REPORTAJ / Harghita: 'Gulaşul Centenar' şi 'Tocăniţa din cartofi bleu-jandarm' s-au întrecut la Festivalul Cartofului din Miercurea Ciuc

Zeci de bucătari amatori şi-au dovedit sâmbătă creativitatea şi talentul gastronomic, la tradiţionalul Festival al Cartofului din Miercurea Ciuc, unde pofticioşii au putut gusta "gulaş Centenar" sau "tocăniţă din cartofi bleu-jandarm".
Parcul Central din Miercurea Ciuc a fost "ocupat", dis de dimineaţă, de ceaune, lemne de foc, saci cu cartofi, zeci de ingrediente şi mirodenii şi de bucătari pregătiţi să surprindă juriul cu preparate deosebite.
La fel ca în anii precedenţi, cele mai multe echipe au gătit gulaşul tradiţional, dar fiecare bucătar-şef a încercat să aducă îmbunătăţiri reţetei şi să folosească secrete bine păstrate, care nu pot fi dezvăluite nimănui.
O premieră la Festivalul Cartofului a fost participarea echipei Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Harghita, care a avut o misiune mai specială, aceea de a pregăti o "tocăniţă jandarmerească din cartofi bleu-jandarm", servită alături de un vin special, denumit "Vin jandarmii".
Înainte de orice, oamenii legii au "încătuşat" cartofii "bleu-jandarm", în fapt nişte cartofi albaştri, pe care au spus că i-au cultivat singuri şi pe care i-au folosit în pregătirea unei tocăniţe cu care au promovat stilul de viaţă sănătos.
Şeful IJJ Harghita, col. Dan Iamandi, echipat cu şorţ şi bonetă, a spus că echipa festivalului, formată dintr-o moldoveancă de peste Prut, un secui, un oltean şi un moldovean-ardelean, a fost unită în credinţa că "Centenarul Marii Uniri este al tuturor celor ce azi formează România".
Chiar dacă "tocăniţa jandamerească" a avut printre ingrediente slănină, cârnaţi şi carne, colonelul Iamandi a dat asigurări că acestea sunt doar pentru gust şi că poate fi mâncată şi de cei care preferă stilul vegan, deoarece "cartoful este o legumă".
"Participăm la acest festival pentru a dovedi încă o dată, dacă mai era nevoie, că noi ştim să facem şi ceea ce faceţi voi, mâncare şi să o împărţim cu voie bună! De ce? Pentru că suntem cetăţeni ai acestei frumoase urbe. Şi să nu vă îndoiţi niciodată, noi, jandarmii harghiteni, ştim să ne facem şi datoria!", a afirmat şeful IJJ Harghita.
La mică distanţă de standul Jandarmeriei harghitene am întâlnit echipa Phoenix, care este veterană în concurs şi care a gătit un "Gulaş Centenar", din care nu a lipsit dragostea de ţară, de locurile natale şi de comunitate.
"Trebuie să spun, de la bun început, că suntem una dintre cele mai vechi echipe din festivalul cartofului, participăm pentru a 14-a oară, aproape aceeaşi echipă, cu acelaşi slogan: 'gulaş, rock şi voie bună, ne stă bine împreună'. În ale gulaşului nu mai are nimeni nimic de inventat, diferenţa este făcută doar de proporţii, de condimentele alese şi de măiestria bucătarului. Dar, fiind un an special, i-am spus 'Gulaş Centenar', pentru că am pus în el din dragostea noastră pentru ţară, din dragostea noastră pentru plaiurile natale, din preţuirea noastră pentru prietenii din comunitate, români, maghiari, saşi depotrivă şi credinţa că doar un lucru bine făcut dă sens unei comunităţi normale. La mulţi ani, Miercurea Ciuc, La mulţi ani, România!", a afirmat consilierul local Marius Ţepeluş.
La festival a participat şi echipa Teatrului municipal din localitate, care a pregătit "Ciudăţenie de ciolan cu cartofi şi fasole roşie", pofticioşii primind asigurări că este o combinaţie senzaţională, care aduce bucurie, aşa cum fac şi actorii, prin prestaţiile lor.
De asemenea, echipa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Harghita a gătit o "Tocăniţă retro", în care a pus toate tipurile de cartofi care au dat savoare tocăniţelor pregătite de-a lungul celor zece ani de participare la festival, respectiv "cartofi furaţi veveriţa din Ice Age 4, cartofi care au domnit peste Westeros, în Game of Thrones, cartofi care au utilizat Tokenul în tranzacţii financiare", la care s-au adăugat "picioare de mamut din Ice Age şi picioruşe de minioni". Rezultatul a adus zâmbete pe buze şi bucurie papilelor gustative.
La rândul său, echipa unei firme de prelucrare prin aşchiere a adus la festival o maşinărie asemănătoare strungului, în care a pus un cartof, pentru a le arăta curioşilor cu ce se ocupă, iar echipa unei şcoli de şoferi a dat "examen la tocăniţă".
Unii dintre bărbaţii care au gătit sâmbătă la Festivalul Cartofului au insistat că se află "sub acoperire", pentru ca soţiile să nu afle că sunt pricepuţi în ale bucătăriei şi pentru a nu-i trimite "la cratiţă".
Printre participanţi s-au numărat şi mai mulţi politicieni locali, dar şi reprezentanţi ai unor instituţii publice, asociaţii, firme cunoscute din municipiu, toţi cei prezenţi recunoscând că manifestarea atrage turişti în zonă şi este o modalitate de dezvoltare a relaţiilor interpersonale.
De altfel, localnicii şi turişti care au venit la Festivalul Cartofului au apreciat faptul că întreaga comunitate sărbătoreşte prietenia şi apropierea, iar evenimentul este caracterizat de bucurie şi înţelegere.
"Aproape în fiecare an ajung la Festivalul Cartofului, e un eveniment în care se întâlnesc culturi diferite şi se simte prietenia, comunicarea. Cartoful e ingredientul principal, dar să nu uităm că merge bine şi cu carnea. Dar ceea ce e mai important este că vezi feţe fericite, bucurie, înţelegere şi spre asta tindem toţi: pace, înţelegere şi calitate umană", a afirmat un turist venit din Braşov.
Atmosfera de la "Festivalul Cartofului", eveniment organizat în cadrul Zilelor municipiului Miercurea Ciuc, a fost întreţinută de muzică de fanfară sau dansuri populare, iar la final, sutele de spectatori au gustat din tocăniţele pregătite de participanţi .AGERPRES/(A, AS - autor: Gina Ştefan, editor: Mirela Bărbulescu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Dâmbovița: Incendiu într-un bloc de locuințe din orașul Titu; 15 persoane evacuate, două transportate la spital
Pompierii au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit, luni seară, în interiorul unui apartament situat într-un bloc de locuințe din orașul Titu, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dâmbovița. La fața locului au ajuns trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială pentru interven
Argeș: O fată de 15 ani a murit după ce trotineta electrică pe care se afla s-a răsturnat
Doi adolescenți au căzut cu trotineta electrică, luni seară, pe un drum județean din comuna argeșeană Călinești, în urma accidentului survenind decesul unei fete de 15 ani. 'Din verificările preliminare, efectuate de polițiștii Formațiunii Rutiere Topoloveni, a rezultat că un minor de 16 ani, din Ștefănești, care conducea o trotinetă
Alba: Motociclist lovit de un fulger; el a fost resuscitat și transportat la spital
Un motociclist a intrat în stop cardio-respirator după ce ar fi fost lovit de un fulger, luni, în timp ce se afla pe un drum județean de pe Valea Sebeșului, în județul Alba. 'Din primele verificări efectuate de către polițiști, a reieșit că un tânăr de 26 de ani, din localitatea Pianu de Jos, în timp ce se afl
Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,6, s-a produs luni după-amiaza în județul Buzău
Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,6, s-a produs luni după-amiaza, la ora 16:18, în județul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Cutremurul s-a produs la adâncimea de 121,2 km în apropierea următoarelor orașe: 50
Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire (prognoză)
Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire în majoritatea regiunilor, în timp ce precipitațiile vor fi prezente, în anumite intervale, până la începutul lunii mai, reiese din prognoza publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pent
Familia Regală a României: Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har
Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har pentru oamenii de pe tot globul, indiferent de religia lor, mai ales pentru cei aflați în nevoie, a transmis Familia Regală a României. ''Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Consort au aflat cu nespusă tristețe vestea trecerii la Domnul a Sanc
IGPR: Peste 240 de persoane au murit și circa 520 au fost rănite grav în accidente rutiere în ianuarie-martie
Peste 240 de persoane au decedat și circa 520 au fost rănite grav în aproximativ 700 de accidente rutiere înregistrate în intervalul ianuarie-martie la nivel național iar comparativ cu situația similară din 2024 a scăzut cu 18,5% numărul accidentelor, cu 21,5% cel al morților și cu 20% cel al răniților grav. Potrivit unui com
Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc în 2019 să îi poarte numele
Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunțat luni că va propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc până la altarul de unde a oficiat Liturghia Pontificală, în anul 2019, să îi poarte numele. De asemenea, un steag negru a fost arborat pe clădirea Primăriei Miercurea-Ciuc, după anunțul privind
Prahova: Incendiu la o chilie a mănăstirii Ghighiu
Un incendiu a izbucnit, luni dimineață, la o chilie a mănăstirii Ghighiu, focul fiind stins rapid de către un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în zonă. Potrivit datelor comunicate de Gruparea de Jandarmi Mobilă ''Matei Basarab'' Ploiești, un echipaj care participă la misiunea de menținere a ordinii publice &ic
Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată
Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br
INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr
VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în