logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Cluj: Mii de oameni au venit la Nicula pentru a se închina la icoana tămăduitoare a Fecioarei cu Pruncul

Imagine din galeria Agerpres

Satul şi mănăstirea de la Nicula au fost practic inundate, miercuri, de zeci de mii de oameni care au participat, ca în fiecare an, la cel mai mare pelerinaj al creştinilor ortodocşi şi greco-catolici, care are loc în ziua Adormirii Maicii Domnului.

De sute de ani datează această tradiţie a pelerinajului de Nicula, credincioşii venind aici pentru iertarea păcatelor, dar şi pentru a vedea icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria cu Pruncul în braţe, pictată de Luca din Iclod. Se zice că în anul 1699 Fecioara din icoană a lăcrimat, iar credincioşii au dus-o într-un nou lăcaş de cult, o bisericuţă de lemn construită pe un deal, la marginea satului Nicula, care a servit de adăpost icoanei, care putea fi astfel văzută de toată lumea. Obiceiul pelerinajului supravieţuieşte şi astăzi, fiind unul dintre cele mai mari asemenea evenimente religioase din ţară.

Pelerinii încep să se adune la Nicula chiar şi cu două zile înainte de sărbătoarea Maicii Domnului din 15 august, iar sătenii, la rândul lor, se pregătesc din timp pentru acest eveniment, mare nu numai ca importanţă religioasă, ci şi prin amplitudinea pe care o are datorită numărului mare de oameni care participă.

În sat, la fiecare casă apar fie tarabe cu turtă dulce sau kurtos, cozonaci în formă de tulnic care aparţin de bucătăria maghiară, dar şi obiecte care se vând de obicei în talciocuri. Alţi săteni au la poartă găleţi mari pline cu buchete bogate de busuioc sau scot pur şi simplu recipiente cu apă pentru ca pelerinii să poată face faţă caniculei. Pe vreme ce drumul sinuos şi abrupt se apropie de dealul pe care se află mănăstirea apar şi tarabele cu obiecte bisericeşti, de unde enoriaşii cumpără mir, icoane, mătănii sau alte obiecte pe care le iau ca amintire.

Cei mai mulţi dintre oameni vin la Nicula măcar cu o zi înainte, pentru a petrece noaptea în rugăciuni, alături de preoţi şi pentru a înconjura după miezul nopţii biserica alături de alaiul care conduce icoana Fecioarei.

Oamenii îşi aduc şi câte un cort, dar cei mai mulţi stau, în zilele calde de vară din august, direct pe pământ, protejaţi doar de o pătură.

Tradiţia arată că pelerinajul trebuie făcut pe jos, iar cei care pot înconjoară de câteva ori, în genunchi şi, deseori sprijiniţi pe coate, micuţa bisericuţă de lemn din mijlocul curţii mănăstirii, care nu este cea veche, dar care aminteşte credincioşilor de vremurile de demult şi de legătura lor cu acest pământ. În crăpăturile dintre scândurile care alcătuiesc pereţii micului lăcaş de cult oamenii înfig codiţele unor rămurele de busuioc sau mici monede de metal.

Mulţi dintre cei prezenţi au venit purtând costum tradiţional, însă cei mai mulţi poartă în spate sau sunt înconjuraţi de desagi mari în care au cărat până sus pe dealul Niculei lucrurile de care au considerat că au nevoie pentru a se înveli sau pentru a mânca. Alţii, mai moderni, au lângă ei trolere pe roţi, pe care la nevoie le pot folosi pe post de masă sau scaun.

Miercuri dimineaţa, după o noapte albă pe care pelerinii au petrecut-o în curtea bisericii, ei asistă la Liturghia oficiată de mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ, care anul acesta a vorbit enoriaşilor despre necazurile fără sfârşit ale omenirii şi despre cum discordia de la nivelul societăţii poate fi alungată prin pocăinţă.

După slujbă, oamenii formează o coloană lungă, care ar putea servi drept gard viu mănăstirii, pentru a-şi aştepta rândul să vadă, să atingă şi să sărute icoana.

Printre credincioşii care asistă la acest eveniment se numără şi creştini greco-catolici. Pentru că mănăstirea de pe dealul Niculei este astăzi ortodoxă, ei vin fie până sus, pentru a vedea icoana, fie asistă la slujba oficiată, în acelaşi timp cu cea din biserica de pe deal, jos, în satul Nicula. Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, le aminteşte în fiecare an enoriaşilor istoria mănăstirii, a icoanei şi le vorbeşte despre dragostea cu care Maica Domnului îi apără pe credincioşi. Anul acesta, pentru că se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, episcopul le-a reevocat celor prezenţi figura cardinalului Iuliu Hossu, cel care a întemeiat mănăstirea propriu-zisă de la Nicula, în 1936, şi cel de a cărui voce este legată citirea Proclamaţiei de Unire a Transilvaniei cu Regatul României.

După oficierea liturghiilor în cele două biserici oamenii au plecat spre case sau la rude şi prieteni.

Şi Arhiepiscopia Clujului a pregătit, pentru finalul ceremoniilor, 15.000 de sarmale şi sute de cozonaci care au fost împărţiţi enoriaşilor.

În momentul de vârf, noaptea şi în cursul dimineţii de miercuri, la Liturghie, 30.000 de credincioşi s-au aflat la Nicula. Au existat şi cazuri de oameni care au avut nevoie de asistenţă medicală. Peste 120 de persoane au apelat la ajutorul asistenţilor şi medicilor de pe ambulanţe. Cei mai mulţi au suferit din cauza căldurii şi a felului în care s-au alimentat. Ordinea şi liniştea publică pe timpul celor trei zile ale pelerinajului au fost asigurate de peste 200 de jandarmi. AGERPRES/(A, AS - autor: Elena Stanciu, editor: Karina Olteanu, editor online: Gabriela Badea)

Afisari: 14

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 21-04-2025 21:40

Dâmbovița: Incendiu într-un bloc de locuințe din orașul Titu; 15 persoane evacuate, două transportate la spital

Pompierii au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit, luni seară, în interiorul unui apartament situat într-un bloc de locuințe din orașul Titu, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dâmbovița. La fața locului au ajuns trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială pentru interven

Social 21-04-2025 21:25

Argeș: O fată de 15 ani a murit după ce trotineta electrică pe care se afla s-a răsturnat

Doi adolescenți au căzut cu trotineta electrică, luni seară, pe un drum județean din comuna argeșeană Călinești, în urma accidentului survenind decesul unei fete de 15 ani. 'Din verificările preliminare, efectuate de polițiștii Formațiunii Rutiere Topoloveni, a rezultat că un minor de 16 ani, din Ștefănești, care conducea o trotinetă

Social 21-04-2025 20:52

Alba: Motociclist lovit de un fulger; el a fost resuscitat și transportat la spital

Un motociclist a intrat în stop cardio-respirator după ce ar fi fost lovit de un fulger, luni, în timp ce se afla pe un drum județean de pe Valea Sebeșului, în județul Alba. 'Din primele verificări efectuate de către polițiști, a reieșit că un tânăr de 26 de ani, din localitatea Pianu de Jos, în timp ce se afl

Social 21-04-2025 20:22

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,6, s-a produs luni după-amiaza în județul Buzău

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,6, s-a produs luni după-amiaza, la ora 16:18, în județul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Cutremurul s-a produs la adâncimea de 121,2 km în apropierea următoarelor orașe: 50

Social 21-04-2025 17:02

Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire (prognoză)

Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire în majoritatea regiunilor, în timp ce precipitațiile vor fi prezente, în anumite intervale, până la începutul lunii mai, reiese din prognoza publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pent

Social 21-04-2025 14:30

Familia Regală a României: Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har

Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har pentru oamenii de pe tot globul, indiferent de religia lor, mai ales pentru cei aflați în nevoie, a transmis Familia Regală a României. ''Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Consort au aflat cu nespusă tristețe vestea trecerii la Domnul a Sanc

Social 21-04-2025 14:12

IGPR: Peste 240 de persoane au murit și circa 520 au fost rănite grav în accidente rutiere în ianuarie-martie

Peste 240 de persoane au decedat și circa 520 au fost rănite grav în aproximativ 700 de accidente rutiere înregistrate în intervalul ianuarie-martie la nivel național iar comparativ cu situația similară din 2024 a scăzut cu 18,5% numărul accidentelor, cu 21,5% cel al morților și cu 20% cel al răniților grav. Potrivit unui com

Administratie 21-04-2025 13:40

Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc în 2019 să îi poarte numele

Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunțat luni că va propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc până la altarul de unde a oficiat Liturghia Pontificală, în anul 2019, să îi poarte numele. De asemenea, un steag negru a fost arborat pe clădirea Primăriei Miercurea-Ciuc, după anunțul privind

Social 21-04-2025 12:05

Prahova: Incendiu la o chilie a mănăstirii Ghighiu

Un incendiu a izbucnit, luni dimineață, la o chilie a mănăstirii Ghighiu, focul fiind stins rapid de către un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în zonă. Potrivit datelor comunicate de Gruparea de Jandarmi Mobilă ''Matei Basarab'' Ploiești, un echipaj care participă la misiunea de menținere a ordinii publice &ic

Social 21-04-2025 11:30

Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată

Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br

Social 21-04-2025 09:28

INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr

Social 20-04-2025 21:35

VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de

Social 20-04-2025 15:37

Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni

Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir

Social 20-04-2025 13:25

Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată

Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &

Social 20-04-2025 12:30

UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine

Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în