar războiul este o calamitate cumplită. Numai cine n-a văzut un soldat sfârtecat de o grenadă, cine n-a văzut un camarad rămas fără cap, cine nu şi-a strâns un camarad în paraşută - înseamnă o masă de carne şi de oase rupte, pe care le aduni şi le pui într-o paraşută sau într-un sac... Deci ăsta e războiul, nu e cu steagul înainte şi cu trompeta. E crâncen. Cu atât mai mult te întăreşti în tine cu cât şocul ăsta exterior este mai puternic şi te afectează până în străfunduri.

AGERPRES: Cât de mult timp v-a luat să treceţi peste durerea, drama războiului?
Radu Theodoru: Fiind eu mai milităros, întotdeauna m-au desemnat comandantul gărzii de onoare. Să comanzi garda de onoare a camaradului care zace acolo în coşciug nu este o chestiune de paradă. E o chestiune care te afectează profund. Căpitanul Alexandru Şerbănescu, asul aviaţiei româneşti de vânătoare - 53 de victorii aeriene, l-au doborât americanii (...). Am fost desemnat cu drapelul unităţii mele, cu al şcolii, la înmormântare la Şerbănescu. Şerbănescu pentru mine era un idol, era chintesenţa ofiţerului român. A vrut Antonescu după 50 de victorii să îl scoată din acţiune şi să îl ia la minister undeva, să îl protejeze. Ce a spus Şerbănescu? "Eu sunt ofiţer activ, meseria mea este războiul". N-a acceptat şi şi-a văzut de datoria lui de pilot de vânătoare.

 

Sursa foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO


AGERPRES: Aţi trăit momente când nu aţi mai putut zbura şi aţi fost nevoit să vă faceţi scriitor.
Radu Theodoru: Lucrurile sunt foarte complicate. Pe mine m-au trecut în rezervă în timpul terorii roşii (...). Am fost trecut în rezervă din ce pricină? Antisovietic, naţionalist, xenofob. Erau nişte etichete. Am fost trecut în rezervă. Aveam un oarecare talent, scrisesem ca elev la o revistă a elevilor. Am intrat în Uniunea Scriitorilor, membru definitiv al Uniunii Scriitorilor. Am fost scos din Uniunea Scriitorilor pe aceleaşi motive - antisovietic, anti nu ştiu ce, anti nu ştiu cum - şi m-au trimis la munca de jos, adică furnalist 3 la Reşiţa. Camarazii mei mai în vârstă care au făcut războiul, Cavaleri ai Ordinului "Mihai Viteazul" - strungari. Deci a fost epoca în care Armata Română a trebuit să fie desfiinţată şi noi am trecut - generaţia mea - prin toate aceste trepte ale furcilor caudine, pentru că ne-am făcut datoria.

 

Sursa foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO


AGERPRES: Aţi vrut să vă faceţi datoria şi după Revoluţie, când v-aţi implicat în politică? De ce v-aţi implicat în politică?
Radu Theodoru: De ce? Pentru că ţara era batjocorită. Pentru că noi ne-am luptat, generaţia mea, şi eu, ca militar, m-am luptat să întregesc ce au risipit politicienii dintre cele două războaie mondiale. Şi-au bătut joc de ţara asta şi au pierdut ceea ce a făcut generaţia părinţilor mei.

 

Sursa foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO


AGERPRES: Alăturându-vă PRM aţi crezut că puteţi să faceţi mai mult în politică?
Radu Theodoru: Da, să păstrăm în politică o linie a normalităţii. Lucrurile sunt aidoma. Ce s-a întâmplat după 23 august s-a întâmplat în timpul decembriadei şi după decembriadă. Adică, obiectiv, ţara românească - România atunci să se gubernizeze de către ruşi, acum să se globalizeze.

AGERPRES: Cum vi se pare că a evoluat societatea românească până acum, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire?
Radu Theodoru: N-aş spune că a evoluat. Gândiţi-vă ce afaceri, ce averi s-au făcut între cele două războaie pe seama statului, pe seama înzestrării armatei. Ştiţi că eu am făcut instrucţie cu soldaţi desculţi la aviaţie, că ne-au trimis în Răsărit pe căruţe şi pe jos până la Volga fără armament anticar, fără motorizate, cu nişte tancuri de batjocură, de râsul Europei? Vă arăt fotografii că vă cutremuraţi, la Cotul Donului. Eu am făcut o troiţă, la Comana, în memoria nefericiţilor căzuţi acolo. Ştiţi că stătea plutonierul de companie şi descălţa morţii ca să dea bocancii celor vii? Să vedeţi picioarele goale ale soldaţilor în viscol, cei morţi, cadavrele. Noi am reparat cu sânge toate gafele şi toate trădările clasei politice, fără niciun fel de rabat. Noi am plătit cu sânge gafele lor şi furtul lor din avutul ţării ăsteia, atunci.

 

Sursa foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO


AGERPRES: Ce înseamnă să fii patriot?
Radu Theodoru: E aşa de simplu. Te naşti. Nu este un adaos. Este foarte firesc. La mine se motivează şi prin familie. Mă pot desprinde de pământul ăsta în care generaţii întregi de-ai mei sunt acolo, în iarba aia?

AGERPRES: Se mai poate vorbi astăzi despre patriotism în România, în societatea actuală?
Radu Theodoru: De ce să nu se vorbească de patriotism? Ştiţi ce se întâmplă? Noi suntem victima războiului atipic, care se duce împotriva noastră, ca naţiune. Trebuie să plecăm din ţară, să lăsăm ţara asta goală ca să vină alţii. Trebuie să scuipăm pe istoria noastră. Trebuie să îmbrăţişăm altă religie sau să fim fără religie, ca să ne desţărăm, în loc de popor să ajungem o populaţie pe această piaţă internaţională a muncii. Şi atunci este firesc să mă apăr, nu numai pe mine, să apăr tot ceea ce ţine de conştiinţa mea istorică.
 

 


Sursa foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

 

AGERPRES: Cum credeţi că ar trebui să fie România acum, la o sută de ani de la Marea Unire?
Radu Theodoru: Întâi de toate să nu se spurce preşedintele ţării cu prim-ministrul şi cu nu ştiu cine, să aibă măcar bunul simţ ca, într-un asemenea moment de profunzime şi de retrospectivă şi de analiză a unei istorii întregi, să pună umărul să fie măcar de faţadă, dacă în profunzime nu pot fi, umăr la umăr, să fie uniţi. Este trist ce se întâmplă, dar poporul ăsta nu moare. De pomană se necăjesc ăştia să ne disperseze pe pământ. Ştiţi ce se întâmplă în ţara asta? Ştiţi câte nuclee de patrioţi adevăraţi există în tot teritoriul ăsta? Mă întâlnesc cu copii pe la licee, pe la şcoli. Ştiţi ce întrebări îmi pun copiii, copii de clasa a IV-a? Te cruceşti ce întrebări de profunzime, care ţin de structura noastră, de istoria noastră. Sunt minţiţi, dar ei au şi părinţi, au şi biblioteci, nu poţi să desţărezi şi să împrăştii un popor întreg. (...) Din punctul ăsta de vedere sunt foarte optimist. Şi sunt câteva trăsături în economie care pe mine mă încurajează, în sensul că se iau măsuri economice care vin în sprijinul nostru, al refacerii economiei naţionale. De fapt, totul porneşte de aici, de la economie. Sunt măsuri care ne onorează, dar care sunt marginalizate.

 


Sursa foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO


AGERPRES: Ce mesaj aţi transmite poporului român, României, la o sută de ani de la Marea Unire?
Radu Theodoru: Mesajul ni-l dă poporul nouă, mai puţin noi poporului, pentru că s-a obişnuit să asculte tot felul de minciuni. Din punctul meu de vedere ostăşesc, este unire înainte de toate, dincolo de toate adversităţile astea politice de proastă calitate şi care nu duc nicăieri. Muncă, responsabilitate faţă de social şi revenire la tradiţiile de fond ale acestui popor. Muncă. Cinste. Libertate. AGERPRES/(A - autor: Mădălina Cerban, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 455

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 25-05-2025 20:13

Constanța: Pompierii intervin pentru salvarea a două persoane căzute în canalul Dunăre-Marea Neagră

Pompierii din Constanța intervin, duminică seara, pentru salvarea a două persoane care au căzut în canalul Dunăre-Marea Neagră, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU). Potrivit sursei citate, două persoane, un adult și un mino

Social 25-05-2025 19:34

Neamț: Șase persoane, între care doi minori, implicate într-un accident rutier pe E85

Șase persoane, între care doi minori, au fost implicate, duminică seara, într-un accident rutier care s-a produs pe DN 2 E85, în localitatea Secuieni, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț. O autoutilitară în care se afla doar șoferul a intrat în coliziune cu două autoturisme, în ca

Social 25-05-2025 15:45

Tulcea: Accident naval pe Dunăre - nouă persoane au scăpat cu viață după ce au fost răsturnate din barcă

Nouă persoane au scăpat cu viață dintr-un accident naval care a avut loc în cursul nopții pe Dunăre, după ce ambarcațiunea în care erau s-a lovit de o bucată de lemn aflată în apă, a anunțat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Tulcea, printr-un comunicat de presă. 'La data de 25 mai 2025, în jurul orei 00:45 pol

Social 25-05-2025 14:37

Sibiu: Stitch, celebrul personaj Disney, vedeta Transilvania Tattoo Expo în cea de-a doua zi

Artistul tatuator Radu Sitaru, de la un salon din București, a reușit să realizeze cel mai bun tatuaj al celei de-a doua zi a convenției internaționale de tatuaje de la Sibiu, Transilvania Tattoo Expo, în care îl redă pe Stitch, celebrul personaj Disney, cum mănâncă un hamburger foarte mare. Artistul a lucrat două zile la ace

Administratie 25-05-2025 14:25

Capitala României, pe locul 34 din 36, în clasamentul european al 'străzilor școlare' și al pistelor de biciclete (ONG)

Bucureștiul se clasează pe locul 34 din 36 într-un clasament european al numărului de 'străzi școlare' și pistelor de biciclete protejate, iar o analiză de specialitate arată că rețeaua rutieră cu limite de 30 km/h cuprinde un sfert dintre străzile orașului, reiese dintr-o analiză întocmită de organizația Clean Cities, citată de Asociația 2Celsius

Social 25-05-2025 13:33

Harghita: Trei motopompe au fost repuse în funcțiune în zona Praid, în urma precipitațiilor din ultimele ore

Trei motopompe de mare capacitate au fost repuse în funcțiune, duminică, în zona Praid, după ce s-au înregistrat precipitații abundente și a crescut debitul pârâului Corund. Potrivit informațiilor furnizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita, două motopompe de mare capacitate au fost repuse

Administratie 25-05-2025 13:29

Gorj: Ministrul Cseke Attila, desemnat 'Cetățean de onoare' al municipiului Târgu Jiu

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a primit, duminică, în cadrul unei ședințe festive, titlul de 'Cetățean de onoare' al municipiului Târgu Jiu. Distincția i-a fost conferită pentru rolul decisiv în dezvoltarea municipiului Târgu Jiu, îndeosebi a zonei centrale și a

Social 25-05-2025 13:06

Stradă inundată în municipiul Vaslui; pompierii intervin pentru evacuarea apei

O stradă din municipiul Vaslui a fost inundată în urma precipitațiilor abundente înregistrate în ultimele ore, pompierii intervenind pentru evacuarea apei dintr-o curte. 'Detașamentul de Pompieri Vaslui intervine în municipiul Vaslui, pe strada Alexandru Vlahuță, pentru evacuarea apei acumulate în curtea unei

Social 25-05-2025 12:50

INHGA: Cod portocaliu de viituri cu posibile depășiri ale cotelor de apărare, până marți după-amiaza

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a actualizat, duminică, atenționarea de Cod portocaliu de viituri, emisă sâmbătă, pe râuri din opt județe. Conform hidrologilor, în intervalul 25 mai, ora 20:00 - 27 mai, ora 16:00, se vor înregistra scurgeri importante pe versanți, torenți și pârai

Administratie 25-05-2025 11:28

Maramureș: Accesul rutier în Baia Mare, deviat după prăbușirea podului de pe drumul de centură

Traficul spre municipiul Baia Mare, conexiunea rutieră cu județele Satu Mare și Cluj, va fi deviat ca urmare a prăbușirii unei porțiuni de pod pe drumul de centură, a informat, duminică, primarul Doru Dăncuș. 'Este o situație care îi afectează în special pe băimăreni. Avem, așadar, obligația să ne implicăm prin toate mijloacele

Social 25-05-2025 10:15

Avertizare Cod portocaliu de cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului și răcire accentuată până miercuri

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o avertizare Cod portocaliu de cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului, răcire accentuată până miercuri dimineața, ora 10:00. Astfel, în intervalul 25 mai, ora 10:00 - 28 mai, ora 10:00, în jumătatea de est a țării va ploua însemn

Social 25-05-2025 09:13

Neamț: Opt curți din localitățile Ion Creangă și Icușești, inundate de o viitură

Opt curți din localitățile Ion Creangă și Icușești au fost inundate de o viitură formată în urma precipitațiilor, a informat, duminică, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț. 'Forțe și mijloace de intervenție de la SVSU Icușești, SVSU Ion Creangă și Detașamentul de pompieri Roman au intervenit pentru evacuarea apei din

Social 25-05-2025 09:10

Bacău: Două locuințe, trei autoturisme și un drum din Zăpodia, inundate de o viitură

Două locuințe, un beci, trei autoturisme și un drum sătesc din localitatea Zăpodia au fost afectate de o viitură care s-a produs în urma precipitațiilor abundente înregistrate sâmbătă, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Bacău.  

Social 25-05-2025 08:55

Tulcea: Maratonul de vâslit și-a desemnat câștigătorii la categoria 'elite'

Ruben Sacrieriu, Andreea Botnariuc și Ciocârlie Herrero Janette sunt primii câștigători ai Maratonului internațional de vâslit Ivan Patzaichin, care se desfășoară sâmbătă și duminică, în Delta Dunării, între Tulcea și satul Mila 23, ei parcurgând pe apă cei 46 de kilometri ai primului traseu ecoturistic din rezervație, Delta

Social 24-05-2025 17:25

Jandarmeria Capitalei precizează că nu a fost notificată cu privire la un protest în Piața Constituției, după îndemnurile de pe TikTok

Jandarmeria Capitalei precizează, sâmbătă, că nu a fost notificată cu privire la desfășurarea unei adunări publice în Piața Constituției, așa cum prevede legea, după ce, pe rețeaua TikTok, au apărut mai multe clipuri video de mobilizare pentru un protest pe 26 mai, cu ocazia învestirii lui Nicușor Dan în funcția de președinte.