logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Mureş: Bucătarii români se adaptează principiilor Euro-Toques în ceea ce priveşte tradiţionalul, însă trebuie să lucreze la aranjarea în farfurie

Image

Fondatorul Euro-Toques România, Dumitru Burtea, acum preşedinte de onoare al asociaţiei şi membru pe viaţă al World Association of Chefs Societies (WACS), a declarat pentru AGERPRES că bucătăria românească tradiţională este extrem de gustoasă şi apreciată la nivel internaţional, însă este necesar ca aceasta să fie şi prezentată frumos în farfurie.

Dumitru Burtea, care este şi iniţiatorul Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (ANBCT), a spus că bucătarii profesionişti din România îmbrăţişează tot mai mult obiectivele Euro-Toques International (Comunitatea Europeană a Bucătarilor), care urmăreşte promovarea bucătăriei fiecărei ţări şi se asigură că nicio ţară nu se îndepărtează de meniurile tradiţionale, însă, în acelaşi timp, doreşte şi sănătatea din farfurie.

Astfel, pentru promovarea bucătăriei româneşti şi rearanjarea acesteia în farfurie, Euro-Toques România a început să organizeze tot mai multe evenimente în domeniu, astfel încât străinii au început să se mire de frecvenţa acestor prezentări şi festivaluri.

"Noi urmărim ca folosind ingredientele de care dispunem să dăm bucătăriei româneşti altă prezentare. Eu nu aş zice o bucătărie reinventată, cum spun tinerii, nu, eu spun să păstrăm tradiţia, dar să fie altfel aranjată în farfurie. Şi sunt aceste posibilităţi. (...) În ultimii ani, împreună cu membrii Euro-Toques, cu actualul preşedinte, Radu Zărnescu, am organizat foarte multe evenimente. Colegii noştri din străinătate s-au mirat cum de organizăm atâtea evenimente - salvarea peştelui durabil, lecţii de bucătărie, prezentarea preparatelor tradiţionale etc. Iată de ce: să îi învăţăm pe ceilalţi că tocana, sarmalele şi toate produsele tradiţionale trebuie expuse în vase care să scoată produsul în relief. Un preparat închis la culoare - sos, carne, ingrediente - trebuie să stea într-o în farfurie deschisă la culoare. Dacă toţi bucătarii ţin cont de ceea ce citesc şi văd, au posibilitatea şi avem cu toţii posibilitatea, ca ţară, să le oferim turiştilor o bucătărie adevărată. Pentru că bucătăria românească adevărată e foarte diversificată. E adevărat că sunt anumite preparate care solicită atenţie, un timp mai îndelungat. De exemplu, sarmalele se pregătesc din septembrie pentru Crăciun, adică pui varza la murat iar când o scoţi, zeama să fie limpede. Avem o bucătărie gustoasă, dar nu e foarte bine prezentată", a susţinut Dumitru Burtea.

Potrivit maestrului, bucătarii români au început să îşi dea seama că dacă nu au calitate şi nu prezintă în restaurante şi meniuri tradiţionale, sunt evitaţi de turişti.

"Turiştii aşteaptă preparate tradiţionale, fiindcă preparate mondiale găsesc şi la Viena, şi la Paris şi peste tot. Vor să servească preparate româneşti şi noi trebuie să ne străduim şi să facem demonstraţii în aceste evenimente, să arătăm ce înseamnă preparatul românesc, începând de la gustare, până la desert. Pentru asta mergem în noiembrie, cu mai multe echipe, la Cupa Mondială la Luxemburg. (...) Astăzi, prin participările internaţionale pe care le avem, avem posibilitatea aceasta - fie că e vorba despre sarmale, despre o tocăniţă, chiar aceşti mititei pentru care ne-am luptat la nivel european ca să obţinem dreptul de a-i fabrica în continuare. În calitatea pe care am avut-o la nivel european, mergând cu micii la sediul Parlamentului European (sunt convins că şi MADR s-a implicat şi europarlamentarii români care au această responsabilitate), am reuşit să prezentăm cu multă pasiune cum fabricăm aceşti mici şi, în acelaşi timp, cum oferim oamenilor dragi acest preparat. Am reuşit! Trebuie să ai motivaţie, dacă ai motivaţie şi îţi pregăteşti un proiect bine, indiferent în ce domeniu, ai câştig de cauză. Inventariind toate ţările, inclusiv Austria, care folosesc bicarbonat, şi gustând produsul nostru ni s-a spus, 'Ok, fabricaţi micii'. România e o ţară care beneficiază de un patrimoniu deosebit, vânat, legume şi, să nu neglijăm, Delta Dunării", a declarat Dumitru Burtea.

Fondatorul Euro-Toques România a arătat că, împreună cu membrii acestei organizaţii, precum şi cei ai ANBCT, acordă o atenţie deosebită Deltei Dunării, scopul fiind acela de protejare a peştelui durabil, cum este şi sturionul.

"Euro-Touques România menţine şi promovează patrimoniul culinar din România şi Europa şi a lansat mai multe proiecte care au ca scop păstrarea şi promovarea tradiţiilor culinare din România. Evident că un exemplu este Festivalul Peştelui Durabil, pe care îl organizăm anual la Constanţa, prin care se doreşte punerea în valoare a reţetelor cu peşte din Marea Neagră şi Delta Dunării. Proiectul cuprinde o expoziţie de artă culinară, un simpozion cu tematică, Live Cooking Show, concurs pentru bucătarii profesionişti, o competiţie culinară tip Black Box la cald, sesiuni de degustări pentru public. (...) Întorcându-mă din Franţa, am bătut la toate uşile, în anii '60, să creăm o academie. Între timp şi şcolile profesionale au dispărut, academia nu s-a făcut iar în aceste condiţii numai complexurile mari de restaurante mai pot să salveze şi să creeze un fel de rezervă de cadre, o pepinieră de bucătari şi de ospătari", a susţinut Dumitru Burtea.

 

Foto: (c) DORINA MATIŞ/AGERPRES


Asociaţia Naţională a Bucătarilor şi Cofetarilor din România a devenit membră a WACS în 1971 iar Dumitru Burtea a fost unul dintre iniţiatorii candidaturii României. În plus, participările sale internaţionale, nu mai puţin de 12 olimpiade, i-au adus titlul de membru pe viaţă al WACS.


"La nivel mondial, în WACS suntem membri din 1971 (în 1968 am depus candidatura). Prin Asociaţia Naţională a Bucătarilor şi Cofetarilor din România, începând din 1968, am încercat să devenim membri WACS, care atunci se numea Federation International de Cuisine. WACS încorporează 110 ţări membre şi organizează din patru în patru ani olimpiade (...). În urma prezenţei la 12 olimpiade şi congrese mondiale, conducerea WACS a decis să îmi acorde titlul de membru de onoare pe viaţă. Nu există nicio contradicţie între WACS, care e la nivel mondial, şi Euro-Toques International. Acest Euro-Toques este singura organizaţie profesională internaţională care menţine şi promovează Patrimoniul Culinar European, în 24 de ţări. Are alte preocupări faţă de WACS, care e la nivel global şi organizează olimpiade şi congrese; Euro-Toques urmăreşte promovarea bucătăriei fiecărei ţări, urmăreşte ca nicio ţară să nu se îndepărteze de tradiţional", a precizat preşedintele de onoare al Euro-Toques România.

Preşedintele Euro-Toques România, Radu Constantin Zărnescu, care este şi secretar general al Asociaţiei Culturale Euro Est Alternativ, a spus că organizaţia Euro-Toques România numără 60 de membri (restaurante) şi că pentru promovarea gătitului sănătos şi tradiţional se apelează tot mai des la un concept mai inedit - Live Cooking Show - în care se prezintă meniuri de restaurant în versiune modernă.

Radu Constantin Zărnescu a arătat că, pe lângă bucătăria tradiţională, restaurantele pot inova şi că, spre exemplu, nimic nu le împiedică să transforme un smoothie în sos sau să prezinte un antricot de vită, brazilian, gătit în variantă regulamentară (în sânge), toate acestea având "un impact foarte mare, întrucât în prima fază clientul degustă cu ochii".

Preşedintele ANBCT, Şefan Bercea, afirma cu ocazia Expoziţiei Internaţionale GastroPan, care a avut în luna aprilie, la Târgu Mureş, că în România bucătarii încă simt o teamă în a folosi condimentele, deşi utilizarea acestora este o adevărată artă.

 

Foto: (c) DORINA MATIŞ/AGERPRES


"Nu pot să spun că toţi ştiu sau vor să folosească condimentele. Bucătarii mai în vârstă s-au obişnuit doar cu cimbru, piper şi sare, ce aveau pe vremuri, acum sunt mult condimente care nu erau la noi, dar sunt însă mulţi reticenţi să le folosească, pe motiv că ei folosesc doar sare şi piper. E o artă să foloseşti condimentele, pentru că acestea îţi personalizează preparatul, fiindcă dacă foloseşti mai multe sortimente de carne trebuie să ştii cu ce condimente să le foloseşti. Un bucătar care foloseşte condimentele specifice pentru carnea şi legumele pe care le găteşte poate să experimenteze gusturi noi. Trebuie să ai curaj, să inovezi, dar trebuie să le foloseşte astfel încât să se potrivească. Nu poţi face inovaţii de capul tău, e o ştiinţă să potriveşti condimentele cum trebuie", a spus preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din România.

În asentimentul acestuia a fost şi Gianny Bănuţă, membru al Comitetului Naţional pentru Conservarea Patrimoniului Culinar şi membru al World Association of Chefs Societies, care a precizat că mulţi, uneori chiar şi dintre bucătari, confundă noţiunea de condiment cu cea de condimentat.

"Prin condimente toată lumea înţelege condimentat, nu e aşa, condimentele sunt aromele, condimentat înseamnă a avea doar piper. Nu ar trebuie să îi fie frică nimănui să folosească condimente, mai ales cele din orient, au arome deosebite şi multe din ele sunt şi afrodisiace. Aceasta nu afectează tradiţionalul. Nu cred, pentru că dacă o luăm aşa, cimbrul nu e de la noi, coriandrul nu creşte la noi, piperul nu creşte la noi, deci, să fim serioşi", a susţinut Gianny Bănuţă.

Pentru a demonstra importanţa condimentelor şi rapiditatea cu care se poate pregăti o gustare fină, Gianny Bănuţă a pregătit un file de şalău cu un tartar de mango cu chilli şi coriandru, un piure de morcov cu ghimbir, un sos de zmeură cu cuişoare şi o salată frisee.

"Avem acest file de şalău care se marinează cu ulei de măsline, ideal să fie bio, se pune coajă de lămâie, cimbrişor, sare, piper proaspăt râşnit şi coajă de portocală. Se frige pe ambele părţi în tigaie, în unt, un minut pe fiecare parte, după care se stropeşte cu unt clarifiat", a prezentat Gianny Bănuţă una dintre cele mai simple reţete cu peşte. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Antonia Niţă, editor online: Gabriela Badea)

Afisari: 16

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 21-04-2025 21:40

Dâmbovița: Incendiu într-un bloc de locuințe din orașul Titu; 15 persoane evacuate, două transportate la spital

Pompierii au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit, luni seară, în interiorul unui apartament situat într-un bloc de locuințe din orașul Titu, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dâmbovița. La fața locului au ajuns trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială pentru interven

Social 21-04-2025 21:25

Argeș: O fată de 15 ani a murit după ce trotineta electrică pe care se afla s-a răsturnat

Doi adolescenți au căzut cu trotineta electrică, luni seară, pe un drum județean din comuna argeșeană Călinești, în urma accidentului survenind decesul unei fete de 15 ani. 'Din verificările preliminare, efectuate de polițiștii Formațiunii Rutiere Topoloveni, a rezultat că un minor de 16 ani, din Ștefănești, care conducea o trotinetă

Social 21-04-2025 20:52

Alba: Motociclist lovit de un fulger; el a fost resuscitat și transportat la spital

Un motociclist a intrat în stop cardio-respirator după ce ar fi fost lovit de un fulger, luni, în timp ce se afla pe un drum județean de pe Valea Sebeșului, în județul Alba. 'Din primele verificări efectuate de către polițiști, a reieșit că un tânăr de 26 de ani, din localitatea Pianu de Jos, în timp ce se afl

Social 21-04-2025 20:22

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,6, s-a produs luni după-amiaza în județul Buzău

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,6, s-a produs luni după-amiaza, la ora 16:18, în județul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Cutremurul s-a produs la adâncimea de 121,2 km în apropierea următoarelor orașe: 50

Social 21-04-2025 17:02

Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire (prognoză)

Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire în majoritatea regiunilor, în timp ce precipitațiile vor fi prezente, în anumite intervale, până la începutul lunii mai, reiese din prognoza publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pent

Social 21-04-2025 14:30

Familia Regală a României: Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har

Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har pentru oamenii de pe tot globul, indiferent de religia lor, mai ales pentru cei aflați în nevoie, a transmis Familia Regală a României. ''Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Consort au aflat cu nespusă tristețe vestea trecerii la Domnul a Sanc

Social 21-04-2025 14:12

IGPR: Peste 240 de persoane au murit și circa 520 au fost rănite grav în accidente rutiere în ianuarie-martie

Peste 240 de persoane au decedat și circa 520 au fost rănite grav în aproximativ 700 de accidente rutiere înregistrate în intervalul ianuarie-martie la nivel național iar comparativ cu situația similară din 2024 a scăzut cu 18,5% numărul accidentelor, cu 21,5% cel al morților și cu 20% cel al răniților grav. Potrivit unui com

Administratie 21-04-2025 13:40

Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc în 2019 să îi poarte numele

Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunțat luni că va propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc până la altarul de unde a oficiat Liturghia Pontificală, în anul 2019, să îi poarte numele. De asemenea, un steag negru a fost arborat pe clădirea Primăriei Miercurea-Ciuc, după anunțul privind

Social 21-04-2025 12:05

Prahova: Incendiu la o chilie a mănăstirii Ghighiu

Un incendiu a izbucnit, luni dimineață, la o chilie a mănăstirii Ghighiu, focul fiind stins rapid de către un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în zonă. Potrivit datelor comunicate de Gruparea de Jandarmi Mobilă ''Matei Basarab'' Ploiești, un echipaj care participă la misiunea de menținere a ordinii publice &ic

Social 21-04-2025 11:30

Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată

Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br

Social 21-04-2025 09:28

INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr

Social 20-04-2025 21:35

VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de

Social 20-04-2025 15:37

Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni

Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir

Social 20-04-2025 13:25

Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată

Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &

Social 20-04-2025 12:30

UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine

Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în