REPORTAJ Mureş: O barză inelată acum 6 ani oferă informaţii inedite despre migraţia acestor păsări

După aproape 4 ani de la ultimul semnal primit de ornitologii români de la o barză inelată în vederea studierii căilor de migraţie ale acestor păsări care vin în Transilvania în sezonul cald, s-au primit informaţii de la o barză inelată în urmă cu şase ani la Ernei, în judeţul Mureş, aceasta fiind semnalată în Peninsula Sinai, la Sharm el-Sheikh.
"Şi din anii anteriori avem observaţii între păsările inelate la Dumbrăvioara sau Ogra, care s-au regăsit în Grecia, Israel sau Africa. Dar de câţiva ani nu avem informaţii despre regăsiri ale berzelor noastre. De 3-4 ani nu am avut informaţii. Inelăm doar într-o arie restrânsă în Transilvania şi, în consecinţă, nici regăsirile nu sunt atât de multe încât să aflăm căile de migraţie ale berzelor din Transilvania. Această observaţie din Sharm el-Sheikh a fost extrem de utilă fiindcă este vorba despre o pasăre care, deşi are un inel color şi a străbătut de câteva ori această rută, până acum nimeni nu a detectat-o. Am avut noroc cu această pasăre şi am intrat în posesia unor date care ne vor permite să aflăm cam pe când vor ajunge berzele în această regiune (...) Fiecare regăsire a unei păsări este o veste îmbucurătoare, fiindcă trebuie să inelăm mii de păsări pentru a ajunge la câteva regăsiri. Fiecare regăsire este un eveniment mare pentru noi. Inelarea serveşte să intrăm în posesia datelor cu privire la migraţie", a declarat ornitologul Daroczi Szilard, de la asociaţia Milvus Group Târgu Mureş.
Pasărea inelată în judeţul Mureş a fost văzută în sudul Peninsulei Sinai, în data de 3 februarie, de către specialistul Marjo Glerum, alături de berze inelate în Polonia şi Suedia.
Barza din România a fost inelată în data de 29 iunie 2012, când era pui, de către Kosa Ferenc şi Daroczi Szilard, în localitatea Ernei, şi se presupune că se va reîntoarce în ţară pe la jumătatea lunii martie. Daroczi Szilard a spus că anual Milvus Group inelează între 40 şi 60 de păsări în judeţul Mureş, iar colegii ornitologi din Satu Mare mai inelează alte cira 60 de berze, însă cu toate acestea semnalul primit din Peninsula Sinai este singurul citit la o pasăre inelată în România, în ultima perioadă.
"Berzele nu parcurg distanţa din cartierele de iernare până în Europa dintr-un singur zbor, ele se opresc în mai multe locuri, zona mediteraneană este un loc de oprire pentru acumularea energiei necesare zborului până în Europa. Cu siguranţă aceste berze se vor opri şi în Turcia, cum ştim din alte surse, apoi vin dintr-un singur zbor până acasă, cam o zi şi jumătate. Fiind păsări de talie mare, nu pot traversa Mediterana, au nevoie de aşa-numitele termice care se formează deasupra uscatului, fiind păsări care migrează cu un zbor planat, urcă foarte sus pe aceşti curenţi termici şi apoi cu un zbor planat pot parcurge şi câteva sute de kilometri. De aceea păsările parcurg ruta deasupra uscatului (...) Momentul sosirii nu se poate aprecia cu exactitate, o parte din păsările din Transilvania ajung prin 14-16 martie, apoi până în 10-15 aprilie marea majoritatea a păsărilor care cuibăresc aici se întorc", a precizat Daroczi Szilard.
Barza mureşeană, care nu are un nume - numele se dau păsărilor care sunt dotate cu transmiţătoare, nu şi celor inelate - este o pasăre adultă, are 6 ani şi nu este exclus ca anul trecut să fi cuibărit în zonă.
"De obicei berzele revin la circa 25-30 kilometri de zona în care au eclozat. Dacă nu vin la Dumbrăvioara, poate vin la Ogra, Iernut, Cipău (...) Există studii în Spania şi Italia, unde se inelează mii de păsări, că 80% din populaţia de pui revine pe o rază de 25-30 kilometri, foarte puţine revin la 50 de kilometri. Când migrează, berzele traversează Munţii Făgăraş, unele pe la Sibiu-Turnu Roşu, trec în sudul României, se aglomerează în Dobrogea, trec către Sudul Turciei, apoi Siria, Liban, Israel. La Sharm el-Sheikh pasărea noastră a fost văzută într-o zonă în care există o groapă de gunoi, iazuri de decantare şi o plantaţie. La revenire pot fi şi pericole foarte mari - în Liban vânătoarea e permisă la orice pasăre, sunt împuşcate zeci de mii de păsări anual, în Turcia sunt parcuri eoliene, în caz de vreme nefavorabilă, păsările sunt nevoite să coboare la altitudine mai joasă, unde sunt în pericol. Ajunse în Europa, dispar pericolele", a precizat Daroczi Szilard.
Odată cu venirea berzelor, specialiştii de la Grupul Milvus vor reporni camera instalată într-un cuib din Dumbrăvioara, ca urmare a succesului internaţional înregistrat în urma monitorizării online a cuibului.
"Anul trecut, 35.000 de persoane au vizualizat cuibul de la Dumbrăvioara, avem 250.000 de accesări, din martie până la sfârşitul lui august oamenii din întreaga lume au accesat online să vadă ce se petrece în cuibul de barză. Au şi ce vedea, fiindcă viaţa berzelor e asemănătoare cu a noastră: vin, încearcă să îşi pregătească cuibul cât mai confortabil. S-a putut vedea cum, la începutul lunii martie, o pasăre a încercat să îşi facă cuibul, însă din păcate, nu a reuşit, fiind prea tânără. Tristeţea a fost profundă, toate chat-urile abundau de mesaje de tristeţe că anul acesta iar nu vom avea pasăre cuibăritoare, că nu vor fi depuse ouă. Tristeţea nu a durat mult, fiindcă un cuplu a reuşit să îşi facă un cuib şi să depună patru ouă. Furtunile de vară şi slăbiciunea unuia dintre pui au adus un nou episod de tristeţe, fiindcă puiul a murit. Au rămas trei, care s-au dezvoltat, au învăţat să zboare. Comment-urile, mesajele care ne vin pe chat-uri sunt deosebite. Ne vin multe aprecieri şi din Polonia, Germania, Islanda, Cehia. Ne bucurăm că oamenii sunt interesaţi de viaţa păsărilor, a animalelor şi sperăm ca şi anul acesta să ne urmărească", a declarat Iulia Vizi, din cadrul Grupului Milvus.
Aceasta a spus că pe camere se poate vedea cum, la sfârşitul lunii august, puii zboară din cuib, fac câteva raiduri pentru mâncare, apoi pleacă spre ţările în care vor ierna.
"Aceşti pui nu au fost inelaţi, fiindcă acel cuib monitorizat se află pe un stâlp de medie tensiune şi ar trebui să cerem Electrica să întrerupă curentul în Dumbrăvioara, e o zonă mai aparte, e chiar la stradă, pe DN 15. Sperăm ca aceste berze să revină, fiindcă, de obicei, se reîntorc în zona în care au crescut", a mai precizat Iulia Vizi. AGERPRES / (A - autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Dâmbovița: Incendiu într-un bloc de locuințe din orașul Titu; 15 persoane evacuate, două transportate la spital
Pompierii au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit, luni seară, în interiorul unui apartament situat într-un bloc de locuințe din orașul Titu, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dâmbovița. La fața locului au ajuns trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială pentru interven
Argeș: O fată de 15 ani a murit după ce trotineta electrică pe care se afla s-a răsturnat
Doi adolescenți au căzut cu trotineta electrică, luni seară, pe un drum județean din comuna argeșeană Călinești, în urma accidentului survenind decesul unei fete de 15 ani. 'Din verificările preliminare, efectuate de polițiștii Formațiunii Rutiere Topoloveni, a rezultat că un minor de 16 ani, din Ștefănești, care conducea o trotinetă
Alba: Motociclist lovit de un fulger; el a fost resuscitat și transportat la spital
Un motociclist a intrat în stop cardio-respirator după ce ar fi fost lovit de un fulger, luni, în timp ce se afla pe un drum județean de pe Valea Sebeșului, în județul Alba. 'Din primele verificări efectuate de către polițiști, a reieșit că un tânăr de 26 de ani, din localitatea Pianu de Jos, în timp ce se afl
Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,6, s-a produs luni după-amiaza în județul Buzău
Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,6, s-a produs luni după-amiaza, la ora 16:18, în județul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Cutremurul s-a produs la adâncimea de 121,2 km în apropierea următoarelor orașe: 50
Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire (prognoză)
Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire în majoritatea regiunilor, în timp ce precipitațiile vor fi prezente, în anumite intervale, până la începutul lunii mai, reiese din prognoza publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pent
Familia Regală a României: Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har
Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har pentru oamenii de pe tot globul, indiferent de religia lor, mai ales pentru cei aflați în nevoie, a transmis Familia Regală a României. ''Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Consort au aflat cu nespusă tristețe vestea trecerii la Domnul a Sanc
IGPR: Peste 240 de persoane au murit și circa 520 au fost rănite grav în accidente rutiere în ianuarie-martie
Peste 240 de persoane au decedat și circa 520 au fost rănite grav în aproximativ 700 de accidente rutiere înregistrate în intervalul ianuarie-martie la nivel național iar comparativ cu situația similară din 2024 a scăzut cu 18,5% numărul accidentelor, cu 21,5% cel al morților și cu 20% cel al răniților grav. Potrivit unui com
Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc în 2019 să îi poarte numele
Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunțat luni că va propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc până la altarul de unde a oficiat Liturghia Pontificală, în anul 2019, să îi poarte numele. De asemenea, un steag negru a fost arborat pe clădirea Primăriei Miercurea-Ciuc, după anunțul privind
Prahova: Incendiu la o chilie a mănăstirii Ghighiu
Un incendiu a izbucnit, luni dimineață, la o chilie a mănăstirii Ghighiu, focul fiind stins rapid de către un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în zonă. Potrivit datelor comunicate de Gruparea de Jandarmi Mobilă ''Matei Basarab'' Ploiești, un echipaj care participă la misiunea de menținere a ordinii publice &ic
Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată
Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br
INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr
VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în