logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Mureş: Proiect unic în ţară de revigorare a bovinelor Pinzgau de Transilvania, aflate în pragul dispariţiei

Image

Pe fondul încălzirii globale şi a slăbiciunilor manifestate de rasele ameliorate, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Bovine din Târgu Mureş derulează un proiect unic în ţară, de creare a unui nucleu de bovine din rasa Pinzgau de Transilvania, o rasă autohtonă formată încă din 1860, după ce aceste bovine aproape au dispărut de pe teritoriul ţării.

"Ideea proiectului mi-a venit în 2014, când am participat la un simpozion, la Baia Mare, pe temea păstrării şi conservării raselor locale la toate speciile, ovine, porcine, bovine, cabaline. Documentându-mă un pic, mi-am dat seama că păstrarea raselor locale este o problemă foarte actuală, pentru că la nivel internaţional, încă din 1992, la Rio de Janeiro, ONU, în colaborare cu specialişti în domeniu, a realizat un studiu în care se arăta că în condiţiile actuale de modificare a climatului la nivel global, nu neapărat de creştere a temperaturii, ci oscilaţiile de temperatură şi fenomenele extreme, ne vor pune într-o situaţie foarte delicată. Şi aceasta pentru că rasele ameliorate cu cât sunt mai perfecţionate, cu atât sunt mai sensibile şi nu vor rezista peste 30-40 de ani la schimbările climatice. Aşa că vom fi nevoiţi să recurgem la rasele locale formate în mult mai vitrege. Şi atunci m-am gândit că avem o rasă autohtonă, Sura de Stepă, cu un nucleu de conservare în judeţul Iaşi, dar că Pinzgau de Transilvania a rămas neluată în studiu. În aceste condiţii, fiind o unitate de cercetare pe Bălţata românească în Transilvania, am propus Ministerului Agriculturii un program de cercetare pe această temă, conservarea fondului genetic la rasa Pinzgau de Transilvania. Spre satisfacţia mea, proiectul a fost aprobat şi perioada de cercetare este 2015-2018", a declarat, pentru AGERPRES, directorul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Bovine (SCDB) din Târgu Mureş, dr. ing. Ioan Oroian.

Odată aprobat proiectul, a spus şeful SCDB Târgu Mureş, s-a realizat un studiu pentru a fi identificate exemplare din rasa Pinzgau de Transilvania, în vederea formării unui nucleu de conservare.

 

Sursa foto: (c) Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Bovine Târgu Mureş 


De la propunere la realizare a fost un drum extrem de anevoios, întrucât instituţiile de specialitate ale statului nu au putut oferi informaţii nici despre efective şi nici despre deţinătorii de bovine din rasa Pinzgau de Transilvania.

"Pinzgau de Transilvania s-a format în zona munţilor Apuseni şi a Bucovinei, în anul 1860. Din păcate, toate răspunsurile de la instituţiile statului au fost că nu au în evidenţă astfel de efective. Văzând că nu mă poate ajuta nimeni, împreună cu doi colegi, am luat la pas zona Munţilor Apuseni şi Bucovina. În zona munţilor Apuseni nu am mai găsit niciun exemplar care să se încadreze în standardul rasei. În zona Bucovina, graţie unui inginer zootehnist, Doru Costea, care a încurajat oamenii din zona Dorna Condrenilor să nu renunţe la aceasta rasă, am găsit în 5-6 gospodării cu Pinzgau de Transilvania, care să se încadreze în standardul rasei. În proiect noi ne-am propus achiziţionarea a 40 de capete, dar, din păcate, am reuşit să identificăm doar 25 de capete de Pinzgau de Transilvania. Acestea le-am găsit la câteva gospodării de oameni foarte gospodari, care au ţinut la tradiţie din moşi strămoşi şi au spus că nu pot renunţa la această rasă", a arătat Ioan Oroian.

Pinzgau de Transilvania este o rasă mixtă lapte-carne, are o dezvoltare corporală mică, fiind adaptată zonei de munte. Este singura bovină care poate accesa înălţimi unde urcă doar capra de munte.

ŢÎn condiţiile aceste şi producţia de lapte este modestă, până în 10 litri, este o vacă de familie. Consumă doar fân, adică valorifică extrem de bine posibilităţile zonei. Şi atunci, cu producţia aceasta se asigură cantitatea de lapte pentru o familie. Motivele economice i-au făcut pe oameni să renunţe treptat la Pinzgau de Transilvania. Aceste bovine au o dezvoltare corporală mică, iar cei care cumpără animale caută viţei cu dezvoltare corporală mare. Aşa că au fost refuzaţi viţeii de Pinzgau de Transilvania. Oamenii au recurs astfel la material seminal de Bălţată românească sau de la alte rase de carne, pentru a obţine viţei de talie mare. Acum 99% din efectivul de Pinzgau de Transilvania este atât de metisat, încât aproape nu mai găseşti exemplare care să se încadreze în standardul rasei. Mai găsim rasa doar în gospodării izolate, unde nu a ajuns modernitatea", a precizat inginerul.

Ioan Oroian a spus că, deşi în proiect se prevedea achiziţionarea a 40 de bovine tinere, au fost identificate doar 25 de capete care se încadrau în rasa Pinzgau de Transilvania, însă a considerat că tot răul a fost spre bine.

"Am găsit doar 25 de capete, dar ne-am dat seama, când am cumpărat animalele, că am avut şi o şansă. Între cele 25 găsite am cumpărat vaci adulte, juninci gestante şi tineret, iar asta ne-a făcut să avansăm în proiect cu cel puţin doi ani şi jumătate. Oficiul de Reproducţie a constatat că efectivul se încadrează în standardul rasei şi, mai mult, avem un tăuraş cumpărat atunci, pe care am reuşit să îl creştem şi să îl autorizăm pentru montă naturală. Menirea noastră este ca odată format acest nucleu să ajungem la 50-60 de capete şi să păstrăm rusticitatea rasei. Am folosit acest tăuraş, am făcut şi monte naturale, dar am recoltat şi material seminal şi avem în stoc peste 500 de doze de material seminal. Avem gospodării care sunt dispuse să reia tradiţia de a creşte Pinzgau de Transilvania. După ce ajungem la un efectiv optim, vom reţine 20% din efectiv, iar restul vor fi date în gospodării. Dorim să creăm nişte puncte-pilot de creştere a acestei rase. Dar este o problemă de durată, iar noi trebuie să fim în pas cu evoluţia climatului. Va dura ani de zile", a mai spus directorul SCDB Târgu Mureş.

 

Sursa foto: (c) Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Bovine Târgu Mureş 


De la cele 25 de bovine achiziţionate, la SCDB Târgu Mureş s-au obţinut deja 10 viţei şi, suprinzător, nu a existat niciun caz de îmbolnăvire sau de mortalitate la aceştia, spre deosebire de alte rase.

"Lăsăm viţeii să sugă direct de la mamă, am încercat să vedem dacă aceste vaci se pretează la mulsul mecanic şi am reuşit. Este o rasă extrem de rezistentă, se adaptează foarte uşor şi poate fi întreţinută cu costuri minime', a precizat Oroian.

Pinzgau de Transilvania s-a format începând cu anul 1860 în Transilvania şi Bucovina, prin încrucişarea de absorbţie a raselor locale Sura de Stepă şi Mocăniţa, cu tauri din rasa Pinzgau importaţi din Austria.

Greutatea medie a femelelor din această rasă este în jur de 400-450 de kilograme (faţă de Bălţată, care ajunge la 600-700 de kilograme), iar taurii au o greutate între 500 şi 700 de kilograme. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Oana Popescu, editor online Ada Vîlceanu)

Afisari: 21

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 21-04-2025 21:40

Dâmbovița: Incendiu într-un bloc de locuințe din orașul Titu; 15 persoane evacuate, două transportate la spital

Pompierii au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit, luni seară, în interiorul unui apartament situat într-un bloc de locuințe din orașul Titu, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dâmbovița. La fața locului au ajuns trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială pentru interven

Social 21-04-2025 21:25

Argeș: O fată de 15 ani a murit după ce trotineta electrică pe care se afla s-a răsturnat

Doi adolescenți au căzut cu trotineta electrică, luni seară, pe un drum județean din comuna argeșeană Călinești, în urma accidentului survenind decesul unei fete de 15 ani. 'Din verificările preliminare, efectuate de polițiștii Formațiunii Rutiere Topoloveni, a rezultat că un minor de 16 ani, din Ștefănești, care conducea o trotinetă

Social 21-04-2025 20:52

Alba: Motociclist lovit de un fulger; el a fost resuscitat și transportat la spital

Un motociclist a intrat în stop cardio-respirator după ce ar fi fost lovit de un fulger, luni, în timp ce se afla pe un drum județean de pe Valea Sebeșului, în județul Alba. 'Din primele verificări efectuate de către polițiști, a reieșit că un tânăr de 26 de ani, din localitatea Pianu de Jos, în timp ce se afl

Social 21-04-2025 20:22

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,6, s-a produs luni după-amiaza în județul Buzău

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,6, s-a produs luni după-amiaza, la ora 16:18, în județul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Cutremurul s-a produs la adâncimea de 121,2 km în apropierea următoarelor orașe: 50

Social 21-04-2025 17:02

Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire (prognoză)

Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire în majoritatea regiunilor, în timp ce precipitațiile vor fi prezente, în anumite intervale, până la începutul lunii mai, reiese din prognoza publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pent

Social 21-04-2025 14:30

Familia Regală a României: Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har

Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har pentru oamenii de pe tot globul, indiferent de religia lor, mai ales pentru cei aflați în nevoie, a transmis Familia Regală a României. ''Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Consort au aflat cu nespusă tristețe vestea trecerii la Domnul a Sanc

Social 21-04-2025 14:12

IGPR: Peste 240 de persoane au murit și circa 520 au fost rănite grav în accidente rutiere în ianuarie-martie

Peste 240 de persoane au decedat și circa 520 au fost rănite grav în aproximativ 700 de accidente rutiere înregistrate în intervalul ianuarie-martie la nivel național iar comparativ cu situația similară din 2024 a scăzut cu 18,5% numărul accidentelor, cu 21,5% cel al morților și cu 20% cel al răniților grav. Potrivit unui com

Administratie 21-04-2025 13:40

Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc în 2019 să îi poarte numele

Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunțat luni că va propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc până la altarul de unde a oficiat Liturghia Pontificală, în anul 2019, să îi poarte numele. De asemenea, un steag negru a fost arborat pe clădirea Primăriei Miercurea-Ciuc, după anunțul privind

Social 21-04-2025 12:05

Prahova: Incendiu la o chilie a mănăstirii Ghighiu

Un incendiu a izbucnit, luni dimineață, la o chilie a mănăstirii Ghighiu, focul fiind stins rapid de către un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în zonă. Potrivit datelor comunicate de Gruparea de Jandarmi Mobilă ''Matei Basarab'' Ploiești, un echipaj care participă la misiunea de menținere a ordinii publice &ic

Social 21-04-2025 11:30

Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată

Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br

Social 21-04-2025 09:28

INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr

Social 20-04-2025 21:35

VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de

Social 20-04-2025 15:37

Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni

Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir

Social 20-04-2025 13:25

Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată

Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &

Social 20-04-2025 12:30

UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine

Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în