logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Mureş: Peste 200 de fluturi exotici vii, în premieră la Casa Fluturilor, deschisă la Festivalul Văii Gurghiului

Image

Un inginer horticol din comuna Gurghiu, Levente Laszlo, împreună cu familia sa, soţia şi cei trei copii, au reuşit să îi uimească pe participanţii la a XIII-a ediţie a Festivalului Văii Gurghiului, prezentând în premieră o Casă a Fluturilor Exotici, în care au putut fi admiraţi în mediul lor natural peste 200 de fluturi vii.

"Noi suntem grădinari de meserie, noi iubim florile, suntem grădinari de peste 80 de ani. Părinţii mei au fost grădinari, iar fluturii au o legătură directă cu florile. Vedeam dimineaţa grădinile pline de fluturi şi aşa mi-a venit ideea unei case a fluturilor. Am căutat modalităţi de creştere a fluturilor. Am aflat că mai este o expoziţie de fluturi exotici vii la Praid. Am încercat să învăţ de la crescătorii de pupe, de la producătorii de pupe de prin lume. Am luat legătura prin e-mail, le-am spus ce aş vrea să fac şi în final am decis. Şi mulţumesc familiei că m-a susţinut şi chiar m-a stimulat. Fiindcă trei ani a durat până s-a finalizat ideea. În primii doi ani, una dintre fiicele mele, adolescentă, mi-a reproşat chiar că nu am făcut casa cu fluturi pe care am promis-o. Şi mi-am spus că fiind în perioada de adolescenţă, când încerc să o direcţionez, să îi dau sfaturi pentru o viaţă mai bună, corectă, tocmai eu să nu mă ţin de cuvânt? Am spus 'Hopa, nu se mai poate!' Ce fel de model de părinte sunt dacă nu îmi susţin ideile şi nu finalizez ceea ce încep? În colecţie avem peste 30 de specii de fluturi, în total avem peste 200 de fluturi, numărul din fiecare specie variază în funcţie de durata lor de viaţă, de cât de mult le place să zboare", a declarat pentru AGERPRES, Levente Laszlo, inginer horticol specializat în peisagistică, cadru didactic la Liceul Silvic din Gurghiu.

 

Foto: (c) DORINA MATIŞ/AGERPRES FOTO


El a arătat că pentru Festivalul Văii Gurghiului a trebuit să ţină cont de faptul că fluturii sunt nişte vietăţi legate de anumite cicluri de viaţă, că sunt legaţi de eclozare.

"Nu sunt păpuşi din plastic pe care le scoatem direct din dulap şi să le expunem. Sunt vii şi de aceea am încercat ca în această perioadă să avem undeva peste 200 de fluturi din 30 de specii. Majoritatea sunt din America Centrală, unde există şi crescători specializaţi, avem şi din Filipine, două specii din Africa, Thailanda, deci din zona subtropicală. Pentru hrană am urmărit cu atenţie plantele ca să încercăm să le creăm un habitat asemănător locului lor de trai. Aceste plante sunt cele care conţin necesarul de polen, tot de aici îşi iau şi apa necesară. Ei au o viaţă foarte scurtă, trăiesc maximum 10-14 zile. A trebuit să ţinem cont şi de un sistem de curierat, fiindcă pupele ne vin prin curier. Tot ce îmi doresc eu e ca aceşti fluturi să moară de bătrâneţe, nu să sfârşească cu un ac în spate. Voi extinde crescătoria de la anul, sunt unicul crescător autorizat pentru creşterea fluturilor exotici din ţară. Am autorizările necesare şi voi profita de asta", a susţinut Laszlo.

El a mai spus că a constatat cu îngrijorare că, în ultima perioadă, numărul fluturilor şi al albinelor din natură a început să scadă, printre altele, din cauza folosirii excesive a insecticidelor.

 

Foto: (c) DORINA MATIŞ/AGERPRES FOTO


"Nu pot delimita momentul când s-a născut dragostea pentru fluturi. Ne plimbam printre flori, ne-am plimbat printre fluturi, cred totuşi că îi iubesc că de când m-am născut. Mai demult erau totuşi mai mulţi fluturi, trebuie să conştientizăm şi nişte aspecte ecologice. (...) Fluturii sunt a doua cea mai mare categorie de polenizatori. Astăzi, cu modernizarea asta, cu culturile intensive, cu folosirea insecticidelor distrugem un lanţ trofic, fiindcă folosim insecticide, omorâm fluturii, albinele, nu mai sunt insecte polenizatoare. Asta înseamnă că se rupe din lanţul trofic. Păsările nu mai au ce să consume, mor păsările şi aşa mai departe. Dacă intrăm agresiv în natură, atunci se pot întâmpla nenorociri şi copiii trebuie să fie conştienţi să iubească natura, să o protejeze. Am adus portocale şi banane, o altă sursă de hrană a acestor fluturi, dar cu zilele nu s-au atins de ele. Animalele simt că există chimicale şi toxine în ele, nu se ating de ele, la fel şi cum e pisica, care nu mănâncă acel crenvurst gustos", a precizat Levente Laszlo.
 

Foto: (c) DORINA MATIŞ/AGERPRES FOTO


Soţia inginerului, Edith Laszlo spune că în 20 de ani de căsnicie s-a obişnuit cu faptul că soţul ei are pasiuni "mai ciudate decât alţii" dar crede că aceasta este o pasiune frumoasă.

"Prima dată îi era frică, ne făceam griji că poate mor fluturii, poate nu ştim ce să le facem, dar a stat foarte mult pe telefon şi pe internet şi a căutat ce mănâncă, cum se simt, cât trăiesc. A studiat mult şi în fiecare an ne propuneam să facem Casa Fluturilor, nu prea aveam încredere că ştim cum să ne comportăm cu ei. Cu florile ştiam cum să ne comportăm, fiindcă avem sere de flori, dar cu aceşti fluturi nu ştiam, fiindcă nu sunt nişte animale care să spună când le e foame sau să îţi dai seama după comportament. Avem trei copii - Katinka are aproape 16 ani, Gyopar aproape 11 ani şi Zsombi va împlini 7 ani în noiembrie - şi pentru prima dată, împreună cu ei, am făcut acasă această Casă a Fluturilor. Era un cort închis, fără lumină şi l-am modificat complet. Două-trei luni am tot lucrat, fiecare dintre noi avea contribuţia sa, unul aducea rola de curent, alţii şuruburile. În momentul în care a fost gata, am decis să venim la festival, dar e foarte mult de lucru", a susţinut Edith Laszlo.

 

Foto: (c) DORINA MATIŞ/AGERPRES FOTO


Ea îşi încurajează copiii să iubească natura şi să nu se teamă de nicio vietate.

"Sincer ne place, copiii noştri iubesc natura, nu se sperie de şopârle, de păianjeni, am încercat să îi facem să nu le fie frică de animale", a conchis Edith Laszlo. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Gabriela Badea)

Afisari: 16

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 21-04-2025 21:40

Dâmbovița: Incendiu într-un bloc de locuințe din orașul Titu; 15 persoane evacuate, două transportate la spital

Pompierii au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit, luni seară, în interiorul unui apartament situat într-un bloc de locuințe din orașul Titu, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dâmbovița. La fața locului au ajuns trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială pentru interven

Social 21-04-2025 21:25

Argeș: O fată de 15 ani a murit după ce trotineta electrică pe care se afla s-a răsturnat

Doi adolescenți au căzut cu trotineta electrică, luni seară, pe un drum județean din comuna argeșeană Călinești, în urma accidentului survenind decesul unei fete de 15 ani. 'Din verificările preliminare, efectuate de polițiștii Formațiunii Rutiere Topoloveni, a rezultat că un minor de 16 ani, din Ștefănești, care conducea o trotinetă

Social 21-04-2025 20:52

Alba: Motociclist lovit de un fulger; el a fost resuscitat și transportat la spital

Un motociclist a intrat în stop cardio-respirator după ce ar fi fost lovit de un fulger, luni, în timp ce se afla pe un drum județean de pe Valea Sebeșului, în județul Alba. 'Din primele verificări efectuate de către polițiști, a reieșit că un tânăr de 26 de ani, din localitatea Pianu de Jos, în timp ce se afl

Social 21-04-2025 20:22

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,6, s-a produs luni după-amiaza în județul Buzău

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,6, s-a produs luni după-amiaza, la ora 16:18, în județul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Cutremurul s-a produs la adâncimea de 121,2 km în apropierea următoarelor orașe: 50

Social 21-04-2025 17:02

Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire (prognoză)

Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire în majoritatea regiunilor, în timp ce precipitațiile vor fi prezente, în anumite intervale, până la începutul lunii mai, reiese din prognoza publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pent

Social 21-04-2025 14:30

Familia Regală a României: Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har

Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har pentru oamenii de pe tot globul, indiferent de religia lor, mai ales pentru cei aflați în nevoie, a transmis Familia Regală a României. ''Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Consort au aflat cu nespusă tristețe vestea trecerii la Domnul a Sanc

Social 21-04-2025 14:12

IGPR: Peste 240 de persoane au murit și circa 520 au fost rănite grav în accidente rutiere în ianuarie-martie

Peste 240 de persoane au decedat și circa 520 au fost rănite grav în aproximativ 700 de accidente rutiere înregistrate în intervalul ianuarie-martie la nivel național iar comparativ cu situația similară din 2024 a scăzut cu 18,5% numărul accidentelor, cu 21,5% cel al morților și cu 20% cel al răniților grav. Potrivit unui com

Administratie 21-04-2025 13:40

Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc în 2019 să îi poarte numele

Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunțat luni că va propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc până la altarul de unde a oficiat Liturghia Pontificală, în anul 2019, să îi poarte numele. De asemenea, un steag negru a fost arborat pe clădirea Primăriei Miercurea-Ciuc, după anunțul privind

Social 21-04-2025 12:05

Prahova: Incendiu la o chilie a mănăstirii Ghighiu

Un incendiu a izbucnit, luni dimineață, la o chilie a mănăstirii Ghighiu, focul fiind stins rapid de către un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în zonă. Potrivit datelor comunicate de Gruparea de Jandarmi Mobilă ''Matei Basarab'' Ploiești, un echipaj care participă la misiunea de menținere a ordinii publice &ic

Social 21-04-2025 11:30

Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată

Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br

Social 21-04-2025 09:28

INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr

Social 20-04-2025 21:35

VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de

Social 20-04-2025 15:37

Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni

Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir

Social 20-04-2025 13:25

Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată

Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &

Social 20-04-2025 12:30

UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine

Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în