REPORTAJ Harghita: De zece ani, jandarmii montani din judeţ au venit în sprijinul a sute de turişti aflaţi în dificultate

Jandarmii montani harghiteni, antrenaţi să acţioneze în condiţii extrem de dificile, au venit, în ultimii zece ani, în sprijinul a sute de turişti aflaţi în dificultate, rătăciţi sau care au suferit accidente pe pârtie.
Primele posturi de jandarmerie montană din Harghita s-au înfiinţat în anul 2008 la Harghita Băi, Izvoru Mureşului şi Lacu Roşu, în prezent fiind funcţionale în patru staţiuni din judeţ, respectiv Harghita Băi, Băile Tuşnad, Lacu Roşu şi Borsec.
În staţiunea Harghita Băi, situată la o altitudine de 1.350 m, acolo unde jurnaliştii au fost invitaţi marţi să cunoască munca jandarmilor montani, peisajele sunt superbe, iar cele trei pârtii şi numeroasele trasee turistice se află permanent în atenţia jandarmilor montani, dar şi a salvamontiştilor din zonă, mai ales că în ultima vreme numărul turiştilor a crescut foarte mult.
Şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Harghita, colonelul Dan Iamandi a explicat că în acest sezon, s-au înregistrat, în week-end şi 1500-2000 de turişti, "staţiunea nefiind capabilă să absoarbă un număr atât de mare" şi fiind nevoie, uneori, de intervenţia unui echipaj de la Poliţia Rutieră, pentru decongestionarea traficului.
În condiţiile unui aflux atât de mare de turişti, jandarmii harghiteni se confruntă cu situaţii diverse, de la persoane rătăcite pe trasee montane, la accidente pe pârtii sau pe traseele de schi.
Colonelul Iamandi punctează faptul că pe traseele de schi, care fac legătura între pârtiile de schi, pot circula doar schiorii, accesul altor persoane care merg să se plimbe fiind interzis, pentru că se află în pericol.
"Este foarte important să dăm un semnal turiştilor din staţiunile montane că (...) pe traseele de schi pot merge doar cei care sunt echipaţi corespunzător pentru schi. Aşadar, pe traseele de schi se merge doar cu echipament de schi, atât. Schiurile trebuie să fie în picioare, nu în spate şi nu în alt mod. Schiorii se duc pe traseele de schi cu schiurile în picioare, iar cetăţeanul nu are voi cu sanie, cu copilul, nu are voie cu ligheanul, nu are voie cu nimic. Are voie doar cu schiurile pe traseele de schi", a precizat şeful IJJ Harghita.
Jandarmii montani au mai vorbit şi despre prezenţa părinţilor pe pârtiile de schi, "pentru a duce un ceai cald copiilor sau pentru a le face fotografii", situaţii în care se poate întâmpla să fie loviţi de un schior care vine cu viteză.
De altfel, şeful postului de jandarmi montani din Harghita, Marcel Lupu, recunoaşte că sunt turişti care respectă regulile, atât cele impuse de lege cât şi regulile muntelui, dar sunt şi persoane cu care se duce muncă de lămurire pentru a fi convinse să nu facă anumite lucruri.
Cu toate acestea, plutonierul adjutant Marcel Lupu este mândru că este jandarm montan, "cea mai frumoasă armă a Jandarmeriei, cu o ţinută impresionantă" şi este bucuros că poate să îşi ajute semenii aflaţi în dificultate, chiar dacă uneori o misiune poate să dureze şi câteva zile, în condiţii meteo extreme. El are şi un mesaj către turiştii care vin la Harghita Băi: să respecte zona montană, traseele turistice, dar şi indicaţiile jandarmilor!
Şi pentru că, uneori, jandarmii montani au dificultăţi în a găsi un turist rătăcit pe munte, de puţin timp li s-a alăturat un coleg "cu blană", de numai patru ani, sfios, dar care este capabil să ducă la bun sfârşit misiuni foarte grele.
Siz este un ciobănesc german, specializat în căutare-salvare în mediul natural şi chiar dacă la început părea că nu are calităţile necesare unei astfel de "munci", în timp s-a dovedit a fi un camadarat extrem de bun.
"Jandarmii harghiteni au un coleg de doar patru ani, care îi însoţeşte în misiuni îşi face datoria cu consecvenţă şi profesionalism. Este vorba despre un câine de căutare şi salvare a persoanelor aflate într-o situaţie nefericită, care s-au pierdut. (...) Chiar dacă la început a fost nevoie de mult tac, de multă răbdare şi multă, multă muncă şi joacă, pentru că prin joacă a învăţat că trebuie să facă ceea ce spune dresorul. Prezenţa lui în echipa noastră este foarte importantă, pentru că având un simţ al mirosului mult mai dezvoltat ne poate ajuta foarte mult în identificarea unei persoane pierdute", a explicat purtătorul de cuvânt al IJJ Harghita, Gheorghe Suciu.
Calităţile lui Siz sunt demonstrate, în minute următoare, când jandarmul-canin, cu hamul purtând tricolorul, însoţit de dresorul lui, Marton Tihamer, identifică o 'victimă', rătăcită într-o zonă înzăpezită din apropiere.
Jandarmii montani din Harghita, atât cei de la Harghita Băi, cât şi cei din Băile Tuşnad, Lacu Roşu şi Borsec sunt echipaţi corespunzător cu autospeciale, şenilate, snowmobile, dar şi cu tărgi cu sistem de imobilizare cervicală, truse de prim ajutor, echipamente de schi şi de alpinism, fiind instruiţi pentru acordarea primului ajutor calificat.
Chiar dacă, în ultima vreme, s-a înmulţit numărul de misiuni, din cauza afluxului mare de turişti, jandarmii montani harghiteni pun pasiune şi suflet în tot ceea ce fac şi spun că meseria lor e cea mai frumoasă din lume. AGERPRES (A-AS-autor: Gina Ştefan, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Dâmbovița: Incendiu într-un bloc de locuințe din orașul Titu; 15 persoane evacuate, două transportate la spital
Pompierii au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit, luni seară, în interiorul unui apartament situat într-un bloc de locuințe din orașul Titu, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dâmbovița. La fața locului au ajuns trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială pentru interven
Argeș: O fată de 15 ani a murit după ce trotineta electrică pe care se afla s-a răsturnat
Doi adolescenți au căzut cu trotineta electrică, luni seară, pe un drum județean din comuna argeșeană Călinești, în urma accidentului survenind decesul unei fete de 15 ani. 'Din verificările preliminare, efectuate de polițiștii Formațiunii Rutiere Topoloveni, a rezultat că un minor de 16 ani, din Ștefănești, care conducea o trotinetă
Alba: Motociclist lovit de un fulger; el a fost resuscitat și transportat la spital
Un motociclist a intrat în stop cardio-respirator după ce ar fi fost lovit de un fulger, luni, în timp ce se afla pe un drum județean de pe Valea Sebeșului, în județul Alba. 'Din primele verificări efectuate de către polițiști, a reieșit că un tânăr de 26 de ani, din localitatea Pianu de Jos, în timp ce se afl
Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,6, s-a produs luni după-amiaza în județul Buzău
Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,6, s-a produs luni după-amiaza, la ora 16:18, în județul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Cutremurul s-a produs la adâncimea de 121,2 km în apropierea următoarelor orașe: 50
Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire (prognoză)
Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire în majoritatea regiunilor, în timp ce precipitațiile vor fi prezente, în anumite intervale, până la începutul lunii mai, reiese din prognoza publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pent
Familia Regală a României: Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har
Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har pentru oamenii de pe tot globul, indiferent de religia lor, mai ales pentru cei aflați în nevoie, a transmis Familia Regală a României. ''Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Consort au aflat cu nespusă tristețe vestea trecerii la Domnul a Sanc
IGPR: Peste 240 de persoane au murit și circa 520 au fost rănite grav în accidente rutiere în ianuarie-martie
Peste 240 de persoane au decedat și circa 520 au fost rănite grav în aproximativ 700 de accidente rutiere înregistrate în intervalul ianuarie-martie la nivel național iar comparativ cu situația similară din 2024 a scăzut cu 18,5% numărul accidentelor, cu 21,5% cel al morților și cu 20% cel al răniților grav. Potrivit unui com
Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc în 2019 să îi poarte numele
Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunțat luni că va propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc până la altarul de unde a oficiat Liturghia Pontificală, în anul 2019, să îi poarte numele. De asemenea, un steag negru a fost arborat pe clădirea Primăriei Miercurea-Ciuc, după anunțul privind
Prahova: Incendiu la o chilie a mănăstirii Ghighiu
Un incendiu a izbucnit, luni dimineață, la o chilie a mănăstirii Ghighiu, focul fiind stins rapid de către un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în zonă. Potrivit datelor comunicate de Gruparea de Jandarmi Mobilă ''Matei Basarab'' Ploiești, un echipaj care participă la misiunea de menținere a ordinii publice &ic
Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată
Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br
INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr
VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în