REPORTAJ/Tulcea: Împlinirea a 78 de ani de la înfiinţarea Batalionului de Infanterie Marină, marcată prin concursuri sportive şi exerciţii tactice

Batalionul de Infanterie Marină (BIM) din oraşul tulcean Babadag, singura unitate de acest tip din România, a marcat, sâmbătă, în municipiul Tulcea, împlinirea a 78 de ani de la înfiinţare prin concursuri sportive, exerciţii tactice şi o expoziţie de tehnică şi armament care au atras câteva sute de persoane.
La primul concurs sportiv, cel de atletism, au participat atât copii, cât şi persoane cu vârste de peste 30 de ani, competiţia adunând la start circa 70 de sportivi, civili şi angajaţi ai Ministerului Apărării Naţionale şi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor, potrivit purtătorului de cuvânt al BIM Babadag, sublocotenent Mihai Ciobanu.
"Cursa a fost uşoară pentru mine. Puteam scoate un timp mai bun. Faţă de alte concursuri, întrecerea a fost un antrenament', a declarat Ionela Dobrea, în vârstă de 50 de ani, reprezentantă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta, câştigătoare a mai multor concursuri de atletism organizate în ţară şi străinătate, dar şi a categoriei "Veterani" a concursului organizat sâmbătă.
ISU Delta a mai avut de altfel un câştigător al competiţiei de atletism în persoana lui Ciprian Comişan, care în urmă cu o săptămână, al Maratonul Nisipului, a câştigat locul al II-lea la categoria 20-29 de ani.
"Astăzi a fost bine, ţinând cont că acum o săptămână am alergat 10 kilometri pe nisip. Fac ciclism de performanţă, iar alergarea este doar de weekend", a afirmat la finele concursului Ciprian Comişan, în vârstă de 23 de ani.
Concursul de atletism a fost urmat de cel de vâslit la care au participat trei echipaje, iar festivităţile de premiere au avut loc pe faleza oraşului Tulcea, acolo unde s-a desfăşurat şi o expoziţie de tehnică militară.
Sursa foto: (c) Luisiana Bîgea / AGERPRES FOTO
"Este un moment important pentru noi şi am vrut să-l sărbătorim în cadrul comunităţii tulcene. Este adevărat că uneori este greu să alergi, să faci un târâş, dar este frumos şi îţi dă un sentiment de apartenenţă. Vrem să le arătăm oamenilor că nu suntem chiar atât de răi, de duri, de impenetrabili şi chiar se poate ajunge la noi", a declarat comandantul BIM, locotenent colonel Dumitru Todosiuc.
La eveniment a participat şi comandantul Flotilei fluviale, contraamiral de flotilă Cornel Rogozan, care a apreciat activitatea BIM.
"BIM este o structură unicat în Armata României, este o structură de elită care s-a afirmat şi continuă să se afirme în cadrul exerciţiilor multi şi bilaterale cu aliaţii noştri. Este o structură de forţă şi extrem de importantă pentru Flotila Fluvială şi Forţele Navale", a precizat contraamiralul Rogozan.
Premiile au fost înmânate câştigătorilor de autorităţi locale şi judeţene, precum şi de reprezentanţii instituţiilor Ministerului Apărării Naţionale, iar evenimentul s-a încheiat cu un exerciţiu demonstrativ şi alocuţiunile autorităţilor.
"A fost un raid amfibiu asupra unei grupări inamice de pe faleză, în timpul căruia s-a folosit muniţie de manevră", a detaliat exerciţiul demonstrativ purtătorul de cuvânt al BIM, sublocotenent Mihai Ciobanu.
Manifestările prilejuite de împlinirea a 87 de ani de la înfiinţarea BIM au început vineri, 30 martie, atunci când la unitatea din oraşul Babadag a avut loc Ziua Porţilor Deschise.
Luisiana Bîgea / AGERPRES FOTO
"Am avut circa 400 de vizitatori de toate categoriile de vârstă. Din punctul meu de vedere, anul acesta a fost un apogeu al numărului vizitatorilor şi sperăm ca anul viitor să fie tot mai mulţi", a precizat reprezentantul BIM.
Prima atestare documentară a infanteriştilor marini români datează din anii 1886-1888, când aceştia erau menţionaţi ca parte a echipajului crucişătorului "Elisabeta".
În forma actuală, la data de 1 aprilie 1940, prin Înaltul Decret Regal nr. 635, s-a înfiinţat Batalionul de Infanterie Marină - prima unitate de acest fel din Armata României, pe lângă Regimentul de Geniu Marină şi Divizionul de Artilerie de Coastă, Misiunile încredinţate infanteriei marine erau de observare, de supraveghere şi de apărare a litoralului, precum şi misiunile specifice acestui gen de armă, cele de debarcare.
În anul 1958, la cererea consilierilor sovietici din Ministerul Forţelor Armate Române, Batalionul de Infanterie Marină a fost desfiinţat, dar, după 13 ani, la data de 29 noiembrie 1971, unitatea a fost reînfiinţată.
În prezent, Batalionul 307 Infanterie Marină face parte din organigrama Flotilei Fluviale "Mihail Kogălniceanu", aflată în subordinea Statului Major al Forţelor Navale, fiind unica forţă specializată din Armata României, care este dotată şi instruită pentru asigurarea securităţii raioanelor de coastă (litoral), a zonelor lagunare şi a Deltei Dunării, precum şi pentru neutralizarea forţelor amfibii şi aeromobile ale inamicului.
Luisiana Bîgea / AGERPRES FOTO
Infanteriştii marini români au participat la numeroase misiuni şi exerciţii, alături de partenerii străini, atât pe teritoriul naţional, cât şi peste hotare. Perioada 2008-2009, a fost marcată de prezenţa puşcaşilor marini români la misiunea Forţei Multinaţionale de Menţinere a Păcii KFOR din Teatrul de Operaţii KOSOVO, iar din anul 2010 militarii Batalionului 307 Infanterie Marină participă, în fiecare an, la Exerciţiul multinaţional BLACK SEA ROTATIONAL FORCE, împreună cu militari din structuri similare ale Alianţei Nord Atlantice. AGERPRES / (A, AS-autor: Luisiana Bîgea, editor: Mihai Simionescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Dâmbovița: Incendiu într-un bloc de locuințe din orașul Titu; 15 persoane evacuate, două transportate la spital
Pompierii au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit, luni seară, în interiorul unui apartament situat într-un bloc de locuințe din orașul Titu, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dâmbovița. La fața locului au ajuns trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială pentru interven
Argeș: O fată de 15 ani a murit după ce trotineta electrică pe care se afla s-a răsturnat
Doi adolescenți au căzut cu trotineta electrică, luni seară, pe un drum județean din comuna argeșeană Călinești, în urma accidentului survenind decesul unei fete de 15 ani. 'Din verificările preliminare, efectuate de polițiștii Formațiunii Rutiere Topoloveni, a rezultat că un minor de 16 ani, din Ștefănești, care conducea o trotinetă
Alba: Motociclist lovit de un fulger; el a fost resuscitat și transportat la spital
Un motociclist a intrat în stop cardio-respirator după ce ar fi fost lovit de un fulger, luni, în timp ce se afla pe un drum județean de pe Valea Sebeșului, în județul Alba. 'Din primele verificări efectuate de către polițiști, a reieșit că un tânăr de 26 de ani, din localitatea Pianu de Jos, în timp ce se afl
Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,6, s-a produs luni după-amiaza în județul Buzău
Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,6, s-a produs luni după-amiaza, la ora 16:18, în județul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Cutremurul s-a produs la adâncimea de 121,2 km în apropierea următoarelor orașe: 50
Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire (prognoză)
Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire în majoritatea regiunilor, în timp ce precipitațiile vor fi prezente, în anumite intervale, până la începutul lunii mai, reiese din prognoza publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pent
Familia Regală a României: Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har
Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har pentru oamenii de pe tot globul, indiferent de religia lor, mai ales pentru cei aflați în nevoie, a transmis Familia Regală a României. ''Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Consort au aflat cu nespusă tristețe vestea trecerii la Domnul a Sanc
IGPR: Peste 240 de persoane au murit și circa 520 au fost rănite grav în accidente rutiere în ianuarie-martie
Peste 240 de persoane au decedat și circa 520 au fost rănite grav în aproximativ 700 de accidente rutiere înregistrate în intervalul ianuarie-martie la nivel național iar comparativ cu situația similară din 2024 a scăzut cu 18,5% numărul accidentelor, cu 21,5% cel al morților și cu 20% cel al răniților grav. Potrivit unui com
Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc în 2019 să îi poarte numele
Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunțat luni că va propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc până la altarul de unde a oficiat Liturghia Pontificală, în anul 2019, să îi poarte numele. De asemenea, un steag negru a fost arborat pe clădirea Primăriei Miercurea-Ciuc, după anunțul privind
Prahova: Incendiu la o chilie a mănăstirii Ghighiu
Un incendiu a izbucnit, luni dimineață, la o chilie a mănăstirii Ghighiu, focul fiind stins rapid de către un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în zonă. Potrivit datelor comunicate de Gruparea de Jandarmi Mobilă ''Matei Basarab'' Ploiești, un echipaj care participă la misiunea de menținere a ordinii publice &ic
Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată
Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br
INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr
VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în