REPORTAJ/Locuitorii din Băile Tuşnad cer soluţii pentru rezolvarea problemei urşilor: Este insuportabil, nu suntem în siguranţă

Locuitorii din staţiunea Băile Tuşnad cer autorităţilor competente să ia măsuri imediate împotriva urşilor care le intră în case şi în grădini, susţinând că fenomenul a devenit insuportabil, că nu se mai simt în siguranţă şi că au ajuns să trăiască cu frica permanentă că li se poate întâmpla ceva.
În staţiunea Băile Tuşnad urşii coboară în fiecare zi, spun localnicii, nu se mai tem de oameni, nu pleacă atunci când sunt alungaţi şi numărul lor se înmulţeşte cu fiecare an.
Ultimul caz s-a întâmplat în noaptea de miercuri spre joi, când un urs în căutare de hrană a intrat în Centrul de protecţie a copilului Sfântul Ladislau, un aşezământ în care se aflau peste 50 de copii.
Animalul a pătruns în clădire pe intrarea principală, după care a spart uşa unei încăperi unde era o ladă frigorifică, de unde a mâncat îngheţată şi legume congelate.
Coordonatorul centrului, consilierul judeţean Kolozsvári Tibor, a povestit că situaţia a fost foarte gravă şi că cei cinci copii ai săi şi soţia erau înspăimântaţi.
"O simplă uşă mă despărţea de urs, auzeam sunetul, agitaţia de a găsi de mâncare. În spatele meu erau cei cinci copii, cu soţia, era noaptea, la 2,00, iar noi ne pregăteam să ieşim prin geam. A băgat spaima în copiii mei, eram în reală primejdie", a relatat Kolozsvári Tibor, care le-a mulţumit jandarmilor care au venit de la Miercurea Ciuc şi care, folosind petarde, au reuşit să alunge animalul.
Coordonatorul centrului a spus că ursul a sărit fără probleme peste gardul electric care se află în spatele aşezământului, lucru care îl îngrijorează foarte tare, motiv pentru care a mers la Miercurea Ciuc de unde a cumpărat spray lacrimogen şi un dispozitiv de apărare cu electroşocuri, pentru eventualitatea în care animalul revine.
De altfel, un urs a intrat şi anul trecut în centrul de la Băile Tuşnad, producând panică în rândul copiilor şi al angajaţilor.
Toate cazurile întâmplate în ultima perioadă, inclusiv rănirea a doi bărbaţi, unul localnic şi celălalt turist, care au fost atacaţi de urşi, i-au determinat pe localnici să se adune joi după-amiază la Primăria Băile Tuşnad, pentru a semna o petiţie adresată ministrului Mediului, în care îi cer să ia măsuri imediate, întrucât viaţa lor şi a copiilor lor este pusă în pericol permanent şi nu le mai sunt garantate dreptul la viaţă, la integritate fizică şi la siguranţă.
În sala în care are loc forumul, oamenii povestesc că aproape zilnic urşii le intră în curţi, grădini şi chiar şi în case şi doar o minune a făcut ca până acum să nu fie atacaţi.
Boros Laszlo relatează că a fost nevoit să zidească o fereastră, pe care ursul a tot încercat să intre, că acum câteva zile i-a smuls izolaţia de pe peretele casei, că într-o zi nu a putut ieşit din curte, pentru că o ursoaică îşi alăpta cei trei pui în mijlocul străzii şi că frecvent trăieşte experienţa întâlnirii cu aceste animale, care-i intră în curte, în căutare de hrană.
"Nu poţi să ieşi din casă, fără maşină nu poţi face niciun pas. (...) Trebuie să ne mutăm noi, să aibă ei loc pentru a trăi, trebuie să plecăm de aici, asta e singura soluţie. Degeaba muţi ursul de aici, că vin zece a doua zi. Nu ştiu, nu am idee, nu are nimeni idee ce să facă. Am ajuns în secolul 21 să trăim cu frica în noi? Adică, nu avem noi dreptul elementar la siguranţă? Că atâtea pericole ne pasc, asta ne mai lipsea", a spus Boros Laszlo.
Oamenii sunt nemulţumiţi că ursul e mai protejat decât ei şi că nimeni nu ia măsuri pentru ca să se simtă în siguranţă în propriile locuinţe.
Unii dintre ei dau vina şi pe turiştii care vin în staţiune şi care hrănesc urşii, în speranţa îi vor putea fotografia.
Cei 50 de localnici prezenţi la forum semnează petiţia adresată ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, în care îi solicită relocarea sau împuşcarea urşilor care intră pe teritoriul administrativ al oraşului, susţinând că peste 20 de exemplare vin frecvent în localitate.
De asemenea, oamenii mai cer ca ministrul Mediului să vină la Băile Tuşnad, să vorbească cu ei, să vadă realitatea de faţa locului şi să ia decizii în consecinţă.
"Să ni se alăture şi doamna ministru, să vină la faţa locului, să asculte oamenii, să meargă în casele lor, unde geamurile sunt tencuite şi puse cărămizi în locul geamurilor, ca ursul să nu intre. Să vină aici, să discutăm, să purtăm un dialog, să se ia decizii, Eu cred că cine are obligaţia de a lua decizii poartă şi responsabilitatea. Vă rugăm foarte mult, ştiu că sunt interese politice şi principii de a apăra urşii, sunt normative dictate din Bruxelles, dar noi aici trăim într-o rezervaţie de urşi, unde noi suntem în cuşcă", a spus Kolozsvári Tibor, coordonatorul centrului în care un urs a intrat în noaptea de miercuri spre joi.
Şi primarul din Băile Tuşnad, Albert Tibor, spune că situaţia a devenit "foarte sensibilă" şi că trebuie luate măsuri, pentru a nu se întâmpla tragedii şi pentru a nu se ajunge în situaţia în care urşii vor fi mai numeroşi decât populaţia oraşului.
Prezent la forum, preşedintele Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi "Sfânta Ana", Raffain Zoltan, spune că numărul urşilor a crescut, motiv pentru care animalele au migrat către localităţi, în căutare de hrană.
El consideră că relocarea urşilor nu este o soluţie, ci trebuie să fie permisă împuşcarea lor, pentru echilibrarea populaţiei, în condiţiile în care se constată şi o scădere a numărului de căpriori, cerbi sau mistreţi, care sunt ucişi de urşi.
Ursul brun este un animal protejat, iar managementul acestei specii se face în baza unor legi foarte stricte.
Reprezentantul Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Harghita, Szabo Szilard, recunoaşte că, în ultima vreme, la Băile Tuşnad, teama naturală a urşilor faţă de oameni a scăzut şi că problemele cresc, dar spune că trebuie respectată legislaţia privind protecţia animalului.
"Ursul brun în România şi în toată Europa este un animal strict protejat şi din acest motiv sunt nişte restricţii legale. (...) Legislaţia prevede derogări de la statutul de protecţie şi dacă sunt cazuri în care un urs devine problematic, chiar nu există altă soluţie, se poate cere relocarea acestuia, se poate cere chiar împuşcarea ursului. APM în acest proces are nişte atribuţii, noi dăm un punct de vedere, împreună cu Garda de Mediu, la aceste cereri şi emitem autorizaţii de capturare sau împuşcare a ursului. Noi încercăm să răspundem cât mai repede la aceste solicitări şi ajutăm aceste procese, unde putem, dar calea legală trebuie respectată. (...) Aici, în Tuşnad, datorită poziţiei geografice, totdeauna a fost un loc foarte problematic din acest punct de vedere, dar în ultima vreme, din păcate, urşii devin din ce în ce mai obişnuiţi cu oamenii, teama lor naturală scade şi problemele cresc, din acest motiv", a declarat Szabo Szilard, şef Serviciu "Calitatea Factorilor de Mediu', la APM Harghita.
Localnicii din Băile Tuşnad pleacă de la Primărie cu gândul că petiţia lor va ajunge cât mai rapid la Bucureşti, că ministrul Mediului îi va vizita pentru a vedea cum viaţa lor a devenit "insuportabilă" din cauza urşilor, dar şi cu speranţa că nu se vor întâlni cu animalele pe stradă, în curte, în grădină sau nu se vor trezi cu ele în propriile case. AGERPRES/(A-AS-autor: Gina Ştefan, editor: Karina Olteanu, editor online: Daniela Juncu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Dâmbovița: Incendiu într-un bloc de locuințe din orașul Titu; 15 persoane evacuate, două transportate la spital
Pompierii au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit, luni seară, în interiorul unui apartament situat într-un bloc de locuințe din orașul Titu, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dâmbovița. La fața locului au ajuns trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială pentru interven
Argeș: O fată de 15 ani a murit după ce trotineta electrică pe care se afla s-a răsturnat
Doi adolescenți au căzut cu trotineta electrică, luni seară, pe un drum județean din comuna argeșeană Călinești, în urma accidentului survenind decesul unei fete de 15 ani. 'Din verificările preliminare, efectuate de polițiștii Formațiunii Rutiere Topoloveni, a rezultat că un minor de 16 ani, din Ștefănești, care conducea o trotinetă
Alba: Motociclist lovit de un fulger; el a fost resuscitat și transportat la spital
Un motociclist a intrat în stop cardio-respirator după ce ar fi fost lovit de un fulger, luni, în timp ce se afla pe un drum județean de pe Valea Sebeșului, în județul Alba. 'Din primele verificări efectuate de către polițiști, a reieșit că un tânăr de 26 de ani, din localitatea Pianu de Jos, în timp ce se afl
Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,6, s-a produs luni după-amiaza în județul Buzău
Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,6, s-a produs luni după-amiaza, la ora 16:18, în județul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Cutremurul s-a produs la adâncimea de 121,2 km în apropierea următoarelor orașe: 50
Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire (prognoză)
Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire în majoritatea regiunilor, în timp ce precipitațiile vor fi prezente, în anumite intervale, până la începutul lunii mai, reiese din prognoza publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pent
Familia Regală a României: Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har
Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har pentru oamenii de pe tot globul, indiferent de religia lor, mai ales pentru cei aflați în nevoie, a transmis Familia Regală a României. ''Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Consort au aflat cu nespusă tristețe vestea trecerii la Domnul a Sanc
IGPR: Peste 240 de persoane au murit și circa 520 au fost rănite grav în accidente rutiere în ianuarie-martie
Peste 240 de persoane au decedat și circa 520 au fost rănite grav în aproximativ 700 de accidente rutiere înregistrate în intervalul ianuarie-martie la nivel național iar comparativ cu situația similară din 2024 a scăzut cu 18,5% numărul accidentelor, cu 21,5% cel al morților și cu 20% cel al răniților grav. Potrivit unui com
Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc în 2019 să îi poarte numele
Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunțat luni că va propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc până la altarul de unde a oficiat Liturghia Pontificală, în anul 2019, să îi poarte numele. De asemenea, un steag negru a fost arborat pe clădirea Primăriei Miercurea-Ciuc, după anunțul privind
Prahova: Incendiu la o chilie a mănăstirii Ghighiu
Un incendiu a izbucnit, luni dimineață, la o chilie a mănăstirii Ghighiu, focul fiind stins rapid de către un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în zonă. Potrivit datelor comunicate de Gruparea de Jandarmi Mobilă ''Matei Basarab'' Ploiești, un echipaj care participă la misiunea de menținere a ordinii publice &ic
Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată
Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br
INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr
VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în