REPORTAJ Sibiu: Preşedintele Iohannis va primi buchetul câştigătoarei Cupei României la Artă Florală

Preşedintele Klaus Iohannis urmează să primească un buchet de flori realizat de Ioana Nechifor, desemnată, miercuri seara, câştigătoarea Cupei României la Artă Florală, competiţie care s-a desfăşurat la Sibiu.
Nu este pentru prima dată când preşedintele primeşte un buchet realizat special de Ioana, însă este primul buchet jurizat de un juriu internaţional în cadrul unei competiţii interne de profil. Cele şapte floriste care s-au întrecut la Cupa României au trebuit să realizeze, la una din probe, un buchet cu flori şi elemente date de juriu, special pentru preşedintele României.
"Buchetul surpriză, pentru că nu am ştiut ce materiale primim, nu ştim tematica. Am avut o oră la dispoziţie să îl realizăm. Tematica a fost anul acesta să pregătim un buchet pentru domnul preşedinte, la semnarea jurământului. Buchetul trebuia să exprime triumful şi atunci am mers pe aceste paie, care se duc spre sus. Am încercat să fac un buchet robust, să nu trebuiască, să aibă o extra grijă. Şi ce am mai urmărit la buchet, am primit o reţetă cu o multitudine de culori şi am ales nuanţele care mi se par mie că sunt mai masculine", a declarat Ioana Nechifor.
Familia Iohannis se numără printre cei care au primit până acum aranjamente realizate de Ioana Nechifor şi se pare că le-au apreciat, a spus sibianca.
"Am clienţi din foarte multe părţi. Am avut onoarea să facem buchete şi pentru doamna Iohannis, şi pentru domnul Iohannis. Ştiu sigur că au ajuns în mâna lor şi că au fost şi apreciate de mai multe ori", a explicat Ioana.
Potrivit designerului florist, noua campioană a României, şi bărbaţii ar trebui să primească flori, ca şi femeile, pentru că, în opinia ei, şi ei iubesc florile.
"În general, bărbaţii personalităţi primesc flori, cum sunt, spre exemplu, artiştii. Dar şi bărbaţii de rând m-aş bucura să primească flori. Eu chiar dăruiesc bărbaţilor. Putem încerca la început cu o plantă, pe care şi-o poate pune pe un birou sau oriunde. Dar eu ştiu bărbaţi care iubesc foarte mult florile. Nu văd nicio diferenţă între un bărbat şi o femeie, în modul de a iubi florile", a mai spus Ioana.
Câştigătoarea Cupei României a uimit juriul nu doar cu buchetul prezidenţial, ci şi în alte două probe: în una a creat o lucrare care să reprezinte Centenarul, iar în alta, un buchet şi o capă pentru o mireasă din Sibiu, care se căsătoreşte în noiembrie. Buchetul de nuntă realizat de Ioana s-a diferenţiat de celelalte prin creativitate şi originalitate. Practic, imagini cu Sibiul în miniatură au completat, pe margini, un buchet de nuntă asortat cu un accesoriu vestimentar, uşor de purtat, care a fost şi probat de juriu.
Sursa foto: (c) Isabela Paulescu / AGERPRES
"Este un accesoriu pentru o mireasă care se căsătoreşte la Sibiu în noiembrie. Un buchet şi un accesoriu asortat. Atunci am ales să fac capa aceasta. Am ales culorile ruginiu, arămiu, să exprim puţin natura din momentul acesta şi am dat puţin o tentă de iarnă, ca să exprim cum încep să îngheţe geamurile, florile cum se formează pe geam, câţiva fulgi de nea de la munte. Este uşoară, poţi să o probezi. Asta a fost condiţia, ca să se poată purta. Câţiva trandafiri care au culoarea asta arămie, nu sunt foarte populari, sunt mai scumpi faţă de cei din pieţe. Se numesc cappuccino. Am folosit plante suculente, aeriene. Senecio, care se păstrează uscat, la fel, diferite frunze de eucalipt, floare de hortensia, cactuşi. (...) Sunt diferite tehnici. E un accesoriu vestimentar făcut să dureze o zi", a explicat Ioana.
Ioana Nechifor s-a remarcat în Sibiu în urmă cu câţiva ani, când a "croit" o rochie, o poşetă şi un pantof, uriaşe, doar din flori, în cadrul unui festival de modă din oraş.
Centenarul Marii Uniri a fost şi el reflectat sub forma unui aranjament floral la Cupa României. În cazul câştigătoarei, aceasta a prezentat o altfel de hartă a României Mari, întregite. Folosind părţi de material dur ca suport, Ioana a pus pe harta României flori care să simbolizeze nu doar tricolorul, ci şi unitatea noastră, a românilor. Totul a fost legat, la propriu, cu lacăte vechi de un secol, unele piese de muzeu.
"Cum arată România după 100 de ani? În viziunea mea florală, o văd ca pe o coroană de copac. Am integrat şi o creangă care să sugereze că toţi avem aceleaşi rădăcini, indiferent din ce zonă suntem. Le-am unit simbolic, cu nişte lacăte vechi de peste o sută de ani, tocmai pentru a sugera că acolo trebuie să rămână. Am cumpărat lacătele de la antichităţi. Unul din ele e mai vechi de 200 de ani, sunt piese de muzeu. Până la urmă, şi steagul României este şi un steag vesel. Eu am încercat să reproduc din culorile steagului şi în această lucrare. Le-am dispus diferit, pentru că trebuie să fie şi aportul meu. Am încercat să găsesc flori cu tonuri de albastru uşor spre turcoaz sau albastru electric, unde am folosit bobiţe de viburnum, hortensia, ringium. Sunt importate. Pe urmă am trecut în tonuri de ruginiu, portocaliu cu ranunculus, vanda, leucospermum, daucus care face trecerea, pe urmă am pus bobiţe de măceşe, am trecut în tonuri de galben, vanda, frezii şi un soi de orhidee", a explicat artista viziunea ei florală despre Centenar.
Campioana României la artă florală este convinsă că premiul este încununarea unei munci de zece ani şi aşteaptă următoarea provocare.
Întrebată ce înseamnă florile pentru ea, Ioana Nechifor, a răspuns: "E un stil de viaţă. Când mă întreabă oamenii ce fac în timpul liber, spun flori, şi ce faci când munceşti, tot flori. Poţi şi să mănânci flori, pui în salată, ca să arate bine, floricele comestibile. Simt că nu mai lucrez deloc, fac doar ce îmi place. Din asta şi trăiesc. E minunat. Acum nu mai văd să fac altceva".
Ioana Nechifor este primul designer florist din România care a adus la noi florile care nu au nevoie de vază, cel puţin 24 de ore, pentru că buchetele conţin flori pe apă sau, în termeni de specialitate, flori cu tehnica "aqua pack". Este absolventă a unei facultăţi de muzică.
După ce, în 2017, a obţinut locul I şi Premiul de Popularitate la Concursul Naţional de Aranjamente Florale din România, care a avut loc la Bucureşti, acum, Ioana a confirmat şi acasă, la Sibiu, prin câştigarea Cupei României la Artă Florală. AGERPRES/(A - autor: Isabela Paulescu, editor: Irina Poenaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Dâmbovița: Incendiu într-un bloc de locuințe din orașul Titu; 15 persoane evacuate, două transportate la spital
Pompierii au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit, luni seară, în interiorul unui apartament situat într-un bloc de locuințe din orașul Titu, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dâmbovița. La fața locului au ajuns trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială pentru interven
Argeș: O fată de 15 ani a murit după ce trotineta electrică pe care se afla s-a răsturnat
Doi adolescenți au căzut cu trotineta electrică, luni seară, pe un drum județean din comuna argeșeană Călinești, în urma accidentului survenind decesul unei fete de 15 ani. 'Din verificările preliminare, efectuate de polițiștii Formațiunii Rutiere Topoloveni, a rezultat că un minor de 16 ani, din Ștefănești, care conducea o trotinetă
Alba: Motociclist lovit de un fulger; el a fost resuscitat și transportat la spital
Un motociclist a intrat în stop cardio-respirator după ce ar fi fost lovit de un fulger, luni, în timp ce se afla pe un drum județean de pe Valea Sebeșului, în județul Alba. 'Din primele verificări efectuate de către polițiști, a reieșit că un tânăr de 26 de ani, din localitatea Pianu de Jos, în timp ce se afl
Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,6, s-a produs luni după-amiaza în județul Buzău
Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,6, s-a produs luni după-amiaza, la ora 16:18, în județul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Cutremurul s-a produs la adâncimea de 121,2 km în apropierea următoarelor orașe: 50
Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire (prognoză)
Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire în majoritatea regiunilor, în timp ce precipitațiile vor fi prezente, în anumite intervale, până la începutul lunii mai, reiese din prognoza publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pent
Familia Regală a României: Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har
Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har pentru oamenii de pe tot globul, indiferent de religia lor, mai ales pentru cei aflați în nevoie, a transmis Familia Regală a României. ''Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Consort au aflat cu nespusă tristețe vestea trecerii la Domnul a Sanc
IGPR: Peste 240 de persoane au murit și circa 520 au fost rănite grav în accidente rutiere în ianuarie-martie
Peste 240 de persoane au decedat și circa 520 au fost rănite grav în aproximativ 700 de accidente rutiere înregistrate în intervalul ianuarie-martie la nivel național iar comparativ cu situația similară din 2024 a scăzut cu 18,5% numărul accidentelor, cu 21,5% cel al morților și cu 20% cel al răniților grav. Potrivit unui com
Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc în 2019 să îi poarte numele
Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunțat luni că va propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc până la altarul de unde a oficiat Liturghia Pontificală, în anul 2019, să îi poarte numele. De asemenea, un steag negru a fost arborat pe clădirea Primăriei Miercurea-Ciuc, după anunțul privind
Prahova: Incendiu la o chilie a mănăstirii Ghighiu
Un incendiu a izbucnit, luni dimineață, la o chilie a mănăstirii Ghighiu, focul fiind stins rapid de către un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în zonă. Potrivit datelor comunicate de Gruparea de Jandarmi Mobilă ''Matei Basarab'' Ploiești, un echipaj care participă la misiunea de menținere a ordinii publice &ic
Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată
Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br
INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr
VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în