REPORTAJ Românii din Ungaria: Este constructiv să cunoaştem valorile poporului din care ne tragem

Emotivi, deschişi şi interesaţi să primească orice informaţie despre poporul de origine, 50 de români care trăiesc în comunităţile din Ungaria vor descoperi de vineri, pentru trei zile, principalele repere ale istoriei noastre naţionale, în cadrul unui proiect mai amplu iniţiat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MPR) şi care se va desfăşura pe parcursul acestui an.
Intitulat "Descoperă şi cunoaşte România", proiectul îşi propune ca în Anul Centenarului să aducă în ţară 500 de români care trăiesc în comunităţile istorice din apropierea graniţelor, astfel încât aceştia să poată vedea locuri cu o puternică încărcătură naţională.
Foto:(c) SORIN BLADA / AGERPRES
"Este important pentru ei să meargă şi să vadă aceste locuri istorice cu o puternică emoţie şi identitate naţională. Noi încercăm să le organizăm şi întâlniri cu oameni de vază din judeţele unde ajungem, astfel încât pe lângă amintirile locurilor să aibă şi experienţa oamenilor cu care interacţionează, ca atunci când merg înapoi în ţările de reşedinţă să aibă ce povesti celor de acasă', a declarat pentru AGERPRES Veaceslav Şaramet, secretar de stat în MRP.
Cunoscut ca locul genezei poporului român, judeţul Hunedoara le-a oferit prilejul oaspeţilor sosiţi din Ungaria să vadă, pentru început, Muzeul Aurului din Brad, unicat în Europa şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.
Foto:(c) SORIN BLADA / AGERPRES
Acesta din urmă are deschise două expoziţii permanente în care sunt prezentate, între altele, celebra matriţă a bijutierului şi kosonii din aur descoperiţi la Sarmizegetusa Regia, capitala Daciei, plăcuţele votive din aur de la Germisara, aduse ca ofrande ale soldaţilor romani vindecaţi de apele termale din Geoagiu Băi, dar şi elemente care ţin de viaţa din cetate şi de prelucrarea fierului acum peste 2.000 de ani.
"Ne simţim foarte bine şi consider că pentru orice român din Diaspora care are posibilitatea să vină în ţara-mamă este o experienţă plăcută, mai ales pentru noi, care ne-am născut în Ungaria. Am văzut Muzeul Aurului şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, ambele ne-au stârnit interesul, pentru că am aflat elemente pe care nu le-am ştiut până acum, deoarece, normal, în Ungaria este o altă cultură, o altă civilizaţie", spunea, la finalul vizitei, preotul Aurel Becan, din Cenadul Unguresc.
Alături de el, preotul Marius Maghiaru, care slujeşte la Budapesta, povestea că a mai vizitat locuri din România, mai ales că în perioada 1985-1989 a studiat Teologia la Sibiu. 'Am venit cu mari emoţii. Am mai trecut prin aceste zone, dar nu am fost în muzee. (...) Ne place să venim în ţara-mamă, mai ales că distanţele dintre România şi Ungaria nu sunt chiar atât de mari", aprecia acesta.
Puţin obosit după drumul parcurs de la Gyula (Ungaria) până la Deva, pe o bancă aflată la umbra unui brad, în faţa muzeului din Deva, îşi trage sufletul baci Pătru Szabo. Are 83 de ani şi se ţine bine, pentru că, aşa cum mărturiseşte, de peste 70 de ani "joacă" în ansamblul de dansuri româneşti din Aletea (Elek, denumirea în maghiară). Este însoţit de alţi trei dansatori, mult mai tineri ca el, iar vorba românească este cea moştenită de la cei bătrâni.
Foto:(c) SORIN BLADA / AGERPRES
"Din 1947, de atunci dansez. Am jucat în tinereţe şi joc şi în zi de astăzi, la 83 de ani. Patru gheneraţii avem (în ansamblul de dansuri populare româneşti, n.red.), de la copilul cel mai mic până la pruncul ăstălalt" spune baci Pătru şi, zâmbind, se arată pe sine. "Că amu' vine vremea de pruncie", conchide seniorul.
Muzeograf la Muzeul Judeţean din Bekescsaba, Elena Martin a urmărit cu atenţie explicaţiile colegei sale de la MCDR Deva, Cristina Bobo. Ochiul format al specialistului a remarcat noile formate de prezentare a expoziţiilor, care se pot constitui şi într-un util schimb de experienţă.
Foto:(c) SORIN BLADA / AGERPRES
"La muzeul din Deva sunt pentru prima oară şi mă interesează tehnica nouă şi modalităţile în care se pot prezenta anumite informaţii într-o expoziţie modernă, pentru că şi noi, la muzeul din Bekescsaba, vom monta, anul viitor, o expoziţie permanentă, cu totul nouă. Sunt încântată şi mă bucur că pot să vizitez această expoziţie", a afirmat Elena Martin.
Din grupul oaspeţilor români din Ungaria fac parte şi şase profesori de la Liceul şi Şcoala generală "Nicolae Bălcescu" din oraşul Gyula. Dascălii de aici se ocupă de educaţia a peste 400 de elevi, dintre care o parte vin la şcoală din satele învecinate, liceul constituindu-se ca un "centru al românilor", după cum îl defineşte Maria Gurzău Czegledi, directoarea unităţii de învăţământ.
Foto:(c) SORIN BLADA / AGERPRES
"Cred că este foarte constructiv pentru noi să cunoaştem cât mai mult din valorile poporului din care ne tragem, din valorile de cultură şi civilizaţie românească. Gyula se mai numeşte centrul românilor din Ungaria iar liceul îi adună pe tinerii din satele şi şcolile limitrofe graniţei româno-maghiare", a spus directoarea liceului românesc din Gyula.
Programul grupului venit din Ungaria a mai inclus, vineri, o vizită la Castelul Corvinilor din Hunedoara şi la Mănăstirea Prislop, acolo unde se află mormântul părintelui Arsenie Boca, supranumit de credincioşi "Sfântul Ardealului".
Delegaţia va fi primită sâmbătă de conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara, după care se va deplasa în munţii Orăştiei, acolo unde se află fosta capitală a Daciei, Sarmizegetusa Regia.
În finalul celor trei zile petrecute în România, grupul se va afla duminică în municipiul Alba Iulia, oraşul Marii Uniri de la 1918. AGERPRES/ (A, AS - autor: Sorin Blada, editor: Antonia Niţă, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Dâmbovița: Incendiu într-un bloc de locuințe din orașul Titu; 15 persoane evacuate, două transportate la spital
Pompierii au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit, luni seară, în interiorul unui apartament situat într-un bloc de locuințe din orașul Titu, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dâmbovița. La fața locului au ajuns trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială pentru interven
Argeș: O fată de 15 ani a murit după ce trotineta electrică pe care se afla s-a răsturnat
Doi adolescenți au căzut cu trotineta electrică, luni seară, pe un drum județean din comuna argeșeană Călinești, în urma accidentului survenind decesul unei fete de 15 ani. 'Din verificările preliminare, efectuate de polițiștii Formațiunii Rutiere Topoloveni, a rezultat că un minor de 16 ani, din Ștefănești, care conducea o trotinetă
Alba: Motociclist lovit de un fulger; el a fost resuscitat și transportat la spital
Un motociclist a intrat în stop cardio-respirator după ce ar fi fost lovit de un fulger, luni, în timp ce se afla pe un drum județean de pe Valea Sebeșului, în județul Alba. 'Din primele verificări efectuate de către polițiști, a reieșit că un tânăr de 26 de ani, din localitatea Pianu de Jos, în timp ce se afl
Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,6, s-a produs luni după-amiaza în județul Buzău
Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,6, s-a produs luni după-amiaza, la ora 16:18, în județul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Cutremurul s-a produs la adâncimea de 121,2 km în apropierea următoarelor orașe: 50
Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire (prognoză)
Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire în majoritatea regiunilor, în timp ce precipitațiile vor fi prezente, în anumite intervale, până la începutul lunii mai, reiese din prognoza publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pent
Familia Regală a României: Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har
Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har pentru oamenii de pe tot globul, indiferent de religia lor, mai ales pentru cei aflați în nevoie, a transmis Familia Regală a României. ''Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Consort au aflat cu nespusă tristețe vestea trecerii la Domnul a Sanc
IGPR: Peste 240 de persoane au murit și circa 520 au fost rănite grav în accidente rutiere în ianuarie-martie
Peste 240 de persoane au decedat și circa 520 au fost rănite grav în aproximativ 700 de accidente rutiere înregistrate în intervalul ianuarie-martie la nivel național iar comparativ cu situația similară din 2024 a scăzut cu 18,5% numărul accidentelor, cu 21,5% cel al morților și cu 20% cel al răniților grav. Potrivit unui com
Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc în 2019 să îi poarte numele
Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunțat luni că va propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc până la altarul de unde a oficiat Liturghia Pontificală, în anul 2019, să îi poarte numele. De asemenea, un steag negru a fost arborat pe clădirea Primăriei Miercurea-Ciuc, după anunțul privind
Prahova: Incendiu la o chilie a mănăstirii Ghighiu
Un incendiu a izbucnit, luni dimineață, la o chilie a mănăstirii Ghighiu, focul fiind stins rapid de către un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în zonă. Potrivit datelor comunicate de Gruparea de Jandarmi Mobilă ''Matei Basarab'' Ploiești, un echipaj care participă la misiunea de menținere a ordinii publice &ic
Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată
Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br
INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr
VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în