REPORTAJ Planuri pentru un complex dedicat lui Victor Babeş la ''Cantacuzino''; mormântul său, în stare dezolantă

Mormântul savantului Victor Babeş, în prezent într-o stare avansată de degradare, cu o lespede crăpată, ar urma să facă parte dintr-un complex dedicat acestei personalităţi, care să cuprindă, pe lângă monumentul funerar, şi un parc.
Aflat în curtea Institutului Naţional de Cercetare Cantacuzino şi în gestiunea sa, într-o zonă verde neamenajată, mormântul pare să fi cunoscut şi vremuri mai bune. Cu toate acestea, în ciuda imaginii dezolante pe care o oferă lespedea crăpată şi înscrisul deteriorat de pe ea, florile proaspete şi tricolorul aflate pe piatra funerară arată că Victor Babeş nu a fost uitat şi continuă să fie apreciat.
Atât conducerea Institutului Cantacuzino, cât şi cea a Institutului Victor Babeş, cele două instituţii aflându-se una în vecinătatea alteia, anunţă planuri mai vechi şi mai noi de refacere a monumentului şi reamenajare a zonei. Între timp, locul de odihnă veşnică a marelui savant se degradează.
Managerul de la "Cantacuzino", colonel dr. Daniel Şipoteanu, spune că mormântul a intrat în atenţia noii conduceri după ce instituţia a trecut în subordinea administrativă a Ministerului Apărării Naţionale.
"A fost şocant când am văzut piatra crăpată, când am văzut cum era acea zonă verde neîngrijită, şi am luat primele măsuri aranjând acel spaţiu verde din jurul mormântului. Dar nu era suficient. Trebuia reparat mormântul. După o scurtă analiză mi-am dat seama că numai reparaţia mormântului nu ar însemna mare lucru. De fapt, vrem să facem un complex, un complex dedicat profesorului Babeş care să includă, pe lângă mormânt, un parc. Un parc dedicat profesorului Babeş", susţine Şipoteanu.
Potrivit acestuia, într-o primă etapă a fost demolată o clădire veche "parţial distrusă" care se afla în imediata vecinătate a mormântului. Daniel Şipoteanu afirmă că există un proiect de reamenajare a zonei în care se află monumentul.
"Am început cu o idee, un germene. (...) Dorim să facem un spaţiu dedicat liniştii. (...) Un mormânt nu poate exista într-o zonă de zgomot, de mişcare. Şi atunci am gândit acel spaţiu ca fiind limitat de un zid în spate (...) iar pe părţile laterale ziduri verzi, de vegetaţie. (...) Prima dată am încercat să gândim un spaţiu. Am căutat toate informaţiile, cu fotografiile de rigoare, cum era acel mormânt, şi am încercat să ne imaginăm cum ar trebui să arate tot acest spaţiu", a adăugat colonel Şipoteanu.
El a arătat că institutul, neavând capacitatea de a repara cu forţe proprii mormântul şi de a reamenaja zona, fiind vorba de o lucrare de anvergură, a cerut sprijinul Centrului de proiectări al Ministerului Apărării Naţionale. "Au răspuns imediat invitaţiei noastre, au făcut câteva vizite la mormânt, au adus documentaţia tehnică iniţială. Ca orice plan, a suferit unele modificări, completări", a afirmat managerul Institutului Cantacuzino, precizând că totul "trebuie să reflecte respectul (...) pentru Babeş".
Planul autorităţilor este ca zona unde se află monumentul funerar să facă parte dintr-un spaţiu mai mare care să cuprindă şi statuia lui Victor Babeş, din curtea institutului cu acelaşi nume, acum despărţit printr-un gard Institutul Cantacuzino. Daniel Şipoteanu doreşte ca lucrările să fie finalizate până pe 19 octombrie, data morţii savantului.
"Cred că va fi un moment reprezentativ şi se va înscrie şi în manifestările dedicate Centenarului. Consider că anul Centenarului reprezintă nu doar aniversarea a 100 de ani de România Mare, înseamnă mult mai mult. Înseamnă, după părerea mea, inclusiv aniversarea înaintaşilor noştri. Să ne aducem aminte de cei care au fost nişte piscuri în ştiinţă, în cultură, în diplomaţie. Chiar dacă rolul profesorului Babeş nu a fost atât de important în Unire, rolul lui în viaţa românească, în ştiinţa românească, este de neegalat. 19 octombrie este foarte aproape de momentul 1 decembrie şi chiar ne dorim ca acel moment să însemne readucerea în atenţia opiniei publice a profesorului Babeş", a spus colonelul dr. Daniel Şipoteanu.
În privinţa costurilor, el a declarat că încă nu există un calcul final, suma totală urmând să fie anunţată în momentul în care vor fi stabilite toate detaliile proiectului.
Un plan de refacere a mormântului pare a fi existat încă dinainte de mandatul lui Daniel Şipoteanu. Dr. Alexandru Vladimirescu, manager al Institutului Cantacuzino în perioada iulie 2016 - aprilie 2017 afirmă că a încheiat un acord cu Institutul Victor Babeş prin care se stabilea refacerea monumentului funerar.
"Pot să vă spun că am încheiat acest acord cu domnul profesor Hinescu (managerul Institutului Babeş - n.r.), cred că în 2016 sau 2017, şi acel protocol viza amenajarea mormântului, aşa cum era normal şi firesc, şi spaţiul verde aferent mormântului şi, de asemenea, era prevăzută o cale de acces între cele două instituţii, respectiv de la Institutul Babeş în Institutul Cantacuzino, în aşa fel încât vizitatorii care vin la dânşii să poată să vină aici la mormânt şi, de asemenea, noi să ne putem duce mai uşor la institutul vecin, cu care chiar avem colaborări pe linie de cercetare ştiinţifică", spune Vladimirescu.
Potrivit acestuia, acordul prevedea ca Institutul Cantacuzino să amenajeze spaţiul verde din jurul monumentului, iar Institutul Babeş să refacă piatra tombală.
"Noi am venit, am constatat şi ne-am dat seama că într-adevăr trebuie făcute reparaţii serioase. (...) Ideea era că a existat acest impuls de a rezolva această problemă într-un mod civilizat şi onorabil pentru înaintaşi, dar nu ştiu ce s-a mai făcut între timp", a mai spus fostul manager.
Prof. dr. Mihail Eugen Hinescu, director general al Institutului Victor Babeş, spune că acordul menţionat de Vladimirescu a fost a fost actualizat.
"Noi vom contribui şi financiar la repararea monumentului. Mai mult de atât nu putem să facem în curtea altei instituţiei pentru că, din păcate, mormântul nu este în curtea noastră, este în curtea Institutului Cantacuzino. Ei au, la rândul lor, toată dorinţa să rezolve problema. (...) Am făcut şi noi nişte demersuri pe la Ministerul Culturii. Acolo ni s-a explicat că sub nicio formă nu se poate decât să se repare, nu se poate înlocui, că până la urmă ce e deteriorat la mormânt este mai ales placa. Am propus tot felul de soluţii, am discutat cu arhitecţi să facem o placă nouă care să o acopere pe cea veche, ulterior cea veche să fie dusă la reparat de cine are aprobări. Mi s-a explicat că Ministerul Culturii asta doreşte, că asta e legislaţia, să se restaureze fiindcă este un obiect de patrimoniu. Deci, suntem destul de încorsetaţi de nişte prevederi legale, de nişte aprobări pe care trebuie să le luăm", a explicat Hinescu.
El crede că totul s-ar rezolva în două-trei săptămâni, dar unele reguli care trebuie respectate împiedică desfăşurarea rapidă a lucrărilor.
"Partea cea mai dificilă în toată povestea asta este legată şi de bani. Costurile nu sunt deloc mici. S-a discutat cu arhitectul şi acesta ne-a spus că numai costul proiectului făcut de un arhitect agreat de Ministerul Culturii este undeva în jur de 50.000 de lei. De aceea am încercat să ne asociem, să pună fiecare instituţie nişte bani, ca să depăşim şi povestea cu costurile", a afirmat directorul Institutului Babeş.
Un alt fost director al Institutului Cantacuzino, dr. Marian Neguţ, care a condus instituţia în perioada 1990-2005, susţine meritele lui Victor Babeş în ştiinţa românească, dar spune că, în ultimii ani, de mormântul savantului nu s-a ocupat nimeni, nici Institutul Babeş, nici Institutul Cantacuzino.
"Despre Babeş efectiv nici colegii de acolo şi nici ai noştri nu s-au mai ocupat în mod deosebit. Recunosc cinstit că nu s-a făcut nimic. Dar mai era şi altceva: nu putea nimeni să vină la mormântul lui Babeş fără să intre pe poarta Institutului Cantacuzino, dat fiind că Babeş-ul făcuse gard serios între noi şi atunci acest mormânt rămăsese practic al nimănui şi nu s-a ocupat nimeni să-i dea o amploare mai mare", a afirmat dr. Neguţ precizând că în prezent, după ce instituţia a trecut în administrarea armatei, "este posibil ca lucrurile să se mai îndrepte".
El a precizat că în primii ani de după Revoluţie au existat o serie de discuţii pentru mutarea mormântului în curtea Institutului Babeş, dar conducerea de la "Cantacuzino" a ajuns la concluzia că "păcatul ar fi prea mare".
"De-a lungul anilor s-au făcut nişte încercări, nu le cunosc exact, dar informaţia folclorică este că s-a încercat ca mormântul lui Babeş să fie mutat în faţa clădirii Institutului Babeş unde era un loc, după părerea mea, mai onorabil. Alţii nu au gândit aşa şi nu au vrut să-l mute de unde era, motiv pentru care a rămas acolo şi nu s-a mai schimbat deloc. De-a lungul anilor, în jurul acestui mormânt s-a făcut un spaţiu, o grădiniţă, care era cât de cât îngrijită, şi care a reprezentat, într-un fel, mai mult un loc de respect, decât un loc de vizită şi de preţuire a marelui maestru. În final, acest mormânt a fost mai mult, aş spune eu, neglijat (...) şi a rezultat un mormânt relativ modest, pe care conducerea militară a Institutului Cantacuzino a pus un steag tricolor de recunoştinţă", a precizat Neguţ.
Acesta a arătat că Victor Babeş a fost cea mai proeminentă figură din ştiinţa românească care a studiat biologia celulară şi morfopatologia celulară, el fiind cel care a introdus în România vaccinul antirabic.
"Ceea ce a însemnat însă Babeş pentru ştiinţa românească este extraordinar de mult şi poate că dintre toţi cei care au studiat biologia celulară, morfopatologia celulară, este cea mai proeminentă figură. Cei doi titani, Cantacuzino şi Babeş, care au trăit în acelaşi timp, s-au completat într-un fel - Babeş a fost un cercetător de excepţie şi mai puţin un organizator, în timp ce Cantacuzino a fost un organizator de excepţie şi ca cercetător a avut meritele lui, mai ales că el fundamentează, în România, imunologia şi în special imunologia aplicată, adică imunologia bazată pe utilizarea vaccinurilor în combaterea bolilor transmisibile", a mai spus dr. Marian Neguţ. AGERPRES/(A - autor: Petronius Craiu, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Dâmbovița: Incendiu într-un bloc de locuințe din orașul Titu; 15 persoane evacuate, două transportate la spital
Pompierii au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit, luni seară, în interiorul unui apartament situat într-un bloc de locuințe din orașul Titu, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dâmbovița. La fața locului au ajuns trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială pentru interven
Argeș: O fată de 15 ani a murit după ce trotineta electrică pe care se afla s-a răsturnat
Doi adolescenți au căzut cu trotineta electrică, luni seară, pe un drum județean din comuna argeșeană Călinești, în urma accidentului survenind decesul unei fete de 15 ani. 'Din verificările preliminare, efectuate de polițiștii Formațiunii Rutiere Topoloveni, a rezultat că un minor de 16 ani, din Ștefănești, care conducea o trotinetă
Alba: Motociclist lovit de un fulger; el a fost resuscitat și transportat la spital
Un motociclist a intrat în stop cardio-respirator după ce ar fi fost lovit de un fulger, luni, în timp ce se afla pe un drum județean de pe Valea Sebeșului, în județul Alba. 'Din primele verificări efectuate de către polițiști, a reieșit că un tânăr de 26 de ani, din localitatea Pianu de Jos, în timp ce se afl
Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,6, s-a produs luni după-amiaza în județul Buzău
Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,6, s-a produs luni după-amiaza, la ora 16:18, în județul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Cutremurul s-a produs la adâncimea de 121,2 km în apropierea următoarelor orașe: 50
Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire (prognoză)
Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire în majoritatea regiunilor, în timp ce precipitațiile vor fi prezente, în anumite intervale, până la începutul lunii mai, reiese din prognoza publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pent
Familia Regală a României: Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har
Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har pentru oamenii de pe tot globul, indiferent de religia lor, mai ales pentru cei aflați în nevoie, a transmis Familia Regală a României. ''Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Consort au aflat cu nespusă tristețe vestea trecerii la Domnul a Sanc
IGPR: Peste 240 de persoane au murit și circa 520 au fost rănite grav în accidente rutiere în ianuarie-martie
Peste 240 de persoane au decedat și circa 520 au fost rănite grav în aproximativ 700 de accidente rutiere înregistrate în intervalul ianuarie-martie la nivel național iar comparativ cu situația similară din 2024 a scăzut cu 18,5% numărul accidentelor, cu 21,5% cel al morților și cu 20% cel al răniților grav. Potrivit unui com
Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc în 2019 să îi poarte numele
Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunțat luni că va propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc până la altarul de unde a oficiat Liturghia Pontificală, în anul 2019, să îi poarte numele. De asemenea, un steag negru a fost arborat pe clădirea Primăriei Miercurea-Ciuc, după anunțul privind
Prahova: Incendiu la o chilie a mănăstirii Ghighiu
Un incendiu a izbucnit, luni dimineață, la o chilie a mănăstirii Ghighiu, focul fiind stins rapid de către un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în zonă. Potrivit datelor comunicate de Gruparea de Jandarmi Mobilă ''Matei Basarab'' Ploiești, un echipaj care participă la misiunea de menținere a ordinii publice &ic
Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată
Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br
INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr
VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în