logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Covasna: Daruri de iubire de altădată - păpuşi de caş, inimioare de turtă dulce, batiste brodate şi casete pictate

Image

Păpuşile de caş, inimioarele de turtă dulce, batistele brodate şi casetele pictate se numărau printre "darurile de iubire" la modă pe vremea stră-străbunicilor noştri.

Bărbaţii le mai dăruiau aleselor inimii furci de tors sau câte un mai sculptat cu multă migală, pentru spălatul rufelor la râu, iar, dacă iubirea le era împărtăşită, primeau nu doar batiste, ci şi "cămeşi" brodate de iubitele lor, astfel de "mărturii ale iubirii", adunate de prin părţile locului, fiind păstrate în colecţia de etnografie a Muzeului Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe.


"Băieţii primeau batiste foarte frumos lucrate şi ornamentate şi le dădeau fetelor maiuri sculptate şi, la fel, ornamentate în stil caracteristic tradiţional", a declarat, pentru AGERPRES, directorul instituţiei, Vargha Mihaly.

Pe vremuri, în loc de SMS-uri sau mesaje de Facebook, se trimiteau scrisori parfumate şi versuri de iubire caligrafiate cu toc sau pană, iar, adeseori, balurile ori sărbătorile câmpeneşti erau locurile în care se legau idile ori se mijloceau viitoarele căsătorii.

Un astfel de prilej era nedeia mocănească de la Voineşti-Covasna, o sărbătoare care se mai păstrează până în ziua de azi, când tinerii păstori coborau de la munte, în prejma Sântiliei, ca să îşi aleagă viitoarele neveste dintre fetele de măritat.

 

Sursa foto: (c) Oana Mălina Negrea/AGERPRES


Se îmbrăcau în straie populare de sărbătoare şi se întâlneau în Valea Zânelor, iar dacă se plăceau şi părinţii se înţelegeau la zestre, atunci toamna sau anul viitor, după caz, urma nunta.

Băieţii trebuiau, în mod obligatoriu, să aducă "daruri de dragoste", de regulă o păpuşă de caş, iar dacă "ofranda" le era acceptată primeau în schimb un fir de busuioc pe care fetele îl purtau la piept, în păr sau la cingătoare.

Păpuşile de caş se făceau în nişte matriţe din lemn ornamentate cu diferite modele sculptate, iar capul avea formă de cruce.

"Caşul se punea la înmuiat, se fierbea la o anumită temperatură, cu sare, şi când se scotea din cazan se punea în matriţa cu cruce, cu simboluri ortodoxe. Erau nişte bucăţi din lemn sub forma unei femei. (...) E greu de făcut păpuşarul, că aşa îi zice, trebuia cineva care să se priceapă. (...) Când veneau de la stână, ciobanii aduceau în glugă vreo trei, cinci, zece păpuşi de caş că mai dădeau şi la verişoare şi la nepoate, să nu fie supărare", spunea Mircea Cojan, un cunoscut oier din zona Covasnei.

Iar ca să-şi arate puterea şi să impresioneze fetele, flăcăii se luau la trântă sau făceau concursuri de ridicat bolovani.

Dar, una dintre regulile nescrise care trebuia respectată, era ca surorile să se mărite în ordinea în care s-au născut, deci până nu se mărita prima nu se mărita niciuna. Dacă cea mare se căsătorea, următoarea "cădea din pod", adică urma la rând la măritiş, iar la nuntă întreaga comunitate se simţea datoare să contribuie la bunăstarea viitoarei familii, aşa că dăruiau de la perne şi leagăne pentru prunci până la cârlani.

Prepararea turtei dulci are o tradiţie îndelungată în judeţul Covasna, mărturie stând Muzeul breslelor din Târgu Secuiesc, dar şi turtarii care duc mai departe acest meşteşug.

Printre aceştia se numără şi familia Gedő din localitatea Arcuş, care are un mic atelier de preparat turtă dulce ornamentată, unde miroase plăcut a cuişoare şi anason.

Doamna Gedő Katalin spune că nicio turtă dulce nu e ca alta şi că fiecare turtar are reţeta şi stilul lui, dar din niciuna nu lipsesc mirodeniile şi mierea.

În mod evident, în luna februarie cele mai căutate sunt inimioarele roşii de turtă dulce, care pe vremuri erau decorate şi cu câte o oglindă.

"Astea sunt tradiţionale - inima şi căluţul şi mai era un obicei, în inimă era o oglindă. Aşa cumpărau băieţii, ca fetele să vadă în oglindă cât de frumoase sunt. (...) Turta dulce este un cadou foarte frumos, unele le facem cu dedicaţie, personalizate cu numele soţiei sau persoanei iubite sau scriem o dedicaţie", afirma Gedő Katalin.

Se mai spune că dacă fata accepta "darul de iubire", atunci băiatul avea dreptul să o viziteze marţea şi joia. În timpul vizitei, domnişoara cosea o batistuţă şi doar când o termina puteau face logodna.

Printre darurile foarte la modă pe vremuri erau casete din lemn pictate în care se puteau ţine bunuri de valoare sau bijuterii.

 

Sursa foto: (c) Oana Mălina Negrea/AGERPRES


Familia Sütő din localitatea covăsneană Vârghiş se ocupă de aproape 500 de ani de confecţionarea, sculptarea şi pictarea mobilierului, secretele acestui meşteşug tradiţional fiind transmise din tată în fiu de 15 generaţii.

Casa familiei Sütő găzduieşte un mic muzeu cu piese vechi de mobilier, fiecare dintre ele cu o istorie, semnificaţie şi poveste aparte, printre cele mai interesante piese numărându-se "scaunele vorbitoare", nelipsite, pe vremuri, din casele secuilor din zonă. Acestea ocupau un loc de cinste, în mijlocul odăii, pentru că poziţia lor exprima starea de spirit a familiei. Practic, scaunele simbolizau bărbatul şi femeia, iar dacă erau orientate unul către altul, însemna că în casă e pace şi armonie, iar dacă erau aşezate invers, însemna că sunt certaţi.

 

Sursa foto: (c) Oana Mălina Negrea/AGERPRES


Astfel, toţi cei care cunoşteau mesajele "scaunelor vorbitoare" aveau grijă, ca imediat ce treceau pragul încăperii, să se uite la ele, pentru a şti dacă au nimerit sau nu într-un moment bun, dacă e cazul să rămână sau încheie repede vizita pentru ca stăpânii casei să se poată împăca. AGERPRES/(A - autor: Oana Mălina Negrea, editor: Nona Jalbă, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 15

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 21-04-2025 21:40

Dâmbovița: Incendiu într-un bloc de locuințe din orașul Titu; 15 persoane evacuate, două transportate la spital

Pompierii au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit, luni seară, în interiorul unui apartament situat într-un bloc de locuințe din orașul Titu, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dâmbovița. La fața locului au ajuns trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială pentru interven

Social 21-04-2025 21:25

Argeș: O fată de 15 ani a murit după ce trotineta electrică pe care se afla s-a răsturnat

Doi adolescenți au căzut cu trotineta electrică, luni seară, pe un drum județean din comuna argeșeană Călinești, în urma accidentului survenind decesul unei fete de 15 ani. 'Din verificările preliminare, efectuate de polițiștii Formațiunii Rutiere Topoloveni, a rezultat că un minor de 16 ani, din Ștefănești, care conducea o trotinetă

Social 21-04-2025 20:52

Alba: Motociclist lovit de un fulger; el a fost resuscitat și transportat la spital

Un motociclist a intrat în stop cardio-respirator după ce ar fi fost lovit de un fulger, luni, în timp ce se afla pe un drum județean de pe Valea Sebeșului, în județul Alba. 'Din primele verificări efectuate de către polițiști, a reieșit că un tânăr de 26 de ani, din localitatea Pianu de Jos, în timp ce se afl

Social 21-04-2025 20:22

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,6, s-a produs luni după-amiaza în județul Buzău

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,6, s-a produs luni după-amiaza, la ora 16:18, în județul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Cutremurul s-a produs la adâncimea de 121,2 km în apropierea următoarelor orașe: 50

Social 21-04-2025 17:02

Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire (prognoză)

Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire în majoritatea regiunilor, în timp ce precipitațiile vor fi prezente, în anumite intervale, până la începutul lunii mai, reiese din prognoza publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pent

Social 21-04-2025 14:30

Familia Regală a României: Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har

Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har pentru oamenii de pe tot globul, indiferent de religia lor, mai ales pentru cei aflați în nevoie, a transmis Familia Regală a României. ''Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Consort au aflat cu nespusă tristețe vestea trecerii la Domnul a Sanc

Social 21-04-2025 14:12

IGPR: Peste 240 de persoane au murit și circa 520 au fost rănite grav în accidente rutiere în ianuarie-martie

Peste 240 de persoane au decedat și circa 520 au fost rănite grav în aproximativ 700 de accidente rutiere înregistrate în intervalul ianuarie-martie la nivel național iar comparativ cu situația similară din 2024 a scăzut cu 18,5% numărul accidentelor, cu 21,5% cel al morților și cu 20% cel al răniților grav. Potrivit unui com

Administratie 21-04-2025 13:40

Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc în 2019 să îi poarte numele

Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunțat luni că va propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc până la altarul de unde a oficiat Liturghia Pontificală, în anul 2019, să îi poarte numele. De asemenea, un steag negru a fost arborat pe clădirea Primăriei Miercurea-Ciuc, după anunțul privind

Social 21-04-2025 12:05

Prahova: Incendiu la o chilie a mănăstirii Ghighiu

Un incendiu a izbucnit, luni dimineață, la o chilie a mănăstirii Ghighiu, focul fiind stins rapid de către un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în zonă. Potrivit datelor comunicate de Gruparea de Jandarmi Mobilă ''Matei Basarab'' Ploiești, un echipaj care participă la misiunea de menținere a ordinii publice &ic

Social 21-04-2025 11:30

Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată

Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br

Social 21-04-2025 09:28

INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr

Social 20-04-2025 21:35

VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de

Social 20-04-2025 15:37

Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni

Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir

Social 20-04-2025 13:25

Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată

Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &

Social 20-04-2025 12:30

UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine

Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în