logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Oraşul regal Curtea de Argeş, în aşteptarea ultimului rege

Image

Municipiul Curtea de Argeş poartă titlul de "oraş regal", conferit în numele regelui Mihai de principesa moştenitoare Margareta, în cadrul unei ceremonii care a avut loc pe 29 octombrie 2014 la Palatul Elisabeta.

Motivele pentru care a fost obţinută această titulatură sunt mai multe. Vechea capitală a Ţării Româneşti, căzută într-o nemeritată uitare spre sfârşitul secolului al XIX-lea, a fost repusă pe harta României de regele Carol I. În timpul domniei acestuia a fost construită calea ferată care leagă oraşul de Piteşti, a fost ridicată o gară monumentală şi a fost refăcută biserica mănăstirii Curtea de Argeş, cunoscuta ctitorie a lui Neagoe Basarab, căreia i-a fost adăugat un palat devenit una dintre reşedinţele familiei regale.

Dar poate cea mai importantă decizie a fost aceea ca frumoasa catedrală de la Curtea de Argeş să devină necropolă regală. Astfel, regele Carol I, regina Elisabeta, regele Ferdinand şi regina Maria îşi dorm somnul de veci alături de Neagoe Basarab şi familia acestuia.

Din anul 2003, la Curtea de Argeş se află şi rămăşiţele pământeşti ale regelui Carol al II-lea, depuse într-un paraclis din curtea mănăstirii.

Pe 10 mai 2009 a fost pusă piatra de temelie a unei noi necropole regale, ridicată în faţa porţii de intrare în mănăstirea Curtea de Argeş. Aici îşi doarme somnul de veci, din august 2016, regina Ana, cea care i-a fost alături regelui Mihai în timpul vieţii şi îi va fi alături şi după, ultimul suveran al României urmând să fie înmormântat alături de ea.

La mai puţin de 24 de ore după anunţul privind decesul regelui Mihai, zona din faţa noii catedrale este destul de animată. Soarele pare să-i fi îndemnat pe oameni să iasă din case şi, în plus, este zi de mare sărbătoare, Sfântul Nicolae.

În noua catedrală nu se slujeşte (pare terminată din exterior, dar în interior mai este mult de lucru), în schimb din difuzoarele amplasate în parcul mănăstirii se aud sunetele slujbei oficiate în vechea ctitorie a lui Neagoe Basarab. Nici accesul în noua ctitorie nu este posibil, uşa este blocată cu un gărduleţ metalic de tipul celor folosite de jandarmi pentru controlul mulţimilor.

Cei mai mulţi trecători îşi văd de drum, se duc sau se întorc de la slujbă, singuri sau în grupuri. Sunt şi oameni care se opresc, totuşi, în faţa noii catedrale, iar unii urcă treptele, se apropie de geamul în dreptul căruia se află mormântul reginei Ana şi se reculeg câteva momente.

În apropiere, unde se află un spaţiu special amenajat, două doamne aprind lumânări pentru regele Mihai. "Să-i fie ţărâna uşoară, că a fost om bun", şopteşte una, iar cealaltă o completează: "A fost om bun şi a avut parte de toată răutatea semenilor".

Mai mulţi copii, care nu par să aibă mai mult de opt-nouă ani, ies grupaţi din curtea mănăstirii. Sunt în excursie şi urmează să viziteze fabrica lui Moş Crăciun. "Doamna zicea că aici va fi înmormântat regele Mihai, lângă regina Maria", strigă o fetiţă, iar o colegă mai bine informată o corectează imediat: "E regina Ana".

La câţiva paşi de noua catedrală, proprietarii nelipsitelor tarabe cu produse mai mult sau mai puţin tradiţionale îşi văd de treabă, iar unii chiar reuşesc să vândă câte ceva turiştilor nu foarte numeroşi. Mai puţin norocoase sunt trei femei în vârstă, care se plimbau de colo-colo cu nişte linguri de lemn, lăudându-le eventualilor cumpărători. Sunt luate la ochi de doi poliţişti vigilenţi, care le întreabă de autorizaţii şi apoi le legitimează. Pentru a evita să intre şi ea în atenţia oamenilor legii, o tânără care vindea bucheţele de vâsc îşi abandonează marfa şi se îndepărtează discret.

Foto:(c) George ONEA/AGERPRES

 

Echipele mai multor posturi de televiziune, amplasate pe aleea care duce către intrarea în curtea mănăstirii, încearcă să obţină reacţii de la oameni. Unii se opresc şi stau bucuroşi "la interviu", alţii evită camerele, uneori cu mişcări surprinzător de agile pentru vârsta pe care o arată. O doamnă între două vârste care ieşea de la slujbă a ales o altă strategie. Şi-a acoperit faţa cu palma şi, în timp ce se îndepărta, i-a explicat reporterului motivul discreţiei sale: "Sunt în timpul programului, dacă mă vede şefu' la televizor, am încurcat-o".

Mult mai deschis la dialog a fost arhiepiscopul Calinic. Acesta a acceptat să stea de vorbă cu jurnaliştii la finalul slujbei pe care a oficiat-o în Biserica Domnească, povestind cum, după o discuţie cu regele Mihai, s-a luat decizia construirii noii necropole.

"În una din dăţile când a venit, a dorit să rămânem singuri în catedrala Sfântului Neagoe Vodă Basarab, dânsul şi regina Ana. Şi se uita, aşa, cum se uită vulturii asupra pământului, şi zice: 'Şi noi suntem muritori, ca şi ceilalţi oameni, şi va veni şi un sfârşit al nostru şi vreau să vedem dacă ar mai fi un loc aici, în catedrală, pentru înmormântare'. Şi i-am spus: 'Majestate, aici, după cum vedeţi, nu mai este unde, dar eu propun să se facă o catedrală, o biserică nouă (...). A spus că mausoleu, poate, în parc şi i-am răspuns că mausoleu e singular, acolo, în parc, dar biserică, văzduh de rugăciune, e altceva. (...) Şi aşa am ajuns cu hotărârea ca să facem acolo, la poartă, o biserică", a povestit arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului.

Mai mult, înaltul ierarh a anunţat că, într-un viitor nu foarte îndepărtat, rămăşiţele altor doi membri ai familiei regale, regele Carol al II-lea şi regina Elena, ar putea fi depuse în noua catedrală de la Curtea de Argeş.

"Am discutat cu cei în drept, nu ne-am grăbit noi, că au fost situaţii care au fost în decursul istoriei, nu intrăm în amănunte, că după ce pleacă regele Mihai, se înţelege că rege al României a fost şi Carol al II-lea, destul a stat în paraclisul acela şi este pregătit locul şi pentru el. Aşa că, după ce se aşează lucrurile, după o vreme vom conveni cu Casa Regală şi va fi aşezat şi regele Carol al II-lea. Şi va veni şi soţia legitimă a lui Carol al II-lea, Elena, mama regelui Mihai. (..) Ar fi o întregire foarte importantă, aş putea spune, aici, la Curtea de Argeş, va fi o reîntregire a familiei regale", a mai explicat arhiepiscopul Calinic. AGERPRES / (AS - autor: George Onea, editor: Marius Frăţilă)

Afisari: 32

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 21-04-2025 21:10

Clopote trase zilnic până la înmormântarea Papei Francisc, în bisericile din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș

Clopotele din toate bisericile greco-catolice din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș, cea mai mare Eparhie a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, vor fi trase zilnic la ora 12:00, până la înmormântarea Papei Francisc. 'Până la înmormântarea Sfântului Părinte, în toate biser

Culte 21-04-2025 20:20

Alba: Slujbă celebrată în 'Mica Romă' pentru odihna sufletului Papei Francisc

O Sfântă și Dumnezeiască Liturghie Arhierească pentru odihna sufletului Papei Francisc a fost celebrată, luni seara, de către episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Cristian Crișan, alături de opt preoți, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj, unde, cu acest prilej, a fost expus și tronul pe care S

Culte 21-04-2025 14:27

Cardinalul Lucian: Papa Francisc, un exemplu de dăruire și credință

Memoria Papei Francisc va fi păstrată cu recunoștință în inimile tuturor celor care au găsit în cuvintele sale un îndemn spre o lume mai dreaptă, mai frățească și mai umană, a transmis, luni, Cardinalul Lucian Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, amintind de vizita pe care suveranul pontif a efectuat-

Culte 21-04-2025 13:37

Arhiepiscopul Mitropolit de București: Papa Francisc a schimbat modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne

Papa Francisc a schimbat fundamental modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne și va rămâne în istorie ca un reformator îndrăzneț, a transmis luni Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă. ''Astăzi, în Lunea Paștelui, când sărbătorim Învierea Domnului

Culte 21-04-2025 12:15

Patriarhul Daniel: Papa Francisc - o personalitate a creștinătății contemporane; Pontificatul său lasă o amprentă profundă

Papa Francisc reprezintă o personalitate a creștinătății contemporane, Pontificatul său lăsând o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Romano-Catolice, a transmis Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel. ''Am primit, cu adâncă tristețe, vestea trecerii din această lume a Papei Francisc, o ve

Cultura - Media 21-04-2025 10:00

REPORTAJ Timiș: O viață ca o poveste, din Cernăuți la Timișoara, descrisă în acuarelele Virginiei Baz Baroiu expuse la MNArT

Cine intră în Muzeul Național de Artă Timișoara (MNArT) până la sfârșitul lunii iulie va descoperi o parte din istoria României, de la finalul perioadei interbelice și ce a urmat până aproape de prezent. Foto: (c)

Culte 20-04-2025 09:41

Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc

O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.

Cultura - Media 20-04-2025 08:13

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu

Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p

Culte 20-04-2025 01:28

VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v

Culte 19-04-2025 18:46

VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul

Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina

Culte 19-04-2025 08:00

Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui

Cultura - Media 18-04-2025 21:40

Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi

Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa

Culte 18-04-2025 14:50

Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui

IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru

Cultura - Media 18-04-2025 12:02

Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici