REPORTAJ Bihor: Singurul cultivator de mangold din judeţ îşi face doctoratul pe tema acestei culturi

Singurul cultivator de mangold din judeţul Bihor este un inginer agronom din oraşul Săcueni, Dorin Szilagyi, care îşi pregăteşte lucrarea ştiinţifică de doctorat vizând această cultură mai puţin cunoscută.
"Am şapte soiuri aduse, ca seminţe, din Franţa. Şi vreau să determin care sunt cele mai productive la noi. Lumea nu prea cunoaşte această plantă, dar este deosebit de sănătoasă. În Turcia, în medicina populară, mangoldul este folosit ca agent antidiabetic. Din studiile efectuate reiese că terapia cu mangold are într-adevăr efect antidiabetic, poate duce la regenerarea celulelor B din pancreasul endocrin, dar are şi efect antitumoral şi elimină radicalii liberi din organism", a declarat, pentru AGERPRES, agronomul Dorin Szilagyi.
Lucrarea sa de doctorat, începută în anul 2015, când avea 46 de ani, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj Napoca, este "o noutate în peisajul agricol al judeţului", a menţionat directorul Direcţiei pentru Agricultură Bihor, Nicolae Hodişan.
"Din datele noastre nu mai sunt alţi cultivatori de mangold în judeţul Bihor. Pe piaţă, există o categorie de consumatori care îl caută şi îl apreciază, dar provine doar din import", a spus Hodişan, pentru AGERPRES.
Studiile agro-biologice ale doctorandului se derulează începând cu anul 2016 pe un lot experimental în suprafaţă de 500 de metri pătraţi, într-o microfermă privată. Scopul cercetării sale este de a stabili "comportarea în cultură a unor soiuri de mangold şi posibilităţile de eşalonare a producţiei de mangold cultivat în câmp, în partea de vest a României, în condiţii de eficienţă economică".
Mangoldul (Beta vulgaris subspecia cicla) sau "sfecla elveţiană" sau "sfecla pentru peţiol şi frunze" face parte din familia Chenopodiaceelor, genul Beta, fiind înrudit cu sfecla de zahăr, cu sfecla roşie, sfecla de grădină. Deşi se înrudeşte cu sfecla, mangoldul nu are, în sol, decât o rădăcină ramificată, slab dezvoltată, partea aeriană fiind cea comestibilă.
Istoricii şi botaniştii au ajuns la concluzia că mangoldul îşi are originea în sfecla sălbatică, spontană în Bazinul Mării Mediterane. În Evul mediu se consuma supă de mangold cu praz. La finele secolului XIX erau cultivate 8-10 soiuri, după care consumul de mangold a înregistrat o scădere considerabilă la început de secol XX, pentru ca, în ultimele decenii, să renască interesul pentru această legumă.
Cultivat atât pentru frunze, cât mai ales pentru peţiolul îngroşat, mangoldul completează dieta alimentară umană prin bogăţia de vitamine şi minerale, fitonutrienţi şi fitochimicale.
Inginerul agronom a afirmat că reînfiinţează cultura de mangold în fiecare an, primăvara şi toamna, având de determinat o serie de parametri: înălţimea, dimensiunea rozetei, lungimea frunzei, a peţiolului, număr de frunze etc, date minuţios consemnate.
Primăvara, se seamănă la sfârşitul lunii aprilie şi se recoltează după 70 de zile. Peţiolii se detaşează manual, unul câte unul, de preferat dimineaţa, când aceştia sunt turgescenţi şi se desprind uşor de plantă. Atât frunzele cât şi legăturile de peţioli (câte 6-8 bucăţi) trebuie valorificate în cel mult zece zile, fiind păstrate în condiţii de umiditate mare (95%) şi aproape de zero grade. Deoarece cultura lui Dorin Szilagyi nu are scop comercial, toţi prietenii familiei din Săcueni au primit în dar zeci de kilograme de verdeţuri proaspete.
"Mangoldul este o plantă mai puţin cultivată decât alte legume din grupă, precum salata ori spanacul, însă cu o importanţă la fel de mare ca şi celelalte legume. Este pasionant să o cultiv şi să o studiez, ajutat desigur de soţia mea, Monica", a spus inginerul.
Cele şapte soiuri studiate au nume exotice - Verte a carde blanche 3, Rainbow, Charlotte, Liscia verde da taglio, Bright yellow, Lucullus şi Carde Blanche Ampuis. Unele sunt soiuri extratimpurii, altele au gust excepţional (Lucullus), altul este mai decorativ (Charlote), Rainbow se prezintă într-o colecţie de culori, Taglio se reface foarte repede după recoltare, iar Ampuis are peţiolii foarte laţi, de 10-12 cm şi lungi până la 45 de cm, oferind o consistentă parte comestibilă.
Frunzele, netede sau gofrate, se pot folosi crude în salate sau în sosuri, supe, budinci, plăcinte sau pentru sarmale. Pe măsură ce se maturizează, gustul amărui se accentuează, dar dispare prin gătire, devenind mai delicat decât cel al spanacului gătit.
Peţiolul poate fi de diferite culori şi nuanţe, alb, verde, galben strălucitor, violet, roşu intens şi se poate consuma ca şi rubarba, având un gust asemănător cu conopida.
În ultima vreme, datorită varietăţii coloristice, mangoldul se cultivă din ce în ce mai mult şi ca plantă ornamentală.
La noi în ţară, mangoldul este puţin cunoscut, cultivat mai des în sudul Transilvaniei de către amatori, mai ales varietăţile pentru frunze şi mai puţin pentru peţioli. De multe ori este comercializat sub denumirea spanac.
În lume, mari cultivatori sunt în SUA, Japonia şi India. În Uniunea Europeană, pe primul loc se află Italia, cu circa 4.000 de hectare în câmp şi 250 de hectare în spaţii protejate, cu o producţie de 30-42 de tone la hectar, Franţa, cu 2.000 de hectare, în special în sud şi Spania, cu circa 1.200 de hectare. AGERPRES/(A - autor: Eugenia Paşca, editor: Nona Jalbă, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Dâmbovița: Incendiu într-un bloc de locuințe din orașul Titu; 15 persoane evacuate, două transportate la spital
Pompierii au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit, luni seară, în interiorul unui apartament situat într-un bloc de locuințe din orașul Titu, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dâmbovița. La fața locului au ajuns trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială pentru interven
Argeș: O fată de 15 ani a murit după ce trotineta electrică pe care se afla s-a răsturnat
Doi adolescenți au căzut cu trotineta electrică, luni seară, pe un drum județean din comuna argeșeană Călinești, în urma accidentului survenind decesul unei fete de 15 ani. 'Din verificările preliminare, efectuate de polițiștii Formațiunii Rutiere Topoloveni, a rezultat că un minor de 16 ani, din Ștefănești, care conducea o trotinetă
Alba: Motociclist lovit de un fulger; el a fost resuscitat și transportat la spital
Un motociclist a intrat în stop cardio-respirator după ce ar fi fost lovit de un fulger, luni, în timp ce se afla pe un drum județean de pe Valea Sebeșului, în județul Alba. 'Din primele verificări efectuate de către polițiști, a reieșit că un tânăr de 26 de ani, din localitatea Pianu de Jos, în timp ce se afl
Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,6, s-a produs luni după-amiaza în județul Buzău
Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,6, s-a produs luni după-amiaza, la ora 16:18, în județul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Cutremurul s-a produs la adâncimea de 121,2 km în apropierea următoarelor orașe: 50
Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire (prognoză)
Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire în majoritatea regiunilor, în timp ce precipitațiile vor fi prezente, în anumite intervale, până la începutul lunii mai, reiese din prognoza publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pent
Familia Regală a României: Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har
Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har pentru oamenii de pe tot globul, indiferent de religia lor, mai ales pentru cei aflați în nevoie, a transmis Familia Regală a României. ''Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Consort au aflat cu nespusă tristețe vestea trecerii la Domnul a Sanc
IGPR: Peste 240 de persoane au murit și circa 520 au fost rănite grav în accidente rutiere în ianuarie-martie
Peste 240 de persoane au decedat și circa 520 au fost rănite grav în aproximativ 700 de accidente rutiere înregistrate în intervalul ianuarie-martie la nivel național iar comparativ cu situația similară din 2024 a scăzut cu 18,5% numărul accidentelor, cu 21,5% cel al morților și cu 20% cel al răniților grav. Potrivit unui com
Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc în 2019 să îi poarte numele
Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunțat luni că va propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc până la altarul de unde a oficiat Liturghia Pontificală, în anul 2019, să îi poarte numele. De asemenea, un steag negru a fost arborat pe clădirea Primăriei Miercurea-Ciuc, după anunțul privind
Prahova: Incendiu la o chilie a mănăstirii Ghighiu
Un incendiu a izbucnit, luni dimineață, la o chilie a mănăstirii Ghighiu, focul fiind stins rapid de către un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în zonă. Potrivit datelor comunicate de Gruparea de Jandarmi Mobilă ''Matei Basarab'' Ploiești, un echipaj care participă la misiunea de menținere a ordinii publice &ic
Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată
Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br
INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr
VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în