logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Alba: Amintiri despre traiul de zi cu zi în ''epoca de aur", printr-o expoziţie cu fotocopii ale rapoartelor Securităţii

Image

O expoziţie cu fotocopii ale unor rapoarte întocmite înainte de 1989 de Securitate în judeţul Alba ne reaminteşte că deşi acum e normalitate să vedem rafturile supermarket-urilor pline sau să putem vorbi liber, în anii '80 erau foarte greu de găsit în magazine alimente uzuale cum ar fi untul, mezelurile, zahărul, făina şi uleiul, dar şi produse cum ar fi pasta de dinţi sau cea de bărbierit.

Expoziţia este găzduită de Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi poate fi vizitată până pe 23 februarie.

Aceste fotocopii ale documentelor provenite din arhiva CNSAS îi ajută pe vizitatorii mai tineri să afle despre lipsurile materiale cu care se confrunta în comunism populaţia, dar şi că se vorbea în şoaptă, şi numai cu persoane de încredere, despre cât de greu se supravieţuia. Vizitatorii mai pot afla şi despre cum profesorii şi elevii erau supravegheaţi de Securitate sau în ce manieră era introdusă tehnica de ascultare într-o locuinţă.

Astfel, dintr-un buletin informativ al Securităţii privind starea de nemulţumire a populaţiei din Alba Iulia şi judeţul Alba în ceea ce priveşte lipsurile materiale, datat iulie 1989, aflăm că "în ultima perioadă de timp, au continuat să fie semnalate unele comentarii" în rândul cetăţenilor, mai ales ale celor din mediul urban, referitoare la aprovizionarea cu produse agroalimentare.

Potrivit celor care au întocmit raportul în cauză, populaţia invoca, în principal, "lipsa sau existenţa în cantităţi nedestulătoare" a unor produse de bază, cum sunt carnea, untul, mezelurile, ouăle, brânzeturile şi uleiul. Raportul precizează şi cine sunt cei care au fost semnalaţi că au făcut asemenea comentarii, menţionând numele mai multor femei şi bărbaţi din diverse localităţi din judeţ - Alba Iulia, Blaj, Ocna Mureş, Sebeş, Zlatna, Cîmpeni, Cugir, Sîntimbru, Vinţu de Jos, Albac, Scărişoara, Sohodol etc. Cel mai probabil, comentariile acestora erau cunoscute din scrisori pe care cei în cauză le-au trimis rudelor din străinătate.

"Evidenţiem câteva comentarii şi luări de poziţie ale persoanelor de mai sus. Numita Botescu Elvira, din Cugir, afirma: "Am ieşit la cumpărături şi nu găsesc nimic. Practic, am plecat să cerşesc pe banii mei, căci aşa o pot numi, cerşeală, din moment ce nu este nimic şi cer de la unul şi de la altul ceva, ca să nu mor de foame ... Nu mai am un strop de ulei şi nu mai am cu ce găti ... Nu este carne, nu este o bucată de salam să poţi pune un pachet, nu este un ou, nu este nimic".

La rândul său, numita Stănila Carmen, din Alba Iulia, afirma "... la Alba, situaţia aprovizionării cu alimente e cumplită. M-am săturat să tot caut şi să nu găsesc nimic. De fapt, lipsurile sunt generalizate în magazinele de orice profil. Mă mir de multe ori cum mai rezistăm..". Iar Abuşeanu Emil, din aceeaşi localitate, susţinea "Aprovizionarea merge din ce în ce mai rău, nu se găseşte carne, mezeluri, iar unt nu am mai văzut de mult. Se pierde enorm de mult timp cu aceste alergături pentru asigurarea hranei. Nu ştim până când va putea continua", se scria în raportul amintit.

Securitatea ştia şi că un localnic din Abrud, Marcu Nicolae, era revoltat de faptul că, în urma sacrificiilor făcute pentru achitarea datoriilor externe, poporul continua să fie menţinut într-o stare de pauperitate. "...Degeaba se laudă cu achitarea datoriilor externe, căci treburile merg din ce în ce mai prost cu aprovizionarea. Poporul nu a beneficiat de nimic, este tot mai sărac şi, din ce trece, este mai rău", a afirmat bărbatul.

Referindu-se la acelaşi aspect, un cugirean, Constantin, afirma că pe aici nu se găseşte de mâncare, câte ceva mai există la particulari, dar foarte scump. "Nu am primit încă uleiul, nu avem făină, zahăr, ouă, iar de carne nici să nu mai vorbim. Nici în timpul războiului nu era aşa foamete şi mizerie, nu se găseşte încălţăminte, pastă de dinţi, de bărbierit, medicamente. Nu înţeleg ce se petrece şi până când se vor mai tolera asemenea lucruri", a spus bărbatul.

Şi numitul Mîrza Ion, din Alba Iulia, spunea că din farmacii lipsesc cele mai elementare substanţe ori medicamente, aşa că, atunci când mergi cu reţeta, farmaciştii se uită la tine ca la un extraterestru. "Asta e situaţia culmilor de civilizaţie şi de bunăstare la care am ajuns", îşi exprima nemulţumirea bărbatul.

Este expus şi un raport, din 1972, privind introducerea mijloacelor speciale la domiciliul unui bărbat din Alba Iulia, Nicolae Haţegan, de 42 de ani la vremea respectivă, în scopul de a stabili ce comentarii ar urma să facă acesta după contactarea sa, precum şi pentru ca Securitatea să se edifice asupra faptului dacă are sau nu cunoştinţă sau indicii cu privire la autorul unei "inscripţii duşmănoase" apărute pe un perete al casei scărilor din bloc.

Alături de raportul în care erau menţionate datele civile ale acestuia, mecanic auto, precum şi faptul că fusese condamnat politic anterior, Securitatea întocmise şi o schiţă a apartamentului, inclusiv cu poziţia dulapului din bucătărie unde urma să fie montată aparatura de ascultare.

"Considerăm oportun introducerea mijloacelor speciale în bucătrie, întrucât din cele stabilite a rezultat că discuţiile dintre el şi soţie şi alte persoane care îi vizitează se poartă în această încăpere", se arăta în raport. În operaţiune, urmau să fie implicaţi trei securişti.

"Pentru a se putea instala aceste mijloace se va proceda la o nouă contactare a lui Haţegan, în care scop ofiţerul care îl are în contactare îl va invita, după orele de program, să se prezinte la sediul organelor de securitate (...). În acest timp, locotenent colonel Dudaş Aurel şi locotenent colonel Iacob Ion se vor deplasa la locuinţa acestuia şi vor purta discuţii cu soţia lui, cu privire la inscripţia apărută. I se va solicita acesteia cât vom purta discuţiile, copiii să stea în camera din fund pentru a nu fi deranjaţi. În timpul discuţiilor, Haţegan Viorica va fi trimisă să cheme pe numita Pintea Cornelia pentru a purta unele discuţii şi cu aceasta referitor la inscripţia apărută. În acest timp se vor fixa mijloacele specifice la bufetul din bucătărie", se preciza în raport.

Ascultarea urma să se facă de la ora 16 în fiecare zi până pe la orele 22-23, deoarece înainte ambii soţi erau la serviciu, iar fetiţele la şcoală, respectiv grădiniţă. "Ascultarea va fi făcută de plutonier major Popescu Constantin, care locuieşte în acelaşi bloc şi pe aceeaşi scară", preciza raportul Securităţii. Este detaliat şi modul în care urmau să fie scoase mijloacele speciale de ascultare, după o perioadă estimată de 7-8 zile.

O altă fotocopie a unui raport din arhiva CNSAS arată cum anume a fost recompensat financiar numitul "Petrescu" pentru informaţiile furnizate, respectiv cu 200 de lei în august 1968 şi cu 250 de lei în martie 1971.

Alte documente amintesc despre cum anume erau supravegheate, în 1989, unităţile de învăţământ, fie că era vorba de cadre didactice, fie de elevi. Securitatea era îngrijorată, de exemplu, că exista un număr relativ mare de elevi care făceau parte din secte religioase, iar unii dintre ei erau "preocupaţi să atragă" colegi la activitatea religioasă, în special pe cei care erau cazaţi în internate.

"Din cauza lipsei de supraveghere din rândul pedagogilor, persoane necunoscute scot din internat elevi pe care îi invită să participe la adunări religioase", se susţinea în raportul respectiv.

De asemenea, trebuia să se acţioneze cu "mai multă perseverenţă" pentru cunoaşterea situaţiei operative în rândul cadrelor didactice de naţionalitate maghiară.

Potrivit documentului, în învăţământ era "un potenţial informativ" constituit din sute de surse, din care unii informatori, alţii persoane de sprijin, iar unii "gazdă case de întâlniri".

"În scopul protejării tineretului studios din învăţământul liceal împotriva influenţelor nocive din Occident este necesară realizarea unor pregătiri contrainformative pe ani de studiu. Pe viitor se impune executarea unui control informativ sistematic, permanent şi de profunzime în vederea unei bune cunoaşteri a situaţiei informativ-operative în problema tineret-învăţământ", concluziona semnatara raportului respectiv.

Pe lângă documentele Securităţii, vizitatorii, mai ales cei tineri, pot să vadă şi ce obiecte erau cam nelipsite din unele locuinţe ale acelor vremuri, cum ar fi celebrul peşte din sticlă sau cum anume arătau atunci un aparat de radio, un televizor sau un telefon.

"Este o expoziţie care aminteşte şi de ambianţa acelor vremuri. Sunt foarte multe exponate care tocmai asta îşi propun, respectiv să introducă vizitatorul în vremurile din 1989. Sunt foarte multe exponate din acele timpuri. Avem o zonă de cotidian, cu peştişorul, carpeta Răpirea din serai, cu televizorul alb-negru, dar şi cu presă din acea vreme", a menţionat, pentru AGERPRES, istoricul Liviu Zgârciu, iniţiatorul expoziţiei. AGERPRES / (A, AS - autor: Marinela Brumar, editor: Marius Frăţilă, editor online: Anda Badea)

Afisari: 23

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 21-04-2025 21:10

Clopote trase zilnic până la înmormântarea Papei Francisc, în bisericile din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș

Clopotele din toate bisericile greco-catolice din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș, cea mai mare Eparhie a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, vor fi trase zilnic la ora 12:00, până la înmormântarea Papei Francisc. 'Până la înmormântarea Sfântului Părinte, în toate biser

Culte 21-04-2025 20:20

Alba: Slujbă celebrată în 'Mica Romă' pentru odihna sufletului Papei Francisc

O Sfântă și Dumnezeiască Liturghie Arhierească pentru odihna sufletului Papei Francisc a fost celebrată, luni seara, de către episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Cristian Crișan, alături de opt preoți, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj, unde, cu acest prilej, a fost expus și tronul pe care S

Culte 21-04-2025 14:27

Cardinalul Lucian: Papa Francisc, un exemplu de dăruire și credință

Memoria Papei Francisc va fi păstrată cu recunoștință în inimile tuturor celor care au găsit în cuvintele sale un îndemn spre o lume mai dreaptă, mai frățească și mai umană, a transmis, luni, Cardinalul Lucian Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, amintind de vizita pe care suveranul pontif a efectuat-

Culte 21-04-2025 13:37

Arhiepiscopul Mitropolit de București: Papa Francisc a schimbat modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne

Papa Francisc a schimbat fundamental modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne și va rămâne în istorie ca un reformator îndrăzneț, a transmis luni Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă. ''Astăzi, în Lunea Paștelui, când sărbătorim Învierea Domnului

Culte 21-04-2025 12:15

Patriarhul Daniel: Papa Francisc - o personalitate a creștinătății contemporane; Pontificatul său lasă o amprentă profundă

Papa Francisc reprezintă o personalitate a creștinătății contemporane, Pontificatul său lăsând o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Romano-Catolice, a transmis Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel. ''Am primit, cu adâncă tristețe, vestea trecerii din această lume a Papei Francisc, o ve

Cultura - Media 21-04-2025 10:00

REPORTAJ Timiș: O viață ca o poveste, din Cernăuți la Timișoara, descrisă în acuarelele Virginiei Baz Baroiu expuse la MNArT

Cine intră în Muzeul Național de Artă Timișoara (MNArT) până la sfârșitul lunii iulie va descoperi o parte din istoria României, de la finalul perioadei interbelice și ce a urmat până aproape de prezent. Foto: (c)

Culte 20-04-2025 09:41

Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc

O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.

Cultura - Media 20-04-2025 08:13

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu

Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p

Culte 20-04-2025 01:28

VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v

Culte 19-04-2025 18:46

VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul

Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina

Culte 19-04-2025 08:00

Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui

Cultura - Media 18-04-2025 21:40

Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi

Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa

Culte 18-04-2025 14:50

Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui

IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru

Cultura - Media 18-04-2025 12:02

Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici