logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ: Minele Uricani şi Paroşeni la ultima tonă de cărbune din istoria lor

Imagine din galeria Agerpres

O coroană de flori depusă în faţa unei troiţe şi o curte goală supravegheată de câţiva paznici, aceasta este imaginea de vineri a Minei Uricani, din Valea Jiului, în ultima zi de producţie din istoria sa.

Cei câţiva oameni care se grăbesc să iasă din curtea minei evită să vorbească în faţa reporterilor şi spun că lucrează la căile ferate, preferând apoi să plece spre o maşină parcată în faţă.

Ultimele tone de cărbune extrase din subteran vor fi încărcate în vagoanele de marfă în cursul serii, iar apoi toţi care au mai rămas să lucreze la Uricani şi Paroşeni, circa 500 de oameni, vor fi angrenaţi în lucrările de ecologizare ale celor două, de acum, foste exploatări de huilă.

"Este ultima zi de lucru la front, în exploatarea rezervei deschise şi pregătite. Practic, în etapele următoare, va fi pus în siguranţă subteranul şi vor urma lucrările de închidere propriu-zise. Acesta înseamnă că de la 1 ianuarie 2018, cu personalul care a rămas în urma disponibilizărilor, vom recupera echipamentele şi utilajele din subteran. Apoi ne vor retrage către afară, închizând, la finele anului 2019 şi începutul lui 2020, ferestrele digurilor din rampele puţurilor şi legăturile subteranului cu suprafaţa. Va urma apoi ecologizarea de suprafaţă", a declarat, pentru AGERPRES, directorul tehnic al Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului, Petre Drăgoiescu.

Închiderea exploatărilor de cărbune va avea efecte negative clare asupra comunităţilor locale din Valea Jiului, susţine primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile, el însuşi fost inginer la una dintre minele din zonă, până când a ieşit la pensie. În opinia sa, procesul de reducere a producţiei şi închiderea minelor ar fi trebuit precedat de programe prin care să fie create noi locuri de muncă.

"Comunitatea locală va suferi pentru că nu sunt locuri de muncă. Au închis minele nu numai la Vulcan (mina Paroşeni, n.r.), au închis la Uricani, Aninoasa, se va închide la Petrila, mina Lonea. Toate aceste unităţi administrativ-teritoriale au rămas fără locuri de muncă pentru că niciun guvern nu a pus nimic în loc. Şi atunci nu ne mai mirăm că pleacă lumea din ţară", a spus primarul Gheorghe Ile.

Închiderea minelor va lăsa bugetele locale fără o parte din impozitele pe salarii, dar cea mai grea problemă o reprezintă găsirea soluţiilor pentru ocuparea forţei de muncă, a adăugat Ile.

"Dacă mă întrebaţi care este rata şomajului, ea este destul de mică pentru că şomajul se acordă pentru un an de zile. Dacă mă întrebaţi însă câtă populaţie este neocupată, atunci pot să vă spun că este vorba de peste 8.000 de oameni (în oraşul Vulcan, n.r.), ceea ce, în procente, reprezintă circa 40% (din populaţia activă, n.r.)", a punctat primarul municipiului Vulcan.

Pentru oamenii din oraşul Uricani închiderea minei unde au lucrat zeci de ani reprezintă un motiv de îngrijorare. În perioada de glorie a minei, înainte de anul 1989, la exploatarea de huilă din localitate munceau circa 4.000 de oameni, iar acum au mai rămas 250 de ortaci. Cu ei se va lucra în continuare la programul de închidere din subteran, prevăzut pentru următorii doi ani.

Ciprian Gherasim este localnic şi până acum un an era miner la Petrila, o altă mină care s-a închis în Valea Jiului. Este pregătit să continue la Uricani şi speră ca lucrurile să evolueze într-o direcţie bună.

"La mină s-a închis producţia şi se va continua pe activitatea de întreţinere, pe scoaterea de materiale din subteran, de stâlpi hidraulici. În continuare, ce să facem? Stăm până la sfârşit şi în caz că reuşim ne vom transfera la altă mină. Altă soluţie ar fi să părăsim mineritul şi să ne vedem de treabă", spune Ciprian.

Un fost coleg de-al său a muncit la Uricani timp de 29 de ani, iar din octombrie s-a pensionat. Deşi este încă în putere, Andrei Venter nu crede că-şi va putea găsi ceva de lucru pentru că la Uricani nu prea ar avea ce să facă.

"Îmi pare rău şi pentru cei care au rămas la mină. E păcat de băieţii ăştia, care au şapte, zece ani de muncă în subteran şi vor rămâne fără nimic. Poate se va găsi o soluţie şi pentru ei şi vor fi transferaţi la minele viabile, dacă or mai ţine şi alea. Nu este de lucru în Uricani, poate doar un gater-două. În rest, nimic şi gubele. Din astea am ajuns să trăim, din gubele. Nu ştiţi ce sunt gubelele? Sunt astea care aduc haine la second-hand", a explicat Andrei.

Potrivit datelor oficiale, extracţia cărbunelui din subteranul minelor Paroşeni şi Uricani s-a oprit definitiv vineri, 22 decembrie, după care cele două exploatări de huilă din Valea Jiului vor intra programul de ecologizare şi închidere stabilit în conformitate cu notificările transmise Comisiei Europene. Activitatea va continua în anii 2018 şi 2019 prin recuperarea şi scoaterea afară a echipamentelor care sunt în subteran şi pot fi valorificate.

De asemenea, în următorii doi ani se vor pune în siguranţă zăcămintele de cărbune, vor fi drenate apele din galerii, astfel încât la finele anului 2019 şi începutul anului 2020 să poată fi oprită staţia principală de ventilatoare şi să se treacă la închiderea rampelor puţurilor şi a legăturilor subteranului cu suprafaţa. Ecologizarea terenurilor de la suprafaţă va începe în anul 2020.

În prezent, la cele două exploatări miniere lucrează 554 de angajaţi, dintre care 400 în subteran. De la 1 ianuarie 2018, vor mai rămâne 496 de angajaţi care vor fi angrenaţi în operaţiunile de închidere şi ecologizare.

Prima galerie de mină la Uricani a fost deschisă în anul 1947, când aici a început exploatarea huilei cocsificabile. Mina Paroşeni a fost deschisă în octombrie 1966.

 

AGERPRES / (AS - autor: Sorin Blada, editor: Elena Stanciu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 28

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 21-04-2025 21:40

Dâmbovița: Incendiu într-un bloc de locuințe din orașul Titu; 15 persoane evacuate, două transportate la spital

Pompierii au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit, luni seară, în interiorul unui apartament situat într-un bloc de locuințe din orașul Titu, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dâmbovița. La fața locului au ajuns trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială pentru interven

Social 21-04-2025 21:25

Argeș: O fată de 15 ani a murit după ce trotineta electrică pe care se afla s-a răsturnat

Doi adolescenți au căzut cu trotineta electrică, luni seară, pe un drum județean din comuna argeșeană Călinești, în urma accidentului survenind decesul unei fete de 15 ani. 'Din verificările preliminare, efectuate de polițiștii Formațiunii Rutiere Topoloveni, a rezultat că un minor de 16 ani, din Ștefănești, care conducea o trotinetă

Social 21-04-2025 20:52

Alba: Motociclist lovit de un fulger; el a fost resuscitat și transportat la spital

Un motociclist a intrat în stop cardio-respirator după ce ar fi fost lovit de un fulger, luni, în timp ce se afla pe un drum județean de pe Valea Sebeșului, în județul Alba. 'Din primele verificări efectuate de către polițiști, a reieșit că un tânăr de 26 de ani, din localitatea Pianu de Jos, în timp ce se afl

Social 21-04-2025 20:22

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,6, s-a produs luni după-amiaza în județul Buzău

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,6, s-a produs luni după-amiaza, la ora 16:18, în județul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Cutremurul s-a produs la adâncimea de 121,2 km în apropierea următoarelor orașe: 50

Social 21-04-2025 17:02

Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire (prognoză)

Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire în majoritatea regiunilor, în timp ce precipitațiile vor fi prezente, în anumite intervale, până la începutul lunii mai, reiese din prognoza publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pent

Social 21-04-2025 14:30

Familia Regală a României: Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har

Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har pentru oamenii de pe tot globul, indiferent de religia lor, mai ales pentru cei aflați în nevoie, a transmis Familia Regală a României. ''Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Consort au aflat cu nespusă tristețe vestea trecerii la Domnul a Sanc

Social 21-04-2025 14:12

IGPR: Peste 240 de persoane au murit și circa 520 au fost rănite grav în accidente rutiere în ianuarie-martie

Peste 240 de persoane au decedat și circa 520 au fost rănite grav în aproximativ 700 de accidente rutiere înregistrate în intervalul ianuarie-martie la nivel național iar comparativ cu situația similară din 2024 a scăzut cu 18,5% numărul accidentelor, cu 21,5% cel al morților și cu 20% cel al răniților grav. Potrivit unui com

Administratie 21-04-2025 13:40

Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc în 2019 să îi poarte numele

Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunțat luni că va propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc până la altarul de unde a oficiat Liturghia Pontificală, în anul 2019, să îi poarte numele. De asemenea, un steag negru a fost arborat pe clădirea Primăriei Miercurea-Ciuc, după anunțul privind

Social 21-04-2025 12:05

Prahova: Incendiu la o chilie a mănăstirii Ghighiu

Un incendiu a izbucnit, luni dimineață, la o chilie a mănăstirii Ghighiu, focul fiind stins rapid de către un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în zonă. Potrivit datelor comunicate de Gruparea de Jandarmi Mobilă ''Matei Basarab'' Ploiești, un echipaj care participă la misiunea de menținere a ordinii publice &ic

Social 21-04-2025 11:30

Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată

Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br

Social 21-04-2025 09:28

INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr

Social 20-04-2025 21:35

VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de

Social 20-04-2025 15:37

Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni

Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir

Social 20-04-2025 13:25

Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată

Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &

Social 20-04-2025 12:30

UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine

Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în