logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Mureş: Primul sas emigrat în America, presupusul descoperitor al Pietrei filosofale, între părinţii naţiunii americane

Imagine din galeria Agerpres

Una dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectură din Cetatea Medievală a Sighişoarei, "Casa cu Cerb", ascunde între zidurile sale o parte din povestea unui copil născut la Daia, în apropiere de Sighişoara, care a devenit unul dintre părinţii naţiunii americane, în jurul căruia s-a ţesut şi mitul că ar fi deţinut reţeta secretă a Pietrei filosofale.

Este vorba despre Johann Kelp, al cărui nume a fost apoi latinizat în Johannes Kelpius.

S-a născut în 1673, în apropiere de Sighişoara, în familia preotului luteran Georg Kelp, şi a fost primul sas din Transilvania care a emigrat în America.


"Casa cu Cerb este una dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectură din Cetatea Sighişoarei, dar pe lângă istoria arhitectonică aceasta a fost o locuinţă. Între locatarii acestei case s-au regăsit şi membrii familiei Kelp, iar un reprezentant al acestei familii, Johann Kelp, devenit Johannes Kelpius, a ajuns în America de Nord, în 1694. A fost fiu al oraşului, a făcut studii religioase la Universitatea din Altdorf (Germania) şi, fiind marcat de o efervescenţă religioasă, aderă, la Amsterdam, la o grupare a rozacrucienilor (Ordinul iniţiatic al Cavalerilor Roza Cruce este strâns legat de mistica alchimiei, a căutării Pietrei filosofale, n.r.). Va pleca apoi la Londra, apoi va traversa Atlanticul până în zona Pennsylvaniei, unde a pus bazele unei colonii care se numea Germantown. Probabil că majoritatea membrilor acestei colonii era germani. În cele din urmă va ajunge şi liderul acestei grupări şi va compune cântece religioase, va avea preocupări astronomice, va intra în contact cu populaţia băştinaşă, cu amerindienii, şi va locui ca un ascet într-o peşteră. Nu pare un personaj foarte interesant la prima vedere, dar el nu este cunoscut în ţara de baştină, ci în America, unde este cunoscut ca făcând parte dintre pionierii europeni care ajung în America şi unul dintre părinţii naţiunii americane de astăzi", a declarat, pentru AGERPRES, directorul Muzeului de Istorie din Sighişoara, Nicolae Teşculă.

Teşculă a spus că în Philadelphia există şi acum o societate numită Kelpiana, la fel şi grota în care acesta a locuit, denumită "Grota lui Kelpius", din Wissahickon Valley Park, care este un obiectiv turistic extrem de important pentru acea zonă.

Ajuns în America, Johannes Kelpius (1673-1708) a devenit cunoscut ca teolog, scriitor şi muzician, fiind considerat unul dintre liderii mişcării spirituale pietiste. Acesta a călătorit spre Pennsylvania împreună cu 40 de discipoli pentru a întemeia o colonie în care să aştepte sfârşitul lumii şi a doua venire a Mântuitorului, care, pe baza calculelor sale şi a maestrului său, trebuia să fie anul 1694.

"Locuind în grota sa, Johannes Kelpius nu a apucat să vadă sfârşitul lumii, aşa cum nu a apucat să vadă materializată nici unirea Statelor Unite ale Americii, întrucât s-a stins devreme, la vârsta de 35 de ani. Evident că nu a ajuns să vadă semnată nici Declaraţia de Independenţă a SUA, din 4 iulie 1776", a subliniat Teşculă.

Documentele vremii arată că Johannes Kelpius a rămas orfan de tată pe când avea 12 ani, însă a fost ajutat financiar de câţiva apropiaţi ai familiei. A urmat astfel Şcoala din Deal de la Sighişoara, unde a dobândit cunoştinţe de ebraică, latină şi greacă veche, apoi a plecat în Germania unde a studiat la Tubingen şi Leipzig, după care s-a înscris la Universitatea din Altdorf.

La vârsta de 16 ani avea un masterat în Teologie şi avea scrise câteva lucrări, devenind discipol al lui Johann Jacob Zimmermann (1642-1693), matematician, astronom şi teolog, care a prezis o venire iminentă a Împărăţiei lui Dumnezeu. Zimmerman a murit chiar înainte de plecarea grupului în America şi astfel Johannes Kelpius a devenit conducătorul acestui grup. După moartea lui Johannes Kelpius, în jurul personalităţii lui s-a creat şi o adevărată legendă, care spune că acesta a deţinut reţeta secretă a legendarei Pietre Filosofale.

"Neavând un ucenic de încredere căruia să-i încredinţeze puterea descoperirii sale, se spune că Kelpius ar fi ascuns Piatra filosofală şi toate studiile sale într-o cutie (numită Arcanum) şi le-ar fi aruncat în apele râului Schuykill. Legenda spune şi că atunci când cutia a atins apa, văzduhul s-a aprins ca într-o explozie de lumină şi zgomot asurzitor", se arată într-o legendă reprodusă de site-ul Poveşti Săseşti.

Piatra filosofală este considerată a fi o substanţă (alte surse susţin că este o piatră) cu ajutorul căreia alchimiştii credeau că pot transforma metalele inferioare în aur, însă este considerată şi o licoare magică care avea puterea să vindece toate bolile, fiind elixirul tinereţii.

La moartea sa, survenită din cauza tuberculozei, Kelpius avea deja o colecţie de imnuri originale, muzică de meditaţii, o carte de meditaţii şi rugăciuni - "A Short, Easy and Comprehensive Method of Prayer" şi un jurnal care cuprinde corespondenţa cu diferite personalităţi ale vremii.

Site-ul Poveşti Săseşti în plasează pe Johannes Kelpius în galeria "saşilor vizionari şi excentrici care au scris istorie printr-un destin ieşit din comun", alături de exploratorul Franz Binder, născut în Sebeş (Alba), primul european care s-a aventurat pe Nilul Superior, sau de Johann Martin Honigberger, născut la Braşov, medic de curte al maharajahului Ranjit Singh (Lahore, Pakistan), cel care a dat personajul romanului lui Mircea Eliade.

Cât despre "Casa cu Cerb" din Cetatea Medievală a Sighişoarei, cel mai faimos membru al familiei Kelp despre care îşi amintesc istoricii este Martin Kelp (1659-1694), despre care se spune că a studiat teologia şi limbile vechi, fiind un cunoscător al limbii ebraice şi întemeietorul actualei biblioteci documentare a Muzeului de Istorie al Sighişoarei.

"În secolul XVII a ajuns să lucreze şi la şcoala din oraş şi va dona cărţile sale şcolii, astfel punând bazele primei biblioteci documentare din Sighişoara şi din împrejurimi, care numără peste 30.000 de volume. Este fosta bibliotecă a Gimnaziului Evanghelic. Se pare că la moartea principelui Transilvaniei, Mihai Apafi I, în 1690, îi va scrie şi un epitaf în limba ebraică, ceea ce este un lucru extraordinar", a precizat directorul Muzeului de Istorie din Sighişoara.

"Casa cu Cerb" este construită în stil renascentist, specific acestei zone, iar numele casei vine de la fresca şi coarnele de cerb în mărime naturală, cu capul şi trofeul, care sunt amplasate pe muchia imobilului.

"Casa arată tradiţia din secolul al XVII-lea de a picta interiorul şi exteriorul clădirii. Unele dintre clădiri, cum e şi 'Casa Fronius' din Cetatea Medievală, arată faptul că multe dintre clădiri au fost pictate şi au aparţinut unor familii reprezentative. Astăzi doar câteva s-au păstrat (...) Inscripţia de pe zid precizează că, după ce a fost distrusă în incendiul din 1676, casa a fost reconstruită de proprietarul ei de atunci, Michael Deli, unul dintre primarii Sighişoarei", a arătat Teşculă.

Casa a fost restaurată la începutul anilor 2000 de de fundaţia Messerchmit din München. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Oana Popescu, editor online: Gabriela Badea)

Afisari: 28

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 21-04-2025 21:10

Clopote trase zilnic până la înmormântarea Papei Francisc, în bisericile din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș

Clopotele din toate bisericile greco-catolice din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș, cea mai mare Eparhie a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, vor fi trase zilnic la ora 12:00, până la înmormântarea Papei Francisc. 'Până la înmormântarea Sfântului Părinte, în toate biser

Culte 21-04-2025 20:20

Alba: Slujbă celebrată în 'Mica Romă' pentru odihna sufletului Papei Francisc

O Sfântă și Dumnezeiască Liturghie Arhierească pentru odihna sufletului Papei Francisc a fost celebrată, luni seara, de către episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Cristian Crișan, alături de opt preoți, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj, unde, cu acest prilej, a fost expus și tronul pe care S

Culte 21-04-2025 14:27

Cardinalul Lucian: Papa Francisc, un exemplu de dăruire și credință

Memoria Papei Francisc va fi păstrată cu recunoștință în inimile tuturor celor care au găsit în cuvintele sale un îndemn spre o lume mai dreaptă, mai frățească și mai umană, a transmis, luni, Cardinalul Lucian Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, amintind de vizita pe care suveranul pontif a efectuat-

Culte 21-04-2025 13:37

Arhiepiscopul Mitropolit de București: Papa Francisc a schimbat modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne

Papa Francisc a schimbat fundamental modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne și va rămâne în istorie ca un reformator îndrăzneț, a transmis luni Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă. ''Astăzi, în Lunea Paștelui, când sărbătorim Învierea Domnului

Culte 21-04-2025 12:15

Patriarhul Daniel: Papa Francisc - o personalitate a creștinătății contemporane; Pontificatul său lasă o amprentă profundă

Papa Francisc reprezintă o personalitate a creștinătății contemporane, Pontificatul său lăsând o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Romano-Catolice, a transmis Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel. ''Am primit, cu adâncă tristețe, vestea trecerii din această lume a Papei Francisc, o ve

Cultura - Media 21-04-2025 10:00

REPORTAJ Timiș: O viață ca o poveste, din Cernăuți la Timișoara, descrisă în acuarelele Virginiei Baz Baroiu expuse la MNArT

Cine intră în Muzeul Național de Artă Timișoara (MNArT) până la sfârșitul lunii iulie va descoperi o parte din istoria României, de la finalul perioadei interbelice și ce a urmat până aproape de prezent. Foto: (c)

Culte 20-04-2025 09:41

Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc

O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.

Cultura - Media 20-04-2025 08:13

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu

Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p

Culte 20-04-2025 01:28

VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v

Culte 19-04-2025 18:46

VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul

Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina

Culte 19-04-2025 08:00

Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui

Cultura - Media 18-04-2025 21:40

Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi

Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa

Culte 18-04-2025 14:50

Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui

IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru

Cultura - Media 18-04-2025 12:02

Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici