REPORTAJ Tulcea: Voluntari implicaţi în amenajarea primului parc arheologic din judeţ

Grupuri de circa 30 de liceeni din municipiul Tulcea participă anual, din 2015 până în prezent, la cercetările arheologice desfăşurate la cetatea Aegyssus în cadrul unui proiect ce are drept obiectiv amenajarea primului parc arheologic din judeţ, pentru care s-au obţinut avizele de mediu.
Monumentul Independenţei, Muzeul de Istorie şi Arheologie sau Parcul ori Dealul Monumentului numesc de fapt acelaşi loc, cetatea Aegyssus. În general, aici vin turiştii care vor să cunoască istoria oraşului Tulcea, autorităţile locale şi judeţene atunci când se depun coroane de flori în cadrul unor ceremonii ocazionate de sărbători naţionale, sportivi care vor să-şi testeze limitele pe cele câteva sute de scări sau tineri care se implică în cercetări arheologice.
Sursa foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES
"Am venit aici pentru că îmi place istoria în general şi mi-a plăcut că am descoperit ceramică, iar ieri (marţi, n.red.) am găsit şi coarne de cerb. Mi-ar plăcea să revin anul viitor în şantier", a declarat miercuri pentru AGERPRES Elena Fulga, de 16 ani, elevă a Colegiului economic "Delta Dunării" din Tulcea, voluntară în campania de cercetare arheologică.
Printre tinerii voluntari se numără şi Nicu Bute, în vârstă de 21 de ani, student al Facultăţii de istorie a Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi, prezent pentru prima dată la Tulcea, după ce timp de doi ani a participat la campaniile din siturile din judeţul Galaţi.
"Pentru mine, a fost o oportunitate să ajung aici. Din punctul meu de vedere, lucrurile frumoase sunt în detaliile mici, aşa că notabile sunt descoperirile monetare, dar şi o fibulă din bronz. Fibula este echivalentul din ziua de azi a unui ac de siguranţă decorativ sau a unei broşe. Era deteriorată şi am recuperat doar 70% din ea, aşa că nu va putea fi datată", a afirmat Nicu Bute, prezent la Aegyssus de la mijlocul lunii trecute.
Un alt voluntar, tulceanul Ionuţ Timofte, îi ajută pe cercetători de trei ani şi se declară fascinat de descoperiri.
"Monezile arată la început ca o bucată de pământ, dar apoi încep să apară însemne pe ele, Crucea lui Iisus, numele Lui. Am găsit bucăţi de ceramică cu lăbuţe de animale, dar şi ştampile ale cetăţii. Cel mai mult mi-a plăcut un sigiliu făcut din plumb pe care l-am descoperit la începutul săptămânii şi pe care se văd o sabie şi un scut. Este probabil sigiliul unui atelier privat din cetate", a afirmat Ionuţ Timofte, în vârstă de 20 de ani.
Este al patrulea an în care tinerii se implică voluntar în cercetările arheologice de la cetatea Aegyssus în cadrul unui proiect finanţat anual de Consiliul Local Municipal (CLM) Tulcea cu sume cuprinse între 20.000 de lei şi 40.000 de lei. Anul acesta finanţarea autorităţii locale, de 25.000 de lei, a fost dublată prin prima alocare acordată de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.
În acest context, potrivit arheologului Marian Mocanu din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale "Gavrilă Simion" (ICEM), anual grupuri de până la 30 de tineri, majoritatea liceeni, se implică în cercetările de la Monumentul Independenţei.
Sursa foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES
"Din experienţele anterioare, lucrând pe alte şantiere cu studenţi şi ajungând aici în anul 2016, am avut o mică reticenţă, pentru că nu ştiam de ce sunt în stare voluntarii şi cum vor reacţiona. Spre plăcerea mea, am reuşit să colaborăm foarte bine şi avem tineri care vin aici de trei ani. Deja schimbăm o generaţie, pentru că unii voluntari au plecat în ţară, la facultate, iar în locul lor au venit noi serii de adolescenţi dornici să participe la cercetări", a afirmat Mocanu.
Atestată documentar pentru prima dată într-o operă literară antică de poetul Ovidiu în anul 12, fortificaţia din Dealul Monumentului păstrează urme ale aşezării getice din secolul al II-lea p.Hr., urme ale locuirii romane din secolele II-VII, precum şi cele ale trupelor Imperiului Bizantin din secolul al X-lea.
"Cetatea este menţionată de poetul Ovidiu în anul 12 p.Hr. şi ar mai exista câteva date corelate de anumite tulburări politice privind intervenţii ale unor guvernatori romani ai provinciei Macedonia înainte de a intra în componenţa Imperiului Roman. Se spune că această cetate a făcut obiectul conflictului dintre populaţia locală şi romani, în contextul războaielor din jurul Mării Negre", a amintit arheologul Marian Mocanu.
Primele descoperiri arheologice din situl Aegyssus au fost făcute cunoscute, potrivit sursei citate, la începutul secolului trecut şi sunt atribuite lui Constantin Moisil, care a şi publicat o serie de monede antice descoperite în această zonă.
În anii 1950, atunci când s-a înfiinţat prima instituţie muzeală din judeţ, Muzeul Delta Dunării, fostul director Gavrilă Simion a încercat să promoveze fortificaţia şi astfel au fost realizate noi cercetări sporadice cu rezultate mai puţin cunoscute.
"Cercetările sistematice din anii 1970, conduse de Andrei Opaiţ şi specialişti din muzeul tulcean s-au soldat cu descoperiri majore. În partea de est, a fost dezvelită o clădire cu dimensiuni mari, băile publice ale romanilor. Tot atunci s-au făcut cercetări pe latura de sud-est, lucru acum imposibil, din cauză că zona este proprietate privată. Atunci, s-a descoperit un depozit de amfore romane din secolele I a. Hr.-I p. Hr., o descoperire unicat în Dobrogea care atestă relaţiile comerciale puternice dintre zona de vest a Mării Negre şi bazinul Mării Egee", a mai spus arheologul.
O altă etapă de cercetări sistematice la Aegyssus a avut loc la mijlocul anilor 1990, a fost condusă de fostul director al Muzeului de Istorie şi Arheologie, Victor Baumann, şi a avut ca rezultat descoperirea şi cercetarea unei magazii de provizii.
În cadrul proiectelor susţinute financiar de CLM Tulcea, până acum, specialiştii ICEM şi voluntarii au reuşit să mărească aria de cercetare a termelor romane şi a depozitului de provizii în încercarea de a reface tabloul cronologic în care au funcţionat obiectivele, au pus în valoare în diferite întruniri de specialitate artefacte şi obiecte din ceramică descoperite în cercetările anterioare şi au ajuns la nivelul arheologic cel mai vechi din zona băilor romane.
"Aici am reuşit să ajungem în sfârşit pe nivelurile arheologice cele mai vechi, să documentăm prin descoperiri monetare şi nu numai existenţa unui nivel roman din prima parte a secolului al II-lea probabil care reprezintă baza de plecare a aşezării romane ulterioare dezvoltate pe parcursul următoarelor secole şi, de asemenea, am reuşit să descoperim un complex arheologic mai vechi atribuit populaţiei locale. Este vorba doar de nişte gropi, probabil cu rol menajer, în umplutura cărora am găsit ceramică specifică populaţiei getice şi fragmente de amfore greceşti, bănuim că se foloseau uleiul de măsline şi vinul din zona mediteraneeană", a afirmat Marian Mocanu.
În partea de vest a Parcului Monumentului, specialiştii Institutului de Arheologie din Iaşi, care s-au implicat în cercetările de la Aegyssus începând din 2017, au descoperit anul acesta un vas de provizii şi camera unei locuinţe.
Cercetările sistematice din ultimii ani au drept obiectiv amenajarea unui parc arheologic, iar cu acest scop ICEM a obţinut avize din partea autorităţilor de mediu. Amenajarea parcului arheologic, primul din judeţul Tulcea, este însă un demers care va dura ani de zile, ca urmare a rigorilor ştiinţifice care se respectă în şantierele de acest tip. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Nona Jalbă, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Clopote trase zilnic până la înmormântarea Papei Francisc, în bisericile din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș
Clopotele din toate bisericile greco-catolice din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș, cea mai mare Eparhie a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, vor fi trase zilnic la ora 12:00, până la înmormântarea Papei Francisc. 'Până la înmormântarea Sfântului Părinte, în toate biser
Alba: Slujbă celebrată în 'Mica Romă' pentru odihna sufletului Papei Francisc
O Sfântă și Dumnezeiască Liturghie Arhierească pentru odihna sufletului Papei Francisc a fost celebrată, luni seara, de către episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Cristian Crișan, alături de opt preoți, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj, unde, cu acest prilej, a fost expus și tronul pe care S
Cardinalul Lucian: Papa Francisc, un exemplu de dăruire și credință
Memoria Papei Francisc va fi păstrată cu recunoștință în inimile tuturor celor care au găsit în cuvintele sale un îndemn spre o lume mai dreaptă, mai frățească și mai umană, a transmis, luni, Cardinalul Lucian Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, amintind de vizita pe care suveranul pontif a efectuat-
Arhiepiscopul Mitropolit de București: Papa Francisc a schimbat modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne
Papa Francisc a schimbat fundamental modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne și va rămâne în istorie ca un reformator îndrăzneț, a transmis luni Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă. ''Astăzi, în Lunea Paștelui, când sărbătorim Învierea Domnului
Patriarhul Daniel: Papa Francisc - o personalitate a creștinătății contemporane; Pontificatul său lasă o amprentă profundă
Papa Francisc reprezintă o personalitate a creștinătății contemporane, Pontificatul său lăsând o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Romano-Catolice, a transmis Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel. ''Am primit, cu adâncă tristețe, vestea trecerii din această lume a Papei Francisc, o ve
REPORTAJ Timiș: O viață ca o poveste, din Cernăuți la Timișoara, descrisă în acuarelele Virginiei Baz Baroiu expuse la MNArT
Cine intră în Muzeul Național de Artă Timișoara (MNArT) până la sfârșitul lunii iulie va descoperi o parte din istoria României, de la finalul perioadei interbelice și ce a urmat până aproape de prezent. Foto: (c)
Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc
O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.
Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu
Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p
VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v
VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul
Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina
Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar
Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui
Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi
Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa
Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui
IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru
Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc
Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori
Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare
Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici