logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Mureş: Crescătorii de Ciobăneşti de Bucovina aşteaptă omologarea rasei la Expoziţia Mondială de la Shanghai

Image

Crescătorii de câini din rasa Ciobănesc Românesc de Bucovina, care participă la Târgu Mureş la expoziţia internaţională ''Dracula Dog Show'', susţin că aşteaptă nerăbdători omologarea internaţională a rasei, care este anunţată pentru anul viitor, la Expoziţia Mondială de la Shanghai, unde se va întruni Adunarea Generală a Federaţiei Chinologice Internaţionale (FCI).

În urma acestei omologări, ei îşi vor putea înscrie patrupedele şi în competiţiile de peste hotare.

Până atunci, Alexandra şi Mihai Ungureanu din Sighişoara, proprietarii a trei ciobăneşti Bucovineni, participă la expoziţiile naţionale, precum cele organizate de Asociaţia Chinologică Mureş "Dracula Dog Show" şi "Transilvania Dog Show" sub egida Federaţiei Chinologice Internaţionale, care se desfăşoară sâmbătă şi duminică la Târgu Mureş.

"Sperăm să fie recunoscuţi şi la nivel internaţional. Ne-am prezentat la "Dracula Dog Show" cu un mascul, Alun, care are 11 luni şi provine de la Canisa Dor Bucovinean. Suntem la al treilea concurs şi până acum am obţinut două premii, între care şi Best Baby in Show, când era căţel. Ciobănescul de Bucovina este bun de pază, iubitor, drăgălaş. Sunt câini docili, în general, şi ascultători, dar îţi ocupă mult timp pentru că necesită multă atenţie întreţinerea blănii. Periajul este foarte important, indicat ar fi zilnic, îţi ia undeva la două ore să îi periezi bine. Dar din punct de vedere al hranei nu sunt foarte pretenţioşi, soţul le pregăteşte în fiecare zi mâncare, dar mănâncă şi bobiţe", a spus Alexandra Ungureanu.

Mihai Ungureanu a arătat că deşi cei trei ciobăneşti de Bucovina pe care îi deţine - un mascul şi două femele - stau dezlegaţi tot timpul în curte, îi scoate zilnic să alerge pe dealuri, fiindcă sunt câini care au nevoie de spaţiu şi de mişcare.

"Masculul achiziţionat din Canisa Dor Bucovinean şi femelele sunt achiziţionate de la crescători, dar sunt fără Pedigree. Chiar dacă anul viitor se va omologa, încă mai sunt nişte lucruri pentru a fi exact aşa cum dorim să fie. Tipicitatea lor, caracterul - mai sunt unele probleme - dar doar dacă se vor pune de acord toţi crescătorii acestea carcateristici vor fi uniformizate. Sunt câini de pază pentru oi, dar şi pentru proprietăţi. Nu trebuie un dresaj exagerat, e de ajuns un semidresaj fiindcă sunt docili şi foarte ascultători. Depinde foarte mult cum este învăţat, eu l-am învăţat ca în afara curţii să fie blând. În fiecare zi am un program cu ei şi îi plimb dezlegaţi, fără lesă. În curte e mai agresiv, îşi apără teritoriul. Au nevoie de un spaţiu destul de mare", a subliniat Mihai Ungureanu.

Pentru creşterea câinilor din această rasă, Mihai Ungureanu a spus că nu recomandă ceva special, însă cei care vor decide să aibă un astfel de câine trebuie să îşi facă timp măcar o oră pe zi pentru un semidresaj şi pentru plimbare, dacă nu deţine un spaţiu larg.

"Sunt câini sănătoşi, nu beneficiază de o îngrijire specială, însă depinde de genetica câinelui. La acest câine nu am avut nevoie de suplimente, dar dacă au spaţiu de mişcare şi au o alimentaţie mai puţin bogată în proteine, atunci cresc sănătoşi. Mâncarea , dimineaţa primesc boabe şi seara le fac mălai cu orez şi carne de pui", a declarat crescătorul.

Vicepreşedintele Asociaţiei Chinologice Române, Petru Muntean, a anunţat, în urmă cu o zi, la Târgu Mureş, că Ciobănescul Românesc de Bucovina va fi recunoscut definitiv ca rasă anul viitor, la Expoziţia Mondială de la Shanghai, unde se va întruni Adunarea Generală a Federaţiei Chinologice Internaţionale (FCI).

"Avem trei rase recunoscute internaţional Cobănescul Românesc Carpatin şi Ciobănescul Românesc Mioritic, sunt recunoscute definitiv, pentru că există nişte proceduri în Federaţia Chinologică Internaţională. Atunci când se recunoaşte o rasă, i se dă un număr de standard provizoriu pe 10 ani, după care trebuie să treacă de o nouă evaluare, un control al comisiilor FCI, după care sunt propuse la recunoaşterea definitivă. Această recunoaştere definitivă se face cu votul tuturor membrilor FCI în cadrul Adunării Generale a Federaţiei. Carpatinul şi Mioriticul au fost recunoscute la Milano, în 2015, cu ocazia Adunării Generale de la Milano, iar Ciobănescul Românesc de Bucovina va fi recunoscut definitiv anul viitor, la Expoziţia Mondială de la Shanghai, unde se va desfăşura şi Adunarea Generală a Federaţiei Chinologice Internaţionale Federaţiei Chinologice Internaţionale", a declarat vicepreşedintele Asociaţiei Chinologice Române, Petru Muntean.

Potrivit lui Petru Muntean, a patra rasă naţională, Ciobănescul Românesc Corb este încă în proces de selecţie, este o rasă recunoscută şi standardizată la nivel naţional, însă trebuie să se îndeplinească o serie de condiţii, iar apoi să fie întocmită documentaţia pentru a fi trimisă Federaţiei Chinologice Internaţionale.

Acesta estimează că documentaţia pentru recunoaşterea internaţională a rasei Ciobănesc Românesc Corb ar putea fi avansată la FCI cam într-un an, un an şi jumătate.

Sub egida Federaţiei Chinologice Internaţionale, Asociaţia Chinologică Mureş organizează, sâmbătă şi duminică, două expoziţii internaţionale, "Dracula Dog Show" şi "Transilvania Dog Show" şi patru expoziţii naţionale.

În cadrul , "Dracula Dog Show", sâmbătă este anunţată şi o expoziţie de rase autohtone, unde vor participa 20 de Ciobăneşti Carpatini.

Dracula Dog Show este cel mai mare eveniment chinologic din România, iar în acest an 4.000 de înregistrări în cele două zile, asta înseamnă mai mult de 800 de participanţi din străinătate, plus români. În total reprezintă o prezenţă din 31 de ţări, expoziţia noastră este una realmente internaţională. Dacă pe plan internaţional sunt recunoscute 300 de rase, în acest weekend vor fi prezente la Târgu Mureş câini din aproape 200 de rase. AGERPRES / (A - autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă, editor online: Gabriela Badea)

Afisari: 16

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 21-04-2025 21:40

Dâmbovița: Incendiu într-un bloc de locuințe din orașul Titu; 15 persoane evacuate, două transportate la spital

Pompierii au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit, luni seară, în interiorul unui apartament situat într-un bloc de locuințe din orașul Titu, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dâmbovița. La fața locului au ajuns trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială pentru interven

Social 21-04-2025 21:25

Argeș: O fată de 15 ani a murit după ce trotineta electrică pe care se afla s-a răsturnat

Doi adolescenți au căzut cu trotineta electrică, luni seară, pe un drum județean din comuna argeșeană Călinești, în urma accidentului survenind decesul unei fete de 15 ani. 'Din verificările preliminare, efectuate de polițiștii Formațiunii Rutiere Topoloveni, a rezultat că un minor de 16 ani, din Ștefănești, care conducea o trotinetă

Social 21-04-2025 20:52

Alba: Motociclist lovit de un fulger; el a fost resuscitat și transportat la spital

Un motociclist a intrat în stop cardio-respirator după ce ar fi fost lovit de un fulger, luni, în timp ce se afla pe un drum județean de pe Valea Sebeșului, în județul Alba. 'Din primele verificări efectuate de către polițiști, a reieșit că un tânăr de 26 de ani, din localitatea Pianu de Jos, în timp ce se afl

Social 21-04-2025 20:22

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,6, s-a produs luni după-amiaza în județul Buzău

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,6, s-a produs luni după-amiaza, la ora 16:18, în județul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Cutremurul s-a produs la adâncimea de 121,2 km în apropierea următoarelor orașe: 50

Social 21-04-2025 17:02

Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire (prognoză)

Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire în majoritatea regiunilor, în timp ce precipitațiile vor fi prezente, în anumite intervale, până la începutul lunii mai, reiese din prognoza publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pent

Social 21-04-2025 14:30

Familia Regală a României: Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har

Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har pentru oamenii de pe tot globul, indiferent de religia lor, mai ales pentru cei aflați în nevoie, a transmis Familia Regală a României. ''Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Consort au aflat cu nespusă tristețe vestea trecerii la Domnul a Sanc

Social 21-04-2025 14:12

IGPR: Peste 240 de persoane au murit și circa 520 au fost rănite grav în accidente rutiere în ianuarie-martie

Peste 240 de persoane au decedat și circa 520 au fost rănite grav în aproximativ 700 de accidente rutiere înregistrate în intervalul ianuarie-martie la nivel național iar comparativ cu situația similară din 2024 a scăzut cu 18,5% numărul accidentelor, cu 21,5% cel al morților și cu 20% cel al răniților grav. Potrivit unui com

Administratie 21-04-2025 13:40

Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc în 2019 să îi poarte numele

Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunțat luni că va propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc până la altarul de unde a oficiat Liturghia Pontificală, în anul 2019, să îi poarte numele. De asemenea, un steag negru a fost arborat pe clădirea Primăriei Miercurea-Ciuc, după anunțul privind

Social 21-04-2025 12:05

Prahova: Incendiu la o chilie a mănăstirii Ghighiu

Un incendiu a izbucnit, luni dimineață, la o chilie a mănăstirii Ghighiu, focul fiind stins rapid de către un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în zonă. Potrivit datelor comunicate de Gruparea de Jandarmi Mobilă ''Matei Basarab'' Ploiești, un echipaj care participă la misiunea de menținere a ordinii publice &ic

Social 21-04-2025 11:30

Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată

Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br

Social 21-04-2025 09:28

INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr

Social 20-04-2025 21:35

VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de

Social 20-04-2025 15:37

Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni

Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir

Social 20-04-2025 13:25

Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată

Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &

Social 20-04-2025 12:30

UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine

Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în