logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Românii din regiunea Transcarpatia au sărbătorit 'Mărţişorul - vestitorul primăverii Centenarului'

Image

Zeci de copii ai românilor din regiunea ucraineană Transcarpatia s-au întrecut, sâmbătă, în localitatea Apşa de Jos, la Festivalul "Mărţişor - vestitorul primăverii Centenarului", menit să reînvie tradiţiile românilor din dreapta Tisei, ei fiind recompensaţi cu mărţişoare de oameni de cultură din judeţul Satu Mare.

Copiii, aproape toţi îmbrăcaţi cu straie populare specifice locului, au urcat pe scena şcolii din Apşa de Jos, au recitat poezii şi au cântat în limba română.

 

Foto: (c) Gheorghe Pietrar/AGERPRES


Directorul şcolii, Iuri Botoş, a spus, pentru AGERPRES, că această sărbătoare a fost reluată anul trecut, cu sprijinul Consulatului României la Slatina, după o pauză de câţiva ani în care Ucraina a fost "măcinată de grave probleme".

"Festivalul Mărţişorul a apărut mai demult, nu vreau să greşesc cu anii, dar în perioada asta era foarte frig şi au amânat, din Mărţişor au făcut Măişor. În ultimii ani, în satele româneşti din dreapta Tisei se făcea în luna Mai. Anul trecut, consulul, la Slatina prima dată, a reînnoit între şcoli. Anul trecut a fost într-o sală micuţă. Anul acesta ne-a propus să facem la noi în şcoală. Noi avem practic condiţii. E nivelul consulatului, primăriei şi şcolii. Sunt copii din şase localităţi, practic sunt din şapte şcoli de gradul I - III. Lumea se duce acasă dacă nu are loc în sală, sala e micuţă au loc 250 de persoane, au fost 300 poate 400 de persoane", a declarat Botoş.

El a explicat importanţa evenimentului, subliniind că elevii primesc şi o altă educaţie decât cea de la şcoală.

 

Foto: (c) Gheorghe Pietrar/AGERPRES


"Orice sărbătoare care se face are un plus. Şi la noi în timpul de faţă sunt şi pedagogi care spun: da' ce avem noi nevoie de sărbători? Dar în timpul de faţă, din şcoala noastră 80 de elevi au fost pe scenă. Aveţi închipuire? 80 de elevi învaţă poezii, cântece, e dezvoltare pe lângă clasă, pentru şcoală asta e foarte important. Băiatul acela face cu plăcere lucrurile, se suie pe scenă să îl vadă lumea, să îl vadă părinţii, vrea să se laude el cât e de frumos. E important pentru şcoală. Pentru comunitare e tot. Nu avem nici casă de cultură şi toată cultura apare de la şcoală şi dacă nu am organiza noi de sărbătorile acestea, unde ar vedea oamenii concerte sau cuvântări? La televizor e una, dar aici e realitatea. Vin oameni de cultură, de la raion. Eu cred că fiecare cetăţean al satului ia ceva din eveniment. Nu cred că acela care a venit nu vede ceva interesant", a mai spus Botoş.

Potrivit acestuia, un merit deosebit îl au părinţii care nu şi-au abandonat tradiţiile, limba, portul şi depun eforturi serioase pentru a transmite mai departe identitatea lor.

"Hainele costă bani, o cămaşă de la Maramureş, cu toată forma, cusută, costă undeva la 100 de dolari. Părinţii fac tot. Cea mai mare problemă este că nici copiii şi nici părinţii nu văd lumina după şcoală, ce să facă. Nici medicul, nici inginerul, nici profesorul, când se duce la stat, cu plata e catastrofă. Aici e toată perspectiva. Pe noi aici nu ne frământă prea tare. Aici la 18 ani e zugrav, face toate lucrurile în construcţii, se duc cu părinţii, sunt implicaţi în treaba asta", a arătat directorul şcolii.

Coordonatoarea ansamblului folcloric Apşiţa, Maria Lavriuc, a afirmat că, mai demult, această sărbătoare era una de anvergură, cu foarte mulţi participanţi şi cu bucate în aer liber.

 

Foto: (c) Gheorghe Pietrar/AGERPRES


"Avem fete şi băieţi din Apşa de Jos, ducem tradiţiile, dansul, postul popular, cântecul ce e la noi în zonă. Mărţişorul e foarte important la noi. Din păcate s-a făcut cam repede, de obicei se făcea când era vremea mai caldă, undeva la aer liber. Participa tot satul, că oamenilor le plăcea să vină, că dacă e Mărţişorul sunt copii în scenă, arată ce muncesc, îşi arată frumuseţea, costumul, tot ce e frumos. (...) Dacă eu ţin sama bine, undeva de 15 ani cel puţin se face Mărţişorul. A fost o întrerupere când au fost problemele cu războiul, dar s-a reînnoit de anul trecut, însă sub forma mai restrânsă, cu concert în şcoală. Înainte era lume mai multă, şi bucate, mâncare tradiţională, concertul era 4-5 ore", a spus Maria Lavriuc, pentru AGERPRES.

Ansamblul Apşiţa este unul foarte apreciat în Ucraina. A câştigat premii la Kiev, de două ori festivalul etno-folcloric din regiunea Transcarpatia, dar a participat şi în România la mai multe festivaluri. Pe lângă interpretare, copiii impresionează şi cu straiele lor, foarte colorate.

"Sunt costume şi noi şi bine lucrare. Cea mai nouă se numeşte chemeşa făcută în fereşti. Le cos aici în sat, dar multe le aduc e de dincolo (din România - n.r.). La noi în sat ce a fost, toate s-au vândut. Am o sumnă (fustă - n.r.) are poate 100 de ani, ce a rămas la noi la scoală. Ale fetelor sunt cusute de acum. Cămeşile din bătrâni s-au cam dus, mai multe avem baticuri, avem aceste negre pe care acum iarna le purtăm", a afirmat Lavriuc.

Ea a menţionat că Şcoala de Artă din Apşa de Jos are circa 120 de copii care învaţă dansuri şi cântece populare, iar Ansamblul Apşiţa există datorită părinţilor, care suportă cheltuielile cu deplasările.


"Şi aici am fost, şi în România în multe locuri, am fost la Arad, la Sighet, mai ieşim, dar tot pe cost propriu. Părinţii susţin totul, cu costum, cu drum, cu cazare cu totul. Atâta e bine că părinţii susţin, şi plătesc şcoala, nu se plăteşte foarte multe pe lună. Folclorul îl facem mai mult din iubire", a punctat coordonatoarea ansamblului.

Festivalul "Mărţişor - vestitorul primăverii Centenarului" s-a bucurat de o prezenţă numeroasă şi din partea oficialităţilor, atât ucrainene, cât şi române. Printre invitaţi s-a aflat ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero.

"Mulţumesc pentru această zi minunată. În timp ce erau aceşti copii minunaţi pe scenă îi priveam şi mă gândeam ce bucurie poate fi mai mare, decât în anul 2018, în anul în care toţi suntem minunaţi şi binecuvântaţi că suntem în viaţă, în anul Centenarului, să fim astăzi aici împreună. Vreau să vă asigur de tot respectul, de toată implicarea, de toată susţinerea Guvernului României. Vreau să vă mulţumesc că existaţi", a spus ministrul.

În ultimii ani, relaţiile dintre românii din dreapta şi stânga Tisei s-au strâns foarte mult, a precizat managerul Muzeului Judeţean Satu Mare, Felician Pop.

Foto: (c) Gheorghe Pietrar/AGERPRES


"Avem relaţii foarte bune cu românii din Maramureşul istoric, relaţiile sunt tot mai bune pe an ce trece şi participăm la evenimentele lor. Acum am adunat mărţişoare pe care le-am dăruit copiilor. Pentru noi este foarte important ca ei să nu uite că sunt români şi să ştie că nu sunt uitaţi", a spus Pop. AGERPRES/(A - autor: Gheorghe Pietrar, editor: Nona Jalbă)

Afisari: 19

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 21-04-2025 21:40

Dâmbovița: Incendiu într-un bloc de locuințe din orașul Titu; 15 persoane evacuate, două transportate la spital

Pompierii au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit, luni seară, în interiorul unui apartament situat într-un bloc de locuințe din orașul Titu, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dâmbovița. La fața locului au ajuns trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială pentru interven

Social 21-04-2025 21:25

Argeș: O fată de 15 ani a murit după ce trotineta electrică pe care se afla s-a răsturnat

Doi adolescenți au căzut cu trotineta electrică, luni seară, pe un drum județean din comuna argeșeană Călinești, în urma accidentului survenind decesul unei fete de 15 ani. 'Din verificările preliminare, efectuate de polițiștii Formațiunii Rutiere Topoloveni, a rezultat că un minor de 16 ani, din Ștefănești, care conducea o trotinetă

Social 21-04-2025 20:52

Alba: Motociclist lovit de un fulger; el a fost resuscitat și transportat la spital

Un motociclist a intrat în stop cardio-respirator după ce ar fi fost lovit de un fulger, luni, în timp ce se afla pe un drum județean de pe Valea Sebeșului, în județul Alba. 'Din primele verificări efectuate de către polițiști, a reieșit că un tânăr de 26 de ani, din localitatea Pianu de Jos, în timp ce se afl

Social 21-04-2025 20:22

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,6, s-a produs luni după-amiaza în județul Buzău

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,6, s-a produs luni după-amiaza, la ora 16:18, în județul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Cutremurul s-a produs la adâncimea de 121,2 km în apropierea următoarelor orașe: 50

Social 21-04-2025 17:02

Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire (prognoză)

Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire în majoritatea regiunilor, în timp ce precipitațiile vor fi prezente, în anumite intervale, până la începutul lunii mai, reiese din prognoza publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pent

Social 21-04-2025 14:30

Familia Regală a României: Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har

Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har pentru oamenii de pe tot globul, indiferent de religia lor, mai ales pentru cei aflați în nevoie, a transmis Familia Regală a României. ''Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Consort au aflat cu nespusă tristețe vestea trecerii la Domnul a Sanc

Social 21-04-2025 14:12

IGPR: Peste 240 de persoane au murit și circa 520 au fost rănite grav în accidente rutiere în ianuarie-martie

Peste 240 de persoane au decedat și circa 520 au fost rănite grav în aproximativ 700 de accidente rutiere înregistrate în intervalul ianuarie-martie la nivel național iar comparativ cu situația similară din 2024 a scăzut cu 18,5% numărul accidentelor, cu 21,5% cel al morților și cu 20% cel al răniților grav. Potrivit unui com

Administratie 21-04-2025 13:40

Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc în 2019 să îi poarte numele

Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunțat luni că va propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc până la altarul de unde a oficiat Liturghia Pontificală, în anul 2019, să îi poarte numele. De asemenea, un steag negru a fost arborat pe clădirea Primăriei Miercurea-Ciuc, după anunțul privind

Social 21-04-2025 12:05

Prahova: Incendiu la o chilie a mănăstirii Ghighiu

Un incendiu a izbucnit, luni dimineață, la o chilie a mănăstirii Ghighiu, focul fiind stins rapid de către un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în zonă. Potrivit datelor comunicate de Gruparea de Jandarmi Mobilă ''Matei Basarab'' Ploiești, un echipaj care participă la misiunea de menținere a ordinii publice &ic

Social 21-04-2025 11:30

Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată

Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br

Social 21-04-2025 09:28

INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr

Social 20-04-2025 21:35

VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de

Social 20-04-2025 15:37

Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni

Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir

Social 20-04-2025 13:25

Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată

Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &

Social 20-04-2025 12:30

UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine

Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în