logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ / Harghita: Zeci de meşteşugari, la Zilele Municipiului Miercurea Ciuc, cu poveşti despre tradiţii şi produse realizate cu suflet

Imagine din galeria Agerpres

Zeci de meşteşugari sunt prezenţi, la acest sfârşit de săptămână, la un târg organizat cu ocazia Zilelor Municipiului Miercurea Ciuc, aducând cu ei produse realizate cu suflet şi poveşti despre tradiţii duse mai departe.

Lorincz Bertalan, din Târgu Mureş, oferă spre vânzare aranjamente florale realizate din pănuşi de porumb şi "buruieni care se găsesc pe malul Mureşului". Spune că, în timpul liber, după ce vine de lucru, toată familia merge la cules de ierburi pe care le foloseşte fie în starea lor naturală, fie le vopseşte, pentru a da un plus de frumuseţe şi culoare aranjamentelor florale. Lorincz Bertalan adaugă că tradiţia a fost moştenită de la părinţi şi este transmisă mai departe şi copiilor, acest meşteşug fiind o metodă prin care familia îşi rotunjeşte veniturile.

Aranjamentele florale cu care a venit la Miercurea Ciuc sunt nu doar foarte frumoase, ci şi rezistente, "asta dacă nu le atacă pisica", iar în ultima vreme sunt tot mai căutate de clienţi, care încep să se îndepărteze de produsele aduse din China.

În apropierea standului cu aranjamente florale se află cel al unui meşteşugar din satul Dobeni, judeţul Harghita, Laszlo Zoltan, care confecţionează, de mai bine de 25 ani, pălării din paie, papură şi talaş din lemn de tei. Are modele pentru toate gusturile, pentru bărbaţi, femei, fetiţe, băieţi, ba chiar şi pălării care poti fi purtate doar la carnaval sau pentru a te distra.

Laszlo Zoltan povesteşte că duce mai departe tradiţia bunicilor săi, iar soţia, pe cea a părinţilor, şi că încearcă să o transmită şi celor doi băieţi ai familiei, de 21 şi de 12 ani. E mâhnit, însă, că încep să fie tot mai puţini meşteşugarii care realizează împletituri din care confecţionează aceste pălării, din cauză că tinerii nu mai sunt atraşi de astfel de lucruri, din care nu se câştigă mulţi bani.

"E greu de realizat împletitura, tinerii nu lucrează, doar femeile mai în vârstă, dar dacă mai trec 10 ani, nu ştiu unde mai găsim material. Asta e sursa noastră de venit, toată familia lucrează în atelier, chiar şi fiul cel mic începe să se preocupe de asta", a afirmat Laszlo Zoltan.

Pălăriile din paie sunt la mare căutare, chiar şi cei tineri au început să le poarte şi meşteşugarul trăieşte cu speranţa că nu va trebui, la un moment dat, să renunţe la ceva ce face de peste 25 ani.

Un alt meşteşugar prezent la Miercurea Ciuc este Kaszoni Jeno, din comuna Cernat, judeţul Covasna, care realizează produse de artizanat din ... "lemne de foc".

Cu mâine muncite, Kaszoni Jeno îmi arată halbe de bere, mojare, vaze sau diverse boluri frumoase, pe care le face din pasiune şi cu dorinţa de a fi admirate de cei care îi vizitează standul.

Spune că a descoperit o soluţie naturală de tratare a lemnului, iar de acest meşteşug s-a apucat din curiozitate şi acum nu mai poate renunţa la el.

Obiectele sale poartă semnele întâlnite adesea pe lemnele de foc, cum am fi diverse noduri, dar tocmai acest lucru le face autentice şi deosebite.

Kaszoni Jeno precizează că doar în ultima perioada produsele sale au început să fie apreciate, multe persoane preferând să le achiziţioneze pentru a le oferi ca daruri atunci când pleacă în străinătate, pentru că, spune meşteşugarul, "trebuie să le duci celor din străinătate ceva ce nu se găseşte la ei".

La târgul de la Miercurea Ciuc l-am întâlnit şi pe Szocs Zsolt, care, împreună cu soţia sa, Pap Hajnal, din satul Misentea, din apropierea municipiului Miercurea Ciuc, realizează produse ceramice apreciate în întreaga ţară. Acestea au culori şi modele deosebite şi sunt create exclusiv manual, într-un stil aparte. O bufniţă plină de culoare este, de fapt, o vază pentru flori, casetele pentru bijuterii pot fi la fel de potrivite pentru a fi folosite ca bomboniere, iar vasele ceramice de mari dimensiuni sunt special create pentru decoraţiuni exterioare.

Cei doi ceramişti lucrează de 25 de ani în domeniu, trăiesc din acest meşteşug şi sunt mulţumiţi că oamenii îi caută şi le apreciază produsele.

O altă prezenţă plină de culoare este cea a unei creatoare de produse din lână împâslită. Adél-Éva Csató este din Miercurea Ciuc, are trei fetiţe, cea mai mică de doar 10 luni, şi, atunci când timpul îi permite, realizează bijuterii, eşarfe sau genţi din lână merinos şi din lână cardată. Îi place ceea ce face şi asta se şi vede în produsele expuse şi recunoaşte că există o anumită categorie de persoane care poartă aşa ceva.

La târgul de la Miercurea Ciuc au mai fost prezenţi meşteşugari care au oferit produse realizate din lemn, ceramică, diverse bijuterii, obiecte de îmbrăcăminte sau turtă dulce.

Fiecare dintre cei care duc mai departe tradiţii de familie sau doar au descoperit meşteşuguri care le fac viaţa mai frumoasă trăiesc cu speranţa că produsele lor vor fi apreciate la adevărata valoare, pentru că sunt create cu suflet, şi că oamenii nu vor prefera să cumpere obiecte ieftine, aduse din import. AGERPRES/(A, AS - autor: Gina Ştefan, editor: Oana Popescu, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 26

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 21-04-2025 21:10

Clopote trase zilnic până la înmormântarea Papei Francisc, în bisericile din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș

Clopotele din toate bisericile greco-catolice din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș, cea mai mare Eparhie a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, vor fi trase zilnic la ora 12:00, până la înmormântarea Papei Francisc. 'Până la înmormântarea Sfântului Părinte, în toate biser

Culte 21-04-2025 20:20

Alba: Slujbă celebrată în 'Mica Romă' pentru odihna sufletului Papei Francisc

O Sfântă și Dumnezeiască Liturghie Arhierească pentru odihna sufletului Papei Francisc a fost celebrată, luni seara, de către episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Cristian Crișan, alături de opt preoți, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj, unde, cu acest prilej, a fost expus și tronul pe care S

Culte 21-04-2025 14:27

Cardinalul Lucian: Papa Francisc, un exemplu de dăruire și credință

Memoria Papei Francisc va fi păstrată cu recunoștință în inimile tuturor celor care au găsit în cuvintele sale un îndemn spre o lume mai dreaptă, mai frățească și mai umană, a transmis, luni, Cardinalul Lucian Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, amintind de vizita pe care suveranul pontif a efectuat-

Culte 21-04-2025 13:37

Arhiepiscopul Mitropolit de București: Papa Francisc a schimbat modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne

Papa Francisc a schimbat fundamental modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne și va rămâne în istorie ca un reformator îndrăzneț, a transmis luni Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă. ''Astăzi, în Lunea Paștelui, când sărbătorim Învierea Domnului

Culte 21-04-2025 12:15

Patriarhul Daniel: Papa Francisc - o personalitate a creștinătății contemporane; Pontificatul său lasă o amprentă profundă

Papa Francisc reprezintă o personalitate a creștinătății contemporane, Pontificatul său lăsând o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Romano-Catolice, a transmis Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel. ''Am primit, cu adâncă tristețe, vestea trecerii din această lume a Papei Francisc, o ve

Cultura - Media 21-04-2025 10:00

REPORTAJ Timiș: O viață ca o poveste, din Cernăuți la Timișoara, descrisă în acuarelele Virginiei Baz Baroiu expuse la MNArT

Cine intră în Muzeul Național de Artă Timișoara (MNArT) până la sfârșitul lunii iulie va descoperi o parte din istoria României, de la finalul perioadei interbelice și ce a urmat până aproape de prezent. Foto: (c)

Culte 20-04-2025 09:41

Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc

O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.

Cultura - Media 20-04-2025 08:13

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu

Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p

Culte 20-04-2025 01:28

VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v

Culte 19-04-2025 18:46

VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul

Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina

Culte 19-04-2025 08:00

Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui

Cultura - Media 18-04-2025 21:40

Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi

Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa

Culte 18-04-2025 14:50

Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui

IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru

Cultura - Media 18-04-2025 12:02

Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici