logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Aproape 150 de persoane, la tururile ghidate de arhitectură Art Nouveau, la Târgu Mureş

Image

În jur de 150 de persoane au participat la tururile ghidate de arhitectură Art Nouveau de la Târgu Mureş, organizate de Institutul Naţional al Patrimoniului, la sfârşitul acestei săptămâni, care au inclus Palatul Administrativ şi Palatul Culturii, cele mai reprezentative clădiri ale municipiului.

"Am avut în total 145 de persoane care au participat la tururile ghidate Art Nouveau de la Târgu Mureş. Cel mai mic participant a avut trei luni. Ziua Mondială Art Nouveau (ZAN) se organizează de 6 ani în Europa, iar la Târgu Mureş turul este organizat pentru al doilea an consecutiv. În România, Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) a organizat 14 tururi ghidate gratuite de arhitectură Art Nouveau în Constanţa, Târgu Mureş şi Timişoara, iar acestea au inclus şi Tururile 'Secession' din Târgu Mureş. Acestea a fost organizate împreună cu Muzeul Judeţean Mureş, cu sprijinul ghizilor Oniga Erika, dr. Kálmán Attila şi Lukacs Katalin, şi de Consiliul Judeţean Mureş", a declarat, luni, pentru AGERPRES, Sanda Viţelar, organizator din partea Consiliului Judeţean Mureş.

În cadrul turului au fost prezentate clădiri emblematice din centrul oraşului, precum Palatul Culturii şi Palatul Administrativ, Palatul Pensiilor, clădirea Camerei de Comerţ şi Industrie, Casa Feigenbaum, Vila Radó, Colegiul Reformat, opere ale arhitecţilor Dezső Jakab, Marcell Komor, Radó Sándor, Várady Árpád, arhitecţi reprezentativi pentru curentul Secession.

Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES

 

"Palatul Culturii şi Palatul Administrativ sunt cele mai importante clădiri în stil Secession din Târgu Mureş. În urmă cu 114 ani, în 4 iulie 1904, primarul de numele căruia se leagă Târgu Mureşul modern, Bernády György, prezenta membrilor Comisiei Juridice întruniţi în vechea clădire a primăriei planurile sale îndrăzneţe, care aveau să schimbe definitiv faţa vechiului târg de provincie şi să îl facă un oraş elitist în doar 10 ani. Acesta a fost începutul construirii unui Târgu Mureş modern, care se remarcă şi acum prin două clădiri monumentale, Palatul Administrativ şi Palatul Culturii", a arătat Sanda Viţelar.

Palatul Administrativ, construit între 1905-1907, se remarcă prin turnul înalt de 50 m, în care există un orologiu cu cadrane pe toate cele patru laturi, iar bătăile de clopot pot fi auzite din sfert în sfert de oră în tot oraşul.

Întrucât se dorea construirea unei clădiri monumentale ca sediu al primăriei, în februarie 1905 s-a lansat un concurs de proiecte, iar până în 30 aprilie erau deja înscrise 14. Concursul a fost câştigat de doi arhitecţi din Budapesta - colegi de lojă masonică cu primarul - cu proiectul 'Reşedinţă', Kommor Marcell şi Jakab Dezso, care au prezentat un proiect în stil neobaroc.

La încredinţarea lucrării, în 1906, membrii consiliului le-au dat celor doi arhitecţi şi proiectele clasate pe locurile doi şi trei, iar din combinarea acestora a reieşit un proiect în stilul secession, care a costat în final 700.000 de coroane.

Istoricul de artă Erika Oniga a precizat că pentru realizarea acestei opere de artă ornamentele ceramice au fost achiziţionate de la Fabrica Zsolnay din Budapesta, care a livrat material identic cu majolica aflată pe Muzeul de Artă Industrială din Budapesta, apoi s-au achiziţionat mozaicuri din sticlă, iar lucrările de stuco-marmură au fost executate cu antreprenorul care a realizat elementele artistice ale Palatului Regal din Buda.

Edificiul are trei niveluri, o curte închisă, dispune de un rezalit central înalt şi rezalite de colţ mai joase, iar în faţa clădirii se află un ieşind, special conceput pentru accesul trăsurilor. Clădirea era concepută în aşa fel încât prin faţă să intre cei care veneau cu trăsurile, iar prin intrările laterale, angajaţii şi cei care veneau pe jos la primărie.

Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES

 

Arhitectura holului, cu plafonul boltit în neogotic şi sprijinit pe coloane din marmură sculptate, cu vitralii în culori pastelate, e asemănătoare celei a Sălii Cavalerilor din Castelul de la  Hunedoara.
Pe parcursul anilor, în special în perioada comunistă, asupra clădirii au avut loc o serie de intervenţii nefericite, însă în urma restaurărilor ulterioare, unele elemente originale au fost recuperate. O foarte mare pierdere pentru Palatul Administrativ este vitraliul de mari dimensiuni care trona pe faţada clădirii şi care a fost spart la Revoluţia din 1989.

 

Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES

 

Din 1962 până în 1989, clădirea a adăpostit Comitetul Judeţean la PCR, iar acum clădirea este sediul administrativ al Consiliului Judeţean şi al Prefecturii Mureş.

În perioada 1911 şi 1913, tot în mandatul acestui lui Bernady, lângă Palatul Primăriei, denumit acum Palatul Administrativ, a fost construit Palatul Culturii, de asemenea o operă de artă construită în stil secession - care a costat în jur de 600.000 de coroane. Aceasta a fost dotată cu o orgă fabricată de fraţii Rieger, care funcţionează şi astăzi. Orga de la Târgu Mureş a fost construită în 1913 de fraţii Rieger din Jägesdorf, era unică în Centrul şi Estul Europei la acea vreme, are 4.488 de tuburi, 78 de registre, trei claviaturi şi pedalier complet şi peste 100 ani de funcţionare aproape neîntreruptă.

Orga se află în Sala Mare a Palatului Culturii, o sală considerată 'monumentală şi solemnă', care are trei etaje, iar pe scena acesteia au concertat artişti renumiţi precum Pablo Cassals, Jan Kubelik, George Enescu, David Ojsztrah, Bartók Béla şi mulţi alţii.

Faţada principală a clădirii este decorată cu altoreliefuri turnate în bronz, situate la baza ferestrelor, pe faţadă tronează un mozaic de mari dimensiuni care reprezintă omagiul adus de către diferitele stări sociale ale oraşului patriei-mamă - la acea vreme Ungaria, iar pe latura mai mică a clădirii sunt mozaicuri realizate de artistul de talie europeană Miksa Róth, reprezentând alegorii muzicale şi motive vegetale.

Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES

 

Atât pe faţada secundară, cât şi pe colţurile clădirii există o serie de balcoane, cele de pe colţurile clădirii sunt de mici dimensiuni, bogat împodobite cu sculpturi reprezentând motive florale şi forme geometrice. Balconul de pe faţada principală este fastuos, plin de culoare, având un mozaic cu teme florale şi motive populare sculptate.

Ferestrele Palatului Culturii din Târgu Mureş conţin scene din basme, balade şi legende maghiare, iar interiorul Palatului Culturii a fost pictat de Kriesch Aladár, fondatorul Şcolii din Gödöllő (Ungaria), care a folosit artizanatul şi motivele populare din regiune. Holul este decorat cu opt fresce realizate de artişti ai şcolii din Gödöllő, care ilustrează motive şi balade populare maghiare şi româneşti, basoreliefuri din bronz, iar pe lateral sunt fixate oglinzi veneţiene încadrate în marmură lustruită.

Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES

 

Cele două scări de marmură albă de Carrara încadrează Sala de concerte, iar în casa scărilor există vitralii reprezentând personalităţi ale istoriei şi culturii din secolul al XIX-lea.

Sala mică a Palatului Culturii are 300 de locuri şi este dedicată concertelor de cameră şi conferinţelor, iar Sala Oglinzilor prezintă două oglinzi veneţiene pe laturi şi 12 compoziţii în vitralii, cu scene inspirate din folclorul secuiesc.

Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES

 

Palatul Culturii din Târgu Mureş mai adăposteşte o pinacotecă cu o colecţie valoroasă de tablouri, 68 de tablouri donate de statul ungar, în valoare de 162.242 coroane de aur şi 8 tablouri donate de statul român şi o galerie de artă românească modernă. (AGERPRES/(A, AS - autor: Dorina Matiş, editor: Karina Olteanu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 18

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 21-04-2025 21:10

Clopote trase zilnic până la înmormântarea Papei Francisc, în bisericile din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș

Clopotele din toate bisericile greco-catolice din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș, cea mai mare Eparhie a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, vor fi trase zilnic la ora 12:00, până la înmormântarea Papei Francisc. 'Până la înmormântarea Sfântului Părinte, în toate biser

Culte 21-04-2025 20:20

Alba: Slujbă celebrată în 'Mica Romă' pentru odihna sufletului Papei Francisc

O Sfântă și Dumnezeiască Liturghie Arhierească pentru odihna sufletului Papei Francisc a fost celebrată, luni seara, de către episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Cristian Crișan, alături de opt preoți, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj, unde, cu acest prilej, a fost expus și tronul pe care S

Culte 21-04-2025 14:27

Cardinalul Lucian: Papa Francisc, un exemplu de dăruire și credință

Memoria Papei Francisc va fi păstrată cu recunoștință în inimile tuturor celor care au găsit în cuvintele sale un îndemn spre o lume mai dreaptă, mai frățească și mai umană, a transmis, luni, Cardinalul Lucian Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, amintind de vizita pe care suveranul pontif a efectuat-

Culte 21-04-2025 13:37

Arhiepiscopul Mitropolit de București: Papa Francisc a schimbat modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne

Papa Francisc a schimbat fundamental modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne și va rămâne în istorie ca un reformator îndrăzneț, a transmis luni Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă. ''Astăzi, în Lunea Paștelui, când sărbătorim Învierea Domnului

Culte 21-04-2025 12:15

Patriarhul Daniel: Papa Francisc - o personalitate a creștinătății contemporane; Pontificatul său lasă o amprentă profundă

Papa Francisc reprezintă o personalitate a creștinătății contemporane, Pontificatul său lăsând o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Romano-Catolice, a transmis Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel. ''Am primit, cu adâncă tristețe, vestea trecerii din această lume a Papei Francisc, o ve

Cultura - Media 21-04-2025 10:00

REPORTAJ Timiș: O viață ca o poveste, din Cernăuți la Timișoara, descrisă în acuarelele Virginiei Baz Baroiu expuse la MNArT

Cine intră în Muzeul Național de Artă Timișoara (MNArT) până la sfârșitul lunii iulie va descoperi o parte din istoria României, de la finalul perioadei interbelice și ce a urmat până aproape de prezent. Foto: (c)

Culte 20-04-2025 09:41

Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc

O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.

Cultura - Media 20-04-2025 08:13

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu

Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p

Culte 20-04-2025 01:28

VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v

Culte 19-04-2025 18:46

VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul

Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina

Culte 19-04-2025 08:00

Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui

Cultura - Media 18-04-2025 21:40

Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi

Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa

Culte 18-04-2025 14:50

Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui

IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru

Cultura - Media 18-04-2025 12:02

Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici