REPORTAJ Arta tatuajului intră din ce în ce mai mult în pielea femeilor

Transilvania Tattoo Expo, ediţia a zecea, desfăşurată în weekend la Sibiu, reuneşte unii dintre cei mai mari tatuatori din lume, având ca temă "Ink & Iron". Pasionaţii de tatuaje - numărul femeilor fiind în creştere - îşi transformă corpul într-o "pânză vie" pentru artişti şi dau frâu liber imaginaţiei, cu mai mult curaj şi credinţă în această artă.
Una dintre cele mai mari lucrări definitivate la Sibiu îi aparţine lui Costi Azoiţei, preşedintele Asociaţiei de Tattoo şi Piersing din România, printre cei mai cunoscuţi tatuatori români prin desenele sale de dimensiuni impresionante. Costi a realizat de data aceasta o imagine regăsită mai degrabă pe pereţii unei biserici - Arhanghelul Mihail care îl învinge pe diavol. Un tânăr din Suceava îşi tatuează arhanghelul pe tot spatele, ca să-l protejeze şi ca o dovadă de dragoste faţă de fratele său, pe care îl cheamă Mihai.
"Eu m-am apucat de lucrarea aceasta anul trecut. Numai că eu sunt în Bucureşti, el este la Suceava, foarte greu ne-am întâlnit. Şase şedinţe. El este o persoană foarte credincioasă şi a dorit să şi-l facă pe Sfântul Mihail pe spate cu diavolul jos. Este un tatuaj reuşit, bun de pus la colecţie. Tatuajul este o artă, ceea ce mulţi contestă acest fapt, dar de fapt este o artă. Aici nu îţi permiţi greşeli. Noi, tatuatorii, facem şi picturi pe pânză şi acolo e altceva. Am o pânză acasă, pe care lucrez, cred că am şters-o de zece ori. Eu am lucrat foarte mult pe spate. La un moment dat, cred că eram singurul tatuator din România care aveam piese mari, gen spate întreg, picioare întregi, braţe", a declarat, pentru AGERPRES, Costi Azoiţei.
Artistul explică de ce îşi face cineva un tatuaj pe spate, o zonă pe care nu o poate vedea.
"Pentru că eşti un iubitor de artă la purtător. Şi pe spate poţi să desfăşori o pictură mult mai complexă. Tatuajul îl faci pentru tine şi ştii că îl ai acolo", arată Azoiţei.
Suceveanul care şi l-a tatuat pe Arhanghelul Mihail a trebuit să suporte ore întregi durerea pentru ca acest desen să fie gata. Practic a fost nevoie de cinci şedinţe ca Arhanghelul Mihail să poată să-l învingă pe diavol şi în acest desen pe piele.
"Pe fratele meu îl cheamă Mihai şi pentru că mi-am făcut toată familia - însemnând bunică, bunic, tată, mamă -, am zis să îl pun şi pe fratele meu cumva. Şi am eu o oarecare legătură altfel cu Arhanghelul. Mă tatuez de patru ani. Am vrut să mă tatuez mai de mult, nu am făcut-o şi m-am dus la Costi să îmi facă portretul bunicii mele", spune Bodo, tânărul care îl va purta pe Arhanghel pe spate pentru tot restul vieţii.
Întrebat dacă celor din familia sa le place să îşi vadă portretele tatuate pe pielea lui, Bodo a spus că singurul care nu este de acord este bunicul său, care nu înţelege această artă la cei 87 de ani ai săi.
Deja, tatuajul înseamnă tendinţe, stiluri, moduri de a colecţiona o altă artă, una care îţi schimbă total nu doar pielea, dar şi viaţa. Unii tineri caută noul şi ajung să îşi modifice vechile tatuaje cu altele care se suprapun.
Dacă o pictură de pe peretele unei biserici a fost făcută pe spatele unui sucevean, portretul unei fete pasionate de muzica punk a fost pictat pe gamba unui băiat. Tatuatorul Marius Barbu, zis şi Moshu, a realizat în nouă ore la Sibiu portretul acestei fete, şi-a pus şi semnătura pe piciorul unui tânăr care se declară "un colecţionar de tatuaje şi artă". Acest tânăr mărturiseşte că nici el nu mai ştie câte desene are pe piele, dar pasiunea lui este atât de mare, încât a ajuns să lucreze într-un salon de tatuaje.
"Acest tatuaj nu are nimic de a face cu benzile desenate, am vrut să facem un tatuaj new school. Este vorba de o punk-istă. Voiam ceva colorat şi aşa a ieşit. A durat nouă ore, doar cu o pauză. Mă tatuez de vreo opt ani şi mai serios, de cinci. Primul tatuaj era unul tribal şi acum nu mai există, este acoperit. Era pe spate şi mi-am făcut tot spatele şi nu se încadra cu modelul nou, a trebuit să-l acoperim. De ce mă tatuez? Colecţionez de la diverşi artişti. Îmi place arta în general", spune Bodo.
Dacă ar fi să le dea un sfat celor care ezită să îşi facă un tatuaj, ar fi acesta: "să nu ezite, dar să se ducă doar cu o idee, nu cu un model, şi să lase artistul să îşi facă treaba".
Nici el nu ştia cum o să arate fata de pe gamba lui, dar a fost decis să o poarte cu el tot restul vieţii.
Românii care se tatuează nu arată într-un anume fel, nu mai sunt stigmatizaţi şi au profesii şi vârste diferite.
"Acum câteva zile a venit un domn la costum, cu diplomatul. Am zis: vai, Dumnezeule, ce se întâmplă? Şi când colo, îl văd că se tatua. Nici nu deschisesem bine convenţia şi se tatua. Era la zece dimineaţa. Sau am avut oameni în vârstă, trecuţi de 70 de ani, care au venit să îşi facă tatuaje", povesteşte Ovidiu Popârţan, organizatorul convenţiei de tatuaje de la Sibiu, cea mai veche din România.
Popârţan este primul din România care a obţinut autorizaţie pentru a desfăşura acest gen de activitate.
La această ediţie de la Sibiu, numărul fetelor care s-au tatuat aproape l-a întrecut pe cel al băieţilor. Nu a fost o întâmplare, aceasta este o realitate: româncele au prins curaj şi se tatuează tot mai mult.
"În ultimul timp, şi fetele au început să prindă mai mult curaj şi apelează la tatuaje mult mai mari, picioare întregi, braţe întregi. Vor să aibă un tatuaj mult mai elaborat", mai spune Costi Azoiţei, cel care va organiza în toamnă convenţia de la Bucureşti.
Unul dintre scopurile celor doi organizatori este să educe publicul din România. Popârţan este unul dintre vechii tatuatori români, are corpul plin de tatuaje. Este convins că nu poţi fi credibil în faţa clientului, dacă nu ştii cum e să fii tatuat.
"La ora actuală, tatuajul este foarte popular. (...) Tatuajul nu este o manoperă, este o atitudine, un stil de viaţă. În branşa asta, nu poţi să vinzi un produs dacă nu crezi în el, nu îl ai pe tine", arată Ovidiu Popârţan.
Cei care se tatuează trebuie să ştie că pe urmă nu mai pot face plajă şi trebuie să aibă mai mare grijă de pielea lor. Există şi recomandări pentru cei care merg prima dată să se tatueze.
"Înainte de a te tatua, trebuie să te hidratezi, să te hrăneşti, să dormi liniştit, să fii odihnit când vii la şedinţele de tatuaj. Trebuie să ai grijă de tatuajul tău, să nu-l expui la soare, să îl îngrijeşti, să-l dai cu creme după ce s-a vindecat, să te hidratezi. Contează modul tău de viaţă foarte mult. Cu cât eşti tu mai sănătos, cu atât rezistă şi tatuajul mai bine", subliniază Costi Azoiţei.
Tinerii ar trebui să se gândească foarte bine de ce se tatuează şi mai ales unde, recomandă artiştii.
"Din păcate, în ultima vreme, tineretul a început să apeleze la tatuajele mai vizibile. Înainte, când ne-am apucat noi de tatuaje, încercam să le ascundem, să le facem în zone cât mai greu accesibile vizual. Acum, tineretul a prins tupeu: tatuaje pe gât, pe pumn. Ei nu au niciun tatuaj, dar au tatuaje pe pumn. Din punctul meu de vedere, ca un artist old school, faţa, gâtul, pumnul trebuie să rămână ultimele zone tatuate, pentru că nu se ştie niciodată ce vei întâmpina în viaţa ta, va trebui să îţi schimbi jobul", mai afirmă Costi Azoiţei.
Persoanele alergice trebuie să ştie că există nuanţe interzise în unele ţări, pentru că pigmenţii provoacă alergii.
"În mare parte, pigmenţii de culoare din tatuaj îi găseşti în acadeaua pe care o dai copilului. Deci, dacă este alergic la acadeaua respectivă, poate să fie şi la tatuaj. (...) Am observat foarte multe persoane care sunt vegane şi raw vegane şi cu imunitatea la pământ", precizează Costi Azoiţei.
Ovidiu Popârţan completează: "Tatuajul este o decizie pe viaţă, asupra căreia nu mai poţi să revii. Pielea nu va mai fi la fel. Sunt joburi şi situaţii incompatibile cu tatuajul".
Convenţia de la Sala "Transilvania" din Sibiu a fost împărţită pe mai multe zone Chill Out, Food & Drinks, ateliere creative, joacă pentru copii. Evenimentul se încheie duminică. AGERPRES/(A - autor: Isabela Paulescu, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Dâmbovița: Incendiu într-un bloc de locuințe din orașul Titu; 15 persoane evacuate, două transportate la spital
Pompierii au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit, luni seară, în interiorul unui apartament situat într-un bloc de locuințe din orașul Titu, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dâmbovița. La fața locului au ajuns trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială pentru interven
Argeș: O fată de 15 ani a murit după ce trotineta electrică pe care se afla s-a răsturnat
Doi adolescenți au căzut cu trotineta electrică, luni seară, pe un drum județean din comuna argeșeană Călinești, în urma accidentului survenind decesul unei fete de 15 ani. 'Din verificările preliminare, efectuate de polițiștii Formațiunii Rutiere Topoloveni, a rezultat că un minor de 16 ani, din Ștefănești, care conducea o trotinetă
Alba: Motociclist lovit de un fulger; el a fost resuscitat și transportat la spital
Un motociclist a intrat în stop cardio-respirator după ce ar fi fost lovit de un fulger, luni, în timp ce se afla pe un drum județean de pe Valea Sebeșului, în județul Alba. 'Tânărul care ar fi fost lovit de fulger, în timp ce conducea o motocicletă pe DJ 704A, are 26 de ani și este din localitatea Pianu de Jo
Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,6, s-a produs luni după-amiaza în județul Buzău
Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,6, s-a produs luni după-amiaza, la ora 16:18, în județul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Cutremurul s-a produs la adâncimea de 121,2 km în apropierea următoarelor orașe: 50
Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire (prognoză)
Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire în majoritatea regiunilor, în timp ce precipitațiile vor fi prezente, în anumite intervale, până la începutul lunii mai, reiese din prognoza publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pent
Familia Regală a României: Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har
Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har pentru oamenii de pe tot globul, indiferent de religia lor, mai ales pentru cei aflați în nevoie, a transmis Familia Regală a României. ''Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Consort au aflat cu nespusă tristețe vestea trecerii la Domnul a Sanc
IGPR: Peste 240 de persoane au murit și circa 520 au fost rănite grav în accidente rutiere în ianuarie-martie
Peste 240 de persoane au decedat și circa 520 au fost rănite grav în aproximativ 700 de accidente rutiere înregistrate în intervalul ianuarie-martie la nivel național iar comparativ cu situația similară din 2024 a scăzut cu 18,5% numărul accidentelor, cu 21,5% cel al morților și cu 20% cel al răniților grav. Potrivit unui com
Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc în 2019 să îi poarte numele
Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunțat luni că va propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc până la altarul de unde a oficiat Liturghia Pontificală, în anul 2019, să îi poarte numele. De asemenea, un steag negru a fost arborat pe clădirea Primăriei Miercurea-Ciuc, după anunțul privind
Prahova: Incendiu la o chilie a mănăstirii Ghighiu
Un incendiu a izbucnit, luni dimineață, la o chilie a mănăstirii Ghighiu, focul fiind stins rapid de către un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în zonă. Potrivit datelor comunicate de Gruparea de Jandarmi Mobilă ''Matei Basarab'' Ploiești, un echipaj care participă la misiunea de menținere a ordinii publice &ic
Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată
Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br
INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr
VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în