logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Tudor Filip, artistul care şi-a donat toate tablourile Muzeului Judeţean Giurgiu: Talentul înseamnă lumină

Image

Artistul plastic giurgiuvean Tudor Filip, cunoscut drept pictorul care şi-a donat toate lucrările Muzeului Judeţean Giurgiu după 50 de ani de carieră şi cel care a pictat sute de tablouri cu arlechini - practic în fiecare expoziţie a avut cel puţin un tablou dedicat acestora - a declarat pentru AGERPRES că talentul înseamnă lumină şi "dacă nu te-a mângâiat Dumnezeu, nu poţi transpune sentimentele pe pânză şi nu le poţi împărtăşi mai departe oamenilor".

"Sunt giurgiuvean get-beget, născut în cartierul Smârda, la Piaţa Orientului, în data de 10 decembrie 1937. Studiul picturii l-am început după ce am terminat armata, am făcut trei ani de pictură în perioada 1962-1965 la Şcoala Populară de Artă din Giurgiu la clasa criticului de artă Tiberiu Marianov, a fost o adevărată minune pentru mine. Un pedagog absolut excepţional, nu am mai întâlnit un asemenea om, foarte bine pregătit, un pictor extraordinar şi cu o dragoste imensă faţă de copii, dar tot timpul am desenat, de când mă ştiu am desenat. Cel care m-a stimulat copil fiind a fost învăţătorul meu, Paul Cornea, care a observat că am un talent deosebit şi îmi aducea nişte creioane cu o mină neagră şi foarte onctuoasă şi îmi dădea diferite portrete, îi plăcea să mă vadă cum desenez", a relatat Tudor Filip.

El spune că întotdeauna a fost atras de artă şi după terminarea studiilor a mers în ţară la diferite muzee de artă pentru a vedea colecţii şi expoziţii de tablouri, după care a urmat şi un curs de trei ani de grafică şi s-a înscris şi la Universitatea Populară din Bucureşti, unde a urmat un curs de istoria artei cu cei mai buni critici de artă din ţară la acea vreme.

"Toate vizitele la muzee şi cursul de istoria artei mi-au deschis lumina minţii extraordinar, a fost o binefacere pentru mine, apoi am participat la numeroase expoziţii colective iar în februarie 1967 am avut la Galeriile de Artă din Giurgiu prima mea expoziţie personală", povesteşte artistul.

Tudor Filip a fost atras de natură, de peisaje, de flori şi dintre toate tehnicile a preferat pictura în ulei, pe pânză.

"Acum am ajuns la 27 de expoziţii personale şi în urmă cu câteva luni, când am împlinit 50 de ani de carieră şi îmi sărbătoream şi vârsta de 80 de ani, am decis să donez toate tablourile personale pe care le mai am, 50 de tablouri, Muzeului Judeţean Giurgiu. De-a lungul vieţii cred că am pictat peste o mie de tablouri, nu le-am numărat, s-au tot perindat, le-am dăruit. Pe mine m-a interesat ceea ce am în suflet pentru că, aşa cum spunea Luchian, noi pictorii lucrăm cu material, dar dacă nu pui suflet în lucrare, dacă inima ta nu participă, nu eşti dedicat, dacă nu te-a mângâiat Dumnezeu şi nu se petrece o simbioză între artist şi pânză, fără minunea asta adunată ca într-un glob de cristal nu poţi să exprimi şi să aduci bucurie în viaţa oamenilor. Talentul înseamnă lumină", a mărturisit Tudor Filip.

Fiind născut pe malul Dunării, întotdeauna a fost atras de lumina care se naşte la întâlnirea apei cu natura, mai ales când această lumină se naşte în sud.

"Eu sunt născut la Giurgiu pe malul Dunării şi sunt impregnat de atmosfera asta de la Dunăre care este o lumină nebună, lumina sudului, iar experienţe legate de lumină am mai avut la Comana, tot în judeţul Giurgiu, pe malul Neajlovului şi la Balcic, acolo unde în 2009 am fost invitat la o tabără de creaţie. Deşi cunoşteam foarte bine Marea Neagră, acolo este un lucru absolut senzaţional, marea se uneşte cu muntele fără niciun fel de tranziţie, muntele pleacă direct din mare, iar muntele acela are o lumină a lui, muntele alb, este din calcar, iar calcarul ăsta în antiteză cu albastrul apei creează o lumină de cristal. Regina Maria a simţit locurile acestea şi nu degeaba mărturisea fiului ei că simte că locurile acelea o iubesc", mai spune artistul.

El spune că a dedicat luminii de la Balcic ultimele trei expoziţii personale, dar consideră că ceea ce îl defineşte ca artist şi poate emblema lui este Arlechinul, pentru că pe acesta l-a pictat aproape în fiecare expoziţie personală de-a lungul vieţii.

"Pe mine m-a captivat extraordinar această lume a circului, de copil. Era o mare bucurie când venea circul la noi în Giurgiu, mergeam cu copiii şi eu am rămas cu această bucurie, lumea arlechinilor este o lume extraordinar de complexă, ei pot plânge oricând şi se pot veseli oricând. (...) Sunt nişe simboluri extraordinare ale oamenilor, eu am găsit foarte complex acest personaj, arlechinul. L-am pus de multe ori pe afiş, cred că am sute de lucrări cu această temă, aproape nu a fost expoziţie să nu am şi arlechini. I-am pictat cu o plăcere extraordinară. Sunt captivat de motivul acesta al clovnilor, al paiaţelor", mai spune artistul.

În final, el a vorbit şi despre gestul său de a-şi dărui tablourile Muzeului Judeţean Giurgiu.

"Gestul acesta este un prinos pentru frumuseţea oraşului nostru şi pentru oamenii acestui oraş. Aici am fost născut, crescut. Mi se pare foarte normal să dăruieşti, să fii generos, pentru că am primit totul şi vine un timp când e frumos să faci un gest, să fii şi tu generos la rândul tău pentru ca ceilalţi oameni să primească şi să se bucure", a încheiat Tudor Filip. AGERPRES( A- autor: Camelia Bigan, editor: Karina Olteanu, editor online: Gabriela Badea)

Afisari: 28

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 21-04-2025 21:10

Clopote trase zilnic până la înmormântarea Papei Francisc, în bisericile din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș

Clopotele din toate bisericile greco-catolice din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș, cea mai mare Eparhie a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, vor fi trase zilnic la ora 12:00, până la înmormântarea Papei Francisc. 'Până la înmormântarea Sfântului Părinte, în toate biser

Culte 21-04-2025 20:20

Alba: Slujbă celebrată în 'Mica Romă' pentru odihna sufletului Papei Francisc

O Sfântă și Dumnezeiască Liturghie Arhierească pentru odihna sufletului Papei Francisc a fost celebrată, luni seara, de către episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Cristian Crișan, alături de opt preoți, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj, unde, cu acest prilej, a fost expus și tronul pe care S

Culte 21-04-2025 14:27

Cardinalul Lucian: Papa Francisc, un exemplu de dăruire și credință

Memoria Papei Francisc va fi păstrată cu recunoștință în inimile tuturor celor care au găsit în cuvintele sale un îndemn spre o lume mai dreaptă, mai frățească și mai umană, a transmis, luni, Cardinalul Lucian Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, amintind de vizita pe care suveranul pontif a efectuat-

Culte 21-04-2025 13:37

Arhiepiscopul Mitropolit de București: Papa Francisc a schimbat modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne

Papa Francisc a schimbat fundamental modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne și va rămâne în istorie ca un reformator îndrăzneț, a transmis luni Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă. ''Astăzi, în Lunea Paștelui, când sărbătorim Învierea Domnului

Culte 21-04-2025 12:15

Patriarhul Daniel: Papa Francisc - o personalitate a creștinătății contemporane; Pontificatul său lasă o amprentă profundă

Papa Francisc reprezintă o personalitate a creștinătății contemporane, Pontificatul său lăsând o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Romano-Catolice, a transmis Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel. ''Am primit, cu adâncă tristețe, vestea trecerii din această lume a Papei Francisc, o ve

Cultura - Media 21-04-2025 10:00

REPORTAJ Timiș: O viață ca o poveste, din Cernăuți la Timișoara, descrisă în acuarelele Virginiei Baz Baroiu expuse la MNArT

Cine intră în Muzeul Național de Artă Timișoara (MNArT) până la sfârșitul lunii iulie va descoperi o parte din istoria României, de la finalul perioadei interbelice și ce a urmat până aproape de prezent. Foto: (c)

Culte 20-04-2025 09:41

Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc

O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.

Cultura - Media 20-04-2025 08:13

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu

Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p

Culte 20-04-2025 01:28

VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v

Culte 19-04-2025 18:46

VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul

Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina

Culte 19-04-2025 08:00

Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui

Cultura - Media 18-04-2025 21:40

Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi

Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa

Culte 18-04-2025 14:50

Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui

IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru

Cultura - Media 18-04-2025 12:02

Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici