logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Harghita: Aproximativ 350 de copii, la primul festival multicultural din Salina Praid

Image

Aproximativ 350 de copii, membri ai mai multor grupuri folclorice ce reprezintă diverse minorităţi naţionale, dar şi regiunile istorice din România, participă, în acest sfârşit de săptămână, la primul festival multicultural desfăşurat în subteran, în Salina Praid, în contextul sărbătoririi Unirii Principatelor Române.

 

Evenimentul a debutat sâmbătă, în faţa Casei de Cultură din Praid, acolo unde copiii, îmbrăcaţi în costume populare, au fost salutaţi de organizatori şi autorităţile locale, după care s-au îndreptat către intrarea în Salina Praid, de unde au fost preluaţi de autobuze, care i-au transportat în subteran.

 

Într-o atmosferă inedită, la 120 de metri sub pământ, copii maghiari, saşi, bulgari, polonezi, romi, turci, tătari, armeni, dar şi de la ansambluri reprezentând regiuni istorice ale ţării, cum ar fi Banat, Dobrogea sau Oltenia, şi-au prezentat costumele populare, tradiţiile, dansurile şi cântecele.

 

Iniţiat de directorul Salinei Praid, Seprodi Zoltán, "Festivalul jocului, bucuriei şi prieteniei în Salina Praid", se desfăşoară sub genericul "Convieţuire prin joc" şi are rolul de a promova multiculturalismul, prietenia şi buna convieţuire.

  

Sosiţi tocmai de la Medgidia, din judeţul Constanţa, membrii Ansamblului interetnic "Kara-Su", de la Şcoala generală "Constantin Brâncuşi" din Medgidia, este format din copii români, turci, tătari şi bulgari, care au mărturisit că li se pare extraordinar că pot afla lucruri noi despre tradiţiile altor etnii din ţara noastră.

 

"Prezentăm un dans tradiţional turcesc-tătăresc, în care sunt implicaţi şi copii români şi bulgari. Ideea mi se pare excelentă, aceea de a promova multiculturalismul (…), iar faptul că se întâlnesc aici etnii din toată ţară, dar şi ansambluri reprezentând provincii istorice româneşti, este un lucru extraordinar. Venim să ne prezentăm obiceiurile, tradiţiile, dansurile, costumele, să învăţăm unii de la alţii, ne respectăm reciproc", a declarat directorul adjunct al Şcolii Generale "Constantin Brâncuşi" din Medgidia, Adrian Ilie.

 

O pată de culoare a fost dată şi de către membrii Ansamblului Folcloric Palucenka, din Dudeştii Vechi, judeţul Timiş, reprezentând bulgarii din Banat, cu costumele lor "vechi de peste 100 de ani şi care acum nu se mai confecţionează", care au mărturisit că se bucură foarte mult că au avut ocazia să evolueze, în premieră, "la adâncime" şi să-şi facă prieteni no

 

Din Timişoara au venit o parte din copii de la Ansamblul Folcloric şi de Ţiteră  "Bokréta", reprezentând maghiarii din Banat, care i-au încântat pe spectatori cu "un buchet de cântece populare din dialectul dunărean, voce şi la ţiteră".

 

Conducătorul ansamblului, Szabo Ferenc, consideră că ideea întâlnirii multietnice de la Praid este una foarte bună, iar copiilor, "aceste momente le picură în inimă lucruri pe care ei acum nu le simt, dar cândva, când vor fi adulţi, îi vor ajuta să vadă lumea altfel".

 

Roland Hornung este conducătorul Ansamblului de dansuri săseşti "GoldRegen", din Reghin şi crede că prezenţa la festival "este o oportunitate foarte frumoasă de a dansa împreună maghiari, nemţi, români, polonezi, bulgari, din Banat, din Bucovina, din Ardeal, de a ne cunoaşte, de a ne împrieteni".

 

Reprezentând Oltenia, Ansamblul folcloric "Hora Desnăţuiului" din localitatea Bârca, judeţul Dolj, a atras toate privirile datorită costumelor foarte frumoase şi a prestaţiei deosebite.

 

Ana-Maria Stângă, membră a ansamblului, a mărturisit că atunci când a auzit că va dansa în salină a fost un pic speriată, dar a spus îi place foarte mult în subteran, "atmosfera e deosebită", iar primirea din partea gazdelor a fost una dintre cele mai frumoase de care a avut parte.

 

"Mi se pare o idee bună acest festival, pentru că aşa oamenii se pot cunoaşte, se pot împrieteni, pot face lucruri împreună şi aşa putem să evoluăm. Nu consider că ar trebui să facem diferenţe, am văzut că a venit şi un grup de romi şi chiar am fost foarte entuziasmată când i-am văzut, vom încerca să ne împrietenim cu toţii. Nu mă aşteptam să fie atât de frumos, este minunat aici", a spus Ana-Maria.

 

De altfel, toţi participanţii au fost încântaţi de imensa sală de spectacole "din sare" şi au fost interesaţi de istoria locului.

 

Iniţiatorul şi organizatorul evenimentului, Seprodi Zoltán, directorul Salinei Praid, crede că de la copii pot învăţa şi adulţii că în România se poate convieţui frumos, indiferent de etnia pe care o ai, de limba pe care o vorbeşti.

 

"(...)Sunt un admirator al lui Aristotel, care înaintea erei noastre cu 300 de ani a consemnat faptul că arta conducerii constă în educaţie. Şi dacă este vorba de educaţie, atunci este vorba despre voi. (…) Prin copii eu cred că şi adulţii pot fi educaţi, pentru că şi eu am învăţat foarte mult de la copilul meu, având în vedere că şi ea este bilingvă. Am o soţie româncă şi fiica mea vorbeşte limba maghiară şi limba română şi vreau să-i arăt că se poate convieţui împreună în ţara asta foarte frumos şi că tătarii, armenii, polonezii, toată lumea trăieşte frumos împreună", a spus Seprodi Zoltán.

 

La rândul lui, primarul din Praid, Bokor Alexandru, spune că mesajul acestui eveniment, desfăşurat în premieră naţională într-o salină, este că indiferent de naţionalitate şi limba vorbită, minorităţile doresc să dea valoare ţării noastre.

  

"Mesajul acestui festival, în premieră organizat în Praid, este că, indiferent de limba vorbită, de naţionalitate, indiferent de cultură, dorim să dăm o valoare acestei ţări, adunând toate valorile minorităţilor naţionale, într-un buchet de flori naţional, ca să ducem înainte România, această ţară minunată, într-o formulă modernă, europeană", a spus Bokor Alexandru.

 

Preotul reformat Szasz Tibor Andras, din localitatea harghiteană Ocna de Sus, le-a vorbit copiilor, în numele organizatorilor, despre faptul că România este frumoasă şi prin varietatea sa etnică şi a punctat faptul că acolo unde este iubire este şi acceptare reciprocă, iar vrajba şi teama dispar.

 

"România e frumoasă şi unică şi prin varietatea sa etnică, prin istoria diferită a regiunilor sale care au format grupuri caracteristice şi coabitaţiuni interesante. Adică este locul unde trăiesc laolaltă oameni cu tradiţie, limbă, religie diferită. Ţara noastră este un mozaic splendid şi multicolor (…) Cei ce se cunosc se împrietenesc, varietatea delectează, spuneau romanii. Unde e iubire e şi acceptare reciprocă şi dispare vrajba şi teama", a spus preotul Szasz Tibor Andras.

 

În cursul zilei de sâmbătă, programul festivalului a mai inclus şi un spectacol al trupei "Gaşca Zurli", foarte apreciat de copii.

 

De asemenea, participanţii au fost invitaţi într-un adevărat "Orăşel al Copiilor", din care nu au lipsit un parc de aventuri sau diverse alte posibilităţi de distracţie, acolo unde s-au jucat împreună şi au legat prietenii.

 

Festivalul continuă şi duminică, reprezentanţii Salinei Praid sperând că această primă ediţie, organizată în contextul sărbătoririi Unirii Principatelor, va deveni o tradiţie şi va ajuta la promovarea multiculturalismului şi a bunei convieţuiri.

 

AGERPRES / (A, AS - autor: Gina Ştefan, editor: Irina Poenaru, editor online: Anda Badea) 

Afisari: 15

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 21-04-2025 21:40

Dâmbovița: Incendiu într-un bloc de locuințe din orașul Titu; 15 persoane evacuate, două transportate la spital

Pompierii au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit, luni seară, în interiorul unui apartament situat într-un bloc de locuințe din orașul Titu, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dâmbovița. La fața locului au ajuns trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială pentru interven

Social 21-04-2025 21:25

Argeș: O fată de 15 ani a murit după ce trotineta electrică pe care se afla s-a răsturnat

Doi adolescenți au căzut cu trotineta electrică, luni seară, pe un drum județean din comuna argeșeană Călinești, în urma accidentului survenind decesul unei fete de 15 ani. 'Din verificările preliminare, efectuate de polițiștii Formațiunii Rutiere Topoloveni, a rezultat că un minor de 16 ani, din Ștefănești, care conducea o trotinetă

Social 21-04-2025 20:52

Alba: Motociclist lovit de un fulger; el a fost resuscitat și transportat la spital

Un motociclist a intrat în stop cardio-respirator după ce ar fi fost lovit de un fulger, luni, în timp ce se afla pe un drum județean de pe Valea Sebeșului, în județul Alba. 'Din primele verificări efectuate de către polițiști, a reieșit că un tânăr de 26 de ani, din localitatea Pianu de Jos, în timp ce se afl

Social 21-04-2025 20:22

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,6, s-a produs luni după-amiaza în județul Buzău

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,6, s-a produs luni după-amiaza, la ora 16:18, în județul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Cutremurul s-a produs la adâncimea de 121,2 km în apropierea următoarelor orașe: 50

Social 21-04-2025 17:02

Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire (prognoză)

Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire în majoritatea regiunilor, în timp ce precipitațiile vor fi prezente, în anumite intervale, până la începutul lunii mai, reiese din prognoza publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pent

Social 21-04-2025 14:30

Familia Regală a României: Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har

Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har pentru oamenii de pe tot globul, indiferent de religia lor, mai ales pentru cei aflați în nevoie, a transmis Familia Regală a României. ''Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Consort au aflat cu nespusă tristețe vestea trecerii la Domnul a Sanc

Social 21-04-2025 14:12

IGPR: Peste 240 de persoane au murit și circa 520 au fost rănite grav în accidente rutiere în ianuarie-martie

Peste 240 de persoane au decedat și circa 520 au fost rănite grav în aproximativ 700 de accidente rutiere înregistrate în intervalul ianuarie-martie la nivel național iar comparativ cu situația similară din 2024 a scăzut cu 18,5% numărul accidentelor, cu 21,5% cel al morților și cu 20% cel al răniților grav. Potrivit unui com

Administratie 21-04-2025 13:40

Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc în 2019 să îi poarte numele

Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunțat luni că va propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc până la altarul de unde a oficiat Liturghia Pontificală, în anul 2019, să îi poarte numele. De asemenea, un steag negru a fost arborat pe clădirea Primăriei Miercurea-Ciuc, după anunțul privind

Social 21-04-2025 12:05

Prahova: Incendiu la o chilie a mănăstirii Ghighiu

Un incendiu a izbucnit, luni dimineață, la o chilie a mănăstirii Ghighiu, focul fiind stins rapid de către un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în zonă. Potrivit datelor comunicate de Gruparea de Jandarmi Mobilă ''Matei Basarab'' Ploiești, un echipaj care participă la misiunea de menținere a ordinii publice &ic

Social 21-04-2025 11:30

Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată

Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br

Social 21-04-2025 09:28

INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr

Social 20-04-2025 21:35

VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de

Social 20-04-2025 15:37

Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni

Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir

Social 20-04-2025 13:25

Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată

Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &

Social 20-04-2025 12:30

UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine

Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în